A Toyota japán járműgyártó mintegy 645 ezer autót hív vissza ellenőrzésre világszerte a légzsákok esetleges meghibásodása miatt.

A visszarendelés a 2015 májusa és a 2016 márciusa között gyártott Toyota Prius, Lexus RX és Lexus NX típusokat érinti. A Toyota hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem az elmúlt időszakban nagy botrányt kavart, halálos áldozatokat is követelő Takata-légzsákokkal van közvetlenül összefüggésben.

Toyotája van? Akkor most kezdhet izgulni

A cég közleménye szerint az autók összeszerelésekor olyan hiba keletkezhetett, ami rövidzárlatot okozhat, és emiatt esetlen nem nyílik ki ütközéskor a légzsák. A társaság jelezte: nincs tudomása egyetlen olyan balesetről, amit a most feltárt esetleges hiba okozott volna. A Toyota januárban több mint 600 ezer autóját volt kénytelen visszahívni ellenőrzésre Észak-Amerikában, akkor kifejezetten a Takata-légzsákokkal kapcsolatos gondok miatt. A Takata által gyártott légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki, és emiatt elszakadtak.

Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Toshifumi KITAMURA / AFP

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
No lám, hülye újgazdagok. A jelek szerint a Trabinak, Wartburgnak, Zastavának, stb. is van előnye. Ettől a stressztől megkímélt a gyártó.
GONZO 410
@namihami: Új infó! Vagyis a Toyota is az újgazadagok autója!
namihami
@GONZO 410: Nézd meg a ráírt árcédulát. Annak alapján Te a melósok autójának mondanád? Tökéletesen beleillik a Mercik, Lexusok, Audik, stb. vonulatába.
Azokat se a népautók (nem a kisebb VW-kre gondolok) kategóriájába kell sorolni.
Pálinkás Pál
Istenkém...hogy elvoltunk az átkosban a légzsákos csodák nélkül...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.