A mesterséges intelligencia már képes megkülönböztetni a koronavírusos köhögést, így már meg is kezdték egy olyan applikáció fejlesztését, amivel bárki könnyen kiderítheti, hogy elkapta-e a koronavírust.

Készül egy app, ami felismeri a koronavírusos köhögést

Fotó: Unsplash

Amióta kitört a koronavírus-járvány, mindenki felkapja a fejét, ha valaki nyilvános helyen köhög. Vajon az illető csak csípőset evett, félrenyelt, megfázott vagy valóban Covid-19-fertőzött lehet? Hamarosan egy applikáció adhat erre választ, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói ugyanis olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek, ami képes megkülönböztetni a covidos köhögést egy mezei kényszeres köhintéstől, írja az egyetem honlapja.

A módszerhez a kulcs egy sor neurális hálózat kifejlesztése volt, melyek képesek felismerni az új típusú koronavírus hatására utaló apró változásokat.

Az egyik ilyen neurális hálózat a köhögés hangerejét figyeli, egy másik pedig a köhögő személy érzelmi változásait követi nyomon, miközben egy harmadik a légzésben bekövetkező változásokra összpontosít.

A korai tesztek alapján a mesterséges intelligencia meglepően pontosan képes a megadott értékek alapján kiszűrni a koronavírusos köhögést. A fejlesztők több tízezer mintából álló köhögést tanítottak meg a szoftvernek, ami 95,8 százalékos pontossággal jelezte, ha valaki a Covid-19 miatt köhög. Még ennél is pontosabban határozta meg azokat, akik egyébként fertőzöttek, de látszólag tünetmentesek: esetükben egyetlen egyszer sem tévedett a mesterséges intelligencia.

A fejlesztés hatalmas segítség lehet a többnyire tünetmenetes hordozók kiszűrésében, hiszen aki akár enyhe vagy súlyos tüneteket mutat, úgyis felkeresi az orvosát. Amennyiben viszont valaki szinte teljesen tünetmentes, egy-egy elejtett köhögés után kiszűrhető lehetne a szoftver segítségével.

Éppen ezért az MIT kutatóinak bevonásával meg is kezdődött egy felhasználóbarát okostelefonos applikáció fejlesztése, melynek segítségével bárki könnyen kiderítheti saját magáról vagy a közelében tartózkodókról, hogy elkapták-e a vírust.

A koronavírus Shazamjára azonban még biztosan egy darabig várni kell. Ha viszont egyszer elkészül, akkor akár minden reggel ellenőrizhetik az emberek egy-egy köhögés segítségével, hogy érdemes-e elindulni munkába vagy iskolába aznap, vagy inkább az orvost kell hívni egy koronavírusteszt miatt.

Szeretlek Magyarország

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@voltmárjobbis: Szerintem a koronavírusos röhögést még könnyebb felismerni egy paprikációval (valszeg nem szívből jön a mosoly).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
egy app.
nemis tudom, hogy a mesterséges apátokfaszát említsem, vagy a kurvanyátokat.
SystemError
Orbánlopás felismerő app is kéne. De az Orbán app-ja erre nem jó, mert az is lop..:)
legott
Készül egy app, ami felismeri Orbán természetét - a hazug embergyilkost.

"Orbán az ördög atyától való ...
Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja. (János 8, 44)

A fideszesek nem keresztények. olyan nincs, hogy keresztény náci vagy náci keresztény - vágod, geccci?!

Az Orbánisták (már nem fideszesek, hanem Orbánisták), buta bunkó maradi parasztok vasvillákkal és kaszákkal - a magyar szellemi inkvizíció.

Anyám ne sirass!!!
Bástya Béla Elvtárs
Képünk csak illusztráció! A kéz egyik ujja robotikus urológiai vizsgálatra is képes... Relatív ellenjavallat mellett a középső ujját ajánljuk!
Pálinkás Pál
Ez netto kamu hír...bár ahogy nézem a birkákat,erre is lesz vevő...
Oposit
Nemrég mutattak egy intelligens labdakövető rendszert a TV-ben, amit a kopasz partjelző feje folyamatosan megzavart és a labda helyett a koptert figyelte.
Ennyit ezekről az intelligenciákról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.