Az 1986-ban felrobbant erőművet csütörtökön foglalták el orosz katonák. Az orosz védelmi minisztérium is reagált a hírre: szerintük a sugárzás normális értéken van a lezárt zónában és az atomerőmű környékén.

Aggasztó adatokra figyelmeztetett az ukrán parlament Twitter-oldalán. Azt a hírt kapták, hogy a csernobili lezárt zónában folyamatosan emelkedik a gammasugárzás mértéke. Az adatok állítólag az automata, radioaktivitást mérő rendszerből származnak.

Az orosz hadművelet óta nő a gamma sugárzás Csernobilban – ez az oka

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Még tegnap, az orosz-ukrán háború első napján a Fehéroroszországból benyomuló orosz támadók heves tűzharcban foglalták el az 1986-os nukleáris balesetben megsérült csernobili atomerőművet, és elfogták a személyzetet. A lezárt zónából azóta nem érkezett semmi hír, de az ukrán parlament üzenete sokakat aggaszt.

Az ukrán hatóságok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint azonban nincs ok a pánikra: bár a sugárzás egy kis területen valóban jelentősen megnőtt, csak a nehézgépjárművek verték fel a földutakon az 1986-os atomkatasztrófa után leülepedett nukleáris port.

A Belarusz felől támadó orosz csapatok a háború első napján elfoglalták a csernobili atomerőművet. Hogy pontosan miért, legfeljebb találgatni lehet. Az atomerőmű alig tíz kilométerre van a határtól, útba esik Kijev felé, de az is lehet, hogy azért akarták minél gyorsabban kontroll alá venni, hogy később ne lehessen akár az információs hadviselésben felhasználni ellenük egy esetleges balesetet. A hivatalos orosz indoklás szerint azért foglalták el, hogy meg tudják védeni, mert így „nacionalista csoportok és más terrorista szervezetek nem tudják felhasználni egy nukleáris provokációra az országban kialakult helyzetet” – közölte péntek délelőtt az orosz védelmi minisztérium.

Forrás: Telex.hu/Szeretlekmagyarorszag.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
86-ban is a normális szinten volt a robbanás után. Szerintük.
Nessy
@simmering73: Aztán később kiderült, hogy nem volt igaz az első híradás.
New Dawn
@simmering73: @Nessy: Az ukrán hatóságok szerint nincs ok a pánikra, nem az oroszok szerint...
Toller Béla
Ok az van a pánikra, katonák felügyelnek egy polgári atomlétesítményt !
Nessy
@New Dawn: Ezt már hallottuk 86-ban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.