Krausz arról is beszélt, hogy egy olyan módszeren dolgozik, amivel vérmintákból lehet súlyos betegségeket kimutatni, azoknak korai fázisában.

A Nobel-díjas Krausz Ferenc elmondta: A fantasztikus tanárai miatt lett fizikus

Krausz Ferenc. Kép: MTI/Balogh Zoltán 

A tudomány, a kutatói tevékenység az, amikor elindulunk egy adott úton egy adott cél irányába, majd eljutunk olyan helyekre, ahol újabb kérdések merülnek fel, és megfelelő szelektálással, rendkívüli következetességgel, ha az ember nagy kihívásokat állít maga elé, a nagy célokhoz közelebb lehet jutni

– mondta Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Krausz Ferenc elmondta, hogy a fizika felé fantasztikus tanárai vezették: a móri Radnóti Miklós általános iskolában Kiss tanár úr, a móri Táncs Mihály gimnáziumban Láng Hugó tanár úr, valamint Vermes Miklós, Magyarország egyik leghíresebb fizikatanára, akivel még az egyetem előtt levelezett. Egyetemi oktatói közül kiemelte Simonyi Károlyt és Marx Györgyöt.

Kutatásáról is beszélt a Nobel-díjas fizikus, például a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központról mesélt. Erről azt mondta, infravörös lézerimpulzusokat használnak arra, hogy a vérmintában lévő molekulákat rezgésbe hozzák, ezután a molekulák infravörös fényt bocsátanak ki, amit megmérnek. Az eljárással rengeteg információ szerezhető a vér molekuláris összetételéről.

Ez az a dolog, a molekuláris összetétel, amit a betegségek megváltoztatnak

– tette hozzá. A kutatók, köztük Krausz, szeretnék bebizonyítani, hogy a módszer képes a tüdőrákot első, második stádiumban, a súlyos szív- és érrendszeri betegségeket pedig korai fázisban megbízhatóan detektálni.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
A fidesznek nem célja, hogy sok okos ember legyen. Neki az ómió, őrnagy, shikari, tehén féle agyhalottak biztosítják a fényűző jövőt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.