A magyarok alapvetően szabadságharcosok, erőteljes nemzeti érzelmekkel; ezt hazafiasságnak is lehet nevezni - mondta a SIC Notícias nevű portugál hírtelevíziónak nyilatkozva Orbán Viktor. A magyar kormányfővel készített interjút szombat este sugározta, vasárnap és hétfőn pedig többször megismétli a hírtelevízió.

Arra a riporteri kérdésre, hogy véleménye szerint miért fogalmazódnak meg kétségek az európai intézmények részéről a demokrácia iránti elkötelezettségével kapcsolatban, a kormányfő az angol nyelvű interjúban azt mondta: a szabadságharcosság stílusát tekintve őszinteséget, egyenes beszédet is jelent, amit Európában néha populizmusnak neveznek. "Én nem vagyok populista, mindössze a lehető legnagyobb mértékben próbálok egyenesen, egyértelműen beszélni az emberekkel" - mondta Orbán Viktor.

Orbán értelmezése szerint a mai Európában olyan fő irányvonal érvényesül, amely alapvetően egyházellenes, vallásellenes, családellenes, és nagyon nemzetközi, nemzetellenes. "Nekünk olyan elképzelésünk van Európáról, amely továbbra is elismeri a kereszténység fontosságát, alapja továbbra is a család, és Európát a nemzetek Európájaként értelmezi, így amit mi jelenleg képviselünk, az nem a fő irányvonal" - mondta a miniszterelnök.

Az európai szabályokat meg kell védeni, de vitatkozni is kell, mivel úgy nem lehet élni, hogy "ha Brüsszelből valaki azt mondja, hogy valami nem jó, azt csak úgy elfogadjuk".

A bankokra kirótt adókkal kapcsolatos riporteri felvetésre a miniszterelnök kijelentette: Európában jelenleg nem igazságos a teherviselés elosztása. Nem igazságos teherviselés esetén viszont nem lehetséges egyszerre a válságkezelés, a versenyképesség javítása, az államadósság csökkentése és ezzel egy időben a társadalmi-politikai stabilitás fenntartása. "Nagyon világosan megmondtam: a multinacionális cégeket be kell vonni a tehermegosztásba, és ebben részt kell vállalnia a pénzügyi szektornak is ... ez állandósult eleme gazdaságpolitikánknak, és az emberek ezt megértik" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a végrehajtott reformok működnek-e, Orbán Viktor azt mondta: úgy gondolja, hogy igen, mivel például Magyarország az egyetlen ország, amely ki tudott kerülni egy IMF-program hatálya alól. "Erről soha nem történik említés, de Magyarország volt az első, amely pénzügyileg összeomlott, még a görögök előtt, 2008-ban. Csak nemzetközi pénzügyi injekciók tartottak bennünket életben, és egy IMF-program hatálya alá kerültünk, amelyet én viszont leállítottam, és kiléptünk (e programból)" - mondta a kormányfő.

A gazdasági növekedéssel egyelőre nehézségek vannak, tavaly nem volt növekedés, de minden szakértői előrejelzés szerint a növekedés az idén visszatér, és jövőre már egész jó ütemű lesz - tette hozzá.

128 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Én nem vagyok populista, mindössze a lehető legnagyobb mértékben próbálok egyenesen, egyértelműen beszélni az emberekkel."

Hogy a plafon nem szakad rád! Különben meg jó volna, ha végre mellőznéd a királyi többest. Itt maximum te harcolsz a süllyedő gyorsnaszádodról, mert valami különös oknál fogva az agyadban állandó háború dúl. Javasolnék egy elmeorvost, és hosszú-hosszú (legalább 20-30 éves) szabadságot, messze Magyarországtól.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ujbuda
aki ennyit ugat erröl lassan még elhiszi h.nélkülözhetetlen...
lacika1ö
Igen vannak hazafiak, De a haza áruló Fidesz ne nevezze magát hazafinak Orbán vezérrel az élen !
zipper
2010-ben a kisebb, olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenyéségét Orbán Viktor és kormánya. Addig sikerült tartani a vállalásokat, hogy a Bajnai-kormányhoz képest jóval kevesebb minisztérium állt fel három évvel ezelőtt (13 helyett 8). Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy kevesebb vezetővel, vagy olcsóbban működne az új struktúra.

Bajnai idejében 15 miniszter dolgozott, fizetésük összesen havi 16,5 millió forintot tett ki. Orbán Viktornak 9 minisztere van (Semjén Zsolt is miniszter), fizetésük havi 10 millió forint. A különbség tehát itt még Orbán javára havi 6,5 millió forint, csakhogy az apparátus nem csak miniszterekből áll.

Bajnai munkáját 25 államtitkár és 54 szakállamtitkár segítette, akikre havonta összesen 72 millió forintot kellett költeni. Az Orbán-kormányban jelenleg 44 államtitkár és 72 (?) helyettes államtitkár dolgozik, havi illetményük összesen 110 millió forint. A különbség tehát havi 38 millió forint, ami még úgy is sok, ha levonjuk azt az 6,5 milliót, amit a minisztereken spóroltak meg Orbánék. Ha az egész évre vonatkoztatva nézzük a számokat, akkor még szembetűnőbb a költekezés. Orbán kormányzati struktúrája ugyanis éves szinten közel 400 millió forinttal kerül többe (egészen pontosan 378 millió forinttal), mint Bajnaié.

Kijelenthetjük, az olcsóbb állam ígérete megbukott. (ténytár)

oszt' jó napot !
percsi
@SLAakku: Ezek a mutyivállalkozások:(
vukkocska
@entero: OK. Csak azt hittem, valaki megviccelt. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.