Blaskovits Zsuzsa újszerű vállalkozásának hála nem csak a szűk pénztárcájú magánemberek, de a szociális temetéseket végző önkormányzatok is spórolhatnak - írja a Stop.hu.

Blaskovits Zsuzsa ötletén sokan megbotránkoznak, mások egyenesen halottgyalázásnak vélik, míg egyesek örvendetesnek tartják: papírkoporsó több színben és méretben, emberek és állatok számára.

"A kartonkoporsó formatervezett, gusztusosan feliratozható, zöld, fekete, fehér és natúr színben készülnek. 130 kg teherbírású és 185 centi hosszú, a legolcsóbb eddig megszokott hagyományos harmadába kerül, ráadásul környezet- és pénztárcabarát. Az emberek nem szeretnek a halállal kapcsolatos dolgokról beszélni, de sokaknak hitelt kell felvenniük, ha szeretteik temetésére kerül sor" - magyarázza Blaskovits Zsuzsa. Nem tartja botrányosnak a kartonban való temetést, mert úgy véli: sokaknak segít.
Statisztikák igazolják, hogy egyre több ember képtelen eltemettetni elhunyt hozzátartozóját. Sok család még felvesz hitelt, de riasztóan növekszik köztemetések száma. A temetési segélyt biztosító önkormányzatoknak rendeletben kell szabályozniuk a jogosultak körét, a temetési segély igénybevételének feltételeit. A temetési segély szociális rászorultságtól függő ellátások körébe tartozik, ezért csak annak adható, aki úgy gondoskodott az elhunyt személy temetéséről, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyeztetik.

Részletek a Stop.hu oldalán >>>

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
@bakegya: Itt egy temetést nem lehet megúszni 600 ezer ft. alatt. ebben semmi extra nincs. A temetkezési vállalkozók , még hitelre is temetnek. Sokan igénybe veszik. Annak kellene utána járni , mi kerül ennyibe!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gabrella
Ez nagyon jó ötlet, aki a kukacokkal akar feküdni. De a hamvasztásra sem drága. Kötelezővé tenném, mert környezetbarát.
A sok cicoma már nem kell a porhadáshoz!
SLAakku
Igorr

"...én megmondtam a családnak hogy engem a Csendes oceánba szórhatnak csak! Most mindenki idges lett!..."
Dr plágium
Akkor már inkább tegyük el az Ikeás bútorok dobozait, az ingyen van! Az sem gusztustalanabb mint ezek papír szarok :))
miazavalami
Akkor mát tök mindegy ha a csórikat lepedőbe csavarva ássák el. :-(
gabrella
@Dr plágium: Nem mindegy? A zöldek is támogathatnák! A fa meg nagyon drága.
bakegya
@miazavalami: ezek mindenkire sajnálják a pénzt, csak magukra nem!
MEG SEM KELLENE SZÜLETNI!-
Dr.luigilongo60
@bakegya: Persze, nekik minden luxus, a többi meg tengermélyen leszarva, remélem a hülye szavazóik közt is akadnak jópáran, akiknek a hozzátartozóját kénytelen ilyen papírszarba suvasztani, talán akkor elgondolkodnak egy pillanatra.
SLAakku
@miazavalami: Keleti országokban láttam hogyan temetkeznek.

A lepedőbe csavart holttestet egy szőnyegbe is belecsomagolják de mielőtt a sirba helyezik a holttestet a szőnyegből kigöngyölik és azt a fia vagy más közeli hozzátartozója kapja meg.
miazavalami
@bakegya: Itt egy temetést nem lehet megúszni 600 ezer ft. alatt. ebben semmi extra nincs. A temetkezési vállalkozók , még hitelre is temetnek. Sokan igénybe veszik. Annak kellene utána járni , mi kerül ennyibe!
miazavalami
@SLAakku: Na ilyen temetésen sem voltam még, de attól meglehet , mert itt sokan tartják a hagyományokat. Az idősebb emberek még ma is megvarrják a szemfedelüket, és azzal takarják le őket. Az is hagyomány , hogy a halottat , ha háznál hal meg nem szállítják el addíg amig egy hozzátartozó fel nem öltözteti és az otthoni búcsúztatás is tartja magát. persze csak akkor ha kérik.
kkalman
Fidesz függő dobozgyár tulajdonos anyagi segítségre szorul, ezért kell a papírkoporsót népszerűsíteni.
SLAakku
@miazavalami: Ott a halott a temetés napjáig a háznál van. (hütött vagy hüvös helyen) Közeli hozzátartozók (ahol voltam 2 fő volt) a temetés előtt nagyon alaposan lemossák és nem öltöztetik utcai ruhába csak fehér alsónemübe és igy kerül a lepedőbe majd a szőnyegbe. Mielőtt a temetőbe indulnának az egyházi személy (pap) már a halottas háznál van. A szőnyegen (nem amibe a holttestet csavarták) tálalják az ételt a temetés előtt és után is. Közben az egyházi személy többször is imádkozik. A család gazdagságától -ahogy megfizették a járandóságát- fuggően mond több vagy kevesebb imát.
miazavalami
@SLAakku: Szabolcs melyik részén volt ez? hallottam már róla , de nem voltam még ilyen temetésen.
SLAakku
@miazavalami: Keleti országokban láttam hogyan temetkeznek.
miazavalami
@SLAakku: Ja! :-)) Aszittem itthun, keleti.. :-)))
bakegya
A mi falvainkban is hasonló szokásrend van még ott ahol a jelen generáció szülőt,vagy közeli hozzátartozót temet.A családi kötelék mesterséges szétzilálása nagymértékben gyengíti a tradícionális magatartásformák őrzését és igényét.
Az orbánnak már a színrelépése is apropót teremtett a kegyeleti szokásaink meglovagolásának,amit azóta erre a füzérre felfűztek a fideSS maffiózók,az egyenesen embertelen tudathasadás erejével ható és sajnos elburjánzó agyonmilitalizált életterünk valósága. Emberek léte az embertelenségben.
SLAakku
"Amikor a család egyik házőrzője, Rocky megboldogult törölközőbe csavarva a kertben temették el. A gazdik szívéhez nagyon közel áll egy-egy kedvenc, már szinte családtaggá válik. Nem feltétlenül kell a hörcsögöt befőttes üvegben eltemetni, vagy a kutyusnak dögkúton befejezni földi életét. "Rocky temetése kapcsán jött az ötlet, a papírból készült, Szundi névre keresztelt koporsó" - mondja Blaskovits Zsuzsa, aki egykori kedvence háza előtt mutatja a több színben, akár arany felirattal is rendelhető, négyféle méretű karton nyughelyet."
X-ray
PAPER COFFIN

A papírkoporsóban való temetés nem újkeletű. Nem a magyarok találták ki:

"Nők Lapja Cafe
2011. 01. 27. - 14:01
Fa helyett keménypapírból készített koporsót ajánlanak velencei temetkezési vállalkozók; az első környezetkímélő szertartást a San Michele velencei temetőszigeten tartották."
QQCSI
Én is a hamvasztás híve vagyok, de undorító,
hogy azon is mennyit kaszálnak a temetők és a vállalkozók!
palika
Lófaszt az embereknek,...aki meghalt oda dobni az oroszlánoknak...van egy javaslatom, egy éven keresztül amelyik politikus elhullik, legyen állateledel, ha beválik lehet politikusokkkal folytatni, ha még mindig fasza, ne hagyjuk abba mig egy is lesz belőle...még a bankárokon gondolkodom...
Pálinkafőző Rézüst
Namost komolyan: egyetlen egy áljobbos sem pofázik itten??
csegala
Ez olyasmi lehet, mint a tűzoltók védőruhája. Lehet, hogy ugyanaz a cég, ugyanazt a raktáron maradt anyagot használja koporsónak és tűzoltóruhának. Mind a kettőnek sz@r, de magyar!
Boszi27
@palika: Üdv.! Én szeretem a kutyámat, és nem akarom kitenni esetleges betegségeknek(pl.Veszettségnek):)
Vespa crabro
Elég ehhez, egy iratmegsemmisítő!:-)
Nem kéne túlkomplikálnia ezt a figyusznak!
Kutyafüle
@Pálinkafőző Rézüst: 2013. mintha mostanában eltüntek vona. Vajjon hova?
Pálinkafőző Rézüst
@Kutyafüle: Te véded az efftássat..:) Na de miért??
Kutyafüle
@Pálinkafőző Rézüst: Lehet, hogy nem ugyanarra az áljobbikosra gondoltunk? eddig sokan voltak:))
Kutyafüle
@Pálinkafőző Rézüst: nagyon meleg van, lábakat a vizes lavórba, homlokra vizes zsebkendő és nyugalom:))Pont most akarjunk szívinfarktust kapni, mikor ilyen forró a hangulatis?:))
Pálinkafőző Rézüst
@Kutyafüle: naja! Fejemet hideg sörbe nyomjátok!!! :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.