Ahogy az várható volt, a köztársasági elnök április 6-ára írta ki az országgyűlési választást. Sok fideszes politikus korábbi "elszólása" már jelezte, hogy a döntés jóval hamarabb megszületett. A Köztársasági Elnöki Hivatal ma az alábbi közleményet adta ki.

Hazánk demokratikus és alkotmányos berendezkedésének fundamentumát a szabad választás joga és lehetősége jelenti.

Az általános választások időpontjának kitűzését az Alaptörvény a köztársasági elnök kizárólagos jogkörébe utalja, meghatározva annak alkotmányos feltételeit is. Alaptörvényünk kimondja: "az országgyűlési képviselők általános választását – az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével – az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani". További törvényi megkötés az is, hogy a szavazást vasárnap kell tartani, és a választás napja nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, továbbá húsvét- és pünkösdvasárnapra.

Az utóbbi három országgyűlési választás alkalmával Magyarország polgárai minden egyes alkalommal április első felében juttathatták kifejezésre akaratukat. Amikor a 2014-es választások kiírásáról döntöttem – e hagyomány tisztelete mellett – az alábbi négy szempont vezérelt:

1. Magyarország polgárainak jogos elvárása, hogy a választási kampány időszaka ne nyúljon a szükségesnél és indokoltnál hosszabbra. Ezt a szempontot tiszteletreméltó elődeim is fontosnak tartották, amikor kiírták a választások időpontját.

2. Magyarország érdeke – demokráciánk közel két és fél évtizedes történetének közös tapasztalata alapján –, hogy politikai nemzetünk tagjaitól a 2014-ben felhatalmazást kapó új Országgyűlés mielőbb megalakulhasson, és az új kormány mielőbb munkához láthasson.

3. Magyarország pillanatai drágák, ezért hazánk polgárai szempontjából kiemelten fontosnak tartom, hogy az Európai Unió új költségvetésében rendelkezésünkre álló, több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás felhasználását semmi se hátráltassa. Minél előbb lesz új felhatalmazással bíró kormány, a vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és családok annál előbb juthatnak hozzá az ország gyarapodását és polgárainak jólétét szolgáló forrásokhoz.

4. Egy ország élete azonban nemcsak a pénzről, a gazdasági lehetőségekről szól, hanem az itt élők békéjéről és nyugalmáról is. Ezért a választások időpontját meghatározó döntésemmel azt is elő kívánom segíteni, hogy – túljutva a politikai pártok versengésével szükségszerűen együtt járó zajos kampányidőszakon – a húsvéti ünnepek lehetőleg már olyan békés és nyugodt keretek között telhessenek, ami mindannyiunk személyes és közös reménye, jogos óhajtása – bármi legyen is a hitünk.

Mindezt figyelembe véve, élve az Alaptörvényben a köztársasági elnökre ruházott jogokkal és kötelezettségekkel, a mai napon meghozott elnöki határozatommal az országgyűlési választás időpontját 2014. április 6. napjára tűzöm ki.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
@miazavalami: Nem tudom mi lesz majd meglátjuk . Ha a fidesz győz akkor vége . Ha tovább folytatják amit most csináltak olyan következményei lesznek ami már visszafordíthatatlan . Ennek tudatában mindenki vonszolja el magát április 6.-án a szavazóhelységbe
és húzza be az x -et oda ahová gondolja .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Fütyisz birkák!! Indulhat a visszaszámlálás!!!
verőce21
Jó ez a korai időpont, legalább hamarabb megszűnik az ellenzékiek vergődése és megnyugodhatnak a futottak még kategóriában. :)
Egy év múlva már a nevükre sem fognak emlékezni az emberek.
Hellcat
@verőce21: Meg kevesebb idő alatt kevesebb fidesz disznóság derül ki igaz? :)
human
@csa-csa: Akkor inkább azt nézd, hogy melyik a kisebb kupac.
dömdödöm
Április 6 -ról szóljon a nóta ,
nem vol még ilyen rákosi óta . :-)
miazavalami
@dömdödöm: Most mi van? ha csalással nyerik a választást akkor hatodika lesz a nemzeti ünnep a betiltott negyedike helyett.:-)
Ja! Szia Dömi.
szablyafűrész
Áder tekintélye ennyi a Fideszben: - " gyere faszi, megiszunk egy sört !"
levarosbukta
Ádernek egyre jobban gömbölyödik a feje! Látszik hogy jobban él mint négy éve.
Desischado
"...a mai napon meghozott elnöki határozatommal..." Hogy nem szégyell ekkorát hazudni! El volt ez már döntve régen, és nem ő döntötte el, hanem a vezír! Remélem, az utolsó hatalomban töltött napjuk lesz!
human
@Desischado: Ja. A köztársasági elnökünk a szemünkbe hazudja, hogy a mai napon döntött így. Próbálja itt elhitetni, hogy mennyire önálló. Az a szerencséje, hogy előde a Nemzet Golyóstolla (Palikánk) nem tette magasra a lécet a köztársasági elnöki színvonal terén.
dömdödöm
@miazavalami: Nem tudom mi lesz majd meglátjuk . Ha a fidesz győz akkor vége . Ha tovább folytatják amit most csináltak olyan következményei lesznek ami már visszafordíthatatlan . Ennek tudatában mindenki vonszolja el magát április 6.-án a szavazóhelységbe
és húzza be az x -et oda ahová gondolja .
coni
Érdekes, hogy Áder csak most elnökihatározta el magát, de a fideszes képviselők a parlamentben már hónapok óta arról beszélnek felszólalásaikon, hogy április 6-án lesz a választás. Jövőbelátók!
tavaszi
szinte biztos volt,hogy a húsvéti ünnepeket nem fogjuk ...szerencsétlenkedő balliberális hangulatkeltők...szerencsétlenkedésével tölteni. ...nekik is jobb lesz...addigra szépen elszáll a gőz...és tovább lehet épitkezni...városomban bővül a konzervgyár...kész lesz az eus elvárású csatornázás...megszépül a gyógyfürdőnk...és 3 óvoda ujjul meg...nem sorolom.
hallgatag
@tavaszi: tegnap 23:07-re:
Igen, " ujjul " olyan agymosott fideszes seggnyaló birka módra
Nem gondoltál még arra, hogy elvégezd az általános iskola 4.-ik
osztályát ??? Nagy az arcod, de nem sokáig...
dömdödöm
@coni: A fidesz embere ,jól megtárgyalták előre mikor legyen a választás . :-((
F_Viktor
@dömdödöm: Írod:
"Ha a fidesz győz akkor vége "

Számításaim szerint ha csak azok szavaznak az összefogásra akikbe Orbánék 4 év alatt belerúgtak, kifosztottak, árokba löktek, akkor 69-70 százalékot ér el az összefogás.

Fordult a kocka, 2010-ben az MSZP szavazók maradtak otthon, idén viszont az agysejtekkel rendelkező fityesz érzelműek tartják magukat távol a szavazófülkéktől.
dömdödöm
@tavaszi: persze ! :-(( ne sorold tovább majd én sorolom . Kölkök éheznek , megalázott közmunkások 2 diplomával , belerondítottak tízezrek vállalkozásába , bevezettek 24 új adót , amit lehetett leosztottak a haverok között , olyan szabályozásokat csináltak amitől élhetetlen a főváros ,városok ,vidék . Korházak modernizálása helyett stadiopnokat építenek , félmillióan letipliztek nyugatra ( egy része soha nem jön haza )
Örülök hogy van új konzervgyár és a város szépül de ha szembe mennek a nyugati tőkével akkor sajnos a három új ovodában nem lesz gyerek mert nem lesz pénz és olyan olyan hülye sem aki 1 -et is vállal, és a szép új új csatonába nem lesz csomag amit le tudsz húzni mert nem lesz mit enni ,vagy lesz de nem fogod tudni megvenni :-)
dömdödöm
@F_Viktor: Proféta beszéljen belőled , én is erre tippeltem de sajnos a fidesz szavazók olyanok mint a partizánok ,rejtőzködnek és a végén lerohanják a szavazófülkét .
dömdödöm
Oké barátaim ! Összefogás győzelem esetén április 6. -án találkozunk a
Hősök terén este 23 h-kor . Népünnepély és utcatánc ,örömünnep , aki akar jöhet .@F_Viktor:
F_Viktor
@dömdödöm: Picit helyesbítenék:
A 4 év alatt évente 32 000 - 34 000 kis és közepes vállalkozás szűnt meg, illetve az új adók meghaladták a 30-at. Ennek következménye, hogy a versenyszférában 80 000 munkahely szűnt meg.
F_Viktor
@dömdödöm: A fityesz szavazók dehogyis rejtőzködnek, ők azok akik nagy pofával Gyurcsányoznak, Bajnaiznak. Darabra meg lehet őket számolni, s előre lehet tudni a fityeszes X-ek darabszámát :-))
dömdödöm
Utcabál lesz , akkor ketten már biztos vagyunk , most már csak győzni kéne előbb :-)
dömdödöm
Dőljön le minden kordon ,
Éljen Bajnai Gordon !
dömdödöm
Munka nélkül van a piktor ,
vesszen Orbán Vinktor !
F_Viktor
@dömdödöm: :-)))))
Készülsz? :-)))
Helyes!
dömdödöm
@F_Viktor: Szavazás 2014 !

Magyar emberek lassan ébredjetek ,
megduplázták most a felelősségetek.
Induljatok gyorsan adjátok le a voksot ,
megváltoztatjátok a jövőt és a mostot .
Érjen véget végre az össznépi nyafogás ,
Éljen a balközép összefogás !
Szabadságunk gyenge de a fidesz csökkenti a rezsidet,
zavarjuk el végre az Orbán rezsimet !
Célunk hogy mindenkinek legyen kenyér az asztalon ,
Orbán Viktort elmarasztalom !
Elégedetlen a Magyar nép ,
nem lesz jobb csak ha a fidesz lelép .
Miközben maguknak mindent leosztottak ,
nagyon sok szegény Magyar embert gyártottak .
8:1 re kikaptunk több volt mint szégyen ,
még is úgy döntöttek több stadion lészen .
Győznünk kell majd tavasszal , reggel éjjel és este ,
nem fordulhat elő a tízes év esete .
Végleg ledől majd minden jobbos kordon ,
Éljen a szavazás , Éljen Mester ,Gyurcsány Feri , és Éljen Bajnai Gordon !
lajospapa
Úgy menjen el mindenki szavazni, vagy maradjon otthon, hogy lehet hogy többször felesleges lesz ezzel bíbelődni. Már most is majdnem az, mert a mostani parlamenti felépítés, mely nagyjából 1/3 -nak biztosít 2/3-ot egy vitathatóan egyszemélyi irányítású pártnak frakciófegyelemmel? személyes függőségekkel megtűzdelve, stb. nem demokrácia. Tetézi ezt Olyanok beemelése a választójogosultak közé, akik nem viselik döntésük következményét.
Menjen el azért mindenki, ha még lehet, és egy dolog vezérelje a ceruzáját: ne legyen többé kétharmad! SENKINEK SE!
coni
@verőce21: "Jó ez a korai időpont, legalább hamarabb megszűnik az ellenzékiek vergődése "

Valóban, ha sikerül a választási törvények magára szabása után is elkergetni a Fideszt az ország szergődése megszűnik.

Ugyanakkor azért is sürgős a választás mert már nem sokáig lehet a látszatot fenntartani, hogy Mo. jobban teljesít.
A gazdaság rossz állapotban van, menekül a tőke, a bankok nem tudnak hitelezni, a KKV-kat a rezsim tette tönkre, átgondolatlan törvénykezésével.
A választási osztogatás végkép betett az országnak. Jönnek a hatalmas megszorítások, mert 2 x 2 akkor is 4 ha a rezsim tagadja.
lenhardtibolya
@dömdödöm: Éljenek! (kenyéren és vizen...)
tivoli
Ó, hát ezt már hónapok óta tudjuk. Lehet, hogy Áder is onnan?
tivoli
@coni: Ezt magadtól ötlötted ki, vagy segítettek?
herczeg0210
@dömdödöm: Ha fidess veszít szophatjuk, mert én még emlékszem a 2002-es veszítésükre, meg 2006-osra is. Égett a főváros mert a jóarcúak mindent felborogattak, felgyújtottak szétvertek amit csak...
hallgatag
János !!! Ne igyunk elöre a róka börére ...
ugyvedur
Nem értem! Miért probléma az április 6.-a? Nem mindegy???
dömdödöm
@herczeg0210: ha ezen múlik égjen , majd eloltjuk az a lényeg hogy a következő 4 évben ne haljanak éhen az emberek ezt mefg sajnos a fidesz távolról sem garantálja :-(((((
orogordog
@human: Nagy kupac ez mindegyik, csak egymást baszogatják és lás csodát dől a lé itt is ott is.
orogordog
@herczeg0210: Szék kel lőni őket azt kész. Törvény a vesztesre is vonatkozik.
orogordog
@dömdödöm: Mi a fenét ünnepelnél?
dömdödöm
@orogordog: Azt hogy talán a következő 4 évbe egy halom ember nem döglik bele ( köztük én sem ) ,mégtöbb család nem megy tönkre végleg ,emberek nem kötik fel magukat és nem ugrálnak le toronyházak tetejéről . Remélem kimerítő volt a válasz .
Bírom hogy úgy csináltok mint ha nem értenétek miről van szó ,mint ha nem itt élnétek ,mint ha nem olvasnátok sajtót ,nem néznétek tévét mint ha téli álmot aludtatok volna 4 évig :-(((((((((
dömdödöm
@orogordog: A világválság ( adósságválság ) 2008 -ban kezdődött de már 2006 ban
voltak jelei . Érdekes a magyar össznép többségének majd 4 év kellett hogy leessen itt valami nagyon nagy gáz van . Akkora marhákkal van telepakolva ez az ország hogy ilyet még a világ nem látott :-((( a többségnek fogalma sincs róla mi folyik körülötte , él a kis szürke világában azt ennyi a tudomány. :-((((((
Desischado
@dömdödöm: Pár nappal rá lesz a születésnapom, ezt az ajándékot kérem a sorstól, hogy bukjanak végre!
Desischado
@ugyvedur: Azért, mert így az Uniós választások külön lesznek, ami szintén nagy költség, de a nagyobb baj az, hogy az Uniós választásra fognak jönni megfigyelők, és ezt akarják orbáncék elkerülni, hogy ne tudják a megfigyelők észrevenni, hogy csalnak a választásnál!
szjupermen
Jó gyerek ez az Áder. Gyönyörű születésnapi ajándékot adott nekem. Lehetővé tette, hogy a születésnapomon zavarjuk el ezt a hazaáruló mocskot, amit most kormánynak hívunk.
szjupermen
@F_Viktor: Sajnos nem így van. Sokan vannak, akiknek a torkán tövig tolta le a vastag cerkát Orbán, de vallásos fanatizmus miatt így is rá szavaznak. Nekik mindegy milyen szar a helyzet, a fő, hogy legyen egy karizmatikus szarházi, akit földre szállt Istenként imádhatnak és tisztíthatják nyelvükkel a kipufogó nyílását.
szjupermen
@dömdödöm: Olvasnak ők, de csak a jobboldali lakáj médiát. Na meg a szövegértés, meg a normális gondolkodás áll tőlük távol. Ők, akik imádják a 27%-os ÁFÁT, a Médiahatóságot, a kórház bezárásokat, a tranzakciós adót, a magánnyugdíj lenyúlását, no meg a diktatúrát. Tehát konzerválnák a mostani állapotot, bízva benne, ha m
ég nem kaptak a koncból, majd csak dobnak nekik is. Persze ha megkérdezed őket az előző kormány alatt miért volt nekik rosszabb, csak lózungokat, hazugságokat, koncepciós pereket tudnak emlegetni.
dömdödöm
@szjupermen: És ámulva nézik ahogy a nacionalista bálvány hadakozik brüsszellel és szabadságharcot vív az elnyomó nyugati tőkével szemben . Pedig a pénz és a tudás ott van náluk . Ez olyan mint amikor a főnököd jól fizet de időnként levonogat tőled és tisztességtelenül viselkedik lenéz mertmegteheti , te meg elkezdessz beszólogatni ,követelőzni és vitatkozni először csak utálni fog nagyon aztán az első adandó alkalommal amikor hibázol
úgy rugnak ki hogy lábad nem éri a földet . Nem tudom hogy ez az elmebajos mit képzel magáról . Azért mert volt néhány nyugati cég aki nem volt enyhén szólva korrekt attól még a többség nem szélhámos . Szerintem .
dömdödöm
És különben is azért lenne jó ha a balközép kormányozna mert ha ilyen 4 -év után nem kaptak az agyukhoz akkor soha .
F_Viktor
@szjupermen: Persze vannak a birkák és a trollok, de ne má', hogy ők legyenek többségben...
gabrella
Teljesen mindegy az időpont, 4 év munkáját mindenki tudja értékelni a saját megélhetésén.
orogordog
@dömdödöm: Orbán, Gyurcsány vagy Bajnai vagy Mesterházy. Melyiktől nincs hányingered? Lázártól, Szanyitól, Lendvai, Pintér...
Ő pénzük megvan, a tiéd az enyémmel együtt nincs, most sem és a közeljövőbe, nem is várható. Itt semmi válság nincs a gazdagok jobban szeretik a pénzünket maguknál.
Görögök megcsinálták, mi nem fogjuk.
dömdödöm
@orogordog: Ez a felhozatal erre lehet szavazni ,amit mondtam , ha az elmúlt 4 ébvől nem tanultak akkor semmiből sem fognak . Fél Magyarország nem Magyarország , Ezek annyi ember torkára ráléptek hogy felsorolni is sok időbe telik. Élhetetlen a az ország a főváros sosem látott módon, nekem nem akkor van hányingerem amikor meglátom őket hanem akkor amikor kimegyek az utcára ,mindenhol fizetsz amerre mész ,egy mármegadóztatott pénzről húznak le 40 bőrt , lassan már a levegőszippantásért is fizetned kell .:-((((((((((
Desischado
Szjupermen, isten éltessen! Én rá három nap múlva leszek... Juszt sem mondom meg! Egy nőnek elvégre nincs kora! Na, jó, a kedvedért, betöltöm a 48-at, de hál'istennek, nem látszik!
dömdödöm
@Desischado: grat ! .még vagy 48 -at és ne látszon :-)
Desischado
@dömdödöm: Köszönöm, nagyon kedves vagy! De ahogy mondtam, az lesz a legszebb ajándék, ha megszabadulunk ettől a rablóbandától!
szjupermen
@Desischado: Gratulálok! Mint tudjuk, ki áprilisi, rossz ember nem lehet. ;-)
Desischado
@szjupermen: Neked is nagyon köszönöm, ez igazán kedves volt tőled!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.