A Fidesz szerint az egészségügy területén az elmúlt négy évben megtett intézkedések a rendszer újragondolását, újratervezését jelentik, és a Gyurcsány-korszakkal szemben az állami felelősségvállalás is megjelenik az egészségügyben, a terheket nem a családokra, nem a betegekre hárítják.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton Budapesten, az egészségügy elmúlt négy évét értékelve sajtótájékoztatón azt mondta, ma már az egészségügyi dolgozók és az állampolgárok is joggal bízhatnak abban, hogy egyre erősebb, egyre szervezettebb és egyre jobb lesz a magyar egészségügy. A terveik közül kiemelte, hogy folytatódnak a szűrőprogramok (emlőrák- és vastagbélrákszűrés), intenzív program indul a várólisták csökkentésére és folytatódnak az ösztöndíjprogramok.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt alelnöke közölte: 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, ez a terület is romokban hevert, maga az egészségügy is gyógyításra szorult; területek maradtak ellátatlanul, a betegellátásban zavarok voltak, a kórházak pénzügyi helyzete kilátástalan volt, orvosok ezrei hagyták el az országot.

Kifejtette: 2010 végére hatezer orvos hagyta el az országot, 125 milliárd forintos adósságot halmoztak fel a kórházak, a pénztelenség pedig meglátszott a rendszer működésén, a gyógyszerellátásban és a fejlesztésekben is.

Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, a Gyurcsány-korszak ezt a tragikus helyzetet úgy próbálta megoldani, hogy további megszorításokat vezetett be, növelte a munkanélküliséget, és mindezt társította a létbizonytalansággal. Ha a Gyurcsány-koalíción múlt volna, még vizitdíj és napidíj is lett volna – tette hozzá.

Selmeczi Gabriella a megtett kormányzati intézkedéseket ismertetve közölte, a korábban különböző fenntartásban lévő kórházak működéséért az állam felelősséget vállalt, ez lehetővé teszi a területi egyenlőtlenségek leküzdését, valamint a kórházi adósságállomány csökkentését. A kórházak összehangolt állami irányításával tízmilliárdos nagyságrendben tudnak a működési költségeken és a rezsin faragni – mutatott rá.

Beszámolt arról, hogy már a kormányzás első évében hozzáláttak az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók bérrendezéséhez, programok indultak a fiatal orvosok itthontartására, hiányszakmák pótlására, újranyíltak korábban bezárt egészségügyi szakközépiskolák.

Hangsúlyozta, a bértárgyalások most is zajlanak a szaktárcánál, és szeretnék, ha annak során mindenkire sor kerülne.

Selmeczi Gabriella szerint sikerült lelassítani az egészségügyből az elvándorlást; kormányzati támogatás segíti a fiatal háziorvosokat is.

A szóvivő értékelése szerint a rendszerváltás óta most zajlik a legtöbb és a legnagyobb, 300 milliárd forint értékű fejlesztés az egészségügyben, az országban mintegy négyszáz helyen. Kitért arra, hogy újra gondoskodnak a Gyurcsány-korszakban utcára kitett pszichiátria betegekről, létrehozták ugyanis az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet. Mint mondta, a mentők 120 új mentőautót kaptak, 200 beszerzése folyamatban van, mentőállomásokat építenek és újítanak fel, a mentésirányítás informatikai fejlesztése tart.

A szóvivő azt mondta, milliárdos nagyságrendű programok indultak a várólisták rövidítésére, a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére,  a daganatos betegek és a fogyatékos betegek kezelésére, valamint a sürgősségi ellátásokra.

Pelczné Gáll Ildikó a népegészségügy területéről kiemelte a transzzsírsavakról, valamint a chipsadóról hozott törvényeket, rendeleteket. Hozzátette, céljuk, hogy az iskolai büfékbe, menzákra is olyan ételek kerüljenek, amelyek biztosítják a gyermekek egészséges fejlődését.

Elmondta, hogy az országban 58 helyen egészségfejlesztési irodák létesültek; kétezer gyógyszer ára csökkent, miközben a Gyurcsány-korszakban pontosan ellentétes folyamatok zajlottak. Emlékeztetett arra, hogy változtak a gyógyszerfelírás szabályai, ennek eredményeként 11 milliárd forinttal csökkentek a betegek terhei.

A Fidesz európai parlamenti képviselője fontosnak nevezve a prevenciót célként jelölte meg a szűrőprogramok ingyenessé tételét.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
A család viszi a gyógyszert, az ételt, fürdeti,borotválja, eteti a beteget. Néha még ágyat is húz-ha sikerül tiszta ágyneműt szereznie.
Hol él ez a "jó"asszony? Magánkórházban kezelteti magát?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szvetlana
Akkor még nem feküdt egyszerű állampolgári minőségben kórházban, vagy többet ivott a kelleténél.
Menjen el egyszer egy sürgősségire, csak úgy érdeklődésként, albáni, -nem! afrikai körülményeket talál, oszt vonja le a következtetéseit.!
Cicamama55
Így csak az nyilatkozhat, aki nem ugyanazon az ajtón jut be a kórházba, orvoshoz-mint az egyszerű polgár!!! S. Gabriella mindenhez hozzászól, mindent értékel...Lenne egy terület legalább, amihez ért is! Ennek hiányában hiteltelenek a szavai. Szavai?! Beszédét szeretem hallgatni, mert vicc számba megy.
Nil
A család viszi a gyógyszert, az ételt, fürdeti,borotválja, eteti a beteget. Néha még ágyat is húz-ha sikerül tiszta ágyneműt szereznie.
Hol él ez a "jó"asszony? Magánkórházban kezelteti magát?
Nil
lemaradt-a nagyon beteg, komoly ápolásra szoruló betegeket hazaadják vagy kórházak között utaztatják. Persze ha meg tudja fizetni akkor van emberhez méltó ellátás és körülmény
szaboria1
Ja annyira jó lett, hogy amikor egy orvos elment nyugdíjba nincs helyette másik a maradék kettő kénytelen csinálni nálunk. A szép az, hogy az idén megint el akar menni egy nyugdíjba ráadásul a felesége is megy akik gyermekorvos. Jelentkező meg nincs.
nyanya001
Nekik VIP ellátás jár ! Azzal a drága jó nép is elégedett lenne !

Emlékeztetett arra, hogy változtak a gyógyszerfelírás szabályai, ennek eredményeként 11 milliárd forinttal csökkentek a betegek terhei.

2 hete váltottam ki a gyógyszereimet, amilrt 2
nyanya001
@nyanya001: folytatom, valamiért előbb felugrott ráadásul hibásan ..
tehát !
2 hete váltottam ki a gyógyszereimet, amiért 2010-ben közel 3 ezret fizettem, most pár Ft. híján 9 ezret !
Legalább nézzen szét mielőtt kinyitja a száját ez a szerencsétlen !
( semmi extra gyógyszereket nem szedek !!! )
nusika
" bértárgyalások most is zajlanak a szaktárcánál, és szeretnék, ha annak során mindenkire sor kerülne."
Orbán Viktor-2010 február 9-TV2
""Növelni kell az orvosok és az ápolok számát, és emelni kell a fizetésüket is, ugyanis a béreknek versenyképeseknek kell lenniük a ma elérhető külföldi ajánlatokkal""
Semmi sem történt aazóta sem!!Hazudtak akkor is és most is!Az egészségügy most már romokban van! Mindenki külföldön keresi a lehetőségeket!!
Senara
Kitért arra, hogy újra gondoskodnak a Gyurcsány-korszakban utcára kitett pszichiátria betegekről, létrehozták ugyanis az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet... jaj de jó a szóvivők hozzájutnak a piruláikhoz üldözési mániájukra amit Feri vált ki belőlük , ja és nem kell a labanchoz járni kezelésre .
tarhonya
de ugye nem akarja megmenteni ezt is a kis csücsökrágó!!!
kamazuka
A csodát akkor látná,ha egyszer teljesen magán emberként lenne vendége kórháznak.
Vasárnapiiskolás
Az lenne a csoda,ha ez a szöszibaba eltünne végre..a bolygóról is!@Nakimaga: nem jósnál volt.Ezt teszi a tokaji1000 puttonyos kannás.
nezelodo
Ha pl szemészeti szakrendelésre várna talajmenti kifliharapóként, biztos, hogy nem látná meg, mert mire orvoshoz kerülne a várólista szerint, addigra megvakulna. Nem tudom hogyan találná meg a kiflicsücsköt vaksin a kiutált multi üzletében. Lehet, hogy csak mutyiban jutna hozzá, és csak akkor, ha a kezébe adná valaki!!
Nil
Újabb teherlevétel
A most elfogadott tüdőszűrésre vonatkozó törvény szerint 40 év alatt 1700 forintba kerül a szűrés. A gyerek diákmunkát vállalna- 18 év alatti, de ki kell fizetnie-és a hab a tortán hogy két hét mire megkapja a leletet.-
Továbbgondolva-közmunkára köteleznek (persze nem leírva de ha nem mész elvesztesz minden segítséget) - kötelező a tüdőszűrő -ki kell fizetni a 22800 forintból.
Micsoda könnyebbség!
bukfenc
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Cicamama55
@nusika: 1998-ban is ez volt a kampánybeszédében az egyik kitűzött cél! 16 éve történt! Jelentem miniszterelnök úrnak, hogy a helyzet változatlan! Ja igen...Most a választások előtt ide is-oda is juttatásokat adtak, vajon miért?! Azt, hogy eddig hogyan tudtunk egyáltalán megélni az is megért volna egy konzultációt! Ehhez kellett ám a művészet és a lemondások sora...
Mobil123
"Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt alelnöke közölte: 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, ez a terület is romokban hevert..."- Na ez a nő hiányzott még csak mint egy falat kenyér vagy kifli csücsi!:-)) Igen basszus, és azóta már az összes valamire való doki, és ápolónő elment külföldre dolgozni. Mert azóta amióta ti átvettétek olyan qrva jó lett nekik is meg nekünk is.(nekünk pláne!! ) És azóta emelkedik a várakozási idő is. qrva intenzív programot kell indítanotok de az nehéz lesz.
Vasárnapiiskolás
@bukfenc: Ez jó:))))Engedelmeddel magamévá teszem...és nem a szőkegibbonra gondoltam
modera
@Mobil123: A várakozási idő a legnagyobb probléma, ha valaki nem tud magán kórházba menni. Sajnos vannak olyan betegségek, amelyekre nem lehet hónapokat várni.
modera
@Vasárnapiiskolás: Szerintem neked úgysem jönne össze, tanulókkal nem foglalkozik, meg amúgy is csak vasárnap érne rá, akkor meg te iskolába vagy...:-))
Mobil123
@modera: Igen , de ez sajnos az orvos és a pénz hiánya okozza. Ma ki tud Rajtad kívül magán kórházba menni??:-)) (remélem azért jól vagy és a család is?!)
Vasárnapiiskolás
@modera: Nekem is van tanítási szünetem,,Neki meg áprilisban megszűnik a munkahelye:)))
szaboria1
@nyanya001: A gyógyszerekről meg már ne is beszéljünk az aminek olcsó az ára azt azért nem igazán ajánlja pl. a mi szakorvosunk mert a ható anyagon kívül az úgy nevezett vivő anyagok a májat károsítják. Nekem még lány koromban a gyárban olyan anyaggal kellet dolgozni amit betiltottak ágó, toúl és ez örökre bent maradt a májamban.
Sziszifusz
Ausztriában az új gyógyszerek megjelenésének köszönhetően a rákos betegnek 40 % - al
jobbak a túlélési esélyei,
Nálunk ezek a gyógyszerek 3-4 éve befogadásra várnak. Hány beteg halt meg, úgy hogy megmenthető lett volna ? Az orvoshiányt és az egyéb körülményeket ne is mondjam !
Abban igaza van: kész csoda (hogy még nem omlott össze) az egészségügy.
bretagne
@nezelodo: Kitapogatná, hol a csücsök!
herczeg0210
Álmodik a nyomor, mert: "merjünk nagyot álmodni"...
1magyar
A fidesz kórházakat szüntetett meg, ahol ezer éve volt. Nagy haladás és csoda!
evacica
Selmeczi megint bolondgombát evett és hülyeségeket beszél. kívánom neki, hogy minél többet szoruljon az általa jól működő egészségügyre . Mondja meg szeretett főnökének, ha meri, hogy többet kéne tán az egészségügyre fórdítíni, mint az általa favorizált focira, stadionra, esetleg Felcsútra.
vörösfuvalat
,Állítom a Gabika jobban butít mint a kannás bór.Csak a gyógyszerkasszából 170milliárd forintot vontak ki eddig.Példa: dobozdíjas gyógyszer/500Ft/ támogatás elvonva új ár 40000Ft. Van helyette egy 15 éves régi fejlesztésű hasonló hatóanyagú gyogyó. Ez valóban csoda,hogy mégis van ember aki meggyógyul.
Azt kéne bevezetni,hogy csak a fideszes szavazók kapjanak ingyenes ellátást. A többi idegenszívű meg oldja meg ha élni akar.
szjupermen
Ha a kórház leépítések, mint a pl. komáromi kórházé csodának számítanak, akkor igaza van a két agyoniskolázott hadibarom picsának. (Pelczné, Selmeczi)
Pont az egészségügy, ahol a legnagyobb kárt okozta az elmúlt 3 és fél év alatt ez a mindent romba döntő, hazug, hazaáruló kormány.
modera
@Mobil123: Azért nem én vagyok az egyetlen, aki magán kórházakba jár vagy viszi a családját. A közel másfél hetes egész családos hányásos, hasmenés járványt leszámítva (Peti még infúzión is volt) köszönjük, megvagyunk.
modera
@Vasárnapiiskolás: Nem fog megszűnni a munkahelye, ebben biztos lehetsz. Mindenesetre beajánlhatlak neki, ha úgy érzed majd...:-)
Mobil123
@modera: :-)) Te hoztad szóba a magánkórházat:-)) Helyes ha jól van a család !! (A családnál nincs fontosabb! Petire meg vigyázni!)
Vasárnapiiskolás
@modera: Köszönöm a vak oroszlánom nevében,áprilisig kell már csak éheznie...már epedve várjuk!
lalibiboros
ezt az arcátlanságot ilyenre csak az aljadékok képesek amit fidesznek hívnak tüzes farok kellene neki jól mélyen feltolva ,hogy leszokjon a hazudozásról.pofátlan szemetek még úgy adják elő a nép nyomorítást mintha jót tettek volna ,élen ezzel a ...
Desischado
Nekik, meg akik megtudják a magán ellátást fizetni, király! A valóság meg nem számít! Hülye ribik!
bukfenc
@Vasárnapiiskolás: február 22., 19:53

Mire gondoltál kiscsibe?? :))
(amit kitörölt valami fidessfan??) :))

Ne válaszolj! Csak bólogass!!
Vasárnapiiskolás
@bukfenc: pontosan egyébbként hevesen bólogatok
bukfenc
@Vasárnapiiskolás: tegnap, 16:36

:)) :))

Akko' mi egy srófra bólogatunk!! :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.