Akár tízszeresét is megkereshetik hazai bérüknek a külföldön dolgozó magyarok, ez pedig mind többeket ösztönöz arra, hogy más országban próbáljanak szerencsét.

A Penzcentrum.hu cikke szerint csak Németországból 96 milliárd forintot küldtek tavaly haza a magyarok.Az Aon Hewitt és az AIESEC által nemrégiben közösen publikált kutatás is: a külföldi munkavállalással hosszú távon kalkulálók aránya évről-évre nő. A megkérdezettek 42 százaléka akár több mint egy évre is elhagyná az országot a jobb fizetés vagy a szakmai előrelépés reményében.

2013-ban a hazautalások értéke Magyarországon elérte a 2403 millió dollárt (545 milliárd forint) a Világbank tavaly októberi becslései szerint. A Magyarországra érkező összegeket elsősorban Németországból küldik: 426 millió dollárt (96 milliárd forintot) utaltak haza a kint élő, dolgozó magyarok. A második helyre az Amerikai Egyesült Államok, a harmadikra pedig Kanada került – írja a lap.

95 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
És mindezt úgy kommunikálja a kormány, hogy kalandvágyból mennek ki meg szakmai tapasztalatot szerezni. Igen, talán az a 10% aki jómódú családból származik és apa, anya fizeti a kint tartózkodást. A többség viszont azért megy, mert kénytelen. Vagy nem tudja fizetni a hitelét másképp vagy nem tud félretenni az itthoni fizetéséből, azaz itthon csak felélné a tartalékait.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
trenszmen
Egyre kevesebbet fognak, mert nagyon sokan végleg kint maradnak és költöztetik a családot!Lesz pofáraesés a sok birkapásztornak, amikor itt már nem marad ember akit le lehet húzni. Miből fogják eltartani a rengeteg közalkalmazottat? Tenyészteni a sok nemhiába született "embert"? Ha marad a sok fideszes meg összefogásos kormányváltós komcsi, 2 év és vége az országnak.
human
És mindezt úgy kommunikálja a kormány, hogy kalandvágyból mennek ki meg szakmai tapasztalatot szerezni. Igen, talán az a 10% aki jómódú családból származik és apa, anya fizeti a kint tartózkodást. A többség viszont azért megy, mert kénytelen. Vagy nem tudja fizetni a hitelét másképp vagy nem tud félretenni az itthoni fizetéséből, azaz itthon csak felélné a tartalékait.
Yoda69
Anno mikor en kimentem, akkor is 10-szeres volt a kulonbseg. Ugy latszik ez azota sem valtozott.
A lenyeg hogy Magyarorszag ebben is jobban teljesit.

@trenszmen: Komcsik nem a kormanyvaltoknal vannak hanem a fideszben. A tobbi stimmel.
Sziszifusz
Ez az út vezet Magyarország megszűnéséhez. A dolgozni,tanulni akaró fiatalok elmennek, az idősek it maradnak és kihalnak. A maradék pedig az a réteg aki képzetlen, dolgozni nem tud és nem akar.
Itt sürgős változása van szükség. A kivándorlást gazdasági eszközökkel meg kell állítani.
A kivándorlókat érdekeltté kell tenni a visszatérésre.
Hol van az erre vonatkozó Fidesz program ??? Az ellenzék részéről látható tervek vannak.
bakegya
DDD-csodálkozni szükségtelen!-dédelgetjük azt amit és akiket soha nem lett volna szabad a magyar gazdaságba "befektetni",és gazdaságpolitikára ráhasaltatni!
Késő!!!
A postán 15-20 sárga csekk kíséretében -mint a verkli elmondja egy hang,TAKARÉKOSKODJON,GYŰJTSEK ERRE -ARRA -mire én havonta kétszer-EMBER ÉN IMÁDOM A PÉNZT KÖLTENI-KÖLTŐ VAGYOK-nem vette még észre több tíz éve csak föladom,föladok,és itt helyben járok a maga szeme színe előtt a flaszteron,és csak azért nem büdösítek a maga orra alá mert még képes vagyok működtetni a záróizmom-de csak azért mert úgyneveltek!
A GYEREKEINKET VISZONT KÁR VOLNA HÜLYÍTENI!
Minden magyar gyereket nem hívnak rasinak-tiborcnak-gazsinak...akiknek négykeréken gurulnak a milliárdok a terülj asztalkájuk alá fölé,mögé,közé látatlanba...
tavaszi
...erről álmodozott az ország...ezért volt a rendszerváltozás...nyitva a határ minden fele ...emberek---eszmék szabad áramlása. munkaerő kvóta , be-kivándorlási törvény . aki akar kimegy és ott dolgozik ..aki akar bejön ,éés itt dolgozik , romániából ,kinából, arab országokból ...orvosok , kereskedők , sima házi cselédek. ...magyarok úgyszintén , orvosok , ápolók , sima érettségi nélküliek házvezetőnek .,pincérnek , alja munkát végezve 1300 eurós fizetésér/hó . ...(ausztriában alkalmam volt egy itthon virégboltja volt hölggyel beszélnem ...pincér a gerlitzeni havasokban. nyirkos sötét szuterénben huzza meg magát ...azt biztositja a tulaj..és a belét kidolgozhatja 1500 euróér ...8 millió forintot akar félre tenni..és jön haza ...annyit mondott, az jöjjön ki,aki elviseli a 4 osztályú megkülönböztetést. ...tudom van ellenpélda is ..egy svájcban dolgozó gastroenteorologus doktor fizetése ..és a pincérnő fizuja között ,,,de mindenkinek lelke rajta egy élete van mindenkinek itt a földi létben,úgy rontja-vagy javitja mindenki ahogy jónak látja . az biztos ez egyéni talentum kérdése ---én ha naponta zsiroskenyeret ennék akkor sem mennék ki...de sehova .
Yoda69
@tavaszi: Gondolom te nem is kellesz sehova :)
Hellcat
@tavaszi: Jobb itthon a qrbáni érdekeltségű CBA ban robotolni szarér hugyér igaz? Az hogy ennyi magyar választotta a külföldön való megélést az egy az egyben a fidesz kormány elbaszott munkájának az érdeme. Nem emútnyócév...nem mocskos EU (hiszen oda mentek)...ez bizony a fidesz negatív érdeme. Lehet hozzá tapsolni. Egyébként én se mennék sehova mert a barátaimat nem hagyom itt.
QQCSI
@tavaszi: "én ha naponta zsiroskenyeret ennék akkor sem mennék ki...de sehova . "

Kár.
tavaszi
@Yoda69: @Hellcat: @QQCSI: ---------------------------------------------------------------------------
világlátó
Annak idején sok százezer magyar családdal együtt hajóra szállt és áthajózott Amerikába.Kalandvágyból? Ugyan. A haza cserben hagyta. Az akkori magyar arisztokrácia és a hazai egyházi birtokok kezelői, a gazdatisztek és a csendőrség éppen elég " kalandot " kínált a legszegényebbeknek. Most felhigult a hazafiságunk. " Itt élned , halnod kell... " Dehogy kell. A 2.vh.után bezárult a kapu. 56.-ban aki tehette, vagy mert mennie kellett, elment. Közel félmillió magyar. Néhányat ismertem, fiatalok, tanúltak, intelligensek voltak, egy szép könyvsorozat maradt utánuk, a címe " A műveltség útja " 13 kötet, gyermekkorom kedvenc időtöltése volt forgatásuk. Aztán ismét bezárult a kapu. A világútlevéllel , a rendszerváltással, az unióba belépésünkkel, a drótkerítés, jelzőrendszer, aknamező felszedésével végre eltűnt a kapu. Időközben a hazafiság úgy rendesen beszennyeződött, kisajátították hol ezek, hol azok a legszentebb, legbensőségesebb hazafiui érzéseinket. Már nem tudjuk ki a hazafi, ki a hazaáruló, már nem tudjuk milyen az a semmivel nem helyettesíthető érzés, amire pedig nagy szükségünk lenne.Talán még azok az öregek, akik most talán éppen Ausztráliában nosztalgiáznak egy magyar öregek klubjában és próbálnak visszaemlékezni a magyar tájakra, a magyar ízekre, a magyar történelem dicső napjaira. / kevés ilyen van, ezt is olyanok kaparintották a markukba, akik mindig is képesek voltak a színek átfestésére /
A mai kivándoroltak, főleg akik Németországban élnek már, ők nem kalandvágyból mentek oda és biztosan nem térnek vissza onnan.A csak kint dolgozók azért mentek, mert itthon semmi esélyük a jövedelemszerzésre mert a szakmájuk már nem konvertálható. Koruk, felkészültségük már nem teszi lehetővé az átképzésüket, de mivé is? hiszen abban sem tudnak elhelyezkedni. A fiatalok pedig látják a jövőtlenségüket.
Nem kell mellébeszélni. Csak körül kell nézni.Kalandvágyból? Akad néhány léha, meggondolatlan, vagy menekülő is.Bizonyára.
bundi
@tavaszi: azért érdekes a kormány támogatóitól ezt hallani...
"én ha naponta zsiroskenyeret ennék akkor sem mennék ki...de sehova ."
főleg annak fényében, hogy ugye az ország jobban teljesít...mert ugye ezt bizonyítja, hogy itt nő a foglalkoztatottság (ez az alsóhangon 3-400 ezer külföldön dolgozó magyar állampolgár figyelembevételével kissé fura, mert ugye azért ők is jól mutatnak ebben a statisztikában...
hvg.hu/gazdasag/20130918_Elismertek_a_kulfoldon_dolgozok_dobjak_me
ami elég gáz)
és ha arra is büszke a kormány, hogy csökken a hazai lakossági hitelállomány(javarészt pont ezeknek az embereknek köszönhetően) akkor érdekes, hogy egyesek ennyire alázzák a kint dolgozókat...
egyébként amit írtál hamis tükör...
"ausztriában alkalmam volt egy itthon virégboltja volt hölggyel beszélnem ...pincér a gerlitzeni havasokban. nyirkos sötét szuterénben huzza meg magát ...azt biztositja a tulaj..és a belét kidolgozhatja 1500 euróér ...8 millió forintot akar félre tenni..és jön haza ..."
mert mielőtt az ember hazamenne, átgondolja mi lesz azután...vesz egy házat, elindít egy válalkozást? és aztán... vagy marad kint... ha ott értékelik a munkáját, és talpraesett azt a szuterént hamar maga mögött hagyja...onnantól pedig nem nagyon van visszaút... hacsak vezéretek nem vezeti ki népét az unióból...és emiatt sokaknak a vízumkényszer különadók miatt haza kell térni...és utána...na akkor fog kezdődni az ereszd el a hajam...tudom a vezér egyből be a páncélozott limuzinba, felcsúti reptéren már várja a kisgép, és nyugdíjason fog elhunyni valahol oroszország anyácska ölében...egyszer talán...
SpamKontroll
A fennt említett pénzügyi adat annyiban lehet csalóka, hogy menet közben egyre többen választhajták a bankon keresztüli utalást, de tizenévvel korábban drágább volt. A bankok kb. 2004 után kezdték csökkenteni a nemzetközi díjaikat... Azelőtt - szerintem - inkább kp. hazahozták vagy elküldték ismerősökkel... Miután 10 évig 3 nyugati országban is éltem, hozzá kell tennem, hogy azért nem olyan egyszerű kinnt maradni hosszútávon... Ennek több oka is lehet, pl. az egyik az, hogy a kisebb keresetűek nem biztos, hogy kapnak jelzálogra pénzt, így sokan csak bérelni tudnak majd... Ami egy magyarnak nem ideális... Ebben a fórumban hülyén hangzik: de az itt maradt család, nagyszülők, testvérek stb. is hazahúzza az embert... Hiába, a nagy vasárnapi tágabb családi ebéd nagy dolog ám... Nekem legalábbis... Azt nem pótolja egy jó fizetés... vagyhogy a gyerek nehezen tanul magyarul...Akármilyen szar is itthon, azért szeretném, ha a gyerekem "anyu"nak szólítana...
bundi
@világlátó: mi ezt nézegettük mielőtt léptünk volna:
hataratkelo.blog.hu/
JAJMÁR
@bundi: @Yoda69: @human: Kérlek benneteket, és mindenkit, aki ma nem itthon él, hogy lécci, szavazzatok! Tudom, hogy fontos Nektek is. Oldjátok meg valahogy, mert szükség van minden egyes szavazatra :)
tavaszi
csatlakozom ! annak örülnék,ha április 6-án a szavazatra jogosultak legalább 85 százaléka szavazna ...és nem kerene kifogást ,hogy jó ez nekem igy ahogy van...engem ez hidegen hagy...leszarom az egésuzet...inkább pecázok...és sorolhatnám. lenne egy 85 % -os részvétel na az rendet rakna a fejekben...jobb ..és baloldalon egyaránt.
tavaszi
...sajnos szkeptikus vagyok ...max. 60-65% fog elmenni...és akik otthon matadnak azok fognak legnagyobb pofával csácsározni, a mindenkori regnáló kormány ellen...és ez valahol undorító...legalább kussolnának...és erre nem érv az hogy szabadon dönthetek ...elmyegyek-e...vagy sem...Kuuutttya kötelessége volna mindenkinek elmenni...
SpamKontroll
@bundi: azért ne gondoldd, hogy "a szuterént olyan hamar maga mögött hagyja..."... Ez az egyik nagy különbség: kinnt elfogadják a szobát, amikor itthong lakást bérelnének... Már ott lakáshoz jutni (akár bérelni, akár venni) nem olyan egyszerű, amikor minden mást fizetni kell... Amikor London külvárosában 100 000 font volt 2009-ben a legolcsóbb 1 szobás panel olyan helyen, amibe itthon nem költöznél be, akkor azt nem lehet kijelenteni, hogy az első "bérelek egy szobát, keresek munkát gyorsan" évei után olyan könnyű továbblépni.. Akkor már hasonlóan kinnt is fizetni kell az adókat, üzemanyagot, autóbiztosítást, gyerek dolgait, kaját, rezsit... A kinnti létnek (az egyszerű melós szemszögéből) az elsődleges értelme: kimenni, munkát találni, és OLCSÓN élni (ami nem bérelt lakás, hanem szoba). gyűjteni és hazaküldeni. Ha már kinnt akarod elkölteni, mert kinnt élsz, akkor már más a helyzet... Senki ne essen félreértésbe... Londonban pl. 400 font egy normális szoba... egy 1 szobás lakás meg legalább kétszerese... Ha valaki dolgozik és keres pl. 1200 fontot, ami egy alsó átlag, abból nem fog messzire menni... Az itthoni munkanélküliséghez jobb, de kinnt már nem fog belőle nagylábon élni... Ezt saját tapasztalatból mondom...
SpamKontroll
@Yoda69: Amikor én kimentem, akkor 400 Forint volt egy 1 GBP... Ez 2000-ben volt. Akkor kerestem kb. 1200 fontot, úgy 2002-ben... Azt jó volt átváltani... Aztán amikor hazajöttem, 2010-ben akkor már csak 290-310 forint volt egy font... Viszont 2000-ben egy 60 000 forintos átlag fizetést utasítottam vissza (ha jól emlékszem) de ma már gondolom meg tudnék keresni kb. 120-150 000 forintot, tehát csökkent a különbség... 2000-ben kb. 4-5-6szoros volt az itthoni átlagbér és a kinnti minimálórabérem közötti különbség, de ha most dolgoznék egy átlagmunkahelyen, akkor most csak kb. 3-szoros lenne... Egy szónak is száz a vége: csak úgy érdemes kimenni, ha valakinek konkrét célja van... Akár tanulni, akár lakásra gyűjteni vagy szakmailag fejlődni... vagy világot látni... Csak azért, hogy kinnt lakjon valaki egy szobában tizen-huszonévig egy zsúfolt tömegszálláson a kinnti minimálbért keresve annak hosszabbtávon nincs sok értelme... Nekem ez a véleményem, ami azt is jelenti, hogy másnak lehet, hogy más és ha évek óta munkanélküli, akkor vonzó lehet a kinnti minimálbér is... Aztán egy szép nap felkel (mint én is) harmincon évesen egy szobában, anyagi problémákkal küszködve, egyedül a születésnapján (vagy valami) és rájön arra, hogy otthon is élhetek egy szobában egyedül anyagi gondokkal és legalább senki nem mondhatja, hogy "takarodj haza"... Van, akinek sokat érne az útlevelem... Nekem ez a véleményem MÁR... nem a 10 évvel ezelőtti véleményem... hanem a MOSTANI... Csak céllal szabad elindulni... Ennyi...
bundi
@SpamKontroll: mi most 1400 et fizetünk cuncill tax-al rezsivel egy kétszobásért edgware ben...kint van a halálban, de...gyerekek után 135-a child tax havonta, a working tax most 56 hetente kaja kb 60/hét utazás 100/fő /hó felnőtt bérlet zone2-4 tehát 200 kettőnknek, mert a gyerekek 11 éves korig ingyen mehetnek...kb ennyi...
árak kb egyenlő szinten vannak...de igazad van...negyven fölött cefet szar mindent nulláról újraépíteni... talán majd a gyerekeknek jó lesz...talán
SpamKontroll
@bundi: Amúgy meg arra sem számítanék hosszútávon, hogy maradnak a magas szociális támogatások... Ezeket is évről évre csökkentik... A britt államháztartási hiány az egyik legrosszabb egész Európában... Minden hitelben megy... Tehát már 10 évvel ezelőtt is, ahhoz hogy megérje kinnt lenni, kb. 2500-3000 fontot meg kell keresni a szülőknek... Egy személynek 1500 font szükséges (szerintem) ha hosszútávban gondolkodik... Szerintem árban is sok minden jóval drágább azért még mindig UK-ban. Dehát, lehet ez éppen nem az élelmiszerek csoportja.
SpamKontroll
@Hellcat: Nagyon nagy mértékben a válság az oka... Amúgy kinnt is vannak alacsonyan fizető munkák, amiből nemigen lehet megélni.. Ez nem magyar sajátosság. Egyszerűen azt kéne megérteni: a munkakörörk "beárazódnak" a munka piacán. Hiába akar valaki eladóként többet keresni, egyszerűen az a munkakör nem ér többet. A fizetésért, amit kapnak érte, azért a cég talál magának más munkaerőt... Ez nem érzelmi dolog, hanem közgazdasági... Ha a munkavállaló megfeszül, akkor sem fog jelentősen többet kapni...
Yoda69
@JAJMÁR: Reszemrol, en tuti szavazok az Osszefogasra, azon belul Gyurcsanyra :)
Yoda69
@tavaszi: Ez eleg sikagyu velemeny volt tavaszi elvtars.
kamazuka
@tavaszi: Kis vidéki falvakban az idős lakosság zöme mosolyogva legyint,és csak annyit mondanak.Kutyaütők ezek mind.
Igazuk van.
A politika, a szegény ember sportja!
nehogymá
@bundi: azért az nem mindegy ,hogy 4o fölött ujra kezdessz,ha nehezen is. itthon viszont 4o fölött nem igazán jó helyen élve ,ugy,hogy (még)van munkahelyed megérheted azt,hogy értéktelenedik el a házad az életed.nem ujrakezdessz,hanem csuszol minuszba. jövőkép?nuku.nem is nekem,hanem a gyerekeknek. ahogy pusztul a környék ugy romlik az oktatás.itthon szegénynek lenni nem nehéz,hanem megalázó. a lányom a gimnáziumban megtapasztalta lézer urrr igazságát,mindenki annyit ér amennyije van.érettségi után nem is tartotta itt semmi.még alacsonyabb bérért kiment angliába,iskolába jár,VAN KEDVE, munka mellett.hogy van ez?alázták meg itthon,ott még nem. eszeágában sincs hazajönni. tesom 6 éve van kinn,neki se.itthon "kis kék" könyvvel dolgozott ,uj fönök lett,neki csak hétvégejutott, amikor a buszok se nagyon jártak,mert a nála értékesebb ,mégmagyarabb áttelepült vajdasági magyarok fontosabbak voltak.sok ilyen van,ha számba vesszük mi az ami itthon tartaná nem sok mindent találnánk. ha egy asszonyt ver vagy terrorizál a férje,akkor azt nem értjük mért haggya. én meg nem tudom mért maradna itt.mehetne az ország másik felébe 7o ezerért többen egy albárletben. szarul élve. akkor inkább menjenek ki,vesztenivalójuk ugy nincs.na,ez az igazi szegénység.
nehogymá
@Hellcat: nono,lehet ez a ravasz tervük része.ha nem lennének kinn ,nem küldenék a pénzt akkor hány bank dölt volna be?ugyehogyugye?
lajospapa
Kalandvágy? Ugyan! Magyarország jobban teljesít. Aki kimegy nem akar ehhez hozzátenni.Vagy nem esetleg azért megy ki, mert úgy látja, hogy az ő munkájára már nincs ehhez szükség? Rosszkor van a jó helyen, azért megy ki. Látja, hogy neki már csak a konc árának megfizetése marad. Azért.
SpamKontroll
@nehogymá: Egy dolgot higgyél meg nekem - mondom ezt úgy, hogy 10 évig Nyugaton éltem -, amint kijön egy kis munkahelyi, társadalmi feszültség, a külföldi lesz az első, akinek beszólnak és akit elküldenek. Nekik az olcsó munkaerő csak addig kell, amig van plusz munka... Amint nincsen, úgy picsán rúgják az embert, mint a győzelmi zászlót... Én ezt kb. 6-7 év kinnt élés után értettem meg... Van amikor van igény a munkaerőre, akkor gyere és várunk, amikor meg nincsen, akkor takarodjál ki az országból... Én már végül azért jöttem vissza, mert meguntam hallgatni, hogy "nincs rád itt szükség, húzzál haza... "
SpamKontroll
@nehogymá: Még annyit hozzátennék, hogy 40 fölöttre itthon is kitaposhat az ember magának valami jót... És ott is le lehet csúszni... Az ingatlan elértékelődéséről meg annyit: sorban mutatták a síró angliai családokat, akik - hasonlóan a magyar helyzethez - ultra mínuszba kerültek az ingatlanuk értékével... Én konkrétan több olyan panel lakótelepen jártam Nyugat-Európában, ahol sűrűn a hátam mögé néztem, mert olyan volt mint Chicago... Azért itthon a legtöbb lakótelep még mindig élhető... Mondjuk pl. az Avar nem, de jártam itt is ott is és 100-szor élnék itthon Újpesten, mint Dagenhamben vagy a Wester Haleysen Edinburgh mellett... Dugig van dgrogosokkol, 15 évesen szült egyedülálló anyákkal. Rosszabbak, mint a romák...
Hellcat
@SpamKontroll: Akár hogy is nézem a fidesz kormányzás alatt vonultak ki külföldre a legtöbben...ezt nem tudod másra fogni ez egyértelműen nekik köszönhető. Persze közgáz meg minden...inkább kiszolgáltatottság...mert amíg a qrbánközeli CBA szarba veszi a magyar embereket büntetés nélkül addig a külföldi multi se fog másként tenni...
SpamKontroll
@Hellcat: A világon egyetlen kormány sem J.I.Joe vagy J.I.Jane, hogy meg tudná menteni a világot... Vannak határok, amiket nem tudnak már gazdasági előrelépés nélkül megcsinálni.. A Fidesz szar, de sok máshol sem jobb. Nagy-Britanniában meg 50 000 font minden főre a tartozás. A nulla évestől a 100 évesig. Ebben nincsenek benne a hitelkártyák, személyi hitelek stb. Csak a jelzálog hitelek.. 14% volt 2010-ben az államháztartási hiány... Sorolhatnám... Ott is csak hitelből fizetik a magyar munkaerőt is. Ne gondoljad, hogy többet termelnek...Külföldön sem mindenki állja meg a helyét és sokan vissza is fognak jönni... Az ilyen adatok csak egy adott időpontra vonatkoznak..
Hellcat
@SpamKontroll: Tudom csak tudod amikor a fidesz ellenzékből gyakorlatilag azt kommunikálta kifelé, hogy a hitelválság az a szocik hibája aztán közben ott akadályozta bojkottálta a munkát ahol csak tudta az vérlázító...most meg a zuhanást adják el holdraaszállásként...elhiszem én hogy máshol sincs minden rendben...de ami itt megy az mindennek a legalja...egyik párt se jó de a fidesz az a legnagyobb fertő ami a rendszerváltás óta itt van...egy 25 éve fejlődő rákos tumor az ország testén...
SpamKontroll
@Hellcat: Nekem egy partin valaki, aki az ENSZ-nél dolgozott, elmagyarázta, hogy mi, Magyarországon fogalmat sem tudunk alkotni az emberi szenvedésről, ami a Világban van... Azt mondta, hogy Afrikát pl úgy kihasználják, hogy az emberek beledöglenek az aranybányászatba, MINDEN értéküket elveszik a nagy cégek és a Világ kormányai hagyják, mert az az érdekük, hogy ellopják az erőforrásaikat. Mindemellett gyerekek halnak szomjan éhen, nincsen gyógyszer, nincsen élelelem, egy egyszerű vírus, amit itthon a szar SZTK is tud kezelni falvakat irt ki. És nem hogy lehetőségük lenne szavazni vagy választani, vagy "parlamentáris keretek között" bármit is tenni, ha kimerik nyitni a szájukat, a saját katonáik lövik őket halomra... Ez a srác úgy fogalmazott, hogy "Európa bármely országa és Magyarország is egy pezsgőspohár, és mi a buborékok vagyunk a legtetején..." Persze, hasonlíthatjuk magunkat a Nyugathoz, de ma már nem ez a lényeg... A lusta nyugatiak kora leáldozóban van... Most már az ázsiai tempóhoz kell igazodni...
Hellcat
@SpamKontroll: Azzal foglalkozzunk ami itt van oké? nem az érdekel, hogy afrikában hogy élnek, hanem, hogy én a gyerekeim és az unokáim hogyan fognak ITT élni. Ázsiai tempó? Kommunizmus? Vagy a ruszki féle hatalom a putyin oligarháival? (Nem tudom tudod-e de a ruszkik által szervezett téli olimpia költségvetése az eredeti 12 milliárd helyett 50 milliárd lett...a miértjéhez adok egy kis segítséget...qrbán és a közgép párhuzam) Ezt akarod te is? Ha egy kicsit is figyeltél az elmúlt években akkor tudod, hogy ez a szemlélet olyan gyorsan változik mint a fene...főleg a fidesznél...a szocik nyitottak keletre? FÚJJJJ hát nincs ott semmi keresnivalónk...a jövő nyugatra van. hatalomra kerülésük után meg látod mit tettek...csak keletre mozogtak. Arcon köpik magukat, hülyének nézik a választókat, a propagandájukat ha meglátná a Göbbels magzatpózban sírná magát álomba irigységében...az meg hogy semmiért se vállalnak felelősséget...hát az is elmond mindent. Ezek az emberek kormányoznak...Szerinted jól van ez így? 4 év alatt majdnem annyi adósságot vertek az országra mint a szocik 8 év alatt. Egyáltalán nem szeretem a szocikat se...de jó lenne ha észrevennék végre az emberek hogy a fidesz még a szociknál is ótvarabb. A gond az, hogy rengeteg a lusta hülye ember ebben az országban aki azt hiszi hogy a jóléte az másoktól függ...tehát ha neki szar akkor az más hibája...erre épít a fidesz propaganda...Nem azért szar neked mert éppen válság van hanem mert a szocik így meg úgy! és már éljeneznek is...nem azért szar neked mert egy kalap szart nem értünk a gazdaságpolitikához hanem mert az EU így meg úgy...és már éljeneznek is...nem azért nincs pénz kórházra meg a közgépnek kitalicskáztunk kitudja hány milliárdot hanem mert a kurva simon elvitt 250 milliót...és a szokásos éljenzés. Félelmetes ami ebben az országban megy. Ennyi megvezetett barom nem sok helyen van. Kétharmaddal kormányoznak már arra se ügyelnek hogy elrejtsék a mutyijukat mert leszarják...írnak rá törvényt és kész...
SpamKontroll
@Hellcat: Hát igazad van, szavazzál belátásod szerint. Én sok mindennel egyet értek, amit írsz, de sok mindennel nem... És ha nem érdekel téged, hogy máshol hogyan élnek, akkor ne is akarjál arra tartani... Minthogy írod, hogy "a jövő Nyugaton van..." akkor ne érdekeljen, hogy ott hogyan élnek... Én éltem ott is és azé nem mindig és minden helyzetben olyan jó is... Hazajöttem és itt most sokkal jobban élek... Jelenleg. Nnah, mennem kell...
Hellcat
@SpamKontroll: Elég alattomos módon ragadtál ki idézést a szövegemből. Én nem akarok innen elmenni sehova...se keletre se nyugatra. Csak aggaszt, hogy szétverik az országot amiben élni szeretnék.
tavaszi
vannak emberek akik képtelenek kiszakadni a klisékből...Ki a f@sz veri szét az országot???...milyen alapon ir ilyet hellcattól kezdve sokan...spamkontroll vette a fáradságot és elmondta kinti tapasztalatait...minden szavával egyetértek...érdekes módon a magyar arra hajlandó,hogy kimenjen burtyizni...és megalázó helyen hajtsa le a fejét esténként...szuterénba ...levegőttlen szobaszerű szarokban...itthon nem hajlandó 200 kilómétert arrébb menni ahol még lakást is kapna csak dolgozni kellene ...vagy albérleti hozzájárulást !! ...nem az nem kell de kell anglia---németország ...stbstb...és mást sem tud böfögni...ithon nem tudok boldogulni...persze hogy nem mert semmihez nem ért csak konyhai segédmunkához..és házvezetőként idegenek szennyét mocskát takaritani 1400 euróér ...meg is érdemlik...egy eurocentet nem irigylek tőlük...utaljákcsak haza a pénzt ...majd egyszer rájönnek ...hogy teljesen kár volt kimenni..de addigra az életük delén tul lesznek...és ráfanyalodnak az itthoni olcso egészségügyre ...hogy az asztmát kezeljék...amit a szuterénba összeszedtek...mert a kinti egészségügybe besem tudnának lépni fél napra sem...ennyi ...hajrá magyarország ...hajrá gyurcsányizmus ...
bundi
@JAJMÁR: kezdjük az elején...már , @tavaszi: -nak megírtam egyszer, nem megyek szavazni...azt is miért...az egyik ok: míg magyarországon egy 5000 lakosú, kb 2 km hosszú faluban volt 3 szavazókör itt a több mint 150 000 magyarra 1 van...a másik nem ott élek már, nem ott adózom... a harmadik és a legfőbb...ha most nem a fidesz nyer, akkor a szart simán a másikra keni, és kezdődik elölről ami 2002-ben is volt...mivel mindenhol a kisgömböc bábjai ülnek, és a nagy cégek is az övéi (még ha a papíron más nevek szerepelnek akkor is) ott és akkor tesznek keresztbe, ahogy akarnak... ez csak akkor kerülhető el, ha ők nyernek, és az emberek saját mocskukba tolják bele vezetők és rajongóik fejét...sokat tehetetlenkedtek az emberek, eztán fájni fog akármi is történik...
hadd huljon a fejükre vissza a saját hazugságuk...
ennyi én így látom...
nehogymá
@SpamKontroll: biztos igy volt,bár nekem még nem nagyon meséltek ilyenről,de van amivel nem dicsekszik az ember. hogy a külföldi az első akit kidobnak egy munkahelyről?elhiszem,de akkor keres másikat. ezt próbáld meg itthon.nem véletlen,hogy melyik környékről mennek ki ugy,hogy nem tervezik a visszaköltözést. pontosan azért,mert tudja,hiába szed össze pénzt,rövid időn belül felélné,inkább vállalja kinn a nehéz éveket,ugy gondolva,hogy ha neki már nem de a gyerekének esélye lehet egy kiszámithatőbb életre. tesóm elöször skóciába ment.de a válság miatt megszünt az állása.lement délebbre,volt ,hogy alig volt heti 2o órája,alkalmi munkái voltak kertészetben itt ott,de akkor se jött haza,akármilyen szar volt. járt ,jár collegeba,tervezi az életét.vannak olyan részei az országnak ahonnan csak elmenni lehet.nagyon nagyon sokan mentek ki végleg Pécs környékéről.szerinted mért?az itthoni állapotok? ég és föld. ahan.ha visszavesznek a munkahelyedre gyes után(velem orditott a munkaügyis,hogy képzelem,hogy vidékiként betudok járni,mondjak fel.)akkor ott van még ,hogy a gyerek bizony főleg az elején betegeskedni fog. nekem szerencsém volt,mert amig egyke volt az első,és ősszel már unatkozott mert nem lehetett kinn egésznap a rossz időben ,igy majd egy évet már járt oviba mielött visszamentem dolgozni. de akkor is azóta is hallom,a munkatársak köpködését,amikor egy kisgyerekes nem megy be.azóta voltam munkanélküli,amikor lejárt nem kaptam semmit,még közmunkát sem,mert az egyfőre jutó több volt párszáz forinttal.a családipótlékkal együtt.mentem VOLNA napszámba,de a gazda inkább tartott román vagy vajdasági szerencsétleneket feketén,minthogy fizessen 3oo at óránként,azt is feketén.amikor egy hónapig spárgát szedtem,napkeltétől nyugtáig akkor is lenyult átvert,aztán elküldött ,mert már elég volt a 8 román. bejelentik,hogy kell nekik ember odamész aztán vigyorogva azt mondja,hogy ja nem.ir valamit a papirra,igy továbbra is maradnak a "külföldiek".
bundi
@SpamKontroll: oké...a te olvasatodban akkor ez azt jelenti, hogy az emberek ne hőbörögjenek, hanem fogadják el ami van...esetleg ha az ország leromlik, majd középázsia vagy afrika szintjére? majd akkor? egyébként érdekes amiket írtál...sok igazság is van benne...hol olvastad őket?
nekem nem ez a tapasztalatom...igaz sokakat zavar, de az első pár hónap után, ha akar két három ember itt londonban kivehet egy 2-3 szobás hall-os lakást... a credit csekken még a mosogatós fizuval is átmennek...igen...ha itt élnek, nem sokat tudnak félretennikb havi 4-500 fontot... de az is több mint amit otthon havonta meg tudnak takarítani... egyébként amit írsz, nekem abból nagyon az jön le, nem sok közöd van a közmunka adta jövőképpel való azonosuláshoz...próbáld ki és talán te is megérted, hogy miért is akarnak az emberek menekülni valamerre... két gyerekkel ha valamit akarsz is nekik adni...nem megy...főleg közmunkából...
és így a végén a szárnyaló gazdaságról egy találós kérdés...
propeller.hu/itthon/2888928-igy-marad-le-magyarorszag-dobbenetes#c1052496
itt már feltettem, de bemásolom ide is...
mi a hiba...az alábbiakban...
2010 gdp 27 120 milliárd,
profitline.hu/hircentrum/hir/221525/Lefele-modosult-a-2010.-negyedik-negy
államadósság bajnainál 19 600 milliárd
www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.iva gdp arányosat számolja ki mindenki magának...
míg most
a gdp 29 114 milliárd
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gdn/gdn21312.pdf
az államadósság meg közel 23 000 milliárd...
a link az előbbi akk-s
vagy itt...
index.hu/gazdasag/2014/02/27/meg_sose_volt_ekkora_az_allamadossag/
a gdp arányosat megint ki lehet számolni... szerintetek csökkent?
ha sikerült megfejteni, akkor még egy rejtély...
mondjuk 2010-ben a gdp 27 120 milliárd volt...2011 IV. negyedévében nőtt 1,4%-al, 2014 IV. negyedévében csökkent 2,7%-al, és 2013 IV. negyedévében nőtt 2,7%-al (természetesen mindig az előző év azonos időszakához képest...)...
SpamKontroll
@nehogymá: biztos vagyok benne, hogy sok rész van ebben az országban, ahol ez tényleg így megy... Én is sokáig úgy hittem, kiinnt maradok, aztán jött egy pont, amikor egyszerűen körbe néztem és azt láttam, hogy "ennyit otthon is el tudnék érni..." Ennyi...
SpamKontroll
@bundi: Konkrétan én most jobban élek itthon, mint kinnt. Volt egy időszak, amikor megkerestem havi 3000 fontot... Aztán bejött a válság 2008. Január 1-ével ahogy elütötte az óra az éjfelet, már soha többé nem volt olyan (az én életem)... Utána még kinnt maradtam 2010-ig és egyszerűen nem ment tovább a szekér... Minden helyzet más és más... Én lenyomtam 10 évet kinnt 3 különböző helyen... Amikor jól ment, akkor jól ment, amikor nem ment jól, akkor nem volt jobb ott, mint itt. Ennyi. Nincsenek nagy csodák, csak vannak egyes emberek, akiknek ultra-mega jól bejön, és sokaknak nem, és sokaknak meg lesz egy átlagos élete, ami az itthonihoz képest szuper, de azért nem über mega... Ennyi... Nekünk most nem érné meg kimenni, mert itthon jobban boldogulunk, mint kinnt lenne... Valszeg... Sok sikert kívánok!
nehogymá
@bundi: az a 4 5oo font havonta 2 szer annyi mint amit azemberek többsége hazavisz.itt.
bundi
@tavaszi: tiszteletem elvtárs úr... na maradjunk a számoknál, tudja szeretek ezeken lovagolni... az előbbi feladvány magának (ill magácskának )is szól (sajna ez a tavaszi eléggé nemtelen egy név, és nem akarom hogy sértődés legyen)
szóval ezt a 9,38-as szösszenetet magamra vettem... az elmúlt napok írogatásaiból azt a következtetést vontam le, én is a célközönség része vagyok...még ha nem is lettem nevesítve...
na lássuk...látom nagyon életszerűek a tanácsai...esetleg megkérdezhetném, hogy mondjuk egy semmihez nem értő építész, talán kis lakatos vénával (ha már ez az eredeti szakma, vagy hivatásos soffőri elhivatottsággal...(a katonatiszti pálya előnye, hogy ilyeneket is lehetett annak idején kapni ott) mennyi eséllyel indul egy 200 km-el arréb lévő munkahely megpályázásánál, ha a lakhelye mondjuk pécs melletti kisfalu, és csak akkor keresgélne magának és kis családkájának lakhelyet, ha őt veszik fel oda, szemben a sok tíz, vagy száz helyi jelentkezővel...és miből gondolja, hogy valaki aki ahogy írta élete delén már túl van, és vitte családját is, a kötelező adósságán túl egy fillérrel többet is hazautal? és ha annak vége, továbbra is utalni fog?
valamint nekem az a tapasztalatom, hogy az itteni egészségügy átfogóbb és olcsóbb... ezt mondjuk elég sok ismerősöm (cukorbeteg, vagy épp operálni fogják, és még van egy két kehes köztük) igazolhatná... itt olyan gyógyszerek is járnak amiket otthon csak szép pénzért lehetett beszerezniük...oké az extra fogászat otthon olcsóbb de az alapok , ha az ember bejelentkezik az nhs-be itt is ingyen vannak...és egyre több a magyar fogász, és fogászat is...ez van...esetleg, ha az előbbi matek példában segítene, megköszönném...mert talán akkor sikerülne megértenem, miért teljesít jobban az ország...tehát várom kedves válaszát...
és így zárásként ideböfögném, hogy további szép napot önnek is...
nehogymá
@SpamKontroll: tudod amikor végre munkát kaptam a lányom cipójében jártam dolgozni,mert nem volt csak egy papucsom meg egy gumicsizmám.elment a pénz a kevésből a gyerekeknek a bérletre ,mert kivettem őket a helyi iskolából mert nagyon rossznak találtam. lehet a 25 km es diák bérlet nem kerül sokba, de nekünk számitott,de inkább az volt a fontos ,hogy jó legyen a suli.ahhoz,hogy eltudjak menni a bérletek kellettek,(akkor több mint 3ooooft) plusz többszöri beutazás,mindenféle papirokat az apehtól innen onnan.én nem akarok übercool életet,de azért nagyon szar ám,ha majdnem kikapcsolják a villanyod mert több másfél hónap után tudsz csak fizetni amikor megkapsz egy egész hónapo fizut.az akkori villanyszámlánk kb 16 rugo 3 szorosa kellett ahhoz addig amig az első rendes fizetést kaptam. kinába biztos nem igy van.
bundi
@SpamKontroll: köszi és van egy olyan érzésem, beszéltünk , már régebben is, de a megszólításod akkor más volt...de mindegy...mindenesetre köszi...mégegyszer
SpamKontroll
@bundi: Mindenki élje az életét belátása szerint... ÉN MÁR A BÜDÖS ÉLETBEN SENKIVEL NEM AKAROM MEGOSZTANI A HÁZAMAT!!! Én éltem kinnt kb. 35 különböző helyen és nekem elég volt a megosztott szállásból... Ennyi... Ezt itthon is megteheti az ember... Ha annyira jól keresne a magyarok nagy része kinnt, akkor hamar egyedül bérelnének studio lakást... MInthogy ez nem így van, ezért a végső konkluzióm az, hogy a legtöbb magyar csak úgy tud félre tenni, ha csak egy szobát bérel és lemond egy halom dologról... Ezt én csináltam kb. 6-7 évig... De azt ne mondja nekem senki, hogy egy 1200 fontos átlag fizetésből ki tud venni egy egy szobás lakást, autót tud fenntartani és nem von el magától "luxus" dolgokat... KInnt csak az a jobb, hogy több munka van (habár én már ezt is sokszor megkérdőjeleztem 4 évvel ezelőtt) és kap fizetést... De a spóroláshoz már lemondások kellenek.. Itten az átlag munkavállalóról beszélek és nem a doktorokról és 3 diplomás keresett szakemberekről.. Hanem az adminisztrátorról meg a takarítóról meg ezekről... Ennyi. Nem akarom ezt nagyon tovább kommentálni...
bundi
@SpamKontroll: nem mondtam egy szóval sem...de két ember (egy család) havi 2300-2500 között kap, ha odafigyel, és csinálja is a dolgát(egy tanár aki most tanársegédként dolgozik, és egy építész aki az építőiparban dolgozik)...és még jön a child tax, a working tax, és a child benefit...
így ki lehet venni, egy 2 szobásat 1100 ért rezsivel 1300-1400 között áll meg...
kocsit nem tartunk, mert annak ellenére, hogy sokszor az idegeinkre megy a metro és a végtelen buszozás így csak havi 200 a bérlet (zone 2-4)...így kajával (kb heti 60 font) együtt 1900 körül állunk meg tudom ez nem sok, de én nem vagyok túl rég itt...legalább is ahhoz képest amit mondtál...ja és housing benefit-et nem kértünk még, de az is járna...két különböző nemű gyerek miatt 3 szobás lakásig...ennyi a 2300-2500-at a benefit-ek és tax kedvezmények nélkül mondtam, és nem vagyunk doktorok, 3 diplomás keresett szakemberek (ennek ellenére a feleségem most csinálja a 4. diplomáját sen. coordinator képzésen)...
ennyi a válasz erre:
"De azt ne mondja nekem senki, hogy egy 1200 fontos átlag fizetésből ki tud venni egy egy szobás lakást, "
ha a fizetés jellegű rendszeres utalások a számlákra együttesen elérik a bérleti díj kétszeresét akkor kiveheted ...elég egyszerű...
SpamKontroll
@nehogymá: Sajnálom a megpróbáltatásaidat... Bízom benne, hogy helyre jönnek a dolgok és bevonzod a jót is...
SpamKontroll
@Hellcat: Amúgy már Gyurcsány bácsi is kijelentette annak idején, hogy "el lehet menni, ha nem tetszik... "... Egyik sem jobb, mint a másik.. Lengyelországból is elmentek külföldre, bejöttek helyettük a vietnámiak... Bejött a válság, a lengyelek tömegesen mentek haza, aztán látták, hogy a munkájukat már vietnámiak végzik.. Erre is gondolni kell ám... Mi is elmehetünk máshova, de azért amikor az utcádba egyre másra költöznek be idegenek, akiknek baromi jók a magyar lehetőségek, akkor mindjárt értékelni kezded a magyarságodat és jó létedet... Persze, menjünk, menjünk világot látni, de ide is jöhet a román, kínai, arab, a nigériai drogcsempész, a 100 gyereket szülő falusi pakisztáni, aki a lavórból önti a kertjébe a szennylét...
Hellcat
@SpamKontroll: Először is...tipikus fideszes szokás a gyuresznak az "el lehet menni" idézetét így felhasználni...másra mondta csak a fidesznyikek használják így. Másodszor...leírtam, hogy nem akarok elmenni innen sehova...miért írod akkor még továbbra is ezeket nekem? Semmi értelme...
SpamKontroll
@Hellcat: Nem azt mondtam, hogy el akarsz menni, hanem azt, hogy azt mondtad, a "jövő Nyugaton van... " Ezt már nem csak én állítom, hanem komoly koponyák, hogy a Nyugat a múltján lebeg.. A nyugatiak lusták, követelőzőek, nem termelékenyek és hozzászoktak a hájas seggükkel a jóhoz... Aztán nem bírják belátni, hogy nem lehet minden évben új autót venni és milliókat keresni a házon azzal, hogy kifestették.. És egyre kevesebb fizetés jut (azt konkrétan tudom, hogy pl. az IT szakmában újratárgyalták a béreket... Eddig volt ennyi ezer GBP, most már csak annyit adnak... Kell, nem kell... ) A szociális juttatásokra egyre kevesebb jut és így tovább... Hát itthon is szar, de még van nyugdíj, tb ellátás és így tovább... Sok minden van még itthon, amit eddig természetesnek vettek... Befejezem már, mert nem akarom magamat ismételni... Jönnek a választások, esély van itthon is a váltásra...
human
@SpamKontroll: Ember. Tudod egyáltalán az előzményeit annak, hogy mire mondta és KINEK mondta Gyurcsány, hogy el lehet menni? Például azokra a munkáltatókra mondta, akik nem akartak osztalékadót fizetni. Mészáros Lőrincz 800 Milliós osztalékot fizetett magának nemrég. Ennek a tranzakciós adója 6000 Ft volt. Húha. Jól meg lett adóztatva.
Hellcat
@SpamKontroll: Azt is mondtam hogy aljas módon ragadtad ki azt a részletet a szövegemből...Amikor a szocik kezdek üzletelni az oroszokkal akkor azt mondták hogy "keleten nincs semmi keresnivalónk a jövő nyugaton van" nem én mondtam...itt van pontosan.
"Orbán Viktor (Orbánviktor.hu, 2007. október 1.)

Nyugaton van keresnivalónk, Keleten semmi keresnivalónk nincs."
JAJMÁR
@bundi: 10:37 "hadd hulljon a fejükre vissza a saját hazugságuk..." Igen, akár még így is lehetne, ezt mondja a józan ész, és egy demokráciában így kellene, hogy történjen. Most sokan így gondolják, csak had nyerjenek, aztán majd összeomlik a rendszer.

Mi van, ha mégsem így történik? Ne magunkból, és ne a mi "józan" eszünkből induljunk ki, hanem a tényekből, az elmúlt időszakból. Már régen a fejükre kellene, hogy hulljon amit tesznek, s ehhez képest majd százezrek vonulnak fel márc.15-én, jelezve, hogy itt aztán minden rendben van. Ja, hogy ezek "birkák", meg vannak köztük külhoniak is? Nem számít! Csak az számít, hogy látszik, a nép támogatja ezt a kormányt. S ha a választáson újra lesznek választva,netán 2/3-al, nem számít, hogy hogyan. Legitimálva lesz az összes eddigi tett, s akár újra és akkor és úgy írják át az alkotmányt ahogy akarják, s ami ma még jog, egy tollvonással büntethető lehet.
Nem fognak összeomlani, miért is omolnának? Övék a média, az igazságszolgáltatás, a pénz, a vagyon, a törvényhozás, a "rendvédelmi szervek" régi és újak, ők a "kenyéradó gazdák" ! Ki mondaná majd, hogy ez neki nem jó? S pláne ki tenne ellene? Mert az a fennálló "törvényes" rend ellen tenne, és az büntethető, börtönbe zárható... mondom, egy tollvonás az egész. Ja, igen, és van barátunk is, pl. a Putyin.
Az országban pedig majd lesznek a nyomorgók, akiket egy szelet kenyér lopásáért börtönbe lehet zárni, s lesz az éhbérért dolgozó, a napszámosok, munkások széles rétege, s lesznek a nagyon gazdag "urak", akik a törvény felett állnak.
Ez persze csak egy vízió, és remélem, hogy soha nem lesz valóság!

Még az is lehet, hogy Mo. szabad ország lévén soha nem látott fejlődésnek indul, és mind haza szeretnétek jönni. :)

Persze, megértelek, és azt is tudom, hogy nagyon nehéz kint szavazni.
SpamKontroll
@human: És elküldte Gyurcsány a sok nemfizető munkáltatót???
Hellcat
@SpamKontroll: Szerintem is...szarházi köpönyegforgató banda ez a fidesz. Örülök, hogy ezt tisztáztuk.
JAJMÁR
@SpamKontroll: 13:15 Minek költöznének ide bárkik is? A mi utcánkban csomó üres ház van. Úgy elmennek innen az emberek, hogy itt hagyják a házukat. Csodálkoznék, ha beköltöznének a "vietnamiak", mert minden vágyuk közmunkásnak lenni.
Vitatkozni lehet azon, hogy mi ér többet a ház, amit vagy éppen el akar vinni a bank, vagy repedezik és hullik a vakolat, de a gyerek cipője fontosabb, vagy egy szoba, de a minimális emberi létszükséglet biztosított.
Lehet, hogy nagyon szerencsés vagy, s ahol élsz ott van munka, s a munkáért tisztességes bér, s ezért fizetőképes kereslet is, de attól még láthatnád, hogy az ország nagyobbik része nem ilyen.
SpamKontroll
@JAJMÁR: Már nemhogy minek költöznének ide bárkik is, hanem már beköltöztek... Ma már több olyan műsor van, amit külföldiek vezetnek... Az iskolákban már érettségiznek azok, akiknek a szülei 20 évvel ezelőtt afrikából, ázsiából költöztek ide... Ha bemész Józsefvárosba, ami aztán igazán egy putri és benézel egy oviba a kerítés ezen feléről, kb. a 40%-a kicsiknek nem magyar (és nem is roma már) hanem teljesen más nációjú... Több színészünk, előadónk, bemondónk stb. nem magyar származású... Elmész a piacok környékére, az Ázsia center köré... Dugig van kínaiakkal stb... Ez már egy elindult folyamat... Menjél el az egyetemekre... külföldiek itt élnek közöttünk... Több osztrák határ melletti faluban élnek osztrák nyugdíjasok.. Még nálunk is van angol angol tanár...Jó, hát nem több milliós tömegek, de jönnek azért... Menekültek is sajnos olyan helyekről, ahol háború van és az ilyenek biztosan értékelnek egy düledező házat...
A Tündik bündije
@tavaszi: Jó persze, most én is azt mondom, hogy nem mennék külföldre dolgozni. (Részben mert már voltam, részben mert ma már kényelmesen megélek itthon is). De ha nem csak mondanád, hanem V A L Ó B A N zsíros kenyeret kellene enned minden nap, alaposan átgondolnád a dolgot.
JAJMÁR
@SpamKontroll: 14:24 Igen, ez a "természetes" mozgás, és természetesen ott, ahol egyébként is jók az életfeltételek.
Ahol pedig egyébként is bajok vannak, oda nem költöznek, illetve a régióban tudok egy-két hollandról, aki pár éve portát vett, és "elásta" itt magát, de már ők is itt hagyják az ingatlant, mert eladni nem lehet.
Az ország nagy része sajnos ilyen. Nem Bp. és nem az É-Ny-i országrész Magyarország! Éppen azt magyarázom:)
Igaz, a ME. megjegyezte, hogy vidéken is van élet... na de, milyen?
SpamKontroll
@JAJMÁR: Szerintem egy kinainak itt is nagyon jók az életfeltételek... Vagy egy nigériainak... A vidék meg egy külön téma... Ott több sebből vérzik a dolog...
moiszikf
Ha a fű elfogy, a gnúcsorda arrébb vándorol. Az oroszlánok meg röhögnek.
hattorihanna
@SpamKontroll: Már a kínaiak is kezdenek lemorzsolódni,hálistennek.
10 évvel ezelőtt a városban ahol lakom,még kb.15-20 kínai üzlet volt,mostanra már csak a 3 legnagyobb maradt meg.Ami nem is baj,csak sajnos azt tükrözi mekkora az elszegényedés,mert már a kínaira sem futja az embereknek.Egyébként ha a kínaiak kereskedelmét itthon szabályozták volna valamiképp,még nagyon sok iparág létezne.Mert ahogy ezek bejöttek a cipő,ruhaiparnak és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységi köröknek rögtön leáldozott...
Desischado
@Sziszifusz: "A maradék, aki képzetlen, dolgozni nem tud, és nem is akar." Azért ne vegyél már mindenkit egy kalap alá, jó? Honnan tudod, hogy nem akarnak dolgozni? Magamról tudom, és sok másról is, hogy dolgoznánk, ha lenne hol! Szállj már egy kicsit magadba, és ne nézz le mindenkit! Te nyilván nem állnál oda olyan munkát elvégezni, és annyiért, amennyiért a kétkezi melós!
Desischado
Ha fideszes banda marad, lesz itt olyan elvándorlás, amilyet még nem láttak! Aki teheti mindenki menni fog innen!
análisdrabális
@tavaszi: "(ausztriában alkalmam volt egy itthon virégboltja volt hölggyel beszélnem ...pincér a gerlitzeni havasokban. nyirkos sötét szuterénben huzza meg magát ...azt biztositja a tulaj..és a belét kidolgozhatja 1500 euróér "

Természetesen hazudsz, mint mindig, de orbániában a közrabszolgaság 165€ -ért sokkal jobb az biztos.
Unokatesó meg én ugyan abban a munkakörben dolgozunk, én az orbánia nevű pöcegödörben, ő Ausztriában. Az én órabérem 2.5€ az övé 18€.
DE hazudj tovább nyugodtan.
Sziszifusz
@Desischado: Igazad van tényleg pontatlanul fogalmaztam. Való igaz az itthon maradottak között sokan tudnak és akarnának dolgozni. De a nagy létszámú kisebbség nem a rendszeres iskolába járásra és munkavégzésre szocializálódott.
SpamKontroll
@hattorihanna: Lehet, hogy csak átvonultak a "nem annyira látható" kereskedelembe..Persze, szabályozni kellett volna őket és több ellenőrzést tartani náluk...
soper
@SpamKontroll: A szomszédom fia 3 éve van kint Angliában (23 éves). Becsületes, szorgalmas gyerek. Ez fontos. Megtalálta a számítását. Tavaly már a párjával jött látogatóba. Rövidesen esküvő lesz. Azt mondta, soha többé nem költözne vissza. Megértem. Több ismerősöm is elhagyta az országot és az a trend, hogy aki megállja a helyét külföldön, az kb 6 év alatt komoly egzisztenciát tud teremteni. Akik hazajönnek és köpködnek, azoknak itt is ott is büdös a meló. Úgy néz ki a lányom is elindul a nyáron a párjával külföldre. Végre belátta, hogy itthon nincs jövője. Barátaik már mind kint vannak évek óta és -milyen érdekes- egyik sem tervezi a visszaköltözést.
SpamKontroll
@soper: Ezt már nem írom le többször, de 3 év után én sem akartam visszaköltözni... Hát hogy ha meg angol párja van, azt meg nem is részletezném... Nekem végül több problémám mellett az volt az egyik fő bajom, hogy egyszerűen 10 év alatt nem jutottam előre a nyugati pasikkal... Biztosan bennem is volt hiba, de valahogy nem egyeztünk... egyszerűen másképp látták a világot és nem tudtunk nevezőre jutni... Volt nekem angol pasim is... jött velem Budapestre, voltak amerikaiak átszelték az óceánt, hogy láthassanak... mégis valahogy az életeinkben tapasztalt alapok miatt nem alakult ki egy tartósabb kapcsolat... Aztán baromi érdekes volt... hazajöttem 2010-ben és pont egy évre rá megismerkedtem a párommal és majdnem azonnal teherbe is estem... Ez valahogy azt mutatta nekem, hogy nem minden a pénz... A család, az őszinte pár kapcsolat, a közös vasárnapi ebédek, egy jó kávé és pletyka a keresztszüleimmel vagy pl. nekem az nagyon hiányzott, hogy fél szavakból is megértek egy magyart... hiába beszéltem majdnem felsőfokon mégis akadtak helyzetek, amikor bután néztem, mert ha halkabban beszélt valaki vagy akcentussal, akkor pár szót esetleg nem értettem meg... vagy éppen hazajönni a saját házunkba, amit nem terhel hitel. Londoban semmilyen ingatlan nincs 100 000 font alatt... Az mennyi is? 30 millió? Erre is kell gondolni... Kinnt be lehet rendezkedni a bérlésre... Nyilván lesz, aki tud venni hitelre, vagy éppen az itteni ingatlan eladásból lesz egy beugró, de azért 100 000 fontért egy lepra telepen lakni és fizetni több száz vagy éppen ezer fontot sem annyira vonzó... 23 évesen előttük van a világ... Érdekes az is, hogy nekem pl. eszembe sem jut vagy hiányzik a Nyugat, mint olyan... Pedig ott éltem fiatalságom jó részét... Egy állomás volt... Aztán majd ki tudja, lehet, hogy megyünk jobbra-balra, de most nem így néz ki...
bundi
@JAJMÁR: kicsit rosszabb a helyzet szinte lehetetlen...mármint a szavazás...1 szavazókör egész angliára kb 150 000 emberre...
ezért hanyagolják annyian...
bundi
@SpamKontroll: ne mond azt soha, hogy soha...általában ezek után nem sokkal szokott jönni az a pofon, ami után felismered, hogy a véleményed változhat...
egyébként fura madár vagy...mondod 3 000 font is volt a fizetésed... az majd kéteszerese az ottani átlagnak...
"Az átlagkereset 2010-ben £ 20.801 volt egy évre számítva."
de ha az angolok fizetését nézed, az is 2-2,5 000 körül van
abból röhögve fenn tudsz tartani stúdiót... ha egyedül voltál, az is elég...
és emiatt nem értem, ezt a share house ellenességet...nem voltál rászorulva, mégis erre kárhoztattad magad...
SpamKontroll
@bundi: Én taxiztam drágám.. Nem azt mondtam, hogy fizetésem volt, hanem azt, hogy megkerestem... Amúgy az átlag angol fizetés 1500 font... És miután én magánvállalkozó voltam, költségeim is voltak ám... És azt is vilálgosan leírtam, hogy minden szuper volt egészen 2008 január 1-jéig, amikor is elütötte az óra az éjfelet és ott megállt minden... Ez teljesen jellemző volt az egész szolgáltató iparban a 2008-as évben... Mivel nem voltál ott, ezért nem sok panaszkodó taxist, büfést, ingatlanost hallhattál... Egyszerűen megállt a verkli... Arról nyilatkozni nem tudok, hogy bejelentett állással rendelkezők hogyan prosperáltak... azt viszont biztosan tudom, hogy rengetegen mentek tönkre a rákövetkező pár évben a szolgáltató iparban dolgozók közül... Ennyi. Én meg nem stúdió lakást béreltem egy pakitól x száz fontért, hanem mendedzseltem egy magyar házat, ahol jobbára ingyenre kihoztam a lakhatásomat... De mindegy... Én az így megspórolt pénzemből ingatlant vettem magamnak Bp-en.. Ennyi. ÉN így bírtam boldogulni... Mások meg máshogyan... Én mindig csak annyit mondok: konkrét határozott céllal menjen ki valaki... és ez jelentse azt, hogy eltelik az első 5 év és tudja azt, hogy onnét tovább kell lépni, mert nyilván normális európai nem akar egy szobába nősülni meg gyereket nevelni... Nekem ez volt végül a bajom: ingatlant nem tudtam venni, jelzálogot nem is kaphattam, amúgy meg negyedét le kell rakni, amiből itthon többet is lehet venni... Plusz a párkapcsolat sem alakult.. Ennyi... Hát igen, bevállaltam a a szobában lakást, míg mások ezreket adnak albérletre... Dehát ez van... választások vannak... ki így, ki úgy..
bundi
@SpamKontroll: oké...így korrekt...
látod mi a másik oldalon éltük ugyanezt meg...csak mi épületet vettünk, felújítottuk, rendbe raktuk... aztán 2010 után megállt az óra... befagyasztották az egyetemi fejlesztési pénzeket, minden leállt, egy csomó dolog amire az önkormányzatok kezesként garanciát vállaltak, tönkrement...mivel minden beruházást leállítottak...
ez pécs volt...és mivel a sulikban is csak részmunkaidőben tudtak már órát adni... egy fél év várakozás után 2012 nyarán lépni kellett...vagy felélünk minden tartalékot, hogy majd úgyis jobb lesz, vagy megyünk, amíg van annyi pénz, hogy nulláról újrainduljunk máshol... a házunkban most egy ismerős tanár házaspár lakik, három gyerekével...bérleti díjat nem tudnak fizetni, de amíg ott vannak, addig senki nem lomolja ki a házat...
vidéken ez van...
és így még jobban jövünk ki, mintha otthon malmoznánk, várva a csodára, hogy az építőipar újra beindul...
adalék:
2012-2013
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_zrp002.html
2008-2010
www.mek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2514&Itemid=52
számokban
2013-7536 új engedély
2012-10600
2010-17942
2009-28400
2008-43862
oké... most megy a szekér, az uniós beruházásoknak...(fujj unió, nem leszünk gyarmat)
mert ők pénzelik a köztérfelújítások, út, vasútépítés, és közintézményi felújítások majd száz százalékát... de a kis építészirodák, akik a családi házakra voltak ráállva...na azoknak annyi...és ez még zuhanhat lejjebb is:
www.mfor.hu/cikkek/A__semminek__tunt_el_a_harmada___lenullazodott_egy_iparag.html
ennyi...és egy építészre azért csak nem mondod azt, hogy tanulatlan sehonnai bunkó...menjen árkot ásni közmunkába...(én se vártam ezt ki...)
és számomra ezért érdekes, ez az örömóda... mert az én meglátásomban a jó teljesítmény mértéke az, hogy az emberek mennyit költenek a saját lakhatásukra... ha egyre csökken ez az összeg, és elhalasztják évről évre...mert inkább az élelemre költenek... ez...
bundi
@SpamKontroll: folyt... ha egyre csökken ez az összeg, és elhalasztják évről évre...mert inkább az élelemre költenek... ez nem egy sikersztori tükre...szerintem...
de tudom te máshogy látod...remélem neked lesz igazad, de úgy érzem, hogy ha egy országot ilyen tempóban hagynak el emberek...(mármint akik tehetik, mert a munkájukkal meg tudnak élni máshol...) és nem azok akik nyolc általános után napocskát rajzolni tanulnak...akkor az semmi jót nem vetít előre...nem most, nem is jövőre...de előbb utóbb ti is megérzitek ezt...akkor talán megértitek a mostani "bérrettegőnek" tituláltakat is... de akkor már szerintem késő lesz...szerintem
adalék:
2013...a 6. oldalt nézd:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/271415/nino-statistical-bulletin-aug-13.pdf
2012...az 5. oldal:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/222803/nino_allocations_aug12.pdf
de ha a többinek is utána nézve, akkor láthatod, hogy évente 2-3 ezer ember jött ide 2010-ig utána évi 15-20 százalékkal nőtt, tavaly 36 százalékkal ugrott meg a magyarok nino kérelme...az idei adat nemsokára kijön, de a tapasztalatom, ez sem lesz fényes...
de ugyanezt láthatod ausztriában is...63 ezer ember dolgozik most ott hivatalosan...és a németeknél is...ott 135 ezren vannak a magyarok...a három együtt bőven 300 ezer fölött van...nézd meg az építőipari mutatókat csökkennek... nézd meg a kivándorlókat nőnek... ez szerinted egy sikeres jól teljesítő gazdaságra jellemző grafikon?
bundi
@SpamKontroll: látod nem szeretek anyázni...sem cigózni, sem pakizni...nem a stílusom...de a számokat talán szakmai ártalom jobban értem, mint azok lelkivilágát, akik ezek ellenére is sikersztoriról hebegnek... meg jobbanteljesítő, országról...
tehát áruld el nekem hol a hiba az okfejtésben... mit látok rosszul... ha visszanézed a hozzászólásaimat, látod ilyen kérdéseket tettem fel eddig mindenkinek...tavaszi, verőce entero-modera és másoknak... lényegében senki sem válaszolt erre...az adatok mindenki számára hozzáférhetőek...bizonyítsátok be nekem, hogy a látszat ellenére tényleg megindult valami... mert félek ez még csak a kezdete... a java még csak most jön... mint a dominóknál, amikor minden egyes elem még kettőt ránt magával...
www.jogiforum.hu/hirek/30755
ha csak 10 százalékuk elhullik, az is 20 000 cég...
vagy itt:
www.vg.hu/vallalatok/uj-rekordon-a-cegbedolesek-szama-magyarorszagon-409426
ha nincsenek az új dohányboltok, ez sem lenne ilyen "kedvező"...nagyobb lenne a szám...
ez siker?
a gdp 2013-ban: 29 114 milliárd forint
2010-ben 27 120 milliárd,
ezek mennyik is? mivel ezek általában euróban értelmezhetők...
2010-ben 279 forintos árfolyammal 97,204 milliárd euro
2013-ban 302 forintos árfolyammal 96,403 milliárd euro...
ez siker?
és most 3012 felett az árfolyam...
SpamKontroll
@bundi: nem azt mondtam, hogy itthon jó, hanem azt, hogy nem feltétlenül jobb kinnt sem... Mindennek feltételei és körülményei vannak... Amúgy UK-ból is nagy számban vándorolnak ki angolok, mert ők meg az ottani körülményekkel nem elégedettek. Én csak azért látom máshogy, mert akinek 6 fontos órabére van és csak egy heti negyven órás állásba jár valahova, azt ki lehet számolni, hogy heti 240 font, ami a havi 1000-et sem éri el az nem lesz elég igazán jó életkörülményekre... Persze, jobb, mint itthon munkanélkülinek lenni, de azért nem fog belőle házat meg új autót venni... Amúgy pont a mi helyzetünk az itthon, akiknek jó...Szóval van egy kis csoport itthon is, akiknek éppen még jó is... Lekopogom, mert ez hamar változtat... Én már nem akarok erre többet kommentelni, mert én nem vitatkozni akarok erről csak beszámolni a saját életemről és tapasztalataimról és esetleg, ha valaki csipeget a tanácsaimból, akkor az még jobb, de ez nem kötelező... Ha segít valakinek, akkor jó, ha meg nem, akkor mindenki tapasztalja meg magának... Have a good one!
bundi
@SpamKontroll: miért otthon a minimálbérből lehet lakást bérelni, megélni, és ha minimálisan, de félre is tenni?
amúgy a kis csoportról:
fn.hir24.hu/gazdasag/2014/03/12/csak-parasztvakitasra-jo-a-valasztasi-beremeles/
olvasgasd...
ha valaki kijön, nem gondolja, hogy az első minimálbéres állásából lakást fogg venni, mint ahogy azt sem, hogy ha rosszul érzi itt magát és visszamegy egy otthoni minimálbéres állásból ez menni fog neki...márha lesz ilyen állása...
de a tipped jó...oké szemezgessünk a tanácsaidból...
mik is voltak azok?
hol lelem őket?...
"és esetleg, ha valaki csipeget a tanácsaimból, akkor az még jobb, de ez nem kötelező... Ha segít valakinek, akkor jó, ha meg nem, akkor mindenki tapasztalja meg magának... Have a good one!"
én még sajna jó ideig itt rontom a levegőt... ez van
C'est la vie
SpamKontroll
@bundi: Már tényleg csak ezt az egyet leírom, aztán abba hagyom: a kivándorlás nagyon nagy részben érzelmi dolog és pont ezért nem feltétlenül lehet számokra helyezni... Én annyit segítettem kinnt is magyaroknak... Hápognak, hogy nincs munka stb. stb... Kijön, lerogy a fotelba, aztán várja a csodát... Nem hajlandó nyelvet tanulni, nem hajlandó megmozdítani a seggét stb. stb. Most nem azért, de itthon is csak a saját ismeretségi körömben annyi szerencsétlenséget ismerek.. A húgom pl. száz diplomája van, száz nyelven beszél, de évekig még csak azt sem nagyon hallottam, hogy egy interjúra elment volna... Amit ajánlottak neki, azt fikázta... Milliom egy ilyen ember van.
SpamKontroll
@bundi: hát pl. az, tanács volt, hogy ha akartok saját ingatlant, akkor arra keményen gyűjteni kell... Meg az is tanács számba mehet, hogy habár azért most az újdonság varázsával hat, de hogyan fogjátok kezelni a honvágyat, ami pl. minden normális embernél jelentkezik... És képzeldd el, még az is előfordulhat, hogy ez hajt majd haza vagy éppen a gyerekeidet... Vagy pl. az is egy tanács lehet, hogy a bérelt lakással az is jár, hogy 10-20 év alatt többször váltani kell, ami azzal is jár, hogy nem kapsz meg fontos leveleket, esetleg nem tudsz orvoshoz jutni stb stb... Ezért én azt tanácsolom, hogy még egy postafiókot is érdemes tartani, mert ebből is nekem annyi bajom volt, hogy küldözgettek leveleket oszt nem kaptam meg.. Meg próbálni helyben maradni, mert én is mindig mentem a munka után, aztán amikor már huszadjára költöztem, akkor már rájöttem, hogy hát ez engem azért megvisel... Sok minden...
SpamKontroll
@bundi: Mondjuk azt, hogy beszélünk 5 év múlva és majd beszámolsz... Minden jót...
Desischado
@Sziszifusz: Eben nincs közöttünk vita, mert sajnos, igazad van. A romák közül nagyon kevesen akarnak dolgozni, a többségnek büdös a munka, tisztelet a kivételeknek! De rengeteg munkanélküli, - köztük jómagam is, - dolgozna, ha lenne hol!
vidi500
@SpamKontroll: Figyelemmel kísértem kommentjeidet. Teljes egészében osztom véleményedet. Mindenki csak azután mondjon véleményt a külföldön való életről, ha már személyes része volt benne. Aki elkezdi az életet külföldön egy idegen világban, idegen kultúrában, sok száz olyan jelenséggel kell majd megbirkóznia, ami elindulás előtt fel sem merült benne. Akkor fog majd szembesülni azzal, mit jelent az "otthoni" családi légkör, meg mi az a honvágy. Nagyon nagyon sok példát, és megdöbbentő dolgokat tudnék mondani. Az emberek nem egyformák. Van akinek megy, van akinek nem a gyökerektől való elszakadás, és itt nem a munkaszeretetről van szó. A magyar közéletben is lehet találkozni szép számmal külföldön sikeres magyarokkal, akik fél vagy 3/4 életüket is külföldön élték le, diplomájukat esetleg doktorátust is ott szereztek, mégis hazajöttek, és magyarságtudatuk többszöröse, mint az itt élő tős-gyökeres magyaroknak. Valami okra mégis visszavezethető egy ilyen magatartás...
SpamKontroll
@vidi500: Köszönöm... Nekem annyi ismerősőm volt kinnt is, akik egyszerűen nem értették a mikéntjét a boldogulásnak. Igaz, hogy a diplomás kört kevésbé ismerem... Meghát én megjártam a Nyugatot, amikor még nem adtak ám munkavállalási engedélyt... Az is teljesen más volt, mint most kimenni a "teljes joggal dolgozhatok" légkörbe... Emlékszem, még kimentem au-pairnek 2000-ben... Néhány hét alatt összegyűjtöttem 300 fontot... Nagy pénz volt ám egy huszonévesnek... Aztán néhány év alja munka után - főleg a 2004-es csatlakozás után - egyszer csak azt éreztem, hogy valamarre tovább kell lépnem... Vagy saját vállalkozást, vagy valamilyen más területen, vagy tovább kéne tanulnom vagy esetleg elhúzni egy másik országba... Tehát még azt is majdnem kijelenthetem, hogy amikor még illegálban dolgoztam, boldogabb voltam, mert az illegál keretek között minden lehetőséget maximálisan kihasználtam.. Aztán jött a legális környezet és ott már nem tudtam kihasználni a lehetőségeket... Pedig a képességeim engedték volna... Nem bántam meg semmit, de azért egy pár dolgot másképp csinálnék (jobban, ügyesebben), mint tettem...Csak ezért kezdtem el hozzászólni a témához azoknak, akik most mennek ki: HASZNÁLJAD KI A LEHETŐSÉGEIDET!!! Tanulj tovább, vállalkozz, dolgozdd be magad a szakmába, ismerj meg más kultúrákat, nyissál a szakmádban lévő cégek felé... Ha akarsz ingatlant, keményen spóroljál... Ne hagydd magad! A legnagyobb baj a kelet-európaikkal: hogy nem tekintik magukat partnernak... Ha a nyugati életet választod: úgy fogjál kezet, hogy Te partner vagy és nem egy bevándolró, akinek minden szart le kell nyelnie... A Nyugatnak a jogállamiság a lényege... ezért is volt ott jobb dolgozni (még nekem is)...
And have lots of good sex if you can... -))) Ez jó lehet... Más kultúrából érkezőkkel összebújni... Nem az angolokkal, mert ők pocsékok... Mán bocs... De van ott mindenféle...
geo
Kik akarnak ide bejönni hogy ennyire fontos lett elmenni?
tavaszi
@SpamKontroll: ...szinte mindenben igazat adok neked ...és hozzáteszek még valamit...szerintem a 21. század magyarországában hány analfabéta---hány 8 elemis --és hány sima érettségiző emberke kószál??? -----irdattlan sok. már bocsánat nehogy nekem valaki azzal jöjjön,nem volt rá lehetősége hogy feljebb lépjen...egyszerűen igénytelen---lusta ---és a cocilizmusban kapunbelüli munkanélküliséghez szokott ...hozzáállással él ma is. ...csodát vár..és ingyen segélyt...ezt az ország igy nem birja el...ezért is csinálta a kormány ,í: ok barátom nincs munkád?? akkor itt a kapa-lapát-seprű...tegyél valamit az asztalra ...és ez szerintem igy van rendjén...az egy más tészta ,hogy szart sem ér a munkájuk..de legalább érzik,hogy nincs ingyen kalács...----végül is 5000-en már tanuktak...és vizsgáztak...ez is valami. Te sem én sem azért dolgozunk,és fizetünk adót...hogy munkanélkülieknek adják oda...!!dolgozzon érte...ha annyi esze nem volt,hogy 89-óta amikor láthatta hogy kiművelt emberre van szüksége a kapitalizmusnak..nem sutyerák butákra ...nem volt képes tanulni...nézd meg mennyi álláshirdetés van de mindenfele ...kifüggesztve a munkaerőközpontokban...és nem tudják betölteni..mert uranmbocsá irni-olvasni kellene tudni...hát ennyit akartam hozzátenni a mondandódhoz.
tavaszi
@geo: ...na ez megérne egy misét ..és szerintem te is tudod a választ...hát ez az...és akkor már oda is értem,hogy netán direkt jó...ha sokan kimennek??? látod a butamagyarja nem veszi észre ,hogy direkt rászedik...hogy bomoljon fel a családja...menjen szét a világba ..és majd jönnek olyanok akiknek az anyagi javuk megtehetik..hogy lubickolhassanak a vizeinkben...akár még lakóparkokat is épuithetnek...hát igen...jó kérdés ...bizony.
SpamKontroll
@tavaszi: persze, nem olyan szar ez az ország amúgy... Nyilván, lehetne jobb is. Most is kimegy ki: a szakmával rendelkezők... Az a gondolat engem nagyon foglalkoztat: mi volt előbb a szegénység és aztán az emberek abból nem tudnak tovább lépni vagy éppen az emberek nem tudnak tovább lépni, fejlődni és aztán jön a szegénység? Határozott összefüggés van az iskolai/szakmai végzettség és a szegénység között... Ez egyértelműen kimuatható pl. a rokkant nyugdíjas ellátásnál... A nagy részük nyolc általános végzettségű... Mutattak egy falut: a segélyt csak bankszámlára kapják és levezették a tv-ben, hogy a falu lakosságának 40%-a írástudatlan... (romák nagy részt) de nem ez a lényeg itt most: hanem az, hogy írástudatlanok... Akkor nem az lehetne a fejlődés alapja, hogy szakmával (lehetőleg keresett) lássák el őket? Dehát annyi tehetetlen, szerencsétlen, követelőző ember él körülöttünk. Amit elvégeznek munkát is szar... Ez nem a fidesz vagy a mindenkori kormány hibája... Nem tudom... A svábokról miért tartják, hogy szorgalmasak?
simmons
@tavaszi: "...kiművelt emberre van szüksége a kapitalizmusnak..."Melyikre gondolsz?A hazai vagy a nyugati jól kipróbáltra?Mert itthon megpróbálhatod több diplomával is.Naponta 20-asával küldözgetheted az önéletrajzodat,beletelik egy két év mire fejvadászok segítségével kapsz 2-3 helyről választ.Azután az interjúkon kiderül,hogy nincs pilóta vizsgád,vegyszeres tanfolyamod,nem ismered milyen kávét fogyaszt a milliomos társadalom,mert csak egy több diplomás mérnök vagy aki még rúd-táncolni sem tud.Erről első kézből származó tapasztalatom van, a gyermekeim próbálkozásaiból.Bármilyen szomorú ezek az elvárások a hazai "kapitalizmus"érájában...és akkor kormányunk elküld a munkaügyre, majd lehetőséget biztosít közmunkára,még diplomásoknak is csak jelentkezni kell.Nnna...ettől a ponttól kezdődnek az igazi átverések.Legyen mobil a polgár és menjen el semmi pénzért az ország másik végébe./Ez a megoldás valóságban a családok szétverése./ Hiszen annyira mobil,hogy sok ezer km-re is elmegy ,mert annyira nem hülye azért a lehetőségeket számba vevő és az anyagi gondjait megoldani próbálkozó ember,hogy az előző lehetőségeket válassza.Közben meg a Fidesz "mankó"pártja nyomja az ájtatos propaganda szöveget "..a család az első,erősíteni kell a családi közösségeket ,hittanóra,hétvégi misék" stb.Bármilyen kiábrándító, ehhez is az a csúnya pénz kell. Luxusra már nem is gondol az ember,csak a legalapvetőbb elemi szükségletek biztosításához megfelelő összegre.Ez az ami a még dolgozó emberek 2/3-ad részénél már nincs meg.Ennél még a legalacsonyabb ny,európai min. bér is legalább 5x biztatóbb.Akkor ki csap be kit?
simmons
@tavaszi: Az előzőekben tévedtem az átverésekkel kapcsolatban.Sajnos a meghirdetett állásajánlatokkal kezdődnek, melyek már megjelenésükkor is megkérdőjelezhetők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.