Kósa Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megerősítette: minden eddigi állításukkal szemben új választási rendszert tervez a Fidesz Budapesten. 

A rendszer lényege, hogy a polgármesterek ülnek majd be a Fővárosi Közgyűlésbe, illetve a hírek szerint még nem dőlt el, szavazhatnak-e majd a budapestiek a polgármester-jelöltek mellett pártlistára is. Ez a javaslat szembemegy azzal, amit az elmúlt 4 évben a Fidesz mondott. Egyrészt a kormánypárt összeférhetetlenné tette az országgyűlési mandátumot a polgármesteri tiszttel. A döntés mellett többek között azzal az érveltek, hogy az önkormányzati lobbi ne akassza meg a törvényhozást, most pedig Budapesten éppen a Fidesz emeli rendeletalkotó szervvé a budapesti kerületi polgármesterek lobbiját – írja a Kettős Mérce.

A cikk szerint Fidesz arra hivatkozott az országgyűlési választókerületi rendszer újraírásánál, hogy egy korábbi Alkotmánybírósági döntés szerint meg kell szüntetni a választókerületek népességbeli aránytalanságát. Vajon fennáll-e ez a mostani tervezetnél, amikor az első kerületben 24 ezren, míg a XIII. kerületben 118 ezren dönthetnének majd, egyaránt 1-1 mandátumról? Ez az aránytalanság biztosan sérti a szavazategyenlőség elvét és így alkotmányellenes.

Az aránytalanságon túl van más probléma is a rendszerrel. A szavazópolgárok ugyanis egy szavazattal két mandátumot adnának a választott képviselőknek, méghozzá két olyan mandátumot, amiknek az érdekei ellentétesek lehetnek. Egyrészt, egy a kerület érdekeinek képviseletére feljogosító mandátumot, másrészt pedig egy, a főváros érdekeinek képviseletére feljogosító mandátumot – írja a Kettős Mérce.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Megint trükköznek a rohadékok de egyszer eljön az az idő is amikor már semmiféle választási trükk nem menti meg a szarháziakat a bukástól és a börtöntől.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
@mariaberta: és úgy mégis mi a francot lehet tenni ellene?
megszavazzák, azt kész.
Olyan lesz a rendszer, amilyent a lüke rákosista magyarok akartak.
Katalina62
Várható volt, hogy kitalálnak valamit!
nyanya001
Kapnak 25 % szavazatot és meglesz a kétharmad !
Rohadt maffia !
adrenalink
Lassan ideje lenne a Szabadság-szobrot egy szobortemetőbe elvinni úgy 15-20 évre, ne csúfoskodjon ott a Gellért-hegyen...:-(
Tulipánfa
A bűnözők is egy lépéssel mindig a rendőrök előtt járnak, de előbb utóbb elvétik és lebuknak. A politikus gazemberek hiába alakítgatják a törvényeket, ezt a beetetett hívőik is megfogják elégelni, mert az emberek általában nem gazemberek, és akkor borul az egész hamis világ.
Dr. Felipe
Megint trükköznek a rohadékok de egyszer eljön az az idő is amikor már semmiféle választási trükk nem menti meg a szarháziakat a bukástól és a börtöntől.
qxy
Ha már tudják, és hagyják is? ,
TISZTELT ALKOTMÁNY BÍRÓSÁG. lehet hogy nem az önök dolga de ugye segítenek ebben is? ? ? ? , mert ugye törvény, az törvény. Az igazság, az meg,???
Le van szarva! ! ! !
Jankó123
@adrenalink: ma, 13:36
Azt ugyan nem! A zembereknek látnia kell!
És a kormány is figyelemmel kíséri, hogy milyen szép magasan tartja az olajárat!
: -)))
bencemacska
Ez a vezető garnitúra állandóan azzal foglalkozik, hogy lehet a törvényeket úgy átalakítani: "Jobb felől üt, nekem fütyöl, S bal felől üt nekem fütyöl!"
lajospapa
Mit kell ezen annyit babrálni? Vegyék elő az archívumokból hogyan tudott győzni a Hazafias Népfront az 1960-80 közötti években! 98-99 százalékos részvétel mellett 99 százalékra. Röviden: három feltétel volt: 1.)Egyetlen jelölt, melyet a Népfront jelölt.
2.)A nemzetközi munkásmozgalom hathatós
támogatása. Úgy hívták Vörös Hadsereg.
3.) Nem volt olyan hülye aki a Népfront jelöltel
szemben elinduljon.
nemkati
Hogy szakadna rá már a mennyezet erre a gazember kormányra!
gibgab
@nemkati: Ma nem találod a szavakat, vagy csak türtőzteted magad, nehogy a bíróságon köss ki? :))
Hellcat
Ugyan már...eddig is csaltak...az áprilisi választások csak teszt volt hogyan tűr a nép...megmondtam előre mivel akkor kuss volt most már mernek majd még jobban csalni...
nemkati
@gibgab: Ez a baromság nem riaszt meg, hogy cenzúráznak, ha azért lesittelnek, mert kimondom, amit gondolok, akkor előtte még lekaszálok néhány fejet.
De egyszerűen tényleg nem találok szavakat, annyira felháborít, amit már megint ez a kormány művel! Pofátlanul, szemrebbenés nélkül mostmár az önkormányzati választási rendszert is a saját igényükhöz szabják, és közben a képünkbe hazudnak. Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, de hogy szakadna rá már a mennyezet erre a gazember kormányra!
krumpliorr
Ezek csak a temetőbe fognak távozni, Oszt jó napot. De megis érdemeljük.
Szavazni kellett volna, de a sok okos hisz nekik.
Hát,akkor lehet fogyasztani,,
krumpliorr
@Horizont
Ne reménykedj, jó tanár volt Kádár elvtárs!
bence
Mi ebben a meglepő ? Ezek képtelenek arra,hogy becsületesen nyerjenek ! Azt sem tudják,hogy mi ennek a szónak a jelentése ! Ahogyan elfigyelem,sajnos nem lesz
senki aki ebben megakadályozza őket ,mint látjuk 2014 is jól sikerült nekik !
karma1
@Tulipánfa: Szepen szolsz, barcsak ugy lenne!...:-))))
kkalman
Minek tökölni a választással?
Törvénybe kell iktatni, hogy csak a fitymasz politikusai lehetnek a parlamentben, helyi közgyűlésben, és mindenhol, ahol nagy pénzt lehet lenyúlni. Orbánnak csak ki kellene nevezni a megfelelő s...nyalót a megfelelő helyre, és máris meg lehetne spórolni a választási költségeket, amit aztán eltehetnének maguknak.
mate03
@krumpliorr: Emberek!Viktorunk az utcán nyert választást a futball őrültekkel!Ki kell vinni az utcára az éhező minimál béren tengődő el keseredett embereket!
mariaberta
Hát ha Budapest népe megint inkább otthon mereszti a v--gát meg is érdemli.A vidékről nem szólok, azoknak meg van a közmunka és elégedettek a fideszes önkormányzatokkal.
mariaberta
Valószínű túl buta vagyok, azért nem értem, ha ennyire nyilvánvaló , hogy választási csalás készül, miért hagyjuk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok