Orbán Viktor úgy véli, hogy csak kalandvágyból mennek tömegesen külföldre a fiatalok, akik később, ha majd kikalandozták magukat, ugyanilyen tömegesen fognak hazaköltözni. Lengyelország példája (ahol szintén nagy emigrációs hullám söpört végig az elmúlt években) egyelőre nem ezt mutatja.

A Nagy-Britanniában élő lengyelek 72 százaléka ugyanis nem szándékozik hazatérni, nagy részük brit állampolgárságot szeretne kapni – derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban kedden ismertetett felmérésből.

A lengyel munkavállalók nagy része már akklimatizálódott, átlagban 6,7 éve élnek a brit szigeteken, minden tizedik közülük már kettős állampolgár. Mindössze három százalékuk munkanélküli, 11 százalékuknak saját cége van, s megtanulták a fogadó ország nyelvét. Jelenleg 650 ezer lengyel él az Egyesült Királyságban. Az utóbbi idő felmérései mutatják, hogy az ottani lengyel bevándorlók túlnyomó többsége fiatal és jól képzett – 90 százalékukban 44 év alattiak, 56 százaléknak közülük egyetemi végzettsége van.

A napilap által idézett lengyel szociológusok leszögezik: hazájukban nem látnak jövőt maguk számára a jelenleg külfödön dolgozó lengyelek, biztonságérzetet nem nyújt nekik a hazai helyzet, sem anyagilag, szellemileg. „Nemcsak a szociális és pénzügyi dolgokról van szó, hanem ennél többről is, az állam és a köztük fennálló viszonyról” – idézi a lap Krystyna Iglicka professzort.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pityuka
Én a jkörnyezetemben azt tapasztaltam, aki szeret dolgozni, de kénytelen volt kimenni, az soha nem akar visszajönni. Aki viszont nem szeret dolgozni és azt hitte odakint kolbászból van a kerítés, nos az köpködve visszajött.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Grafix69
@Kritikuss: Fogalmam sincs hogyan lehetne változtatni Magyarország sorsán , de egy biztos nem kívülről támadják mert nem egy nagy ország ez és igazából én úgy látom a saját vezetés a politikai semmirekellők támadják és teszik tönkre ezt az országot, mert a mentalitás és szemlélet még mindig az ,hogy mindent nekem és le sz@rok mindenkit és mindent csak nekem legyen jó mert ingyen élhetek mások pénzéből. Amíg ez nem változik addig a népet kizsákmányolják , mind gazdaságilag mint intellektuálisan .
JAJMÁR
@csip-csop: 19:55 CSak vízió, de tudod, a diktatúrákban nehezebben járhatók a határok.
Volt ott már "vasfüggöny" is, de remélem soha többé nem lesz.
csip-csop
@JAJMÁR: pedig kellene egy kis fuggony, mert rengeteg csavargò jon àt a hatàron miòta senki nem ellenorzi.
JAJMÁR
@csip-csop: 21:21 Igen, a csavargók "csavarognak" :)
Hellcat
@csip-csop: Én arra gondoltam aki nem a nyugdíjas éveire jön haza.
Dr. Felipe
A hülye vicctor még mindig nem tudja hogy a kalandozó magyarok korszaka Ausburgnál már rég véget ért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.