A piacképtelen diplomák tömegénél biztosabb megélhetést nyújthat egy jó szakma. A Profession.hu szerint egyre több fiatal látja ezt be. Százmilliókat költ az állam – a szülők és a diákok – olyan diplomákra, amelyek gyakorlatilag a kukában landolnak. Így nem csoda, ha sokakban felmerül, hogy a nem mindig olyan fényes diploma helyett inkább egy jó szakmát kellene tanulniuk, ami hosszú távon biztonságos megélhetést nyújt. Szerencsére évről évre több pályakezdő fiatal választja az OKJ-s képzéseket. Már csak azért is, mert a felsőoktatás államilag finanszírozott képzéseire nem könnyű bekerülni, az önköltséges képzés anyagi terheit sokan nem engedhetik meg maguknak – írja a Profession.hu.

Forrás: FN
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

darwin
Csak a szakmát itthon nem fizetik meg.Legfeljebb ha vállalkozóvá válsz.Akkor meg gyomorfekély és napi 20 órai munka.Vagy lopsz,csalsz ,hazudsz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
darwin
Csak a szakmát itthon nem fizetik meg.Legfeljebb ha vállalkozóvá válsz.Akkor meg gyomorfekély és napi 20 órai munka.Vagy lopsz,csalsz ,hazudsz.
almosd
Hiába van szakma ha nincs mögötte tapasztalat ,a bér az létminimum ,a többit meg zsebből ,az meg olyan mint a kutya vacsorája ,vagy kap vagy nem .
Grafix69
@almosd: Mind a kettőtöknek igaza van , de sajnos Magyarországon egy részt a fiataloknak büdös a munka , másrészt degradáló szakmunkásnak tanulni mert akkor már lenéznek a többiek. Ez általánosan elmondható, szétzúzták a szakmunkás képesítés rendszerét , meghoztak rengeteg főiskolai szakot aminek semmi értelme és olyan szinten inspirálták a fiatalokat a tovább tanulásra ( ami nem feltétlenül baj) ,hogy megmagyarázták csak főiskolával vagy egyetemmel a hátad mögött tudsz kvázi munka nélkül sokat keresni ami persze nem teljesen igaz de ez volt a motiváció. Most meg akinek szakmája van elmegy külföldre dolgozni mert igény van rá érdekes ott meg meglehet élni a fizetésből normálisan míg Magyarországon csak a semmirekellőket kell eltartanod a maradékból meg elvegetálsz .
almosd
@Grafix69: Ez is igaz amit írsz, de külföldre is a többség már tapasztalattal megy ki most a szakmunkásokra értve.
Levendula
Iskolázottság és halandóság...
Az iskolázott emberek sokkal tovább élnek, mert munkájuk könnyebb, a fizetésük sokkal magasabb, mint az iskolázatlanoké...
A fentieket figyelembe véve ki akar rövidebb ideig élni, pl. kőművesként, bányászként, stb...
szandokan
@Levendula: Már miért lenne könnyebb az iskolázott embereke munkája? Miért van az, hogy az emberek csak a fizikai munkát tartják nehéznek? Fizikai munkát sok ember képes végezni, de szellemi munkát már kevesebben. Abban van igazad, hogy az egészségtelen körülmények között dolgozók, mint a bányászok, rövidebb ideig élhetnek, de ez igaz a napi 2 doboz cigit elszívókra is, akik képtelenek másként levezetni a feszültséget (hozzáteszem, ezt nem pártolom).
szandokan
@darwin: Miért kellene egy vállalkozónak gyomorfekélyt kapnia?
szandokan
@Grafix69: Egy jó szakember mindenhol jól megél.
Grafix69
@szandokan: Na oké hogy mindenki lébecolni szeretne meg rendben van az is ,hogy a tudás hatalom de valamit tisztázzunk a tudást önmagában még nem teheted a gyerekeidnek az asztalra ebédnek ,ha nincs aki termeljen akkor nincs miből fejlődni. Becsüljék meg a melosokat Magyarországon mert máshol sokkal jobban megbecsülik pl a fizikai dolgozókat éppen úgy mint a tanárokat vagy felső vezetőket , és mindenkire szükség van viszont én éppen annyira nézem le a gazdagokat mint amennyit nem nyújtanak a munkásoknak . Én jó szakember voltam ne haragudj de Orbán rendszerében nem tudtam megélni pedig csak apró vágyaim voltak pl eltartsam a családom , fedél legyen a fejem felett ne a csekkeket keljen rakosgatnom és ne vágják a pofámba minden évben ,hogy majd jövöre jobb lesz mert látom kiknek jobb de én csak egy melós voltam és 120000 nettó fizetésből nem sikerült hármunkat fent tartanai pedig a feleségem dolgozott soha nem volt munka nélkül csak most nem régen 3 hónapra aztán azt mondták neki nem jár semmi érted már? Bizony még nyolc nap és itt még egy fizetésből is jobban élek mint ott kettőből és tisztelem ezt az országot ,hogy ennyi eszük van és szociálisan is érzékenyebbek mint otthon soha nem lesznek.
X-ray
@szandokan: Mesélek neked valamit, oké?
1.) Barátom kőművesként dolgozott, nem érte meg az 50. születésnapját
2.) Festő rokonom a nyugdíjat nem érte meg (persze az a fránya mérgező festék!)
3.) Lakatos ismerősöm szintén 50 éves korában halt meg
4.) Ács szomszédunk a tetőről esett le és lebénult (nem volt részeg a munkavégzéskor)
5.) Villanyszerelő kollégánkat az áram sújtotta halálra (nem ő volt a hibás)
Meséljem tovább, vagy ennyi is elég így ebéd előtt??
1magyar
A sok szakmunkát már gépek pótolják. De van amit érettségi után lehet megszerezni, pld. autószerelő.Ami helyes,mert már az autók hibakeresése számítógépen történik és a valós fizikai munka után jön.
De ugyanez elmondható a villanyszerelésről vagy egyéb más szakmákról, sajnos az a baj,hogy valóban lenézik a diplomások egy ilyen jó szakembert mert ha nincs főiskola már nem is ember az ember, pedig sokan hülyébbek a szakmunkásoknál.
karma1
@szandokan: Szia! Az, hogy ki minek tanul, bolcsesz, szivsebesz vagy viz-gazszerelo akarjon lenni, azt bizony hagyjuk a gyerekeinkre, hogy eldontsek.

Mit szolnal hozza, ha valaki odamenne a fiadhoz, aki szivsebesznek tanul, es azt mondanak neki, hogy" fiam, mar egeszsegugy sincsen, korhaz sincsen, amiben tudnal szivsebeszkedni, viszont a nyaralomba eppen be kene vezetni a vizet meg a gazt, de sajna, meszaros lorinc barat nagyon elfoglalt, eppen a sajat cegeinek ad tanacsot szazmilliokert. Igy hat fiam, jobb ha elfelejted az orvosi egyetemet, mert rad nincs szukseg, es vizszerelonek kepzunk ki, mert az sok kell". ... Mondd, ezzel a hulye kijelentessel nem tornek ossze a fiad (es nem mellekesen) a TE almodat is?

Hogy jon ahhoz egy k@csog, hogy megmondja, hogy mi legyen a gyerekedbol?
Erre talaltak ki meg anno a kulonbozo szintu iskolakba a felveteli vizsgakat, es persze , ha nem felel meg a gyerek valami miatt szivsebesznek, akkor mondjuk legyen belgyogyasz, aki nem mut embereket, de szinten nagyon fontos.

Tessek eloszor kedvet csinalni a fiataloknak valasztani, VALOGATNI a szakmak kozul, es MEGMUTATNI, hogy ha ezt a szakmat csinaljatok, akkor itt es itt el tudtok helyezkedni, ennyi-es ennyi fizetesert, es majd tovabbkepzesekre is mehetsz, VAN JOVOD!

De a nagy orban-szolamokbol (1 millio uj munkahely) SEMMI nem valosult meg, csak a kozmunkaprogram, de az is haldoklik, mert nem tenyleges termekeloallito, csak viszi a penzt a koltsegvetesbol...

Annakidejen az autoszerelo szakma volt a meno a fiuknal, meg a radio-TV muszereszseg, haztartasigep-szerelo, a lanyoknal a fodrasz, kozmetikus, mukormos...

Es mindegyikuk el tudott helyezkedni!!! ES MOST?
Grafix69
@karma1: Ez mindent visz gratula:))))))))))))))))))
qxy
Tudjátok, egyszer otthon, addig agyaltam, hogy el mentem villanyász vállalkozónak. sok Villanyász barátom volt és mind azt mondta, nem vagyok normális. Nekik is alig van munkájuk pedig hirdetnek is. Mindegy, én azt mondtam, van egy ötletem.
Az is lettem és Non stop ügyeletet csináltam. Négy fiatal villanyászt vettem fel. Meg is mondtam nekik. Ha akartok pénzt keresni, itt lehet De ha meló van, akkor nincs az hogy épp diszkóba vagyok vagy részeg. Ha meló van akkor fél órán belűl ott vagyunk! ha nincs meló azt csinálsz amit akarsz.
Nagyon sok munkánk volt, mert ügye, délután haza megy a család, este kapcsolnák a villanyt, ? hoppá! kit hívjunk? és mondja a villanyász , holnap az az első dolgunk hogy oda megyünk de ma már öt óra és vége a munka időnek. De ha nekem most nincs villany, azt nem érdekli senki. Na ezt használtam ki. 2000 elött, a melós nálam több mint 150 ezret vitt haza tisztán.
karma1
@Grafix69: Koszi, de ez csak az igaz tortenet, ami meg abban a rohadt kommunizmusban volt, amikor a gyerekek az ingyenes altalanos iskolabol a tanulmanyi eredmenyuk alapjan 3 helyre adhatta le a tovabbtanulasi papirjat. Nalunk ugy nezett ki, hogy az elso ket helyre gimnaziumot irtunk be, a 3. helyre tehcnikumot vagy szakkozepiskolat, persze olyan szakmara, hogyha csak arra jutna be, ahhoz a szakmahoz azert legyen kedve. Igy aztan mindenki megtalalta a kedvere valot, es senki nem siklott felre, sot. Az egyik osztalytarsam a V'MotoRock egyuttes zeneszerzoje, Lerch Istvan peldaul vegzett textilipari mernok. A masik osztalytarsnom jelenleg enektanar, de kozgazdasagi szakkozepiskolat vegzett, igy merlegkepes konyvelo is. Egyikuknek sem siklott felre tehat az elete, ha a zene nem jott volna be nekik, akkor most lenne szakmai gyakorlatuk es szakmajuk.

Hol kapjak meg ezt a mostani fiatalok? Nagyon sajnalom oket, mert ha 16 evesen kilokik oket az utcara, se alapkepzesuk nem lesz, de meg csak terveik sem lehetnek, mert csak azt latjak, hogyha peldaul informatikusnak, vagy telefonszerelonek tanulnanak, akkor se lenne hol elhelyezkedniuk, mert sorban csuknak be a cegek. Akkor mit lat az a szegeny gyerek? Mar az elete elejen a totalis remenytelenseget, szocialis halo nelkul, mert meg munkanelkulit sem kap. (Talan csak valami elso munkahoz valo jutast, vagy palyakezdesi segelyt, vagy valami hasonlot, bar ezt nem tudom...)

Szoval, en mindenkit megertek, aki kulfoldon probalkozik, nekik legalabb nem kell a hulyeseget is hallgatni nap mint nap a radiobol,...(hogy milyen jol is teljesit Ma.o.)
Silver
Biztos többet ér egy jó szakma,én azt hittem jól választottam mikor villanyszerelő lettem,hát nem,napi 10óra meló építkezésen,fúrás,faragás,vésés,por,zaj stb.és havonta eddig a legtöbb amit hazavittem 141 000ft volt(ebben 3hétvége is benne volt+üzemanyag költség).Mikor beszéltem más ott dolgozókkal kinevettek(pestiek)azt mondták tuti csak viccelek,mondom nem ,ez nógrád!
szandokan
@X-ray: Ezek még nem bizonyítékok semmire. A szellemi munkások között is halnak meg fiatalabb korban.
szandokan
@Grafix69: Így van, a tudást még nem teheted az asztalra étel helyett, viszont a tudással pénzt keresel, és abból már megveheted, amire a gyereknek szüksége van. Ha jó szakember vagy, akkor megtudsz élni, mi köze ennek Orbánhoz? A termelésben részt vevő emberek pedig általában a vezetők képességeitől függnek, ha a vezető nem tud fejleszteni, nem tud piacképes munkákat szerezni, nem tud egyedit alkotni, akkor valóban nem lesz kiemelkedő a termelés. Nálam az emberek jól keresnek, én nem tartom magam a minimálbérhez, a szerszámkészítők pl. 3-400 ezret kapnak kézhez havonta. Minden azon múlik, milyen a vezető, nem attól, hogy ki a miniszterelnök.
hattorihanna
Már évek óta mondogatom ezt,pláne mikor csak közepes tanulmányi eredménnyel próbálják a gyerekeket a felsőoktatásba erőszakolni.Pénzkidobás és teljesen fölösleges.Minden munkanélküli ismerősöm diplomás,szerintem ez nagyon elgondolkoztató.Az is igaz azonban hogy a jó szakmunkásképzőket és oktatásokat teljesen hazavágták.A fiatalok többsége pedig lenézi a kétkezi munkásokat.Pedig víz-gáz szerelőként,ácsként lehet kaszálni,többet is akár mint két diplomával.
szandokan
@hattorihanna: Így van, a házam építésekor az ácsoknak milliós összeget fizettem például, de nem semmi pénzeket kellett fizetnem más munkákért is. Egy a lényeg: jó szakember legyen valaki, és akkor mindenki vele akar majd dolgoztatni. A rossz hírűeknek viszont semmi esélyük a talpon maradásra.
hattorihanna
@Silver: Sajnos így van,ugyanezért a munkáért svájcban az egyik ismerősünk 950e.ft-ot keresett havonta,bejelentve. 600.e.ft-ot tudott havonta félretenni,úgyhogy két év után mikor hazajött kétévi fizujából vett egy házat,mindenféle hitel nélkül.Szerintem nem sokáig marad itthon.. :-)
deviance
ez hol volt újdonság? egy jó tetőácsot, kőművest mindig keresnek... de barbáriában, ahol az egyenest szemre mérik, a ténylegesen a munkájához értő szakembert sztereotípiák alapján fogják lenézni
darwin
@X-ray: Teljesen fölöslegesen válaszolgattok neki.Nem nem érti,nem akarja érteni.
Bástya Elvtárs
@X-ray: Sajnos, így igaz, ahogy mondod! Kevés melós éri meg a nyugdíjat! Elhasználódnak szó szerint mint egy gépalkatrész. Senki nem törődik az egészségmegóvással náluk.
szandokan
@darwin: De, nagyon is értem. Attól, hogy más a véleményem, még értem, mit akartok mondani.
miazavalami
@szandokan: Dehogy érted! Itt ma egyáltalán nincs annyi munka hogy a jó szakemberek megéljenek. Már azoknak se megy a szekér akiknek régen futott.
szandokan
@miazavalami: Dehogynem. A jó szakemberek ma is megélnek, a rosszabbak morzsolódnak le, no meg azok, akik gyorsan akarnak meggazdagodni.
miazavalami
@szandokan: Most felejtsd el hogy van pénzed. Festeni kell a házad, mit csinál a szegény ember? Kifesti maga. Az emberek megtanulták a csináld magad akciókat. Sokan csempéznek, a család építkezik, és csak azokhoz a munkákhoz hívnak valakit ahol már végképp elakadnak.
Én például éjszaka téglát pakoltam mikor építkeztünk , mert akkor hozták. Nálunk "a szakember" nem volt, mert mindent a család csinált. Olyan szakemberek akik már évek óta a szakmájukban dolgoznak. Sőt tanítottak is.
verőce21
A cikk is csak úgy fogalmaz, hogy "...többet érhet..." egy jó szakma.
Én úgy fogalmaznék, az a lényeg, hogy az ember bármit csinál, jól értsen hozzá! Abban az esetben szinte mindegy milyen szakmája van - diplomához kötött, avagy sem -, egészen biztos jól fog boldogulni anyagilag is.
Szvetlana
Van olyan áldott jó gyerek, aki éveket ellébecol valami hülye szakon a főiskolán, amivel aztán sehol sem tud elhelyzkedni. A szülők meg évekig fizetik a tandíjat, albérletet, azért, hogy a semmirese jó diplomás gyerekük aztán hónapokig még élősködik a szülei nyakán, aztán valami alibi állásban dolgozik. Minek kell ilyen szakokat még mindíg indítani a főiskolákon? Szerintem ezeket le kell csökkenteni egyéves OKJ-s képzésre.
darwin
@Szvetlana: Ez mind a szülők bűne.Van annyi tapasztalatuk,hogy jó irányba indítsák el a gyereket,ehelyett ájuldoznak,hogy nahát,bölcsész lesz a gyerekem.Azt elfelejtik megkérdezni,hogy jó,de miből fogsz megélni?Az eddig mérnöki pályát megcélzó ,végzős gyerekem kijelentette,hogy a filozófia szak pont passzolna neki.Megkérdeztem tőle,hogy elő vegyem-e a pisztolyt.
m.macskosz
@darwin: No-no, lehet, hogy ez a pisztollyal való fenyegetőzés elhamarkodott dolog volt. :)
A bölcsészek is kerülhetnek jó állásba, -feltéve persze, hogy a gyomruk is bírja:
www.kormany.hu/hu/kormanyszovivo/eletrajz
Bocs, nem tudtam kihagyni! :)
Szvetlana
@darwin: Valójában igen, a szülők hibája, de a gyereké is. Mert azt már látta a gyönyörűm az első évben, hogy ez semmi, lehetett volna váltani, de így könnyebb volt.
Valami fölrrajz+ fölmérő vagy mi a fene szakon végzett a gyerek, de még nincs államvizsgája, mert a németből nem sikerült ezen idő alatt eljutni a nyelvvizsgáig!!!
12 év német tanulás után!!! Most beíratkozott egy gyógyszerész asszisztensi iskolába, ami újabb 2 év tanulás + 50 albérlet stb.
Én elővenném a pofozógépet, de komolyan. A filozófia szak a sokadik semmiresejó szak.
Láttál te már normális filozófust???XD
darwin
@Szvetlana: Mit gondolsz miért fenyegettem fegyverrel?A két nagy rendes szakmát tanult,rendesen megélnek,nem szorulnak a segítségemre.Elvárom magamtól,hogy normális embereket faragjak a gyerekeimből.A kicsi sem lesz filozófus,de még szóvivő sem.@m.macskosz: .Bár dumálni és kidumálni nagyon tud. :)
karma1
@darwin: Jujjuj, Dragam, hat hogy szabad a gyerek lelkivilagaba pisztollyal beleszolni? Makarenko elvtars adott mast is a kezunkbe, hihi...:o)))

Mindenesetre jo fej vagy, es gondolom a fiad is megertette, hogy miert mondod azt, amit...:o)))
Szvetlana
@darwin: Juj, de hibásan írtam: 21.28. szóval Földrajz- földmérő szak volt.:))
Az nem baj, ha dumálni tud, sőt előny, tudod-e hogy mennyien kűzködnek a beszéddel?
Sokan még azt sem tudják elmondani, amit valójában tudnak. Az írásról nem is beszélve!
darwin
@Szvetlana: Ráadásul angolul is ugyanolyan jól el tudja mondani amit akar ,
mint magyarul a három gyerekből kettő.A harmadik is fej a maga területén.Az ember legyen a legjobb abban amit csinál.
A földmérő szak nagy üzlet volt 15 éve,de ma,amikor az ingatlanok nem cserélnek gazdát,nem építkeznek,ez is haldoklik.Mi a francnak ehhez a német,vagy bármilyen nyelv?
@karma1: Úgy érzem,hogy ha egy gyerek 100-as IQ fölött van és jól hall,az ért a beszédből.Ő is tudta,hogyan reagálok a filozófia szakra,csak játszotta az eszét,hogy milyen sokoldalú.
Szvetlana
@darwin: szerintem jó fejek lehetnek a gyerekeid, biztos, hogy jól irányítottad őket, ahogy kiveszem a soraidból nem elveszett emberek.
Én eléggé szigorú voltam úgy magamhoz, mint a gyerekeimhez, de amikor végeztek a főiskolákkal megköszönték nekem azt, hogy sikerre vittem őket. Pedig hallottam, hogy lehülyéztek, de nem szóltam érte:))
JAJMÁR
Melyik az a szakma, amelyik többet ér ma a diplománál?ami ma is, és még 5-10 év múlva is jó szakma lesz? Melyik diploma lesz majd értéktelen 5 év múlva és melyik nem? Ezekre a kérdésekre nincs válasz.

A jogászképzést vissza akarták fogni, ha jól emlékszem. Csak hát a kormányban a legfontosabb emberek mind jogászok... ezek hatnak a fiatalokra, nem a nagy mesemondás! Ezt látják, aki jogász, azelőtt nagy lehetőségek vannak. Jelentkeztek is oda sokan.

A szakmatanulással manapság sok baj van, kevesen tanulják meg az iskolában a szakmát. Az életben inkább. Jó lenne bevezetni egy olyan rendszert, hogy ha valaki eltölt x évet egy szakmában, mint segédmunkás "inas" vizsgát tehessen. Azzal többre mennénk, mint az OKJ-s képzésekkel.
JAJMÁR
@qxy: villanyász??? Ez nekem új szó, de tetszik :)
qxy
Ezt el kell mesélnem.
Egyszer egy húsüzemet vettem át. mindenki alkoholista volt és el lopták a parazsat is a füstölőből. hajnal 3 tól este hatig dolgoztak zsebpénzért.
Na mondtam nekik, ha ennek a háromszorosát akarjátok keresni és 6 tól 2 ig, akkor én benne vagyok. De akkor mindenki úgy dolgozik ahogy mondom. Senki nem fog többet dolgozni, sött kevesebbet. Két hónapot kérek. Minden melóst ki neveztem annak a résznek a vezetőjének amit eddig csinált. " De ő volt a főnök" .Lopás? .- azt mondtam nekik.- tudjátok én nagyon sokat loptam életemben és ha valakinek a gondolatában csak ott van, azt már én tudom. Minden pénteken mindenki kap 2 kiló húst. Ingyen. Ha nem elég a családnak, azt nem hiszem el.! Ivászat? ha valaki nem tudja el végezni a munkáját mert részeg, nem én döntöm el, hanem két kollégád, aki helyetted csinálja meg a melót és a fizuból, 5000 forint minusz.Minden írva van. lehet reklamálni . Fizetés napon én szóltam .- mindenki állj, gyertek, egy sör vagy bor, itt a pénz és mindenki mondja meg mi a baja. nem holnap akarom hallani a másiktól. üljünk le, igyunk egyet és beszéljük meg.
Két hónap múlva, 17 féle töltelékes árút gyártottunk minőségi szinten.előbb lettem vezető és utána végeztem el az iskolát. de tudom is minden csinnyát binnyát a húsnak.
Yoda69
@qxy: jo sok minden kiprobaltal. Villanyaszbol husossa vagy forditva. :)
Jelenleg mivel foglalkozol?
qxy
@Yoda69: Tudod, szerencsém volt az életben és azt csinálhattam amihez kedvem volt.
Ne úgy gondold hogy pénzeltek, mert nem volt senki a hátam mögött.hobbim volt a villanyszerelés, de egy hegesztő trafót is össze tudtam rakni.sok mindent csináltam már, jelenleg a Mercédesz autó gyárban a műanyag üzemében minőség ellenőr vagyok.
qxy
még otthon, 2000 előtt hirdetett az Erikson .- Szakképesített telefon szerelőket vesznek fel. Kereseti lehetőség,min. 200 000. Ft.Gondoltam, ennyiért az vagyok.
sorba álltam és meg kérdezték.- ön szakképzett? .- mire én.- Uram. Ha hentes volnék gondolja ide állok?? Elnézést kért, fel is vettek. Egyszer otthon voltam szabin, ( 14 éve élek kint) és telefonál a Matáv. El romlott egy ez a rendszerű telefon és a számítógépük, csak az én nevemet adta ki aki ért hozzá. Meg csinálja? .- Mondom meg. mondja a címet és máris indulok. Majd szóltam a munka végén a diszpécsernek Nagy mázlija van, mert épp itthon vagyok
Yoda69
@qxy: Gratulalok. En is mindig mondom az elethez nelkulozhetetlen a szerencse.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.