Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa szerint a magyar hatóságok megszegték az EKB-val való konzultációs kötelezettségüket a devizahitelesek megsegítését célzó törvény elfogadása során.

A Wall Street Journalban jelent meg az a cikk, amely szerint felháborodott az Európai Központi Bank, hogy a magyar kormány nem kérte ki a véleményét a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó törvény ügyében. Mivel ez a döntés megterheli az ágazatot és káros lehet a gazdaságra és a pénzügyi szektor nézve, kötelessége lett volna konzultálni, ahogy az kötelezettsége is a kormánynak.

Az EKB 2014. június 27-én felkérést kapott a magyar Nemzetgazdasági Minisztériumtól arra, hogy alkosson véleményt "a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó egyes intézkedésekre vonatkozó törvényjavaslatról", de ezt követően a törvényjavaslathoz számos módosító indítványt nyújtottak be a magyar Országgyűléshez, amelyek egyikét sem küldték meg az EKB-nak, és a parlament 2014. július 4-én már el is fogadta a törvényjavaslatot.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Igazi Trebics
@Tekla: Igen, nekünk olyan országunk van, hogy nem szorulunk rá másra! Csak a kosz enne meg bennünket az Unió nélkül!

Tudod Te, hogy a beruházások 94%-a Uniós pénzből valósul meg? Magyarán, már a seggünk kilátszana a büszkeségünktől, ha nincsenek az Uniós pénzek!

"...így meggyengítve sem kell senkinek megalázkodni."
Na, ja! De akkor este se kellene a kukájukból egy kis szalonnabürkét kiszedni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Na takarodjanak már! Mi meg az ő csalásaikon vagyunk felháborodva. De nem hisszük,hogy a kormány tesz is valamit mert ők is benne vannak.
human
Így vagy úgy, de jó lenne már lezárni ezt a devizahitelezési dolgot. A kormány segítőkészségét az ügyben azért nem tapsolom meg, mert először most is azokon segítettek, akik simán tudták volna fizetni továbbra is a hitelt és a végére hagyták azokat, akik megélhetési gondokkal küzdenek.
bundi
@1magyar: olvasd el a cikket galambocska...
a cím megtévesztő...egyrészt nem a döntésen, háborodtak fel, hanem azon a színjátékon amit a magyarok játszottak azért, hogy úgy tűnjön, az ekb jóváhagyásával csinálnak mindent...
pl.:
az egyik héten felkérik az ekb-t véleményezésre, mert ez kötelességük...az ekb mondjuk jóhiszeműen elkezdi vizsgálni az egészet, véleményezi a nem tiszta dolgokban kérdéseket tesz fel...stb, de közben kiderül, hogy az egészet a következő héten már meg is szavazták a magyarok, olyan nyilatkozattal, hogy az ekb jóváhagyta és tud arről az egészről mindent...
ja és azt sem kell kihagyni, hogy közben több módosítót adtak be ezáltal az egész alapjaiban változott meg...
egy akkora paksamétát amit beadtak elolvasni sem egyszerű ennyi idő alatt (pár nap) nem hogy értelmezni, megnézni a hatásait (mert ugye hatástanulmány sem készült hozzá)
példaképp...te egy építésügyi hatóság vagy...tanyaszéli hátranyilazós félázsiai népség bead hozzád egy építési engedélyt...te ki akarsz menni hozzájuk a következő héten, megnézni a helyszínt, és megbeszélni, hogy mit lehet, és mit nem ezek alapján a tervek alapján...és ott szembesülsz vele, hogy közben felépítettek valamit, ami még csak nem is hasonlít az eredeti tervekhez, mert közben annyit módosították...és még a félázsiaiak háborognak, hogy most miért csodálkozol, hiszen beadták az engedélyezési kérelmet hozzád, ergo a te tudtoddal csinálták az egészet...
ennyi...
Tekla
Mért is kell nekünk ez az unijósdi?
m.macskosz
@Tekla: Ezt azoktól kellene megkérdezni, akik az uniós választáskor a belépésre szavaztak.
human
@bundi: A válság kezdetén a fidesz pontokba szedve hazudta, hogy az IMF milyen feltételeket szab a kölcsönnel kapcsolatban. Holott ilyen követelés nem volt. A főszámok elérésének módja a kormányra volt bízva.
De csináltak olyat is, hogy a Brüsszelbe kiküldött szöveg angolul mást tartalmazott, mint az itthoni magyar változat. Hülyének akarnak ezek nézni mindenkit. Amire nem számítanak, hogy a világ már átlát rajtuk és nem veszik be ellenőrzés nélkül a kormány kommunikációt.
Kamcsatka
Mikor fogják már végre megtanulni, hogy Orbánisztán nem Európa. Sötét gazemberek által irányított félázsiai ország.
karma1
@Tekla: Tanulsz mar oroszul, vagy arabul, esetleg torokul? Mert ha nem az Unio, akkor ezek a kies szep orszagok varnak rad, lehet beloluk valogatni boven... Sot, lehet arrafele disszidalni is, a baltas azeri mar csinalja neked a szallast, ejszakara...
human
@karma1: És gondolhatod, hogy az oroszok mennyire bánnának velünk kesztyűs kézzel, ha nem úgy ugrálnánk ahogy ők mondják. Az első az lenne, hogy pár támaszpontot felhúznának kis hazánkban. Utána már csak pár hadgyakorlatot tartanának itt és itt is felejtenék a katonákat. És így szépen, lassan, észrevétlenül megyünk vissza a hatvanas évekbe.
Tekla
@karma1: Mért kéne disszidálni ? Nekünk olyan országunk van ahol mindenünk meg van, nem vagyunk senki szolgái még így meggyengítve sem kell senkinek megalázkodni.
Január
Azért azt nem kellene elfelejteni, hogy a devizahiteleseknek visszajáró pénzt - egy jogtalan banki tevékenység eredményeként, /egyoldalú szerződés módosítás stb./ - a bankok már megkapták. Tehát csak vissza kell adniuk azt, ami nem az övék.
Nincs az leírva sehol sem, hogy a jogtalanul a hitelesekre kirótt összegek járnak a bankoknak.
Most savanyú a szőlő és mentenék, ami menthető, nyílván nem kevés a mostani árfolyam növekedésekben a támadás a forintunk ellen - az erősebb kutya jogán.
Igazi Trebics
@Tekla: Igen, nekünk olyan országunk van, hogy nem szorulunk rá másra! Csak a kosz enne meg bennünket az Unió nélkül!

Tudod Te, hogy a beruházások 94%-a Uniós pénzből valósul meg? Magyarán, már a seggünk kilátszana a büszkeségünktől, ha nincsenek az Uniós pénzek!

"...így meggyengítve sem kell senkinek megalázkodni."
Na, ja! De akkor este se kellene a kukájukból egy kis szalonnabürkét kiszedni!
1magyar
@Igazi Trebics: De mi mennyit fizetünk az unionak?
Tekla
@Horizont: @Igazi Trebics: Van szalonánk , mért ennénk bürkét. TRermelni kell nem sirni a nagy munkanélkülit, a kajáért sorban állókat kitelepíteni az alföldi tanyákra , azt volna mit enni, annyi , hogy még piacra is termelne. Az unió kinullázott bennünket. Voltak gyáraink , cukrunk, konzerv hegyeket értékesítettük. a Húsipari vállalatunk olyan szellem negyed , mint a beszállító parasztok 50 fakkos óljai. Hol vannak a kaják ? Mért laknak idegenek a kastélyainkban, hogy lehet ezer hektár földje a parasztnak? Mért üresek a kaszárnyák, amikor 100 ezreknek nincs hol lakni? Nem szegénység van , hanem tudatlanság , meg félre dumálás.
human
@Tekla: Szerintem meg az EU adta lehetőségekkel lehet élni és visszaélni. Vezetőink haszonszerzésből az utóbbit választották és választják most is. A stadionokat is csak azért építik, hogy a haveri cégeknek megrendelést biztosítsanak. Lehetne helyette gabonatározót is építeni vagy szélerőművet.
karma1
@Tekla: Valoban? Ezt ki mondta neked? Majd figyelj jovo marcius 15-en, amikor az elso reszletet kell fizetnunk az orosz kolcsonbol, annak az Oroszorszagnak, akitol nem fuggunk...
karma1
@Tekla: Termelj kajat az V. keruletben, ahol a rogantonyo felkapkodta a tanyafejlesztesi penzeket. Ja, mert valoszinuleg repafoldet vagy birkalegelot akar arrafele csinalni. Mondd meg, hogy aki egy lakotelepen lakik, egesz eleteben egy gyarban volt esztergalyos, de a gyarat bezartak, az embereket utcara raktak, az hova menjen, mit csinaljon? Mert mondjuk meg csak 48 eves... A kutyanak sem kell, es ez a rendkivul gazdag orszag, ahol te elsz, annyi szocialis segelyt sem hajlando ennek az esztergalyosnak fizetni, amivel legalabb addig segitenek, amig uj munkat nem talal. Csak mondjuk nem biztos, hogy el tudna menni juhasznak, vagy borgyogyasznak, esetleg pilotanak, szoval valami REALIS allast kene talalnia...

Gondolkodj, mielott megprobalod a Propira atultetni a parttaggyulesen hallott "Magyarorszag jobban teljesit" cimu szlogent...
Desischado
Eleve el sem kellett volna ezt kezdeni. Nem kedvelem az Unit én sem, de nélkülük mi lenne? A fidesz csak azokat menti most is, akiknek nincs szükségük rá! Ez meg akár csődbe is viheti az országot, Nyanya jól mondta! Rendes megélhetés kellene, és nem lenne gond a hitelek fizetésével!
bundi
@Tekla: egyébként elképzelem, hogy az ország kilép az unióból... de a románok, az osztrákok a szlovákok a horvátok nem a szerbek, meg z ukránok meg belépnek...és mivel mi már kívül leszünk, bármerre is mozdulnánk, kell az útlevél és a vízum...és mivel a nagyon csúnya multik (audi, opel merci...stb) mind uniós...viszik a gyáraikat a szomszédba...az ország balgatag népe meg bármit is szeretne eladni, vagy venniazt ugye csak az uniós vámok megfizetésével teheti...és még sok minden ehhez hasonló dolog történhet...és elképzelem, hogy ennek hatására az erdélyi magyarok hogy fognak tolongani a kettős állampolgárságért...esetleg a magyarországiak fognak azután sorbaállni román vagy szerb állampolgárságért...de fura is lesz...
Tekla
@karma1: Párt választás nem talált. Nagyon egyszerű megoldások vannak a problémára, aki nem tud megélni , az V. kerületben , az ne akarjon ott élni segélyből ahol nem tud.
Ma olvastam , hogy nagyvárosaink akkorák , hogy nem finanszírozhatóak. Akkor nem kell tovább növelni a vízfejet. Mért akar mindenki ilyen zsúfolt, egészségtelen helyen ,segélyen ,meg utcán élni? A vidéki élet nem nehezebb mint esztergálni! Olyan nem normális elő képzés sem kell , hozzá . A szomszédnál két pohár bor mellet egy évre való jó tanácsot be lehet gyűjteni. A házak falun egy két milióból meg vannak, 500m2 földből már meglehet élni, állatokkal .
mate03
@bundi: Teljes egészében egyet értek!
karma1
@Tekla: Azt hiszem, hogy ezt most nagyon rossz helyre irtad, mert nekunk farmunk van, igaz, nagyon pici, csak ket hektar, jelenleg 80 birkaval, mert hobby meret. Kozlom veled, hogy a ferjem egesz eleteben farmerkodott, agraripari technikumban vegzett. Ebbol NEM lehet megelni. Hegyteton elunk, kut nincs, vezetekes viz nincs, osszesen van egy10 ezer liter esovizes tartaly, ebbol kell mindent megoldanunk. Elsosorban az ivovizunket es az allatoket. Minden mas ezutan jon. A 12 meteres foliasatorban MINDEN kiegett, mert 3 es fel honapon keresztul egy csepp eso sem esett a mult nyaron. Telen viszont nem no a fu, es minden nap ez a 80 birka 40 dollarnyi szenat eszik meg, es kb. 30 dollarnyi kiegeszito tapot. Az allatokat oltani kell, nyirni a szoruket, figyelni rajuk mindenkeppen, mert ha nem teszed, jon a felugyelo, aki egy evben minimum ketszer jon ellenorizni, hogy minden munkat rendesen megcsinaltunk-e az allatokkal, kulonben a legszigorubb buntetest kapjuk, enyhebb esetben penzbuntit, komolyabb esetben a farmer bortonbe is mehet . Nem mennek vissza Budapestre elni akkor sem, ha fizetnenek erte.

Aki nem tanulta, nem csinalta, azt az embert nem lehet visszazavarni a foldmuveleshez, foleg nem egyeni gazdalkodokent.

Azt mondd meg inkabb, hogy azok az uj foldesurak, (mint pl. meszaroslorinc, levay aniko) akiknek tobb ezer hektar a foldtulajdonuk, eppen mit csinalnak most a foldjukkel? Megmuvelik? Kivel? Hogyan? Mennyit fizetnek erte? Hol ertekesitik az arut? Meg ilyen aprosagok erdekelnenek...
verőce21
@karma1: Akkor Te kalandot keresni mentél oda, nem pedig keresni a kalandon. :)
karma1
@verőce21: Jol mondod!...:o)) Nyugi, meg se tudtam kulonboztetni eloszor a birka elejet-hatuljat,... Nade aztan!!! Es meg egy: ne higyjel egyetlen idillkep-festonek sem, akik a legeleszo nyajat a kicsi baranykakkal a nyugalom peldajakent elevenitik meg! Egy nagy turost! A birka olyan nagyon ricsajos allat, hogy csak na! foleg, amikor a kisbirik szuletnek,...

Megtanultam viszont egy olyan szakmat, amibol fogadom, hogy egyedul lennek Ma.o.-n: oklevelem van a merinogyapju valogatasabol, ami a vilagon az egyik legmacerasabb munka, mert annyi penz van benne, amit mi otthon almodni sem merunk...
Betanitott gyapjuleszedokent eloszor 9 dolcsis oraberrel kezdtem, amikor 2 ev mulva megvolt az elmeleti es a gyakorlati vizsgam, akkor mar 40 dolcsis orabert kaptam , bruttoban... De nem feherembernek valo melo, arrol biztosithatlak...:o)) (en mar sokszor belekekultem-vorosodtem, a fizikai turokepesseg vege fele De ahol most elek es lakom, nincsenek merinobirkak, es ezert hagytam fel ezzel a meloval. Szezonalis melo egyebkent, ketszer egy evben van 2-2 honap leallas, es akkor semmit sem lehet csinalni, nekem pedig ez nem felelt meg, a szamlak bizony itt is jonnek hetente, havonta...:o((((
gödörben
Unióval együtt tesznek minket tönkre a politikusok. Ahol olyan hülye előírások vannak, hogy a csirkének , mennyi nm kell és a rabló, gyilkos jobb körülmények között éljen, mint akik eltartják őket ott már nagy gondok vannak. Nálunk nagy gondok vannak.
Hagyták a bankokat is a fejükre és a fejünkre nőni, mert csak dilettánsok vannak minden poszton, akiknek csak az a fontos, hogy a zsebét tömje.
verőce21
@karma1: (12:21) Akkor hazajöhetnél már az akasztói juhászlegény okleveles kisbojtárjának. :)
karma1
@verőce21: Nincs az a penz, Dragam!!!...:o))
verőce21
@karma1: (12:37) És ha van az a pénz? :)

(Látod most is van jól fizető lehetőség a külföldi tulajdonú bankoknál, el lehet szaladni az EKB-hez telesírni a kötényüket.) :)
karma1
@verőce21: Menjen a fene, en ugyan nem akarok egy fillert se felvenni kolcsont, amikor otthon voltam, akkor sem volt ilyenem, hogy vallalhattam volna, amikor a gyerekemet egyedul neveltem, gyerektartas , minden mas segitseg nelkul? Nem lett volna fedezetem,...:o((
Tudod, azert nem megyek haza, hogy jo nagy terhet vegyek a nyakamba, ha akarom, azt itt is megtehetnem,...:o))

Inkabb Te gyere ide, ChCh-ban mar ugyis voltal, hihi,...:o)))
verőce21
@karma1: (12:47) Nem értetted meg egészen. :D Azért ajánlottam a munkalehetőséget az itteni külföldi tulajdonú bankoknál, hogy elszaladgálhass az Európai Központi Bankhoz, telesírni a kötényüket a csúnya magyar kormány miatt. :)
Cicamama55
@karma1:tegnap 22.03 Isten irgalmazz nekünk!
Tekla
@karma1: Rabszolgákat tartanak. NEm tudom mért kellet ilyen nagy gazdaságot létrehozni.
karma1
@verőce21: Koszi, vettem az adast, csak tudod, eleg huzos melo utan ultem le a geppel tegnap blogolni,... Most nehezen olvasok a sorok kozott az atvitt ertelemert...:o))))

Ma hajnalban megszuletett az elso kisbarink, es persze az ejjel leesett az elso ho is, mert igy van ez minden evben: amikor a birik meg a bocik szuletnek, mindig van minimum egy het, amikor ho, zegernye, arviz , tajfunszeru szel gazdagitjak a napi programunkat...:o(((

Joejt...:o))
karma1
@Tekla: Az ujgazdagok,noligarchak NEM hoztak letre semmilyen nagygazdasagot sem, hanem ott rohad a tobbezer hektar fold... Ok a foldet BEFEKTETESNEK vettek, nem megmuvelni...

Ha pedig megis van termeles nagyban, akkor elarulom, azert, mert eloszor is az orszagnak kell a kajat biztositani, masodszor meg amit lehet, el kell adni kulfoldon, ez ilyen ecceru...
Meine Ehre heisst Treue
@human: A kormány nem kizárólag rajtuk segített, mivel a lehetőség MINDENKI számára adott volt.
Azért, mert nem tudott vele élni a társadalom alján lévő, millió adós, akiknek nem kellett volna igénybe venni ezt a pénzügyi konstrukciót, nos ezért nem okolható a kormány. Ha nem írtak volna alá, nem kerültek volna bajba. Nem egy ember van, aki nagy ívben elkerülte a devizahitelt, mert tudta, hogy nem lesz jó, pedig nem milliomosok.
Egyébként ez már rég lerágott csont...
human
@Meine Ehre heisst Treue: "a lehetőség MINDENKI számára adott volt"
Tudtam, hogy ezt fogod válaszolni :) Emlékszem, hogy ezt a meccset már egyszer lejátszottam veled.
Mondok egy egyszerű példát. Vehetnék egy 100 milliós házat, mert ott a ház, éppen el is adnák, oda is tudnék utazni kifizetni, csak nincs pénzem rá és soha nem is lesz. Erre mondod te, hogy ugyanolyan lehetőségem van megvenni, mint bárki másnak.
És ne azon kezdj el lovagolni, hogy minek akarok akkor 100 milliós házat. Ezen már túl vagyunk. Ne a probléma előtti állapotra koncentrálj, hanem hanem arra a pillanatra, mikor ezt a "mentőcsomagot" kidolgozták. Abban a pillanatban ez nem a mindenki számára elérhető "mentőcsomag", hanem csak a módosabbak számára megoldás.
human
@Meine Ehre heisst Treue: Ha így sem látod, hogy egyenlőtlenek voltak az esélyek, akkor semmi gond. Egyszerűen másképp, más szemszögből látjuk a dolgot.
Meine Ehre heisst Treue
@human: Erre nem mondom, írom, hogy ugyanolyan lehetőség, hiszen a kettő nem ugyanaz a történet. Ha nincs keret az említett viskóra, ne foglalkozz vele, az nem a te asztalod.
Persze, hogy a gazdagabbja tudott élni vele, hiszen nekik volt lehetőségük a végtörlesztésre akkor is, ha történetesen nem rendelkeztek annyi kp-val: pl. eladtak valamit, jó kapcsolatok útján kölcsönt kértek, amelynél már kedvezőbb lehetett a helyzet, mint a bankkal kötött szerződésben...
De ez NEM VÁLTOZTAT azon az alaphelyzeten, hogy MINDENKI SZÁMÁRA adott volt lehetőség. Legfeljebb nem tudott élni vele.
human
@Meine Ehre heisst Treue: Tehát mindenki számára adott volt, csak nem mindenki (a többség) volt olyan helyzetben, hogy élni is tudjon vele. Így látod. Örülök, hogy tisztáztuk.

De én továbbra is azt emelem ki, hogy tudta a fidesz, hogy a többség nem tud élni a lehetőséggel. Pont azokat hagyták az út szélén, akiket elsőként kellet volna menteni. Ezen nem tudom magam túl tenni.

Egy másik történet a felelősség, az emberi hülyeség kérdése.
Január
"Mivel ez a döntés megterheli az ágazatot és káros lehet a gazdaságra és a pénzügyi szektor nézve, kötelessége lett volna konzultálni, ahogy az kötelezettsége is a kormánynak." - mondta az EKB.
Mennyire vigyáz az EKB a bankjaira, pedig, ha az emberek nem veszik igénybe a banki szolgáltatásokat, akkor rövid idő belül bezárhatják az ajtót. Kérdés ki él kiből?
Természetesen nézőpont kérdése.

Csak amíg a hazai bankok "anyabankjai" tudnak tisztességes kapcsolatot kialakítani az ügyféllel, azaz nem akarják őket adósrabszolgaságba taszítani, addig itt a "lányok" bizony másképpen gondolkodtak. Minél előbb, minél jobban megszedni magukat, - dobták a hiteleket az emberek után - kerül az adósnak amibe kerül, és még véletlenül sem az anyaországi viselkedés mintát követték.
Na, ekkor kellett volna az EKB-nek szólni, hogy "Ácsi, ha visszaakarjátok kapni a hitelben kihelyezett pénz, viselkedjetek! Eu. tag Magyarország is, szövetséges, ne gyengítsétek a szövetséges országot. A banki tisztességes viselkedést ott is tartsátok be." - ez elmaradt az EKB részéről ez a figyelmeztetés a beosztott bankok felé, így semmi jogalapjuk nincs reklamálni.
JAJMÁR
@Tekla: "500m2 földből már meglehet élni, állatokkal" ?? Nem lehet! Esetleg, ha a m2 = ha akart lenni.
Nekem most nagyon sok baromfim van, nincs rajta semmi haszon. Az állatok élelmezése jelenleg többe kerül, mint a családé :) Passzió!
Annak viszont fárasztó, mert nagyon aranyosak, de se vasárnap, se nyaralás, semmi... mert ezek akkor is enni akarnak.
Tekla
@JAJMÁR: Akkor nem tyúkot kéne tartani , ha nincs hozzá táplálék. A tervezésnél nem tudtátok , hogy mit fogtok termelni, minek?
JAJMÁR
@Tekla: 19:50
Nekem nem 500 m2, hanem jóval nagyobb területem van. Az állatok takarmányát akár megtermeled, akár megveszed, érték.
Nem csak tyúkom van.Tapasztalatból állítom, hogy nem éri meg haszonállatot tartani Pl. 1 q kukorica a tavasszal 7ezer Ft volt, a szemestakarmány kb. 5-6ezer. Jobban megéri eladni, mint feletetni. Akinek pedig vennie kell, + még a tápot is, jobb, ha bele se kezd.
Igaz, kecske beszerzésén épp most gondolkodunk, mert a fiam csak kecsketejet iszik, és literje 600 Ft baráti alapon. Még mielőtt éljeneznél, hogy na ugye, és hogy megmondták kecskét kell tartani, elárulom, hogy az se fényevő, és helyigényes, egy-két kecskéért nem biztos hogy érdemes belevágni.

Egyébként az 500 m2 telkeseknek mit javasolnál, mit vessenek, mit tartsanak?
Meine Ehre heisst Treue
@human: Akár tudta, akár nem, nincs jelentősége, mivel magánszerződésekről van szó.
Tekla
@JAJMÁR: Ha ide írom leeszik a fejem a többiek ,hogy azt nem lehet. Pedig a tyúkhúr ingyen is nő és nagyon finom főzelék zöldség, akár a lucerna csira , vagy a csallán hajtás, vadsóska . A kert végében csicsóka , sárgarépával együtt reszelve , nagyon jó kis sali vacsira.Mi a marha répát össze szoktuk főzni a céklával, nem tudod melyik melyik .Kis savanyú káposzta (házi) és vörös hagyma , házi majonézzel, felséges . A bodza virág szörpön kívül, eladható a bodza dzsem , vagy lekvár is. Nagyon finom édesség a pitypang méz és egészséges a cukor ellenére is.De régen a méheket szalma kassban tartottuk egy évig , igaz. Azzal is sokat lehet spórolni.Holnap rántott tök virág lesz , kevés sajtot reszelek a kenyér-hagymás, fűszeres töltelékhez. A nyári zöldségeket aszaltuk és kis darabokra reszelve , egész évre való leves zöldséget szárítottunk. Vegyszer mentesen. Vad meggyből egy egész 5 literes üvegnyit aszaltam mag nélkül,nasinak. A nyulak megnőnek gazon is minimális szemes takarmány mellet. 2 anyával , ha minden oké még bartelkodni is marad. A kaja maradék az utolsó lekapart morzsáig a tyúkoké, hogy legyen tükör tojás is feltétnek. A nagyanyáink türkjeit kéne eltanulni, meg ismerni a növényeket. különb étkeket ennénk ,mint a csibe béltartalom darálva és fűszerezve.A gondolkodással van baj a legtöbb embernél.
JAJMÁR
@Tekla: 14:49 Ez mind igaz. Csalán, citromfű.. és egyéb ház körül található teákat iszom egész évben. A pitypang szárát tavasszal szintén fogyasztom, a virágjából egy időben készítettem mézet, de a méhek mézét jobban szeretem. A bodzáért sem kell messze menni, az veszi körbe a telket. (Ezek egyébként megtalálhatók a természetben, ahogy a medvehagyma is, bár nekem az is van). Ezek mind-mind fontos kiegészítők. Valóban sok elfeledett zöldség létezik, pl. a mángold, szinte nincs ellensége. Vetettem egy afrikai növényt is, az okrát. Eszembe jutott, hogy valamikor régen, a nagyanyám csipkelekvárt is főztek az udvaron. Az milyen finom volt...
Azt ma már mindenki tudja, hogy az időjárás nem olyan, mint nagyanyáink idejében. Nekem pl. van fügefám, - és van rajta füge - és gránátalmafám is, amelyek ezen az éghajlaton régebben nem teremtek. Rengeteg újfajta gyomnövény van, és a legtöbb zöldségnek sok a kártevője, permetezés nélkül nem megy. . A zöldségeket én lefagyasztom, (kivéve a gyökerek) a gyümiket befőzöm. Elmondani könnyű, de véghezvinni... az ecceri ember fia, - akik gazdálkodásba kezdtek - mesélte boldogan, hogy egy zsák krumplit szedtek ki a földből, de hozzátette, igaz, kettőt vetettek el :)
A felnőtt nyúllal már kevés gond van, de a növendékek kényesek. Voltak nyulaink. Kell nekik a táp, a gyógyszer.. így van ez az összes növendék állattal. A bafomfik nálam nagy helyen kapirgálhatnak, kint vannak nappal a gyümölcsösben, és a víziszárnyasok is, de figyelek arra, hogy megkapjanak minden fontos tápanyagot. Még akkor is, ha kapnak zöldségeket - és nem csak maradékot - az a nagy igazság, hogy kiadás és munka nélkül nem megy.
Az olló pedig mindenki számára adott, lehet a természetben gyűjtögetni... de mégsem ugyanaz, ha valaki ezt tudatosan, és kedvvel teszi, vagy muszájból, mert kenyeret nem tud venni. Sőt, a gyűjtögetett növényeket nem elfogyasztja, hanem eladja...
Tekla
Na egy dologról beszélünk, tudod egy szalagnál ülni sem ,önszántából ül az ember.
F_Viktor
@Tekla: Kedves Tekla, pár mamut csordát tudnál még intézni ide a Dél-Alföldre?
Addig is szorgalmasan pattintgatom a köveket, gyakorlom a két bottal való tűzgyújtást...
karma1
@Tekla: 19.50-re: Kedves Tekla, elkepzelni sem tudom, hogy mi motival Teged az allattartas forszirozasara, de amit ebben a blogban @JAJMAR-nak cimeztel a pipikkel kapcsolatban, enyhenszolva is csacsisag.

Elarulok egy titkot: kepzeld, ha nem tyukja van, hanem kecskeje, malaca, nyula, lova, tehene,- vagy mint nekunk, birkaink- ezeket az allatokat IS etetni kell, oltani kell, (ha nem oltani, akkor a tapszerbe keverni a gyogyszeruket, vitaminjukat), ami minden orszagban rengeteg penzbe, idobe, es megkotottsegbe kerul.

Fentebb emlitettem, hogy a meleghazunkban tavaly MINDEN kiegett, mert nem locsolhattuk (nem az allami tilalom miatt, hanem a farm fekvese miatt, ugyanis csak az esovizre hagyatkozhatunk, nincs vezetekes- vagy asottkuti vizunk), es bizony , ilyenkor az allatok es az ember az elsodleges az itatasnal.

Kerlek, ne gyere mar ezzel az otthon-termelessel, mert ez csak akkor mukodik, ha MINDENKI igy el, az idojarasi viszonyok MINDIG kivaloak (nincs aszaly, arviz, jegveres, szaj- es koromfajas, madarflu), ja es persze az allam MINDENKIT EGYENLOEN tamogat a gazdalkodasban.

Az otthoni egyeni gazdalkodashoz KIZAROLAG ez a nehany alapfeltetel hianyzik.
karma1
@Tekla: A receptjeid inycsiklandoak! Sajnos, szegeny nyuszit keptelen lennek fejbekolintani, hogy paprikast csinaljak belole...:o((((

Ha hiszed, ha nem, mi peldaul egyaltalan nem eszunk birkahust, pedig nagyon egeszseges, alacsony a koleszterinje. Itt meg szaga sincs, igaz, nem is az oreg kosokat lovik le (igen, itt LELOVIK a haziallatokat, a disznot is, nincs boller es nyak-elvagas!).
F_Viktor
@karma1: Sokan azt hiszik, ha saját magadnak termeled, saját magadnak neveled, az ingyen van :-)
Tudomásul kellene venni, hogy félsivatagban nem olcsó mezőgazdálkodni ha az energiaárak magasabbak, mint Venezuelában, Ománban...
Tekla
@F_Viktor: Jól teszed , ha gyakorolod a kő pattintást és a két bottal való tűzgyújtás is szükséges tudás lesz :
1:) Ha ide is begyürüzik a háború.
2.) Ha gazdasági válság kiterjed.
3.) Ha nem hazudnak tovább és az ebola miatt, végre már lezárják a határokat és leáll a közforgalmú közlekedés .
Mert kapsz a szerszámokért olyan nyuszit amit karma 1 nem tudok elbartelkodni , kecske sajtra :)
Tekla
@F_Viktor:
Mi pont arról a mezőgazdaságról beszélünk ami élőből állít elő:élőt !
Te meg arról beszélsz amikor energiából, jellemzően gázolajból csinálnak ehetőt . Hát az nincs is ingyen sőt lassan nem is megfizethető.
Az más téma , hogy úgy is lehet , hogy gázolajat eszünk. Vagy közvetlenül étolajat gyártunk belőle, vagy
gázolajjal : szántunk, vetünk,permetezünk,öntözőt üzemeltetünk, meg fűtést. Azzal és abból készül a műtrágya ,meg azzal takarítunk be . A szárítás szállítás is gázolajból van. Tény hogy használunk hozzá földet is .
Ja és nagyképűen modern mezőgazdaságnak nevezzük. :)
bundi
@Tekla: kedves tekla magyarország termőterülete kb 45 000 km2...
tehát fejenként kb 5000 m2 jut mindenkinek...
nekünk az otthoni területünk ennek kétszerese...még azon is necces megélni, ha állatot tartassz...téli takarmány...stb...és télen a tyúkhúrnak sem az igazi az íze...ja meg nehéz kikaparni a hó alól... de ha annyira szeretnéd, kipróbálhatod magad is...kint falun elég olcsón hozzájuthatsz te is...van benne kihívás...csak tudod utána nem nagyon lesz erőd netezni, meg a városba járni szórakozgatni...és az egy két napnál hosszabb nyaralás is felejtős... na meg a rejtett erőforrások is igencsak rá fognak járni...
de mondom, ha szeretnéd kipróbálhatnád, és nem csak újságokból informálódhatnál...
Tekla
@bundi: Gyakoroljuk, kistelepülésen élek.
verőce21
@karma1: (23:23) Nálunk még éppen nincs hóesés, de rohamosan közeledik az ősz. Ritka esős nyarunk volt.
-------------------------------------------------------
Mindig találgattam, mivel tudott a férjed elcsábítani oda a "félnomád” körülmények közé? Arra gondoltam, elmondta talán azt a versikét, hogy:

„Merinói ez a juh,
Van ám rajta sok gyapjuh.
Mondom Neked,
Áj láv juh!” ?:)
pbalage
Halljátok, ott olvasom fent a fészbúkos részen, hogy
"A propellert idióta bankárfassizta csőcselék csinálja."

melyitek az?
karma1
@verőce21: Ez olyan arayos volt, koszi a verset!...:o))) De nincs "felnomad korulmeny", csak nagyon sok erdekes ellentmondas, amire mi nem is gondolnank otthon...:o)) (Pl. nem biztos, hogy aki egy sz@ros gumicsizmaban, koszos rovidgatyaban kozeliti meg a supermarketet, annak kene 5 dolcsit adni kenyerre meg tejre, mert az illetonek valoszinu 5 millat ero tejgazdasaga van 10 km-rel arrebb, es eppen a fejesbol jon... (Termeszetesen gepesitettbol, ahol a forgoallasba egyszerre 50 tehen tud beallni...)

Nekunk csak hobby juhaink vannak, (mennyisegileg) de azzal is epp annyit kell foglalkozni, oltani, etetni, nyirni, mint a nagy stock-okat, nyajakat...

Meg egyszer,: Koszi, felderitetted a mai napomat (szombat reggel van, es megyek melozni, helyettesiteni ...:o(((( ez lenne az egyik szabadnapom...:o((
karma1
@pbalage: Haaaat, ha mar igy rajottel... En vo'nek az, de hol is van az a joltejelo bank? (Tudod, amiben fasisztalodni lehet... Azert azt bevallalnam, addig se kene dolgoznom...:o)))
pbalage
@karma1: akkor egyezzünk meg: én bevállalom az "idiótát", legyél te a "bankárfassizta". OK?
karma1
@pbalage: Teged egyszeruen nem lehet uberolni!!! Most is nagyon onfelaldozo vagy, de ha sikerul, ugyis risztelunk, jo? Igazsagosab, nem "elvtarsiasan", hihi...:):):):):) Jo, hogy legalabb a humorerzeked megmaradt, maradj mindig ilyen!!!:):):):)
verőce21
@pbalage: @karma1: Én pedig bevállalom a "cső-cselék"-et! :)
Cukkini
A nagyon felháborodott Európai Központi Bank kínjában kellő mértékben sűrűn záporozott kérdésekkel halmozta el a magyar kormány illetékeseit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.