A jegybank saját közgazdasági képzéseket indít, amelyek nem a "bukott neoliberális tanokat hirdetik", a Magyar Nemzeti Bank mind a négy, már működő alapítványa pedig az oktatási rendszer erősítését célozza – mondta a Vs.hu-nak Matolcsy György jegybankelnök.

Matolcsy György azt követően nyilatkozott a Vs.hu-nak, hogy a HVG csütörtökön azt írta: az MNB a magyar felsőoktatás teljes éves állami támogatásának mintegy másfélszeresét, 200 milliárd forintot adott saját, az unortodox tanok oktatására létrehozott alapítványainak.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a közgazdasági és pénzügyi oktatásban fordulatra, ehhez új intézményekre, új szellemű oktatókra és új tananyagra van szükség. Megjegyezte azt is, hogy Magyarország sikere a következő évtizedekben a képzés megújításán múlik, az MNB alapítványai pedig az oktatási rendszer erősítését segítik elő.

Nem az adófizetők pénze

Az MNB elnöke kiemelte: az alapítványokra, ingatlan beruházásokra fordított összeg nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetniük, a jegybank a nyereségéből fordított ezekre a kiadásokra.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e még az Eiffel Palace-hoz, vagy a tiszaroffihoz hasonló befektetéseket, vásárlásokat, azt válaszolta: összesen 90 milliárdos keretet hagyott jóvá az MNB igazgatósága ilyen jellegű ingatlan vásárlásra és felújításra. "Biztosan nem veszünk még 21 ingatlant, hogy meglegyen a korábbi 22, de ha jó üzleti befektetést látunk, ami tovább segíti a jegybank pozitív mérlegét, vagy további igény merül fel a jegybank feladatai ellátása érdekében, akkor igen".

Matolcsy György kiemelte: a 24 hónapos alapkamat-csökkentési ciklus hatásaként két év alatt 280 milliárd forintot takarított meg a jegybank, több százmilliárd forintot az üzleti szektor a kisebb kamatokon keresztül, és hosszabb távon évi több mint 300 milliárd forintot a költségvetés az alacsonyabb állampapír hozamokon keresztül.

Hangsúlyozta: a 280 milliárdos megtakarítás miatt lehetett az MNB nyereséges 2013-ban és pozitív eredmény várható a következő években is, ez teremtette meg a lehetőséget az alapítványok létrehozására, valamint az ingatlanok vásárlására.

A jegybank elnöke kitért arra: az MNB nyilvánosságra hozta alapokmányát, új "belső alkotmányát", amelyben megfogalmazta: arra törekszik, hogy a jövőben ne terhelje a költségvetést, viszont ha nyereséges, akkor azt nem fizeti be osztalékként a költségvetésbe, hanem maga dönt annak felhasználásáról.

Rámutatott: a jegybank a következő években, évente 300 milliárd forinttal javítja a költségvetés pozícióját, ebből bármilyen célra lehet költeni, akár évente 1 százalékkal lehet csökkenteni a GDP-arányos államadósságot. Az MNB növekedési hitelprogramja az éves GDP növekedés mintegy harmadát hozza, ez szintén többlet költségvetési bevételt jelent – emelte ki Matolcsy György.

Az Együtt-PM szövetség a HVG cikkére reagálva jelezte: Matolcsy György jegybankelnök "elszabadult, és közös érdekünk megállítani". Pápa Levente, az ellenzéki csoport gazdaságpolitikusa újságíróknak azt mondta, hogy a jegybank példátlan módon és volumenben hozott létre öt alapítványt, amelyek kuratóriumait és felügyelőbizottságait "telepakolta jegybanki közép- és felsővezetőkkel"; maga Matolcsy György is ellát ilyen tisztséget. A politikus önmagában egy monetáris élénkítő csomagnak is megfelelő mennyiségűnek nevezte az alapítványokra szánt összeget.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Ha ilyen közgazdászokat képeznek mint a kancsi szemű piros pettyes seggű gyuri akkor kidobott pénz a 200 milliárd :-))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Január
Jobb későn, mint soha, hiszen kapitalizmusunk 25. évében jutott mindez az eszébe... Jó lett volna egy kis neoliberális pénzügyi oktatás is, hiszen ez kimaradt a szocializmus pénzügyein nevelkedett emberek oktatásából.
Csak kérdés, hogy mennyire fogják az emberek és az ország gondjainak megoldását segíteni az unortodox pénzügyi tanok, amit itt oktatni fognak, addig míg a nemzetközi környezetünk a neoliberális tanok szerint működik.
joopapa
Ha ilyen közgazdászokat képeznek mint a kancsi szemű piros pettyes seggű gyuri akkor kidobott pénz a 200 milliárd :-))
nyanya001
Te Kusza Szem !
Miről is beszélsz ?
" 1973-ban érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, majd felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakára. Itt szerzett 1977-ben közgazdászdiplomát. "
pbalage
nem inkább KÖGZAZDÁSZT akart mondani?
pbalage
azt meg csak most vettem észre, hogy a Matolcsy fején ott a korona!
A Jobbikosok most biztos idegesek lesznek, a Darth Vaderes kereset mellé még a végén ezt a képet is benyomorgatják!
Dr. Felipe
Úgy látszik ezek az alapítványok nem "akadékoskodnak" mint a norvég alapok. Ide lehet önteni ellenőrizetlenül a milliárdokat.
Mikor kinevezték kusza szemet elnöknek én már akkor tudtam hogy ezek a maffiózók kifosztják a nemzeti bankot.
Legszomorúbb az hogy még mindig vannak olyanok az országban akik ezeknek a maffiózóknak tapsolnak.
F_Viktor
Ide is:

Pénz kidobás!
200 milliárdból képzünk rengeteg munkanélkülit? Ezek az unortodox tanokat hirdetők még külföldön sem tudnak majd munkát találni.
Hofipisti
Ez megint egy csendes trükk az adófizetők pénzén. Amennyit már tudunk: Matolcsy alapítványi elnök, ill. helyettese, ugyancsak alapítványi elnök, no meg nyilván a többiek is havi hét-nyolcszázezer forintnyi díjazásban részesülnek. Úgy látszik kevés az MNB-től kapott elnöki - elnökhelyettesi gázsi. Ezért szórnak el 200 mrd.-ot - a magyar felsőoktatás költségvetésének közel 120 %-át - hogy legyen "párnapapír a zsebpénzükre. Hogy mellékesen a Matolcsy közgazdasági tanaival tömik szegény tanulók fejét, az már csak egy újabb csapás a határon túliakra (is).
F_Viktor
@Hofipisti: Ahhoz mit szólsz, ha csak papíron lesz oktatás, 200 milliárd pedig megy a többi ellopott pénzek után a megszokott helyre?
4-5 év múlva ki fogja számon kérni bárkitől is, hogy hány új unortodoxiát végzett közgazdásznak nevezett ember került ki az alapítvány szárnyai alól?
human
@F_Viktor: Mintha valakinek azt tanítanák, hogy lapos a föld és ebből még ötösre is vizsgázik. De szegény gyerek sírva megy haza az állásinterjúk után, hogy mindenhol kiröhögték és nem fogja érteni miért.
F_Viktor
"Az MNB elnöke kiemelte: az alapítványokra, ingatlan beruházásokra fordított összeg nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetniük, a jegybank a nyereségéből fordított ezekre a kiadásokra."

Ez alapján, ha a jegybank pénzét Eltolcsy elviszi Vajna kaszinójába és ráteszi a pirosra, s nyer, akkor a nyereményt zsebre rakja? S mi történik, ha veszít?
Eltolcsy elv társnak üzenem, ezt a pénzügyi világban bűncselekménynek számít!
F_Viktor
@human: Aki odajelentkezik, az tudja mi vár rá. :-)
Lapos Föld példád nagyon tetszik :-)
human
@F_Viktor: "nem a költségvetés pénze"
Ennél szebben még senki nem fogalmazta meg, hogy "így nyúljuk le a nektek járó kamatot is".
Többször írtam már, hogy eljön az a pillanat, mikor a kamerába is belemondják:
"Igen. Loptam tőletek. És?"
Azért nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik.
F_Viktor
@F_Viktor: "Eltolcsy elv társnak üzenem, ezt a pénzügyi világban bűncselekménynek számít!"

Ezt vissza kell vonnom, most olvastam, hogy az EU-ban is nyereségesek lehetnek a jegybankok, pl. bankok pénzbírsága által, s ezek az összegek nem képezik a költségvetést.
Ők tartalékokat képeznek, Eltolcsy üdültet, 6 milliárddal túlárazott irodaházat vesz, saját alapítványaiban saját hülyeségeit okít 200 milliárdból.
szöszmösz
A Gyernmekrák Alapítványos Balogh is azt mondta, Ő nem az alapítvány pénzén él, hanem csak a kamatait nyúlja le.
nezelodo
Jó üzlet lesz, özönleni fognak nyugatról a hitehagyott neoliberálisok, hogy tanuljanak a Matolcsy intézetben használható unortodoxiát, és majd működőképessé tudják tenni a rothadó nyugati pénzügyi világot.. A gyakorlati oktatáson pedig a "kitalál több piros pöttyös geggű leendő közgazdász zsenit" s születendő kisdedek között módszert oktatják.
human
@szöszmösz: És ezért érdekelt is abban, hogy ne elköltse az alapítvány pénzét, hanem felhalmozza. Csak hát úgy tudom, hogy nem bankot vezet, hanem rákos gyerekek alapítványát.
nezelodo
Majd elfelejtettem, az intézmény nevében szerepelni fog a félnótások átképzésére utaló kifejezés is?
Hellcat
Ezek a hozzánemértő semmirekellők akarnak közgazdász képzést indítani és a saját módszereiket oktatni? :D:D Hát mentem beszarok a röhögéstől.
Törölt felhasználó
Hol van a sok nemzeti radikális, akik köveket dobáltak. 163 milliárd az egész felsőoktatásra és 200 milliárd ennek az idióta kaméleonnak, hogy még több ilyen legyen...? Hol a qrva anyátokba vagytok ilyenkor? Szánalmas ez az ország jobbról is és balról is..:(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.