Idén nem jönnek a lengyelek Magyarországra március 15-én. Az ok: a lengyelek a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy oroszbarátok – írja a 168ora.hu.

Honlapjukon az idei utat hirdető banneren az áll: törölve. A szervezők arra kérik azokat, akik mégis elmennek, hogy ne vigyenek magukkal zászlót és transzparenst. Lehetőleg csupán pár szál virágot helyezzenek el a Bem-szobornál és a katyni mártírok óbudai emlékművénél.

A Nagy Utazás Magyarországra programot a Gazeta Polska lengyel újság támogatói klubja szervezte először 2012. március 15-ére. Akkor még a lap főszerkesztője is felszólalt az egyik budapesti megemlékezésen.  Azóta a lengyelek többször is részt vettek a magyarországi békemeneteken, hogy kifejezzék Orbán Viktor és kormánya iránti támogatásukat.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

soljanka
Nem baj, majd a fideszes képviselők gyermekei, rokonai, és keresztény gimnáziumok diákjai, a Fasori Evangélikus Gimnázium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, illetve a budai Szent Imre, a Szent Margit és a Szent Benedek katolikus gimnáziumok tanulói szívesen vonulnak, és állnak falat a kedves vezírnek.

Innen lopva:
"A csoportot fideszes képviselők gyermekeiből, rokonaiból, és keresztény gimnáziumok diákjaiból töltötték fel. A SZECS legtöbb tagja a Fasori Evangélikus Gimnázium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, illetve a budai Szent Imre, a Szent Margit és a Szent Benedek katolikus gimnáziumokból kerültek ki"
Kubatov listázás segítői.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
Eddig se kellett volna! Persze turistaként, bármikor :)
levi
A lengyelek a testvéreink, néhányan kicsit eltévedtek, de hamarabb kinyílt a szemük mint sok magyarnak.
"Polak, Wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki."
soljanka
Nem baj, majd a fideszes képviselők gyermekei, rokonai, és keresztény gimnáziumok diákjai, a Fasori Evangélikus Gimnázium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, illetve a budai Szent Imre, a Szent Margit és a Szent Benedek katolikus gimnáziumok tanulói szívesen vonulnak, és állnak falat a kedves vezírnek.

Innen lopva:
"A csoportot fideszes képviselők gyermekeiből, rokonaiból, és keresztény gimnáziumok diákjaiból töltötték fel. A SZECS legtöbb tagja a Fasori Evangélikus Gimnázium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, illetve a budai Szent Imre, a Szent Margit és a Szent Benedek katolikus gimnáziumokból kerültek ki"
Kubatov listázás segítői.
human
@levi: Nem nyílt ki a szemük:
A honlapon magyarázatként az áll, hogy még a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy „mindazok, akik egyébként eddig hűen kiszolgálták Vlagyimir Putyint, most úgy állítsák be a részvételünket, mint egy oroszbarát megmozdulást”.

Azaz csak azért nem jönnek, mert szerintük a fideszes tömeget orosz barátnak titulálja az ellenzék és ha ők is ott lesznek maguk is látszólak azzá válnak. Ezt pedig nem akarják.
Amit nem tudnak, hogy Orbán és támogatói nem csak úgy néznek ki mint akik az oroszok barátai, hanem azok is.
hetöndöe
Hehehe...a bonsainapóleont kiradírozták,mint egy pálcikaembert.:-)))
tivoli
Biztos nekik is meg van a maguk március 15.-éje, koncentráljanak arra. Nem akarnak idejönni? Jól van, megegyeztünk. Én is megígérem, hogy nem fogom őket zavarni,
és mg-i termékeket sem fogok nekik exportálni, hogy jó haszon fejében tovább küldhessék a ruszkiknak.
m.macskosz
@tivoli: Majd vesznek a csehektől és a szlovákoktól, de ide ne is jöjjenek az istenedet éltetni!
Levendula
@tivoli: Mit tudnál te exportálni a lengyeleknek? A csóróságot? Ők már 10-szer jobban élnek, mint a magyarok...
tivoli
@m.macskosz: ma, 12:31
A csehek meg a szlovákok egyenesen Moszkvába küldik a portékát, csak a magyar olyan élhetetlen, vagy talán jó szívű a lengyelekhez, hogy nekik adja inkább, hogy továbbküldhessék.
m.macskosz
@tivoli: Nem hiszem, hogy szembemennének az uniós blokáddal...
hetöndöe
@tivoli: Ezt megint a sarki fűszeres mesélte?:-)))
tivoli
@Levendula: ma, 12:31
Ott konszolidált világ van, őket békén hagyják, a rendszerváltáskor el lett engedve az összes adósságuk és nem kell jóvátételt sem fizetniük.
tivoli
@hetöndöe: ma, 12:47
Bizony, és ő már csak tudja..
hetöndöe
@tivoli: És vajh miért nem kell jóvátételt fizetniük?Mert volt az akkori vezetőikbe annyi gerinc,hogy nem paktáltak le a nácikkal.
Különben tényleg nagyon autentikus, korrekt hírforrásaid vannak.:-))))
tivoli
@hetöndöe: ma, 13:10
Milyen okos magyarázat. Párját ritkítja.
hetöndöe
@tivoli: Csupán történelmi tény de ez neked magas,mint törpének a levelesláda.
tivoli
@hetöndöe: ma, 13:14
Személyeskedés nélkül nem megy?
hetöndöe
@tivoli: "@tivoli: És vajh miért nem kell jóvátételt fizetniük?Mert volt az akkori vezetőikbe annyi gerinc,hogy nem paktáltak le a nácikkal.
Különben tényleg nagyon autentikus, korrekt hírforrásaid vannak.:-))))
Tetszik Válasz erre Jelentem ma, 13:10
tivoli
@hetöndöe: ma, 13:10
Milyen okos magyarázat. Párját ritkítja.
Tetszik Válasz erre Jelentem ma, 13:13"

Ki is személyeskedik?:-)))
tivoli
@hetöndöe: ma, 13:25
Egyszerű ténymegállapítás volt mint az olyan, hogy ma gyönyörű strandidő van. Ritka az ilyen szerencsés nap, azaz párját ritkítja.
hetöndöe
@tivoli: A fecskét el ne felejtsd felhúzni,na meg megkötni,hogy le ne essen.:-))))
tivoli
@hetöndöe: Mondom, hogy nem bírod ki, hogy rám ne szólj valamiért.
Hellcat
A cigánypáva facebookján az arany esernyő díj (vagy mi...) átadásánál a hozzászólásokban elég sok seggnyaló lengyel komment van...ezek szerint ők vannak kevesebben :D
Levendula
@tivoli: És ki tehet arról, hogy nekünk nem lett elengedve a módszerváltozáskor az adósság? Én tehetek róla? Vagy te? Vagy kicsoda?
1magyar
Akárki akármit mond, a gázszerződés ügyében nagyon jó, korrekt megállapodást kötöttek Putyinnal. Ez Mo- javára történt.
ferii
Kit érdekel.hogy jönnek,vagy nem?Ők fogják magyarországot megmenteni? Mi közük van március 15-höz?
ferii
@m.macskosz: Ez az uniós blokád arra emlékeztet,amikor a kutya a saját farkába harap,csak maguknak okoznak kárt.Németországban sok milliárdos kár,sok új munkanélküli,és a lerombolt üzleti kapcsolatot nem fogják tudni újraéleszteni,máris kinában és japánban szerzik be,amire szükségük van.Ha ők visszaütnek,körbenézhet az eu,és nato
m.macskosz
Őszintén szólva nem igazán tudom, mi az, ami a ruszkiknak nincs,
de kétlem, hogy éhen halnának. Arról nem beszélve, hogy olyan termék meg nincs is, amivel a kínaiak ne tudnák ellátni őket.
Bizony, ezzel öngólt rúgott az EU.
1magyar
@ferii: Ez igaz, Mo-al enyhít valamit az orosz. De az Ukrajna konfliktust másként kell megoldani, mint a saját cégeik tönkretétele.
Az a terület nem érhet annyit, hogy tönkretegyék az európai kereskedelmi viszonyokat.
Itt sokkal több a veszteség - akár majd emberéletben is lesz.
bundi
@tivoli: mit is vettek a magyaroktól? pontosabban dobnál valami forrást?
tudod azokról amiket a magyaroktól elvisznek és a ruszkiknak továbbadnak...
okoska...
m.macskosz
@ferii: Ami azt illeti, sok közük van 1848. március 15-ikéhez, ezt el kell ismernünk és 1956-ban is sokat segítettek a magyaroknak. Ők tényleg azt hiszik, hogy lengyel-magyar két jó barát...
tivoli
@Levendula: ma, 14:06
Antall József azt mondta, nincs szükség az elengedésre, ez az ő mutyija volt a jövő rovására.
lampa laz
@1magyar: oszt méé korrekt és nagyon jó, honnan tudod, Te voltál a pecsét a szerződésen?
1magyar
@lampa laz: Miért nem jó az ha csak azért kell fizetni amit elhasználunk, és nem kell másik szerződést kötni?
Talán a 20 éves szerződésben úgy volt, hogy akkor is ki kell fizetni a megrendelt mennyiséget ha nem használjuk fel.
levi
@human: Pontosan. De ezt magyarázhatnád sok honfitársunknak, csak bégetnének.
lampa laz
@1magyar: mindig annyit kellett fizetni amennyi fel lett használva, ha nem így lenne akkor amit még nem használtunk el azért 2x fizetnénk. Egyébként ezt a felhasznált, meg megmaradt gázt úgy tálalták, mintha ők találták volna ki, pedig nem.
lajospapa
A hír az volt, hogy nem jönnek a lengyelek. Ebből én inkább arra következtetek, hogy jobb a memóriájuk. Az orosz barátsággal kapcsolatban.
Toby
A lengyelek sem szeretik a büdös, rothadó narancsot !
Desischado
Eddig sem kellett volna békemenetelni. De legalább láthatják, kicsoda orbán. Remélem, ez elég volt ahhoz, hogy kinyíljon a szemük!
világlátó
@m.macskosz: Úgy van . A lengyel - magyar barátság kialakulása, megerősödése évszázados történet. Nem a 48-as - 49.-es szabadságharc néhány tisztje, tábornoka és nem a sorsközösség okán szolidáris 56 -osok adják ennek a barátságnak az alapját.
A történelem sokszor adott lehetőséget ennek a két nemzetnek ahhoz, hogy a barátság érzése elmélyülhessen. Közös királyaink voltak, hercegnőket adtunk férjül lengyel királyoknak, Nagyecsedi Báthory István lengyel királlyá lett. Lengyel katonák több mint ezerötszázan haltak hősi halált Mohács mezején 1526.-ban Livhard kapitány vezénylete alatt. Sobieski lengyel király felmentő serege a legjobbkor jött a török ellen Buda ostrománál. Aztán később szolidaritásunk minden eszközével lélekben ott voltunk a Solidarnosc mellett. A barátság két nép között - mint látjuk - évszázadok gondosan megtervezett lépései alapján alakulnak ki. Ennek egyik nélkülözhetetlen feltétele a másik történelmének ismerete, gondos ápolása a nemzeti érzéseknek.
Mi most ezt figyelmen kívül hagytuk. A tapintatlanságért, a történelmi múlt nem kellő ismerete miatt, a barátság törékeny porcelán vázája most megrepedt.
Nem Kacinski sértődése , vagy a békemenet itt a lényeg. A lengyel - orosz viszonylat nem kellő ismerete a probléma gyökere. Persze ha szélnek eresztjük öreg , tapasztalt diplomatáinkat, helyette pedig percemberek próbálnak teret nyerni, látjuk, hová jutunk. Szomszédaink már amúgy sem szeretnek minket, most egy volt szomszédunk , az egyetlen barátunk is csalódott bennünk.
Csizmás Kond
Ez nem a Lengyel-Magyar barátságról szól hanem a mai politikáról.
...és várjuk ki a végét, hogy hányan fognak a politika szájíze szerint viselkedni...
világlátó
@Csizmás Kond: igen, ebben reménykedhetünk, de nem ártana üzenni barátainknak, hogy nem történt más, csak eltévelyedett és elvetemült miniszterelnökünk elszabadult.
Mi nem , csak ő. Egyedül.
palika
Legalább kevesebb lesz a birkanép a vonuláson!
Csizmás Kond
@világlátó: ...nem is tudom...
ha azt vesszük alapul, hogy a te ellenséged az én ellenségem is kell legyen akkor akár igazuk is lehet viszont ha azt, hogy nem barátkozni szeretnénk csupán üzletelni akkor abba nem szólhatnak bele.
Knapp75
Meg kéne kérdezni Ráhelt, hogy tud-e a lengyelek helyett hozni néhány svejci cserediákot...
világlátó
@Csizmás Kond: Segíts kérlek, mert nem értem. Lehet hogy csak én gondolom hogy nem szabad hagyni elveszíteni a barátainkat? Azt én is tudom, hogy a barátainkkal összefogva az üzleti élet is jobban megy. Az is lehet, hogy az utóbbi években az üzleti élet sem úgy működik Lengyelországgal ahogy mehetne? Nem vagyok ebben tájékozott.
Egyszer egy karácsonyt és újévet töltöttem Lengyelországban, éppen akkor, amikor a Jaruzelski volt ura Lengyelországnak. Akkor, ott a diktatúra ideje alatt volt igazán mérhető a lengyel - magyar barátság. Soha nem tudom elfelejteni azt a hazaszeretetet , amit akkor ott tapasztaltam. Azóta sem változtak, mi azaz a magyarok, azaz a fidesz vezette magyar kormány változott. Ez a változás nem hozott a számunkra mást, csak szégyent és megaláztatást. Vagy talán nagyon rosszul látom?
Csizmás Kond
@világlátó: A barát az barát ha Orbán van a kormányon ha Brezsnyev vagy akárki. Az aki a barátságot a kormányfőtől vagy az aktuális politikától teszi függővé az nem barát hanem tetű. Nekem is vannak a világ különböző pontjain barátaim, és ott bárki kormányoz, bármilyen politikai szerkezet van hatalmon ők a barátaim maradnak és nem azért látogatom meg mert épp liberális, kommunista vagy konzervatív politikát folytat az az ország ...és ők sem azért jönnek hozzám...
világlátó
@Csizmás Kond: Így már értem. Egyet értek .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.