Ahogy várható volt, a közmédia nehezen fogja megemészteni azokat a nézettségi adatokat, amiket a tegnapi bénázásuk produkált. Nem is bajlódtak sokat, hamisítottak inkább olyan grafikont, ami alapján mindenki őket nézte.

Anélkül, hogy elvesznénk a televíziós közönségmérés, vagy úgy általában a józan ész rejtelmeiben, az ábra azt próbálja sugallni, hogy a közszolgálati média M1-es csatornáját nézték legtöbben március 15-én.

Első retusálásában saját magáról hazudik az új M1

Csakhogy a Nielsen adataiból ez a táblázat sehogy sem állítható össze. Illetve egy módon: ha például az M1 mind a húsz híradójának nézettségét összeadjuk. Ami körülbelül akkora hazugság, mintha összeadnánk egy napilap egész hónapban eladott lapszámait, és azt mondanánk, hogy ennyien olvassák.

Van azonban tovább is az illiberális statisztika-tanokban. A Kettős Mérce blog szerint egy darabig ez az ábra is látható volt a köztévén, amely nemes egyszerűséggel azt hirdette, hogy az M1 Európa legnézettebb hírtévéje:

Első retusálásában saját magáról hazudik az új M1

A comment:com részletesen is foglalkozik a közmédia trükközésével.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
én asszem a témával kapcsolatosan először inkább megvárom @szandokan: véleményét, mert szerintem ő a legnagyobb spíler az ilyen adatközlések magyarázatában.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Strong
Ha ekkora a siker, akkor lenne egy ötletem:
A (most még üresen kongó) stadionok kivetítőin kellene M1 híradót vetíteni, és máris lesz teltház...

:-)
rugacs
@petike: Ebben a statisztikában nem a nézettségről van szó, hanem az "elérésről"! Érted? Vagyis arról, hogy az M1 márc.15.-én 20 híradót adott, amire 2,640 millióan léptek rá. Tehát nem arról van szó, hogy ennyi ember ott ült a tévé előtt és nézte folyamatosan a 20 híradót!
Ráadásul még az sem kizárt, hogy ezeket a számokat mindössze pár százezer ember érte el, hiszen 1 tévéző percek alatt akár az összes híradóra rákattinthatott, akár többször is.
Ezek a statisztikák amúgy semmire sem jók szerintem. Mert ha létezne olyan műszer, ami kimutatná, hogy nálam milyen csatorna menne reggeltől estig, azt akkor sem tudnák, hogy valójában nézem e a műsort, vagy csak ott felejtettem bekapcsolva a tévét?!
petike
@rugacs: Értem, persze. Én arra írtam, hogy szánalmas, hogy kitalálnak vmi f@szságot, csak azért, hogy legyen valami, amivel a lista elejére tehetik magukat.
Yoda69
@rugacs: Ennek a fideszteves kimutatasnak nincs semmi ertelme, az egesz csak ferditesre es pavatancolasra jo.
Van olyan muszer. Nalam volt korabban vagy 2 evig, az egyik statisztitikai tarsasag telepitette fel a tevere, mint ahogy tobb ezer masik lakasban is veletlen szeruen. Aztan 2 ev utan atvittek egy mashova.
amaramaistanna
@Yoda69: Ma egyszerűbb a mérés a digitális adások miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.