A vagyonvisszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság – mondta a fővárosi főügyész az M1 aktuális csatornának hétfő este.

Ibolya Tibor emlékezetett rá: március 11-én rendelték el a nyomozást, aznap négy helyen tartottak házkutatást, amelynek eredményeként lefoglaltak körülbelül tízezer oldalnyi nyomtatott szöveget és körülbelül 800 gigabyte-nyi elektronikus adatot. Ennek az "óriási mennyiségű" adatnak az áttekintéséhez idő kellett – hangsúlyozta a főügyész.

Arra a kérdésre, hogy ennyi idő, két hét elég lehetett-e a vagyon kimenekítésére offshore cégeken keresztül, azt válaszolta: "objektíven nem volt olyan helyzetben" Tarsoly Csaba, hogy vagyont tudjon kimenekíteni.

A főügyész elmondta: a vagyonvisszaszerzési eljárás tart, ennek részeként hétfőn a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság biztosítási intézkedésként. A gyanúsítás után már megkezdődött a vagyonvisszaszerzés, gépkocsikat, üzletrészeket, készpénzt, ingatlanokat foglaltak le – tette hozzá.

Tarsoly Csaba és két társa ügyében a főügyész a gyanúsítás részleteit nem árulta el, annyit közölt, hogy "a cselekmény minősítése csalás".

Mint mondta, ez egy nehezen bizonyítható bűncselekmény, ezért minden olyan nyomozati cselekményt el kellett végeztetniük, amely megalapozottá teszi a gyanút. A Magyar Nemzeti Bank feljelentése csak arról szól – folytatta –, hogy a Quaestornál bűncselekmények történtek, de ekkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen bűncselekmények. Mivel kár keletkezett, ezért a csalás gyanúját próbálták megalapozott gyanú szintjére hozni.

Ibolya Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette: nem akar olyan országban élni, ahol egy feljelentés után egy nappal bárkit le lehet tartóztatni.

Amikor a büntetett előéletű Orgován Béla nevére írta a céget, Tarsoly Csabával szemben a megalapozott gyanú "kijegecesedett" – mondta a főügyész. Ez jó volt az ügyészségnek – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Buda-Cash-ügyben sem intézkedtek gyorsabban a nyomozók, talán egy vagy két nappal hamarabb állították elő a gyanúsítottakat – mondta. Ez mindkét ügyben két hét alatt történt meg, amit nemzetközi összehasonlításban is gyorsnak nevezett.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A g. Q. vezér két hét alatt hatalmas vagyont menekíthetett ki offshore cégén keresztül. Ezért volt cégtulajdonváltás és vezetőváltás. Az ETO-ért talán kapkodni fognak? Kinek kell majd egy komplett, veszteséges stadion? Talán Orbán majd megveszi a mi pénzünkből, hisz egyetlen focistát sem hagy az út szélén.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hofipisti
Újabb nagy keverő lépett a színpadra! Ha márc. 11.-én már "óriási mennyiségű" adatot foglaltak le, akkor hogyan lehetett egy zsák kp.-je a cégnek, hogy a KÜKM államkötvényeit forintban kifizesse? Mert hát ha házkutatás, meg óriási adatlefoglalás van, akkor - gondolom - a számlákat is zárolni kellett (volna).
A legszebb az, hogy most már mindenki nyilatkozik, s mindenki mást mond, aszerint, hogy mennyi sár van rajt.
Ezt érdemli a magyar, mert jobban szereti, ha a fejére sz@rnak, ahelyett, hogy valamit már lépne.
kkalman
Azért még kutakodnék a hatóság helyében, hogy nincs-e valahol még egy pár milliárdnyi eltitkolt vagyonka. Az ETO park még nem biztos, hogy fedezi az ellopott milliárdokat.
Feraj49
Következő a Felcsúti lesz ? Majd szép sorjában a többi ?
human
Az m1 volt most egy riport egy illetékessel. Kérdezétk, hogy nem lehetett volna megelőzni a Questor tulajdonának kimenekítését, ha hamarabb lép a hatóság? Az illetékes szerint erre obijektíven nem volt lehetősége. (???) A riporter azért rámutatott, hogy azért tulajdonost és vezetőt sikerült változtatnia a cégnek.

Talán a Ma este című műsor volt ez. A riporter hölgy máskor is feltűnően bátran kérdezett a királyi tévéhez képest. Szerintem ütötte a közszolgálati színvonalat.
human
A g. Q. vezér két hét alatt hatalmas vagyont menekíthetett ki offshore cégén keresztül. Ezért volt cégtulajdonváltás és vezetőváltás. Az ETO-ért talán kapkodni fognak? Kinek kell majd egy komplett, veszteséges stadion? Talán Orbán majd megveszi a mi pénzünkből, hisz egyetlen focistát sem hagy az út szélén.
zöldszem
Polt mai magyarázata!
“Aki potenciális gyanúsított, az nem hallgatható ki előzőleg tanúként, ez minden emberi jognak ellent mond”
- többek között ezzel magyarázta meg Polt Péter, legfőbb ügyész, hogy a Questor borulásától, azaz március 9-től miért telt el több mint két hét addig, hogy elővették Tarsoly Csabát, a cég főnökét. Polt azt is mondta, hogy egy csomót nyomoztak, lefoglaltak például négy autót, meg cégeket, meg bankszámlákat vettek zár alá, szóval hogy az ügyészség keze alatt égett a munka.

A legfőbb ügyész olyasmit is mondott, hogy

nem egyszerű ügyről van szó, a csalást nagyon nehéz megállapítani
illetve hogy

nagyon gyorsan és ütemezetten halad a nyomozás.
Arra sajnos nem tudott most időt szakítani Polt, hogy elmagyarázza: miért hagyták, hogy Tarsolyék egy nyolc osztályt végzett büntetett előéletű tápiósági volt közmunkásnak játsszák át a milliárdos cégeket. Talán majd legközelebb.
gibgab
@human: Szerintem az ETO Park is pang az ürességtől.
human
@zöldszem: Azért azt szeretném látni, hogy hol van az leírva, hogy nem lehet valakit kihallgatni, mert talán később gyanúsított lesz. Ez hülyeség. Ennyi erővel senkit nem lehet kihallgatni, mert talán gyanúsított lesz belőle. De valakiből meg hogy lehetne gyanúsított, ha előtt senkit nem hallgattak ki?
Az m1-en egy illetéke kifejezetten szerencsésnek tartotta, hogy vezetőváltás volt a Q-nál. Na erre még a műsorvezető szeme is kerekedett. Rá is kérdezett, miért? Az illetékes nem jött zavarba. Hát azért, mert így már egyértelműbb, hogy tarsoly bűnös. Most volt ez este. Érdemes megnézni a riportot.
zöldszem
@human: tegnap, 22:19
Tudod abból, hogy jelenleg az ország demokratikus, annyi az igaz, hogy kuss.
Itt, ami tudván lévő, hogy xaros az mind titkos.
Ennél a botránynál, annyira össze vannak zavarodva(vagy meg vannak), hogy egyik hazugságot a másikkal magyarázzák/nák. Menteni akarják magukat, maholnap már Kádár, vagy tovább megyek Mátyás király lesz a bűnös. Mindenki, csak ők nem!
Ha egy mezei polgár tartozik a NAV-nak, kivonul 5 TEK-es, (azért nem több mert a hatodik lelőné a társait intézkedés közben) és azonnal elő állítják. Vagy, bliccel egy diák, mehet a szülő a rendőrségre a gyereket kiváltani. Már Hofi is megmondta,: Ha keveset lopsz bűnöző vagy, ha sokat politikus.Ha sokat lopsz, akkor nyert ügyed van, de keveset ne lopj, mert akkor lecsuknak és meghurcolnak! Mit várhatunk egy olyan országban , ahol a parlamenti kormányzó pártokban is diktatúra alapján szavaznak.
Juszuf
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Juszuf
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
human
@Juszuf: Soraidat olvasva régi emlékek jutottak eszembe, mikor az ovisok egymást csúfolták. Ha jó leszel, kimehetsz homokozni :)
eszegfu
Aki megpróbálja összerakni a saját fejében a történéseket, kizárt dolog, hogy nem látja: ami történt, az meglehetősen gyanus, méghozzá felelős közigazgatási szervek közremüködésével, ill. ezek egyetlen lépést sem tettek a megakadályozására. A norvég pénzek felhasználását "csak" ellenőrizték, mégis Móra Veronikát pl. rendőrök kisérték el egy azonnali házkutatásra a lakására, ahol többek között a számitógépét is lefoglalták. O.V. a pénz kivételére adott utasitást, a helyett, hogy azonnal feljelentette volna és mondjuk Matolcsyt kérdőre vonta volna. Most mi hiába is "rakosgatjuk" időrendbe az eseményeket annak megfejtéseként ki, mit mondott cselekedett, hiszen ez ugyis kiderült volna a nyomozás során, ha O.V. az azonnali feljelentés mellett döntött volna. Ennek elmaradása a legfőbb hiba, a többi már "magától értetődő" ide-oda kenegetés, csupán elterelés a "főbünről"! A vicces még az is, hogy a quaestor római kori egyik jelentése: a közpénzek beszedését és elosztását felügyelték és kezelték az államkicsntárat.
Juszuf
@human: Te már ott homokozol? Én nem akarok mert csajozni szeretek.
Toby
Na látjátok ! Ezért épülnek a debilnek a stadionok !
Ha szar van a palacsintába, akkor először azt vigyék és ne az összesíbolt vagyonkát !
human
@Juszuf: Szövegértés barátocskám, szövegértés. De nálad inkább kezdjük az alapokkal A mint alma, B mint birka, C mint cöffögő :)
m.macskosz
@Juszuf: www.pszichiatria.kutvolgyi.hu/
Remélem, még nem késő: ma, 07:20
Én szóltam...
Juszuf
@eszegfu: A főbűn mikor kezdődött? Ki változtatta meg az ellenőrzés gyakoriságát. Ki végezte sebtében az ellenőrzést 2010-ben?
eszegfu
@Juszuf: Szeretném, ha azt értenéd, amit irok... tehát mondjuk ma elgázolok egy embert, akkor nem lehet az a védekezésem: Te meg 5 évvel ezelőtt átmentél a tilosban. A véleményem továbbra is az: ma történik valami, akkor ma kell azonnal megoldani, vagyis O.V. elmulasztotta a feljelentést! A nyomozás során -- természetesen tisztességgel végezve -- minden kiderülhetett volna. Sőt, ha jobban belegondolok, akkor pontosan ugyanugy, mint ahogy ezt egy csődbiztos tenné: először a napi ügyeket intézi pontosan, szabályosan és halad az ügyekkel időrendben visszafelé. Végső soron igy kiderülhetett volna -- amit ugyan eddig is tudtunk -- MSZP változtatta az ellenőrzés gyakoriságát 5 évenkénti kötelezőre (ami nem azt jelenti, hogy közben nem tehették volna meg gyakrabban!), majd a 2010. ellenőrzési jegyzőkönyvhöz (mely kifogásolás pontjainak kijavitását tételesen meg kellett volna nézni). Feltételezem: ahogy én nem tudom pontosan mit tartalmaz a jegyzőkönyv, ugy Te sem, igy felelőtlenség lenne erre mondani a "sebtében" jelzőt.
Juszuf
Szerintem 5 évvel ezelőtt elgázolva az ember és cserbenhagyva, most csak a piroson való áthajtás történt meg.
eszegfu
@Juszuf: Kösz. az igazán "magvas" válaszodat! Engem komolyan érdekelt volna a véleményed, főleg ugy: Te "szólitottál" meg. Elkerülve az esetleges félreértéseket, egy talán hétköznapi esemény példájával szemléltettem a Quaestor ügyében kialakult véleményemet. De igy akár "lapozhatunk" is...
Fradigege
Kiváncsi leszek melyik csókos fog focicsapatot kapni 1 forint jelképes összegért. Ezerrel kapóra jött nekik ez a bedőlés. Nagyon ilyen szagot érzek.
eszegfu
@Mirabilis: Igazad van: tényleg "lemosta Grétyt"! Én sem tudtam, igy megnéztem, hogy a kijegecesedett régies kifejezése a kikristályosodottnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.