Vádat emeltek egy Magyarországon állattartással foglalkozó szlovén földbérlő ellen, mert mezőgazdasági tevékenységével védett madarak, rovarok, illetve növények élőhelyét pusztította el összesen több mint másfél hektáros területen – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

A reszneki székhelyű, szarvasmarhatartással foglalkozó kft. ügyvezetőjeként a szlovén állampolgárságú férfi Lendvajakabfán és Reszneken bérelt földeket a 2007 óta kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek minősülő Natura 2000 besorolású területen. A férfi a 2008 és 2013 közötti időszakban a védett területen a környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül végzett gyepgazdálkodási és silódeponálási tevékenységet.

Cégének alkalmazottai a réteken a gyepet nehézmunkagépekkel lesilózták, majd a más területekről idehordott silóval együtt egy gyepterületen tárolták. A szállítójárművek kerekei a területet felszabdalták, összetaposták, s ennek következtében a talaj összetömörödött, a gyeptakaró mintegy négyezer négyzetméteren megsemmisült vagy károsodott. A siló deponálása miatt a talaj szerkezete megváltozott, a talajban jelentős mértékű tápanyag dúsult fel, ami miatt még további területen, több mint 11 ezer négyzetméteren megsemmisült a gyep.

A főügyészség közölte: az érintett rétek egyebek közt a védett haris, fürj, zanótboglárka és vérfű-hangyaboglárka élőhelyének számítanak, de utóbbiak sajátos életmódjához és szaporodásához elengedhetetlenül szükséges – bár nem védett – őszi vérfű élőhelye is. A mezőgazdasági tevékenység miatt azonban ezeknek a védett madaraknak, rovaroknak és növényeknek az élőhelye részlegesen megsemmisült vagy jelentősen károsodott.

A Lenti Járási Ügyészség a férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság előtt.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Na lám van amikor a fijjuknak jól jön az amúgy Pepó Pál óta közellenségként kezelt Nemzeti Park! Vajon ki vetett szemet az elpusztított nemzeti értékekre? Vagy ez volt az egyetlen fellelt zsebszerződés utóélete, amit személyesen fedezett fel Orbán abban a zalai pajtában az első királyság alatt?
Toby
Ez az eljárás újabb alap lesz ahhoz, hogy igenis utálni kell a külföldieket, feketéket, sárgákat, szlovéneket, osztrákokat, merthpogy ez itóbbiak egyikét a bíróség 42 millió HUF-ra büntette ugyancsak természetkárosításért, amikor önhatalmúlag leengedte egy víztározó teljes tartalmát, hogy megszívassa a horgászokat !
Még csak ki sem tiltották az országból !
verum
Nem a külföldieket kell után, a magyarnál senki nem árt többet magyarnak és a magyar földnek:
index.hu/belfold/2011/08/30/nem_fogjak_potolni_a_vizet_a_kiszaradt_madarrezervatumban/
Dr. Felipe
Na de mi van azokkal akik Natura 2000 természetvédelmi területről ellopták a fát?
Anna Mária
Juj-juj, minden külföldi csak kárt tesz a szép magyar zanótboglárkában! :)
papa.49
Figyuzzatok , mi van avval a pacákkal aki valami lepke, meg annak a hernyója miatt 1.5 milliárdra akartak büntetni, úgy hogy nem is volt az faj a területen, ráadásul még engedélyt is kért a bozótos kivágásához, most ,,alszik,, a természetvédelem, pszi, nehogy felébredjen...
brutus
ORBAN GYÖZÖ ellen mikor emelnek vadat !!!???
Anna Mária
@papa.49: Az a történet valahogy rendeződött.
lajospapa
Szerencsés az illető! Még nincs halálbünti!
Tekla
@Dr. Felipe: Tolna megyében is erdők tűnnek el.
Lassan nehéz lesz az unokámnak megmutatni ,milyen a fa .Mert aminek a törzs átmérője 20 cm-nél nagyobb azt eltüntetik.
Az erdőfelügyelet már nem létezik, vagy nem foglalkozik ezzel?
human
Orbán apja pedig bányászhat olyan helyen, ahol körbe mindenhol védett terület van.
nol.hu/belfold/20130722-a_maganerdek_mocsara-1401555
Miután a természetvédelmi területek is fideszes kezekbe kerülnek, az amiért most büntetnek már nem lesz büntethető.
wagabund
szerintem az ürge nem is érti, mit ugrálnak a magyarok...valami bogarakról hablatyolnak, meg gyepről... bogarat nem is látott, a gyep meg azért van, hogy egyék az állatok...

majd ő fog kártérítést kérni...
verum
Kishantoson is pusztulnak a védett madarak, mióta nem biogazdálkodás folyik ott.
Bizonyára a szlovén földbérlő földjére valamelyik csókos vetett szemet.
Mert ezek nem az ország, hanem csakis saját érdekeiket védik! Közpénzből és a hatalmuk által.
mate03
@verum: Csak azt ne mond hogy ezen csodálkozol,mert akkor sírva röhögök!
verum
@mate03: - sajnos újra és újra csodálkozom minden szemétségen, ha nem is lep meg.
Csodálkozom, hogy tényleg vannak ilyen lelkiismeretlen, gátlástalan emberek?
világlátó
Nem találok szavakat. Hol voltak azok a nagyokosok, akik bérbeadták azt a földet? Miről szól a bérleti szerződés? Ki és mikor ellenőrizte a bérlő tevékenységét? Talán előre megfontolt szándékkal lapítottak és a végeredményt vették alapul a kártérítésnél? A hír féloldalas, mert nem tudjuk a bérlő álláspontját.
Most egyszerre fontos lett a Natura 2000 , eddig miért nem volt az? Most hogy majd kiosztásra kerülnek a Nemzeti Parkok a kedvenceknek, vajon mi fog történni ezekkel a földekkel, ősgyepekkel, legelőkkel?
Összefoglalva szégyenletes ez az egész, ráadásul a szlovén állam is beleszól, állampolgára védelmében. Ahogy az osztrák állam is a sajátjai védelmében.
Nagyon hülyék vagyunk mi ugye miniszterelnök úr?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.