Húsz hónapja folyamatosan növekszik a születések száma, és a kormány a jövőben is mindent meg kíván tenni azért, hogy ez a pozitív trend folytatódjon, ne forduljon vissza – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára anyák napja alkalmából vasárnap a budapesti Szent Imre kórházban, ahol köszöntötte a kismamákat.

Fűrész Tünde hangoztatta, Magyarország családbarát ország, ezért nem csak anyagiakban, hanem szimbolikus gesztusokban is ki akarja fejezni az édesanyák megbecsülését. Tájékoztatása szerint az elmúlt évben 3,2 százalékkal nőtt a születések száma, míg az év első két hónapjában a statisztikai adatok ezt meghaladó, 3,6 százalékos növekedést jeleznek.

A helyettes államtitkár felidézte a kormány eddigi családpolitikai intézkedéseit, köztük a gyed extrát és a családi adó- és járulékkedvezményeket, utóbbinál jelezte: abból tavaly 240 milliárd forint maradt a családoknál.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

darwin
@papa.49: Városunkban helyi újság van.Az anyakönyvi rész hónapok óta így fest:
Születések: Farkas...Burai...Lólé...Ládi ...Pocók ... Horváth...Bundri... Lakatos...Orbán...Tábi...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
...és ez a lélekszám-gyarapodás elsősorban a stadionoknak, a 100 darab államtitkár-helyettesnek, a jobban teljesítésnek, a vasárnapi zárvatartásnak, a beton szilárd gazdaságnak köszönhető, no és kis mértékben anyukáknak és apukáknak, de ez elhanyaglható.
Nem tett jót viszont a "gazdasági bevándorlás" a "zemútnyócév" a "Gyurcsány-Bajnai tandem" és a vörösiszapkatasztrófa sem !
Hiába, Gecisztánban úgy dugnak a "keményen dologozó kisemeberek" hogy csak na !
papa.49
@Toby: A lányom védőnő, a születések száma nem nő, az elmondása alapján...
darwin
@papa.49: Városunkban helyi újság van.Az anyakönyvi rész hónapok óta így fest:
Születések: Farkas...Burai...Lólé...Ládi ...Pocók ... Horváth...Bundri... Lakatos...Orbán...Tábi...
micfild
Szerintem egyszerű az egész. A Ratkó gyerekek unokái születnek mostanában. Ők sokan voltak, a gyerekeik már nincsenek annyira sokan.. viszont most 30asok... és most szülnek.
Csak ezt elfelejtik közölni a statisztikák.
X-ray
Harmincas éveikben lévő diplomás fiatalok 80 !!! százalékának nincs gyereke...
Viszont a tanulatlan, sokszor a 8 általánost sem végzetteknek 4-6 gyereke is van.
darwin
@micfild: Nem értek az összefüggésekhez,csak arról tudok véleményt mondani amit ismerek,látok.A bátyám /Ratkó-gyerek volt/ fia 35 éves.Nem mer gyereket vállalni,mert lakást vettek évekkel ezelőtt .Devizahitel.Megsegítették őket.Most 140000 / hó.Ha a neje szül,éhen halnak.Ha nincs lakásuk,akkor felelőtlenség szülni.Ördögi kör.
papa.49
@darwin: Az én lányom ugyanebben a cipőben jár, diplomás védőnő, a férje villamos mérnök, lakásuk nincs venni nem tudnak, bérelt házban laknak...
Gyermeket mire vállalnának???
micfild
@darwin: Igaz.. ilyen is van. Ha nem lenne, akkor nagyobb lenne most a születésszám, hiszen a megélhetési gyerekgyártók továbbra is ész nélkül szülnek.
A bátyád gyereke és a korosztálya, viszont már az, akik nem a huszas hanem a harmincas éveikben vállalnak gyereket.
Én negyvenes vagyok, az én korosztályomban anno sokan a huszas éveinkben vállaltunk gyereket... aztán ez a tendencia egyre kijebb kezdett tolodni, mára elérte azt, hogy a huszasok csak nagyon kevesen . Harminc után- és negyven előtt, főleg egy nőnek viszont muszáj- hiszen kifuthat az időből.
Természetesen azokról beszélek, akik dolgoznak és adót fizetnek és foggal- körömmmel próbálnak az un középosztályhoz tartozni.
Vagy elmennek külföldre... de ez már más téma.
papa.49
@micfild: Én még a Ratkó kor előtt születtem, ' 49. ben nekünk 4 gyermekünk született '71,72, 75, 87. felneveltük őket, unokánk pont annyi van mint gyermekünk volt érdekes ez a lassulás nem...
darwin
@micfild: Csak megsúgom:az esküvőjük után 27 évesen vették a lakást 25 évre.
Akkor 55000 ft volt a törlesztő.Vállalható áldozat egy lakásért.
Majd 52 évesen születik meg a gyerek?Vagy itt hagyják a lakást véglegesen az OTP-nek,ők meg elmennek VÉGLEGESEN külföldre és ott születik meg a gyerekük.
Németország meg kap egy jó szakmunkást 10 éves gyakorlattal,és egy diplomást tandíjáldozat nélkül akik azonnal adófizetővé válnak és néhány gyereket,akik német állampolgárok lesznek,német munkát végeznek,német adót fizetnek német nyugdíjasoknak.
micfild
@papa.49: én 69ben és nincs tesóm.
viszont van 3 gyerekünk, akik a 90es években születtek. Szerintem még a 90es évek voltak azok, az évek, amikor biztunk és mertünk több gyereket vállalni.
papa.49
@micfild: Igen abban az időben mikor még a fiúk nem jártak mind iskolába, a '71. - 82. ig a nejem otthon volt velük, de közben már telket vettünk, és készültünk arra hogy építkezni kezdünk, és egyedül kerestem, a nejem gyesen volt...
'83. ban kezdtünk építkezni, 84. ben beköltöztünk az új házba, közben kocsit is vettünk, volt lehetőséged a haladásra...
Most viszont csak a lemondásra van esélyed, ha nem állsz be csaholni a fütyiszbe, és ez nagyon szomorú, ez a mai világ sokkalta aljasabb mint a kádári rendszer volt...
rdos
www.ksh.hu/

Fontosabb adatok/ban népmozgalomra katt. Lassan tizedik éve nem nő az, hanem havi kb 8000 születés van csak.
simmering73
"Fűrész Tünde hangoztatta, Magyarország családbarát ország"
Valószínűleg tégedet sem az eszedért szeretnek.
rdos
Ha pedig az interaktív korfát nézzük, a 2011-2014. év minden eddiginél rosszabb. :-(

www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html
Toby
@papa.49: Őszintén szólva valahol én is találtam anno egy kimutatást, az arról szólt, hogy erősen hullámzik a dolog, de említésre méltó módon nem emelkedett a születések száma, a haláleseteké nőtt !
Azért nem hivatkoztam rá, mert fogalmam sincs, melyik oldalon találtam anno.
papa.49
@Toby: Nézd én a lányomnak jobban hiszek, mint holmi Fűrészeknek, ráadásul egy kisebb városban dolgozik mint védőnő, Pest megyében...Egyébként ha csupán kimégy az utcára és figyeled a szemben jövő embereket, már is feltűnik hogy nagyon kevés nő terhes, és ugye a propagandától függetlenül a gyermek a terhességből születik, ergo akkor kevés gyermek is születik...Itt a te hsz. d felett van egy jó áttekinthető grafikon, ami pontosan azt mutatja amit mondunk a kormány propija helyett...
Toby
@papa.49: Nézd, ezek a patkányok az anyjukat is eladják, csak ne csökkenjen a birkák száma !
Az már bizonyított tény, hogy hazudnak, mint a vízfolyás, mert a "magyar emberek" és a "keményen dolgozó kisemberek" nem néznek, vagy nem tudnak utána nézni egy csomó parasztvakító baromságnak, ezt a kloáka-qrmány nagyon jól tudja, ezzel is operál, ezért hazudnak pofátlan módon és hallatlan bátorsággal !
Ahogy észrevettem, a tökösebb sajtósok már azonnal utána néznek a csürheállításoknak, ha az kapcsolódik bizonyos "uniós elvárásokhoz" amint azt lézer-szarházi esetében is tették, meg is bukott hazugságon ez a tetű ! Sokan viszont nem ellenőrzik a mesék valóságtartalmát, a jó híreket mindig könnyebb elhinni !
Equilibrium
@X-ray: Akkor ezt azt jelenti, hogy az a generáció, amelyik mostanában születik, akinek sok tesója van és a szülei tanulatlanok, szóval ők fogják a mi nyugdíjunkat fizetni?
Vagy a kormány már belekalkulálta, hogy ezek nemhogy nyugdíjfizetők nem lesznek, de dolgozni sem fognak és el sem mennek az országból...
sziha
Siker, siker, siker!
AD 1: jo lenne, ha none
AD 2: nezzuk csak meg az ovis/kisiskolas nevsorokat... Hmmm... Egy bizonyos nepcsoportot (reteget?) meg lehetett vasarolni...
Mézike
@darwin: Sajna ez jellemző az országra. Akik felelősen gondolkodnak nem mernek gyereket vállalni, mert nincs mire. Az nem elég hogy dolgoznak.
Akik pedig szülnek ész nélkül, és így emelkedik a születésszám, azok nem gondolkodnak csak a következő családi pótlékig.
lajospapa
Tündike! Egyeztessen máskor a KSH-val!
papa.49
@Horizont: Pontosan igazad van mikor én születtem a Nagymamám 40 éves volt, mikor az én első unokám született már 53 éves voltam...
Érezhető hogy egyre tolódik a gyermekek megszületése...
micfild
@Horizont: én 46 vagyok- anyukám 73. A fiam pedig 24. A nagylányom 21. A kicsi 18
Szomorú vagyok.. a fiam és a barátnője szétmentek... 2 év után. Pedig reménykedtem...hogy ha nem is mostanában azért majd úgy 5-6 éven belül lesz majd tölük unokám.
A mai huszonévesek már mások..mint mi voltunk. mi 18 évesek voltunk amikor megismerkedtünk és az egy életre szólt.
Én nem mondanám, hogy a kevés gyerek születésért kizárólag a fideSS a hibás... és azért nem, mert nyugat-európában is ez egy régóta tartó tendencia. 1988ban voltunk Németországban, rokonoknál és az akkor huszonéves másodunkatesóimnál senki nem élt házasságban és nem volt gyerekük sem. Pedig jó sokan voltak... öregtantinak 8 gyereke volt, az unokák voltak vagy huszan. Egyetlen egynek volt gyereke -de ő már túl volt a harmincon akkor. Mára ez az életmód, hogy huszonévesen élj és szórakozz begyürüzött hozzánk is. És ha valaki nem szült huszonévesen, az már harmincon túl nem nagyon fog max kettő gyereket vállalni. De leginkább ennyit sem, és ennek viszont már valóban a szegénység az oka.
micfild
@Horizont: Annyira rossz azt látni, hogy a gyerekünk nem boldog a kapcsolatában. Főleg ha szülőként ilyen nagyon sok évet vagyunk együtt.
papa.49
@Horizont: Az én Nagyim is megérte a dédunokáit már legalább is a három fiút, Csak a 10 centis rakott szoknyát nem tudta egyik dédunokára se megvarrni mert a lányunk 7 évvel a halála után született...Sajnos...
JAJMÁR
Lehet, hogy mi javítottuk fel a statisztikát,? Nekem az elmúlt 2 és fél évben - kicsit több, mint 20 hónap - 4 unokám született -:D
és még várható, de a három fiam között is kicsi a korkülönbség.
Egyébként az első gyerek megszületik, de sok párnak az elég is. Max. kettő, a három már nagyon ritka. Az első pedig jóval később, mint 20-30 évvel ezelőtt, - 50 évvel ezelőtt pedig mai szemmel szinte gyerekként szültek a nők. Az idők változnak :)
Persze, a nevelési és anyagi gondok erősen befolyásolják mindezt. Van ahol emiatt nem szülnek többet, és van ahol a karrier miatt.
Anna Mária
Nekünk öt gyerekünk és tíz unokánk van, szép rendesen kettesével elosztva.
A statisztikát ugyan növelik a fiatalok, de mind külföldről.
micfild
@Horizont: Más volt. Mi 3 év után házasodtunk. 21- ill 22 évesen.
A gyerekeink meg tanulnak, egyetemre mentek. És eszük ágában sincs ilyesmi...
Amit sajnálok a fiamnál. Úgy érzem, bár nem mondta konkrétan, hogy a kislány nem akart még elköteleződni. A nagylányom meg kijelentette, hogy olyan fiút- mint az apja úgysem talál- mert a mai huszonéves srácok életképtelenek - szerinte- és nem akarnak semmit komolyan venni. Szerintem meg nem jó helyen keresgélt eddig. Bár most van udvarló és szerelem... de volt már eddig jó néhány. Reménykedem csak, hogy olyat találnak, akiknek a legfontosabb a család.
GeoCravker
@Horizont: Az elvándorlás az ócska egészségügy okozta passzív eutanázia pótlására nem egy, hanem 6-7 gyerek kellene egy családba lassacskán
Anna Mária
@Horizont: Köszönjük szépen!
Annak idején nem sokat vacakoltunk, 19 és 21 éves egyetemistaként vágtunk bele a családalapításba. Tanultunk, dolgoztunk és igaz, szűkösen, de el tudtuk tartani a sok gyereket. Életünk legjobb döntése volt a nagycsalád!
JAJMÁR
@Horizont: 21:48 Az "én időmben" is így volt, vagyis a "mi" időnkben, de akkor még illett összeházasodni, és volt is miből. Valóban, legalább az egy gyerekről nem szabad lemondani, de én inkább kettőt mondok. Kell a testvér ahhoz, hogy jóll szocializálódjon a gyerek. (Persze, először is rendbe kellene már tenni ezt az országot.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.