Korábban több cikkben is foglalkoztak azzal, hogy nehezen találnak munkaerőt a Balatonon működő éttermek és büfék tulajdonosai.

Most a Vanholnap.hu oldalon jelent meg egy írás, egy magát korábban a Balatonnál dolgozó alkalmazottként bemutató szerzőtől. Mint írja, a magyar lakosság nagy részének szerinte fogalma sincs az ottani állapotokról.

A felszolgálók például kapnak egy alapbért, erre jön a borravaló, már ahol megkapják. Azt megjegyzi, hogy ők keresnek a legjobban, viszont ezért nagyon sokat is dolgoznak. 

A cikkíró szerint az alapbér 100-120 ezer forint között mozog kézbe, melyből természetesen levonják a szállást is. Ez havi 20-30 ezer forint. (Ma már inkább 100 ezer a felső határ, melyből vonják a szállást.) Fizetés szempontjából a két kiemelkedő hónap a július és az augusztus, ekkor végeredményben 220-260 ezer forintot is lehet keresni, de a sok ledolgozott óra miatt ez így is csak 600-650 forintos órabérre jön ki.

De ez még így is a többszöröse azoknak a kézilányoknak, konyhalányoknak, akik reggel héttől este tízig dolgoznak, amiért a cikk szerint 110 ezer forint nettót kapnak, visszaszámolva tehát 250-270 forintos órabérért robotolnak.

A szakácsok bérét pedig a szezonhoz igazítják. Júliusban és augusztusban kapják a legmagasabb bért, májusban minimálisat 80-120 ezer, majd július-augusztusra 150-180 ezer forintot/hó – olvasható a cikkben.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Megnézném én a balatoni sírós vállalkozók adózási oldalát is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szandokan
@Desischado: Pedig rettentően fárasztó ám a szellemi munka az agynak, sőt a testnek is, én például nem véletlen járok a derekammal csontkovácshoz.
Boszi27
Kedves @Desischado!: Vannak rokkant emberek a szellemi munka kapcsán is. Amíg nem mozgássérült valaki, addig nem látszik, hogy mije fájhat. Az egyik utcánkbelinek smp-je van, pedig bérelszámolás vezetője volt, a másik idősebb hölgy tolókocsival közlekedik, ő munkaügyes volt. A szellemi munkák többsége ülőmunka, ami káros, mert nem mozgunk megfelelően, nem használjuk az ízületeket rendeltetésszerűen. Ugyan ez jellemző a szalag melletti állandó állásra ill. ülésre.Aztán ott a menedzser-betegség: állandó stressz, teljesítménykényszer, mivel a menedzsmentek akkor kapnak nagy fizut, ha sikerül kihajtaniuk a célt. Az öcsém mérnökkollégáin megfigyeltem, hogy szinte mindegyiknek van valamiféle kényszermozgása: egyiknek a szája, másiknak a szeme ráng, harmadik időközönként a vállát emelgeti. Hát ennyi. Tanulság, hosszú távon minden munka káros az egészségre. Ergo: aki teheti menjen politikusnak.
F_Viktor
Ha a Balatonon éhbérért dolgoznak, akkor Magyarország- déli, keleti részén miért dolgoznak?
36
Nagyon megszólított a cikk. Édesanyám, 2001-2013 között volt konyhalány, nem a Balatonnál, hanem egy termálfürdős szállodában, Kelet-Magyarországon. De, jól prosperált a hely. Főként pénzes magyarok voltak a vendégek. Ősszel pedig jöttek a külföldi vadászok. Mindvégig 400 forint maradt az órabére. Nyáron, reggel 7-től éjjel 11-ig, ősszel-télen, reggel 7-től, éjjel 10-ig dolgozott. Nyáron, 120 ezret is kézhez kapott(valójában minimálbérre bejelentve) ősszel-télen 70-80 ezret. A főnök minden nap lehülyézte őket. És tudatta velük, hogy sokba kerülnek. Minden hónapban vonta tőlük az ebédidőt a fizetésből+10-20 ezreket vont le a fizetésből, ha valami nem tetszett neki. Ha a konyhán sokan voltak, akkor mehettek a kertbe füvet nyírni, locsolni. Vagy a főnök, privát farmjára takarítani, szüretelni, kertet ápolni. A főnök, aki a tulaj is volt egyben, 2-3 évente vásárolta a 20-30 milliós BMW-ket. Felesége szintén, 2-3 évente, új Audit kapott. Ahogy épp neki tetszett. Nyaraló Horvátországban, jacht a Balatonon, szafari Afrikában, stb.
Teljesen megértem a fiatalokat, amiért elmennek.
Desischado
@szandokan: Jobbulást a hátadnak! És nem mondom azt, hogy a szellemi munka nem lehet fárasztó, de azért lássuk be, a fizikai munkásnak sokkal keservesebb és nehezebb a dolga, és neki csak a legalacsonyabb bér jár! Mielőbbi jobbulást!
szandokan
@Desischado: Köszönöm. Azért azt is lássuk be, hogy a fizikai munkás azért fizikai munkás, mert nem tudná a szellemi munkát elvégezni. Ezzel most nem akarom a fizikai munkásokat megbántani, sőt, hiszen ha mindenki agya úgy forogna, mint a zseniké, akkor nem volna aki felásná a kertet, megépítené a házakat, elvinné a szemetet, stb. Minden munka fontos, de a bérezés is ez alapján történik, az már más kérdés, hogy az arányokkal gondok vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.