Korábban több cikkben is foglalkoztak azzal, hogy nehezen találnak munkaerőt a Balatonon működő éttermek és büfék tulajdonosai.

Most a Vanholnap.hu oldalon jelent meg egy írás, egy magát korábban a Balatonnál dolgozó alkalmazottként bemutató szerzőtől. Mint írja, a magyar lakosság nagy részének szerinte fogalma sincs az ottani állapotokról.

A felszolgálók például kapnak egy alapbért, erre jön a borravaló, már ahol megkapják. Azt megjegyzi, hogy ők keresnek a legjobban, viszont ezért nagyon sokat is dolgoznak. 

A cikkíró szerint az alapbér 100-120 ezer forint között mozog kézbe, melyből természetesen levonják a szállást is. Ez havi 20-30 ezer forint. (Ma már inkább 100 ezer a felső határ, melyből vonják a szállást.) Fizetés szempontjából a két kiemelkedő hónap a július és az augusztus, ekkor végeredményben 220-260 ezer forintot is lehet keresni, de a sok ledolgozott óra miatt ez így is csak 600-650 forintos órabérre jön ki.

De ez még így is a többszöröse azoknak a kézilányoknak, konyhalányoknak, akik reggel héttől este tízig dolgoznak, amiért a cikk szerint 110 ezer forint nettót kapnak, visszaszámolva tehát 250-270 forintos órabérért robotolnak.

A szakácsok bérét pedig a szezonhoz igazítják. Júliusban és augusztusban kapják a legmagasabb bért, májusban minimálisat 80-120 ezer, majd július-augusztusra 150-180 ezer forintot/hó – olvasható a cikkben.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Megnézném én a balatoni sírós vállalkozók adózási oldalát is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dodo571031
Kiaz a marha aki egy 100- asért lebokszol 15-18 órát a meleg konyhában lógó nyelvvel és hajtja a hasznot a tulajnak?
Tekla
Ezért a bérért dolgozzon a tulaj !!! Ha otthon marad , termel ételt : állatot, növényt jobban jár. Ha a felesleget eladja , bőven felette van a könyörög adománynak, azon kívül,hogy a család kajája alig kerül pénzbe (só, liszt,rizs,gyufa,wc papir , esetleg cukor , aki használ ilyet)!
Greg
Fulladjon a saját zsírjába az ilyen tulaj. Aki csak teheti meneküljön innen, mert ez már a rabszolgaságnál is rosszabb!
Fradigege
Az öcsém bárban dolgozik a Balatonnál. 1 hónapot volt lent a főszezonban, hogy nem jött haza és mindennap nyomta. Nettó 320 ezer lett arra a hónapja a fizuja. De semmi szabadidő, nappal aludt. Hétvégente jár le, csak főszezonban költözik le. Most is lemegy, hétfőn jön. 3-4 évet húzott le. Ez az utolsó hétvége. Bpesten haverok nyitnak most július derekán egy krimót, ott fog dolgozni. Egyszer mindennek vége lesz.
verum
@dodo571031: - az a marha csinálja, aki nem akar lopni, csalni, hanem csak munkából megélni ebben az országban!
human
Aki azt hitte, hogy napi 8 órát kell dolgozniuk azért a pár százezerért, az nagyon nincs képben.
dömdödöm
A 2 hónapra korlátozódott szezon alatt próbálják megcsinálni az egész évre való profitot . Alulfizetett munkaerővel minőséget megkövetelve túlárazva működnek .
szandokan
Azért egy kézi mosogató lány ne akarjon már diplomás bért. Akinek meg nem elég az a havi 200 ezernél is több, az még mindig választhatja a segélyt, vagy a közmunkát.
keresztapa
Szerintem az elvégzett munkát kell értékén fizetni, a többi másod és harmadlagos.
pbalage
@szandokan: a nyugatra való távozási lehetőséget kifelejtetted. (gondolom nem volt időd begépelni)
vadsanca
@szandokan: " Azért egy kézi mosogató lány ne akarjon már diplomás bért." Vajon miért is? Azért mert Te nem sokat teszel a pénzedért, ne értékelj le másokat! A netto 200-ezer is kevés lenne minimálbérnek. Mindenkinek joga van az "élethez"!
Ha mindenki diplomás lenne, akkor ki dolgozna ebben az országban és ki termelné ki a diplomások bérét? Soknak csak azért van diplomája mert büdös a kétkezű meló és erre veri magát, "hogy én tanultam"! Nem beszélve a háttér támogatásról. Szégyelje magát az ilyen! Persze tisztelet a kivételnek!!! Nem egyenlő eséllyel indulunk. Sokan vannak akikinek jóval többet kell ahhoz megtenni, hogy felvegye a versenyt egy bizonyos szint eléréséhez.
Neked egy bajod van, hogy rövid látó vagy! Ha véletlenül átesnél a másik oldalra akkor is így gondolkoznál?
Én amit eddig elértem a fejemnek és a kezemnek köszönhetem. A szerencse az távol ált tőlem. Ezért van más véleményem a dolgokról.
Lehet, hogy egy melós nagyobb tudással rendelkezik mint a diplomások egy része. A diplomások orientálódnak egy bizonyos témára. A melósnak viszont többféle ismeretekkel is rendelkezhetnek.
justhpeter
Megnézném én a balatoni sírós vállalkozók adózási oldalát is.
vadsanca
@szandokan: Ezzel az erővel bevezethetnénk azt, hogy a vendég mosogassa el a saját tányérját és evőeszközeit. Persze ettől nem lesz olcsóbb a menü. Akkor nem kell mosogató-lány és az erre fordított összeg megmarad a tulajnak. Biztos siker!
szandokan
@vadsanca: Miből gondolod, hogy én nem a tudásommal jutottam magas szintre? Ismersz? Nem. Akkor meg ne ítélkezz látatlanból.
Tényfeltáró
@szandokan: Úgy nyilatkozol, mint egy bunkó fideszes. Az ő "munkabírásukat" már ismerjük.
szandokan
@Tényfeltáró: Szerintem az igazság meg nem pártfüggő.
Tényfeltáró
@szandokan: Az előfordulási gyakoriság viszont igen.
Desischado
@vadsanca: A szivemből szóltál, nagyon köszönöm! És minden szavaddal egyetértek! A fizikai munkát végző embernek sokal többet, és jóval nehezebb és fárasztóbb munkát kell végeznie! És igen, mindenkinek jár egy tisztességes bér! Torkig vagyok már azzal a szemlélettel, hogy egy fizikai melósnak csak a legalacsonyabb bér jár! A diplomásoknak jár csak normális bér, mert ők "tanulltak". Senki ne értsen félre, tisztelem a tudást, de hiába az az agy, ha a kéz meg hiányzik, és fordítva is így van! Egyik nem lehet meg a másik nélkül!
Én sem csodálkozom, hogy a konyhások ilyen bér mellett Ausztriára voksoltak. Fizesse meg őket tisztességesen, és bánjon velük emberi módon, és nem hagyják ott!
dr. prédikátor
Azért a cikket író csálinger se semmi!!!Ahogy leszólja a magyarokat hogy nem adnak jattot!Kérdezem : kötelező???Én úgy gondolom hogy a jatt a kiszolgálás minőségétől is függ.Na meg nem kell levenni a vendéget, akár magyar akár külföldi!!!
Boszi27
@Desischado: ma 00:16-ra Egy picikét vitatkoznék veletek. A szellemi munkában is jól el lehet fáradni, és sztem nehezebb kipihenni. A többi gondolattal egyetértek. Még hozzáfűzném,hogy ekkora bérkülönbségnek nem kellene lenni. Pl tegyük fel, hogy én egy mérnök vagyok, tervezek egy speciális szerkentyűt. Lehet ez bármekkora korszakalkotó találmány, ha nincsenek ügyes szakik, akik pontosan legyártják. Kihangsúlyozom hogy szakik, mert én úgy látom, hogy Mo-n nem sokra becsülik a szakmunkákat, a hozzáértést, akár fizikai akár sok esetben szellemi munka terén sem.Elképesztőnek tartom, hogy a közmunkásokat olyan helyeken is bevetik, ahol kellene a szakmai hozzáértés.Itt van pl az új oktatási államtitkár, Czunyiné, aki azt találta mondani hogy ő is milyen jól elboldogul az életben annak ellenére, hogy nem ismeri a kémiát. Remélem nem teszik sem gyógyszertárba, sem vegyiművekbe. Ezen kívül úgy látom, hogy a gyerekeket, iskolák működését sem ismeri, és mégis itt okoskodik, mint a sakkozó veréb.
1magyar
Én megnéztem az álláshirdetéseket a Balaton környéki újságokban, igaz az állítás, miszerint a munkabérek minimálisak a napi 16 óra munkavégzéshez, 100 ezer alattiak mert aki nem ott lakik, levonják a szállást.
mate03
@szandokan: Szerintem ott a probléma ,hogy az új vendéglátósok,egy idény alatt akarnak nagyot kaszálni! Persze hogy belebuknak! Balatonfüreden a (hatlépcsős)A rendszerváltás óta, egy tulajdonos kezében van! Családi vállalkozásban egész évben! Megfizethető áron,remek kaják! A velős pirítósuk,már-már világ hírű!Sorban zárnak be a vendéglők a környéken ,mert nem tudnak versenyezni vele! Nyáron ott is van kisegítő személyzet,általában főiskolás gyerekek! De ők is javarészt vissza járók!
Desischado
@Boszi27: A szellemi munkának is meg van a maga fáradtsága. De én még senkit sem láttam közülük sajgó lábbal, karral, holtfáradtan hazamenni. És a rokkantak sem a szellemi munkát végzők közül kerülnek ki. A többiekben egyetértek veled.
szandokan
@Desischado: Pedig rettentően fárasztó ám a szellemi munka az agynak, sőt a testnek is, én például nem véletlen járok a derekammal csontkovácshoz.
Boszi27
Kedves @Desischado!: Vannak rokkant emberek a szellemi munka kapcsán is. Amíg nem mozgássérült valaki, addig nem látszik, hogy mije fájhat. Az egyik utcánkbelinek smp-je van, pedig bérelszámolás vezetője volt, a másik idősebb hölgy tolókocsival közlekedik, ő munkaügyes volt. A szellemi munkák többsége ülőmunka, ami káros, mert nem mozgunk megfelelően, nem használjuk az ízületeket rendeltetésszerűen. Ugyan ez jellemző a szalag melletti állandó állásra ill. ülésre.Aztán ott a menedzser-betegség: állandó stressz, teljesítménykényszer, mivel a menedzsmentek akkor kapnak nagy fizut, ha sikerül kihajtaniuk a célt. Az öcsém mérnökkollégáin megfigyeltem, hogy szinte mindegyiknek van valamiféle kényszermozgása: egyiknek a szája, másiknak a szeme ráng, harmadik időközönként a vállát emelgeti. Hát ennyi. Tanulság, hosszú távon minden munka káros az egészségre. Ergo: aki teheti menjen politikusnak.
F_Viktor
Ha a Balatonon éhbérért dolgoznak, akkor Magyarország- déli, keleti részén miért dolgoznak?
36
Nagyon megszólított a cikk. Édesanyám, 2001-2013 között volt konyhalány, nem a Balatonnál, hanem egy termálfürdős szállodában, Kelet-Magyarországon. De, jól prosperált a hely. Főként pénzes magyarok voltak a vendégek. Ősszel pedig jöttek a külföldi vadászok. Mindvégig 400 forint maradt az órabére. Nyáron, reggel 7-től éjjel 11-ig, ősszel-télen, reggel 7-től, éjjel 10-ig dolgozott. Nyáron, 120 ezret is kézhez kapott(valójában minimálbérre bejelentve) ősszel-télen 70-80 ezret. A főnök minden nap lehülyézte őket. És tudatta velük, hogy sokba kerülnek. Minden hónapban vonta tőlük az ebédidőt a fizetésből+10-20 ezreket vont le a fizetésből, ha valami nem tetszett neki. Ha a konyhán sokan voltak, akkor mehettek a kertbe füvet nyírni, locsolni. Vagy a főnök, privát farmjára takarítani, szüretelni, kertet ápolni. A főnök, aki a tulaj is volt egyben, 2-3 évente vásárolta a 20-30 milliós BMW-ket. Felesége szintén, 2-3 évente, új Audit kapott. Ahogy épp neki tetszett. Nyaraló Horvátországban, jacht a Balatonon, szafari Afrikában, stb.
Teljesen megértem a fiatalokat, amiért elmennek.
Desischado
@szandokan: Jobbulást a hátadnak! És nem mondom azt, hogy a szellemi munka nem lehet fárasztó, de azért lássuk be, a fizikai munkásnak sokkal keservesebb és nehezebb a dolga, és neki csak a legalacsonyabb bér jár! Mielőbbi jobbulást!
szandokan
@Desischado: Köszönöm. Azért azt is lássuk be, hogy a fizikai munkás azért fizikai munkás, mert nem tudná a szellemi munkát elvégezni. Ezzel most nem akarom a fizikai munkásokat megbántani, sőt, hiszen ha mindenki agya úgy forogna, mint a zseniké, akkor nem volna aki felásná a kertet, megépítené a házakat, elvinné a szemetet, stb. Minden munka fontos, de a bérezés is ez alapján történik, az már más kérdés, hogy az arányokkal gondok vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.