Vaskos összegekre tesz szert az államkassza abból a különleges köztartozás-behajtási módszerből, amelyet tavaly óta alkalmazhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei – írja a Napi Gazdaság.

Tavaly havonta négyszázmilliós elmaradás kapcsán intézkedtek az egyenruhások, az idei kimutatás már havi 1,1 milliárdról szól.

A különféle helyszíni ellenőrzéseket végző fináncok korábban arra kaptak jogot, hogy ha kiegyenlítetlen köztartozásra bukkannak, lefoglalhatják például a közúton megállított teherautó szállítmányát, esetleg az ellenőrzött gazdasági szereplő raktárkészletét vagy akár az üzlethelyiség berendezéseit.

A szóban forgó összegek jelentős része azonnal befutott az államkincstárba

– jegyezte meg Suller Attila.

Idén, és tavaly is, a hiányzó adók nagyjából egyharmadát készpénzben vagy átutalással, de azonnal lerótták az ellenőrzött gazdasági szereplők. Máskor viszont a fizetés elmaradt, olyankor a fináncok árut, járműveket, készleteket foglaltak le.

A szóvivő példaként mutatott be egy konkrét eljárást.

A NAV emberei a hasonló esetekben megállítanak a közúton egy kamiont, majd az egyenruhások áttekintik többek között, hogy a sofőr megfelelő szüneteket tartott-e vezetés közben, a magyar teherautós be van-e jelentve, de szóba kerül az is, hogy a fuvarozóvállalkozásnak vagy esetleg a megrendelőnek van-e adóelmaradása.

Amennyiben köztartozásra derül fény, a NAV-osok – az út mentén – azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjék az összeg lerovásáról. Amennyiben a köztartozás nem érkezik meg mihamarabb, a NAV rögzíti az áru, a jármű lefoglalásának tényét. A befizetés elmaradása miatt a hivatal végső esetben a vagyontárgyak elvonásáról, elárverezéséről is dönthet.

A cél nem az érintett gazdasági szereplők ellehetetlenítése, így a vállalkozás számára fontos eszközöket – kezdetben – általában nem viszi el a hatóság.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@wagabund: Na b+ mivel indokolta Lázár, hogy nem lehet pénztárgépeket felszerelni a kaszinókban? Hogy nem blokköteles így b+ nem is áfaköteles és ezért pénztárgépet sem tudnak bekötni. (De ígérte majd megnézi, hogy van-e rá mégis mód. Na ja)
Abba az eshetőségbe pedig mindenki gondoljon bele, hogy bemegy a kaszinóba egy politikus 100 ezerrel és 1 millióval jön ki. Ez ugye egy könnyű adózott jövedelem. Fogja tudni igazolni bárki is, hogy valóban játszott és úgy nyerte az összeget? Az biztos, hogy nagyon fontos a kormánynak, hogy haver kezében legyenek ezek a pénznyerő helyek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
nem is olyan rég még azt mondták szakértők, hogy a behajthatatlan kintlévőség 1 és 3 ezer milliárd forint között van..
na, azt kellene behajtani...akárhogy is...
autókat megállítani nem nagy tudomány...a kocsmába bemenni ellenőrizni, ahhoz szintén nem kell pHd...
...ahhoz sem, hogy még elhelyezzenek, illetve kötelezzenek vagy százezernyi adót halványan, vagy egyáltalán nem fizetőt versenyzőt a netes pénztárgép használatára...

ez a cikk csak a mezőgazdasági dolgozó vakítására jó...
Mézike
Most mi van?
Megint vegzálják a kicsiket, a nagyok + visszamenőlegesen törvényesitve lophatnak. Sőt kötelezően.
Az a hörcsögképű azért vándorolt haza, mert az usa már igencsak rács mögé dugná. Itt meg? Pacsit kap érte...
human
@wagabund: Na b+ mivel indokolta Lázár, hogy nem lehet pénztárgépeket felszerelni a kaszinókban? Hogy nem blokköteles így b+ nem is áfaköteles és ezért pénztárgépet sem tudnak bekötni. (De ígérte majd megnézi, hogy van-e rá mégis mód. Na ja)
Abba az eshetőségbe pedig mindenki gondoljon bele, hogy bemegy a kaszinóba egy politikus 100 ezerrel és 1 millióval jön ki. Ez ugye egy könnyű adózott jövedelem. Fogja tudni igazolni bárki is, hogy valóban játszott és úgy nyerte az összeget? Az biztos, hogy nagyon fontos a kormánynak, hogy haver kezében legyenek ezek a pénznyerő helyek.
volvós
Csak egyedül Horváth András " fedezett fel " a zöld dossziéban 1000 (!) milliárd adócsalást. Na most a NAV egy hónap alatt 1 milliárdot megtalált !!! Szédületes sebesség !!! Számoljunk csak:
Havi 1 milliárd, ,évi 12 milliárd, 10 év 120 milliárd, 83,3 év 1000 milliárd !!!
Nem irigylem a NAV-ot...:-)))))))
justhpeter
Még nem láttam igaz számtanpéldát. Nem is fogok.
bakurasz
Ez pontosan a vállalkozók szopatása, semmi egyéb!
Tőlük könnyű elvenni szinte bármit, még az út mellett is! Az sem számít, hogy egy lefoglalt rakomány értéke csődbe viszi az adott vállalkozást. Mert ugyebár egy teherautónyi sótartó teljes értéke nem azonos a sótartókereskedő hasznával az adott tételből. Pontosan így nyírta ki a Magyar Rendszer a működőképes, a válság miatt kicsit döcögő vállalkozásomat anno.
wagabund
nekem az jött le az eddigi kommentekből, hogy a zemberek szeme nem lett könnyes a cikk olvasásakor..

kidobott pénz az ilyen megrendelt cikkre fizetett kőccség..
human
Bizony emberek, már ennek a havi 1 milliárdos NAV-os teljesítménynek is örülni kell egy olyan országban, ahol ha közérdekű adathoz szeretnél hozzáférni előtte büntetést kell fizetned.
m.macskosz
@Dr. Felipe: Már miért jártak volna?
Lehet, hogy még adószáma sincs,
akkor meg hogyan keresnék?
Lakása nincs, munkahelye nincs...
...ja, hogy a hajléktalanokat meg vegzálják...?
Istenkém! Akinek Isten a barátja, könnyen üdvözül!
volvós
Az Andyvajdának meg nincsenek is bekötve a casinójai a NAV-hoz...
( olvasom egy másik cikkben ! ) Ááááá, nem kettösmérce ???
kkalman
Megint csak a kis halakat kapkodják össze. Az igazi nagy adókerülők, adócsalók most is megússzák. Kíváncsi lennék, ha egyszer dolgoznának is a NAV-nál hány Mrd Ft folyna be az államkasszába.
Desischado
Engem is érdekelne, hogy habony, vayna, orbán, lézer, rogán és még sorolhatnám - és a többi rabló esetében mikor fog intézkedni a nav? Ja, hogy ezek a "mi kutyánk kölyke"? Az más!
human
@kkalman: Ezt saccolta Horváth évi 1000 milliárdra.
nyanya001
@wagabund: Az enyém az lett, csak nem látod mennyire rívok ! :))
mate03
@Mézike: Tudod ez Orbanisztánban így működik! (KIVÉVE A GYEVI BÍRÓT!
mate03
@kkalman: Hiányolom a (fidesz) nyaloncokat ! Ordas farkas,kandúr bandi,és társait!
volvós
@mate03: Most öblítik a nyelvüket, szájukat !!! :-)))
nyanya001
@mate03: Papuska1 is nagyon tuggya' a frankót !
Toby
NAV ? A csürhe bészbólütős pénzbehajtói - egyenruhában ! Gondolom, csak a "keményen dolgozó kisemberekkel" ennyire tökös csávók, a cba szintű nyalogányok kiesnek a képből !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.