A Budapest Seen Facebook-oldalára került ki a 16 éves Aziz története.

Az afgán önkéntes a fotók alapján megmentette egy súlyosan sérült és vérző ember életét Budapesten. Egy rászorulóknak tartott civil jótékonysági akción egy ember a lépcsőn felfelé menet beütötte a vastag üveget a bejárati ajtón, ami átvágta az ütőerét.

Aziz a nadrágszíjával csinált szorító kötést, hogy a férfi ne vérezzen el. A lap megkérdezte az Országos Mentőszolgálatot is, hogy mi történt, egyelőre azonban nem válaszoltak.

A fotókat itt megnézheti bárki, de ezt csak 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk!

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Másik
@JAJMÁR: Önként menekült.

Bocsi, nem lehetett kihagyni! :)

Ő legalább nem fotózott, hogy legyen mit eladni 10 ezerért a bulvár sajtónak, hanem cselekedett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
Köszönet a lélekjelenlétért és a segítségért. Nem világos, hogy a fiatal önkéntes segítő volt, vagy menekült? Ez eléggé zavaros, nem derül ki a cikkből.
Másik
@JAJMÁR: Önként menekült.

Bocsi, nem lehetett kihagyni! :)

Ő legalább nem fotózott, hogy legyen mit eladni 10 ezerért a bulvár sajtónak, hanem cselekedett.
sentinel216
Köszönet jár érte. Biztosan nem először látott súlyosan sérült embert, hogy ilyen gyorsan és lelkiismeretesen reagált és segített.
vizinyuszi
Megtette volna magyar is. Csak azért, mert egy bevándorlóról van szó, nem szabad túldimenzionálni, felesleges és értelmetlen hírértékké avanzsálni.
JAJMÁR
@vizinyuszi: 11:12 Szóval, ha éppen magyar tette volna - ácsorogtak ott páran, úgy látszik a képeken - akkor hírértéke lenne? Így nincs?
Minek lenne hírértéke szerinted, ha 2 afgán összevesz?
De, van, éppen az ilyen híreknek van értéke és nemcsak az afgán fiatalember miatt, te rosszindulatú nyuszi.
(Tudod, bárki áteshet egy üvegajtón.)
GeoCravker
@vizinyuszi: "Megtette volna magyar is"
Megtette? Nem tette meg. Ennyi.
joopapa
Nem tudom ha ez az eset fordítva történik, és a fiatalember vérezne így, a magyarok közül hányan mennének oda hozzá?
Villon
@vizinyuszi: Megtehette volna. De majd értékeld ilyen módon azt, is, amikor arról szól a hír, hogy valamelyik menekült szabálysértést, bűncselekményt követ el, vagy csak rendetlenkedik, piszkot hagy maga után. Azt is megtehette volna magyar is.
verum
@vizinyuszi: - de nem tette - és a mentő is csak több mint egy óra múlva érkezett ki.
Akkor...?
Villon
@vizinyuszi: Különben pedig méltatlan vagy arra, hogy a választott kép mögé bújj, ha így gondolkodsz.
mate03
@vizinyuszi:! Egy Magyar simán keresztül lépett volna rajtad! Sajnos tapasztalatból írom!
Laila
Mert ez a srác egy jó ember. :-) Sok jó ember van a menekültek között is, de gondolom, ez mindenkinek egyértelmű. Mint ahogy vannak kevésbé jók meg rosszak is közöttük. Mint ahogy minden nemzetben van ilyen is, meg olyan is.
De ettől függetlenül Magyarország még nem tud befogadni mindenkit, gondolom, ez is egyértelmű. Nincs olyan teherbíró képessége ennek az országnak, hiszen bőven itt is probléma, amit sehogy se tudunk megoldani. Naponta ezrek jönnek minden nap át a határainkon, és milliószám várakoznak a szírek Törökországban, hogy elindulhassanak Európa felé. Bármennyire együtt érzünk velük, a teherbíró képességünknek van határa. Aki nem tud úszni, nem ugorjon a vízbefúló után, - bármennyire őszintén sajnálja.
Tegyenek rendet Szíriában, Afrikában, Irakban az EU, USA, ENSZ, stb, - küldjenek nemzetközi segélyeket, állítsák talpra ezeket az országokat, hogy ne kelljen onnan elmenekülni.
Aziznak meg sok szerencsét kívánok az életben! :-)
levi
Hát nem is tudom...a fickón nem találálok sérüléseket, a képek pedig profi fényképész által készültek...eléggé beállítottnak tűnik az egész.
verum
@Laila: - sokban igazad van. De az innen menekülőknek is mondhatnák, hogy maradjanak itthon, tegyék itt rendbe a dolgokat, hogy élhető élet legyen.
Olyan egyszerű ez?
Nem tudom, hogy menni politikai, vagy vallási fanatizmus van a hatalmas tömegű embervándorlás mögött. Meglehet, valóban terroristák haditerve, hogy ellepik Európát a menekültek leple alatt. Azt is megértem, hogy az illegális határátlépés büntetendő. Az is tény, hogy a mi menekültjeink legálisan mennek más országokba.
De egy tény. Hogy hogy viszonyul egy ország, vagy akár egyetlen ember a kiszolgáltatott menekülthöz, az saját felelőssége, neki magának kell azzal elszámolnia lelkiismeretével.
verőce21
A mentőszolgálat biztosan felvenné a fiút. - Ha betölti a 18-at. :)
Laila
@verum: Ami az országba érkezőket illeti, szerintem teljesen rendben van, hogy kapnak enni, meg orvosi ellátást, meg hasonlókat. Ettől nem fog Magyarország tönkremenni, hogy enni ad ezeknek az embereknek, meg orvosi ellátást biztosít a betegeknek, néhány napig, amíg itt vannak. Ez valóban emberiesség kérdése. Kicsinyesnek tartom azokat, akik ezen felháborodnak.
A kérdés nem egyszerű, mert nagyon nagy a migrációs nyomás, ami Európára nehezedik. És ne gondold, hogy Nyugat-Európa fel van arra készülve, hogy egész népek költözzenek oda. Róma is összeomlott a népvándorlás miatt. Ha az európai nemzetek fenn akarnak maradni, akkor muszáj lesz sokkal szigorúbb bevándorlás politikát folytatni.
Laila
@verum: Akik Magyarországról mennek el Nyugat-Európába, az teljesen más. Az a szabad munkaerőáramlás az Eu-n belül. Ők nem menekültek. Itt nincs háború. Törvényadta jogunk van uniós államolgárként másik uniós országban letelepedni és munkát vállalni.
verum
@Laila: - igen, van benne igazság. És abban is van, hogy nem lehet addig szigorítani semmit, amit legális határátlépések vannak.
Viszont minálunk nincsenek meg a feltételei annak sem, ha valaki legálisan jön át határon. Bizonytalan ideig táborban lenni -- nem embernek való. Főleg, aki dolgozni, boldogulni akar.
És nem ezeket a feltételeket építik ki, könnyítik meg, hanem kerítést építenek. Ami nem old meg semmit, viszont viszi az értékes forintokat, amiket jobb megoldásokra lehetnek költeni.
verum
@Laila: - innen menekültek akkor is tömegével, amikor nem volt szabad munkaerő áramlás. Sőt, zöld határon is mentek.
Akkor sem mondták, hogy maradj otthon, csinálj rendet, élhető életet saját hazádban.
Laila
@verum: Nagyon sok minden változott azóta. Akkor még hittek a multikulturalizmusban Nyugaton, ma már egyre kevésbé. Akkor még nem volt iszlám terrorizmus, most van. Mellesleg hazánkfiai, akik innen elmentek, általában nagyon könnyen beilleszkedtek, hiszen fehér keresztény európaiak, sem kulturálisan, sem világnézetben nem volt akkora különbség a nyugatiakkal szemben. Jól képzett, dolgozni akaró, fiatal munkaerő - tárt karokkal fogadták. És legfőképp, hogy nem voltak annyira sokan. '56-ban 200 000-en, most kb 500 000-en mentek el, de különböző országokba. Ezek a számok csak nekünk nagyok, mert kis nemzet vagyunk, ahhoz képest ez valóban nagyon sok.
verum
@Laila: - igen, félünk a terrorizmustól, ennek sajnos van alapja. De azok a menekültek is, akik pont ez elől jönnek ide. Visszaküldeni? Nem elengedni? Nehéz kérdés és nem is tudom a választ.
Facebookon ollóztam, ilyen plakát kellene Szíriába:
"Magyar Állam: Rosszabb, mint az Iszlám Állam"
- tudták meg a szírek a magyar kormány által Aleppóban kihelyezett, kék óriásplakátokról, úgyhogy inkább megvárták szétbombázott házuk hűlt helyén, hogy kivégezzék, vagy tömegesen megerőszakolják őket.
Mert ők rendes emberek és értenek a kormányinformációból."
Laila
@verum: Hát, sajnos ez az irónia ide illik. :-(
Ez egy olyan probléma, amit a magyar állam egyedül nem tud megoldani. Ezért van a kerítésépítés, ami persze nem megoldás, csak olyan tehetetlen próbálkozás. Sokan szidják a Viktort emiatt, de fölösleges, mert ő egy kis ország miniszterelnöke, ez a probléma pedig egy nagy nemzetközi probléma, messze túlhaladja a probléma ennek a kis országnak a teljesítőképességét. Valóban közös nemzetközi megoldásra lenne szükség, de szerintem egyhamar nem lesz. Látható, hogy a Nyugat-Európai országok is egyedül kísérleteznek valamivel, de ez inpotencia a köbön.
A probléma csak az, hogy így könnyen beveszik a muzulmánok Európát, kb úgy, mint a törökök Budát... anno.
verum
@Laila: - a kerítés nem megoldás és az sem ,ha másra költik az eu-s pénzt, amit erre kaptunk. Orbánt bizony szidom amiatt, hogy rendre zsebbe kerül, ami az országnak kellene.
A legrosszabbat teszi, amit csak lehet ebben a helyzetben.
Ismétlem, a menekült táborokat kellene kiépíteni, fejleszteni és odairányítani megfelelő személyzetet, akik a szortírozást minél gyorsabban megtennék.
Erre ő bezáratja a meglevő táborokat és szétszórja kis településekre, ahol sem közmű, sem megfelelő körülmény nincs, csak rettegő maroknyi lakosság.
És közben veri a mellét, hogy építi a kerítést és védi a hazát.
Frászt! A kerítés el lesz gányolva, amúgy sem old meg semmit, viszont a rossz intézkedései növelni fogják a bajt.
Arra számít, hogy a kis településen majd lesznek villongások, késelések, gyilkosságok és akkor mehet a katonaság lőni.
Ilyen embernek tartom "Viktort"!
Laila
@verum: Szeret szembemenni mindenkivel. És szerintem még élvezi is.
verum
@Laila: - felőlem azt élvez, amit akar, de ne egy egész ország lássa kárát!
Laila
@verum: Hát, amíg ő próbálkozik (kísérletezik/hazardírozik ) a kormányzással, addig ez van.
De szerintem nagyon elrontani a dolgokat már nem tudja. :-(
kkalman
Aziz csak azt tette, amit minden embernek tenni kellene, amikor egy embertársa bajba kerül. Sok Aziz kellene az országnak, a világnak!
verum
@Laila: - de igen, ha a kis településekre engedi a táborokat. Akkor a mi szélsőségeseink addig mocorognak, míg vér fog folyni.
verum
@kkalman: - még valami. Ha kis településekre szórja a táborokat, vajon mennyire lesz gyorsítva az ügyintézés szerinted?
verum
@kkalman: - bizony! Talán, ha arra járt volna, az a beteg a köztéri kórházi ágyon ma nem tűnik az ismeretlenbe a magyarok közönye miatt.
verum
@Laila: - nyugtalan és bizonytalan időket élünk. :-(
Laila
@verum: Sajnos. :-( De én most nyugodtan és biztosan aludni térek. :-) Jó éjt.
verum
@Laila: - amíg még lehet, biztos és nyugodt jó éjt :-)
Desischado
Aziz példát mutatott az EMBERSÉGBŐL! Köszönöm neki!
kkalman
@verum: tegnap, 22:51 Nem célja, hogy gyorsítsa a menekültek ügyeinek az intézését. Inkább itt tartja őket, hogy amíg az emberek a menekültekkel vannak elfoglalva, addig egyéb gyalázatos dolgokat tudjon elkövetni. A menekültek arra is jók, hogy az országot még jobban megossza, és még véletlenül se alakulhasson egy olyan politikai szerveződés, amelyik ki tudná mozdítani a hatalomból.
nena
Mégis mit képzel, elveszi a mentők munkáját !!! :D
Törölt felhasználó
Most extrán magára haragitotta Tarlóst, megmentette egy csövi életét...:)
sentinel216
@kkalman: Igazságod lehet. A köpcös szereti, ha zavarosak a viszonyok körülötte. Ha le cseng - egyszer minden véget ér - ez a menekült káosz, rátérhetünk az ország dolgaira és rákérdeznek az ország lerongyolódott gazdasági helyzetére, majd ráfogja az átvonuló migránsokra, hogy ellopták az államkasszát.
amaramaistanna
@profon: @kkalman: Feltételezem,hogy máskor sem.
bence
@vizinyuszi: ! Akkor miért nem tette ? Nem gátolta a segítségnyújtásban senki !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.