Drámai hangú nyílt levelet közölt a Facebookon az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű csoport 64 orvos tagja.

Az orvosok szerint a hálapénz közös korrupciónk, de semmi értelme nincsen, mert az orvos a hálapénzzel

nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni.

A szerzők szerint biztos van egy szűk orvosi réteg, amely a nyugati-európai béreknél is jobban keres a paraszolvencia révén, ám a rendszer fenntartásában mégis elsősorban az egészségügyi kormányzat érdekelt:

Az állam nem nyújtja, amit kellene, de a hálapénz megtartásával csatornázza az indulatokat.

Ettől még az orvosi fizetések botrányosan alacsonyak, ellentétben azzal, amit a kormányzat kommunikál:

Még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos. Pedig ez egyszerű matek lenne: egyetlen rezidens, azzal, hogy megmenti a betegei munkaképességét, vagy alkalmassá teszi, hogy ne szoruljon más emberek segítségére, a szakvizsgáig a fizetése és a képzése költségének sokszorosát menti meg az államnak.

Ugyancsak siralmas a szakdolgozók fizetése (mi is beszámoltunk róla, hogy 2012 óta átlagosan a létminimum alatt keresnek az egészségügyi dolgozók és ez jövőre sem változik). Eközben az elvándorlás miatt már a rezidensek képzése is veszélyben van:

nincs, aki gyakorlatot tartson, miközben (az elvándorlás miatt) folyamatosan növelik a hallgatói létszámot.

A szerzők szerint az orvosok a jelenlegi ellátottság és finanszírozás révén egészen egyszerűen nem tudnak színvonalas gyógyító munkát végezni:

Az omló, penészes falak és az ehetetlen étel sajnos csak a díszlet. Az orvos frusztráltságát e körülményeknél jobban indokolja az a tehetetlenség, amit a rendszer hibája miatt meg kell tapasztalnia. Vegyük példának a daganatos betegségek halálozási arányát, melyben Magyarország az OECD tagállamok utolsó helyén áll. Ez azt jelenti, hogy ha valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal. (...) Az infrastrukturális hiánynál azonban még kritikusabbak a humánerőforrás gondjai. Az egészségügy nem tud csökkentett kapacitással működni. Minden egyes távozással a maradóknak kell még többet dolgozni, egy aggasztóan feudális rendszerben egy re kevesebb embertől várják, hogy megtarts a ugyanazt a súlyt.

Konklúziójuk szerint pénzzel már nem lehet megvenni az elvándorlásra készülő orvosokat:

Ha a fizetést meg is emelik, de a rendszert nem  állítják talpra itthon, az elvándorlás nem áll meg.

A nyílt levél szerzői egyúttal az olvasók, állampolgárok segítségét is kérik.

Önt most arra k érjük, szánjon a jövőjére 30 másodpercet . Másolja be és küldje el e-mailben a lenti kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának ([email protected]), hogy érdemi előrelépést tegyünk az egészségügyben.

1) Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?

2)Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?

3) Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

Üdvözlettel,

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nagyon drukkolok nekik, remelem, hogy sikerulni fog, amit elinditottak!

@verőce21: Hol mondtak azt, hogy elmennek? Tudsz szoveget ertelmezni, vagy csak hulyesegeket irogatsz, mert van egy kis szabadidod reggel?

Kar volt megszolalnod...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
glorianna
@karma1: Egyet ismerek :) Igaz, ő azért volt kénytelen visszajönni 3 hónappal azután, hogy a 3 éves szerződésével megkezdte a munkát, mert odakinn is hálapénzt kért, és a betegek vagy nem értették, mit akar, vagy feljelentették. Utóbbiak következménye, hogy a doki abban az országban soha többé nem praktizálhat. Úgyhogy szépen visszasunnyogott abba a kisvárosi sztk-ba, ahol már vagy húsz éve fosztogatja a betegeket.
karma1
@glorianna: Koszi a "negativ" peldat: mindjart gondoltam, hogy NEM az jott haza, aki itthon is jo szakember volt, becsuletes es nem kapzsi,...
Itt NINCS egyaltalan halapenz, nem ismerik a fogalmat! Akkor tenyleg nagy szivas lehetett...Sajnalom azokat, akiknek nem volt valasztasi lehetosege...:o)))
GeoCravker
@karma1: " Koszi a "negativ" peldat: mindjart gondoltam, hogy NEM az jott haza, aki itthon is jo szakember volt, "
Ez minden szakmára igaz. A munkaundort máshol egy visszauttal "honorálják".

De az akinek nem a munkával van baja, csak rosszul pozicionálta magát, és képes váltani, van lehetőség (láttam ilyet a Camb folyó hídjánál 2014-ben)
karma1
@GeoCravker: Igy igaz: csak nyitottnak es rugalmasnak kell lenni, na meg rendkivul elszantnak: ha egyszer mindent feltettel arra, hogy mashol uj eletet kezdj, ne inogj meg, mert akkor mindent elveszitesz a valasztott es az ohazaban is! (Tudod, sajat tapasztalat...:o))
Ha nem vagy eleg elszant, (vagy mint en, elkeseredett), akkor inkabb maradj otthon, mert nem fog sikerulni a dolog...)
Talalkoztam itt olyan holggyel, aki apolonokent jott Ujzelandra, a lanya itt elt mar akkor 17 eve, ferjnel volt, gyereke is volt mar, az Anyuka pedig Kecskemeten mindenet eladta, ugy jott ki. Tudott egesz jol mar angolul, megkapta az allando letelepedest, imadta a lanyat, de mikor mar minden sinen volt, megis meggondolta magat, pedig otthon nem varta senki, se csalad, (fiatalon megozvegyult), valamint ingatlana sem volt. De mint mondta, neki honvagya volt, mindenaron haza akart menni. Aztan hazament, ahol sokkal rosszabb allapotokat talalt azutan a 4 ev utan, amit itt toltott, es szerette volna visszacsinalni a dolgokat, hogy ujra kijohessen az egyszem lanyahoz, de mar nem sikerult neki. Szoval, szegenykem, O ketszer is hulyen dontott: vagy mar eloszor sem lett volna szabad ugy kijonnie, hogy Kecskemeten mindenet eladja, de ha igy tett, akkor meg nem lett volna szabad eldobnia mindazt, amit itt kaphatott (meg is kapott!) munkaban, csaladi szeretetben, kisunokaban...
Vizual
@rugacs: Még mindig azok a jó orvosok akik az átkosban is jók voltak. Csak már kihallnak sajnos. És talán az lenne a jó, ha egy orvos nem a gondjaival foglalkozna hanem a munkájával a betegével. Lassan már meg kell elégni azokkal akik bevándorolnak. De ide csak román és hasonló kaliberű orvos jön. Elérték, hogy gyogyitani csak Isten tud majd ! De ha gerincsérved van ez a rendszer amiért annyit ágáltál majd meggyógyit. De ha nem tud, hát igy jártál. Rokkant leszel a kiharcolt rokkant nyugdijak megszüntetésért megkapod a magadét. Hát, tudod jön az általad csepült réteg szokásai. Koldulás, éhezés és a sok jó amiért kiálltál. Nem sajnállak. És ha reinkarnálodsz majd talán az eszed is megjön. De ne várd meg ! Kellemes ünnepet Neked !
GeoCravker
@karma1: Magam kötött idejű szerződéssel mentem Cambridge-be. Tudtam, hogy mennyi az annyi (időben, pénzben). Viszont beszélgettem az ottaniakkal, meg nézelődtem. Nem igazán találkoztam olyannal, aki vissza akart volna jönni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.