Drámai hangú nyílt levelet közölt a Facebookon az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű csoport 64 orvos tagja.

Az orvosok szerint a hálapénz közös korrupciónk, de semmi értelme nincsen, mert az orvos a hálapénzzel

nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni.

A szerzők szerint biztos van egy szűk orvosi réteg, amely a nyugati-európai béreknél is jobban keres a paraszolvencia révén, ám a rendszer fenntartásában mégis elsősorban az egészségügyi kormányzat érdekelt:

Az állam nem nyújtja, amit kellene, de a hálapénz megtartásával csatornázza az indulatokat.

Ettől még az orvosi fizetések botrányosan alacsonyak, ellentétben azzal, amit a kormányzat kommunikál:

Még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos. Pedig ez egyszerű matek lenne: egyetlen rezidens, azzal, hogy megmenti a betegei munkaképességét, vagy alkalmassá teszi, hogy ne szoruljon más emberek segítségére, a szakvizsgáig a fizetése és a képzése költségének sokszorosát menti meg az államnak.

Ugyancsak siralmas a szakdolgozók fizetése (mi is beszámoltunk róla, hogy 2012 óta átlagosan a létminimum alatt keresnek az egészségügyi dolgozók és ez jövőre sem változik). Eközben az elvándorlás miatt már a rezidensek képzése is veszélyben van:

nincs, aki gyakorlatot tartson, miközben (az elvándorlás miatt) folyamatosan növelik a hallgatói létszámot.

A szerzők szerint az orvosok a jelenlegi ellátottság és finanszírozás révén egészen egyszerűen nem tudnak színvonalas gyógyító munkát végezni:

Az omló, penészes falak és az ehetetlen étel sajnos csak a díszlet. Az orvos frusztráltságát e körülményeknél jobban indokolja az a tehetetlenség, amit a rendszer hibája miatt meg kell tapasztalnia. Vegyük példának a daganatos betegségek halálozási arányát, melyben Magyarország az OECD tagállamok utolsó helyén áll. Ez azt jelenti, hogy ha valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal. (...) Az infrastrukturális hiánynál azonban még kritikusabbak a humánerőforrás gondjai. Az egészségügy nem tud csökkentett kapacitással működni. Minden egyes távozással a maradóknak kell még többet dolgozni, egy aggasztóan feudális rendszerben egy re kevesebb embertől várják, hogy megtarts a ugyanazt a súlyt.

Konklúziójuk szerint pénzzel már nem lehet megvenni az elvándorlásra készülő orvosokat:

Ha a fizetést meg is emelik, de a rendszert nem  állítják talpra itthon, az elvándorlás nem áll meg.

A nyílt levél szerzői egyúttal az olvasók, állampolgárok segítségét is kérik.

Önt most arra k érjük, szánjon a jövőjére 30 másodpercet . Másolja be és küldje el e-mailben a lenti kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának ([email protected]), hogy érdemi előrelépést tegyünk az egészségügyben.

1) Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?

2)Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?

3) Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

Üdvözlettel,

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nagyon drukkolok nekik, remelem, hogy sikerulni fog, amit elinditottak!

@verőce21: Hol mondtak azt, hogy elmennek? Tudsz szoveget ertelmezni, vagy csak hulyesegeket irogatsz, mert van egy kis szabadidod reggel?

Kar volt megszolalnod...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Majd ezek is jól hazajönnek, ha elmennek.
eszegfu
@verőce21: Igen... tudod a "gyere haza fiatal" projekt keretében.:)
karma1
Nagyon drukkolok nekik, remelem, hogy sikerulni fog, amit elinditottak!

@verőce21: Hol mondtak azt, hogy elmennek? Tudsz szoveget ertelmezni, vagy csak hulyesegeket irogatsz, mert van egy kis szabadidod reggel?

Kar volt megszolalnod...
magyarbakancs
Ha tetszik ha nem csak a több biztosítási rendszer mentheti meg az össze omlástól a Magyar EÜ-t.
Közös lónak túros a háta.
karma1
@eszegfu: Dehat NEM mennek el? Itthon akarnak tenni valamit vegre, ... Ezt az egeszet nem is lehet igazan mashonnan elkezdeni, csak belulrol, hiszen ok tudjak a legjobban, hogy mi a bajuk...
Csizmás Kond
Biztos igazuk van, de ha felidézzük a taxisblokáddal kezdődő elégedetlenségeket és onnan a mostanig tartó hol ez hol az kimondottan szakmai megmozdulásokat és összevetjük azzal, hogy soha két elégedetlen szakma nem tüntetett együtt kijön, hogy mindenik politikai szereposztás volt nem gazdasági megmozdulás.
eszegfu
@karma1: Értem, hogy NEM mennek el! Csak @verőce21: már "megelőlegezte" ezt, ezért válaszoltam azt, amit.
karma1
@eszegfu: Akkor jo, engem az erdekel, amit Te gondolsz, nem o a fontos...:o)))
eszegfu
@karma1: Ne legyél már "ünneprontó"! Verőce is emberből van! Logikailag ő kihagyott 1 lépést -- mármint ez a "petició" sem oldja meg a gondokat -- és majd elmennek és visszajönnek az orvosok. Valóban pontosan tudható: pénz nélkül az egészségügy u.ott marad, ahol van, esetleg romlik. Ennek ellenére fontos, hogy legalább a cikkben szereplő módon tiltakozzanak, megszólaljanak! A "feketeruhás" ápolónő is elinditott valamit, időnként megszólal...azóta sem történik semmi ... mégis minden tiszteletem, hogy "szerény" eszközeivel próbál valamit is elérni!
Aki Én
@verőce21: 09:10 Miért, addig ki jött haza?
vonotok
Az orvosok mért nem támogatták a " fekete köpenyes " Mária nővér akcióit??, Pedig a szándék ott is világos, érthető volt. Meg kell menteni a magyar egészségügyet.
Dr plágium
@vonotok: Voltak akik támogatták, és igen olyanok is voltak akik nem ...felsőbb utasításra :(
Dr plágium
Azért remélem sokan leszünk akik elküldik az e-mailt...ha nem is válaszolnak, legalább leterheljük a gépüket :)
Mindenesetre én elküldtem :)
vadnarancs
Magyarország jobban teljesít! Ja és a románok ne írogassanak ide, ne avatkozzanak a hazai ügyekbe! Ők szavazzanak ott, ahol laknak, mi sem szavazunk más országokban! Mocskos talpnyalók!
verőce21
@karma1: (09:28) "Ha a fizetést meg is emelik, de a rendszert nem állítják talpra itthon, az elvándorlás nem áll meg."
Aztán majd jól hazajönnek! Neked meg kár volt mexólalnod!

@Aki Én: (10:12) Személyesen ismerek több orvost is, akik 1-3 év után mind hazajöttek.
De van itt egy cikk ugyanerről, még 8 év után is hazajött a muki.
propeller.hu/itthon/3179604-egy-orvos-levele-orban-viktornak#v1498362
karma1
@verőce21: Az elvandorlas nem all meg,... Nem azt mondtak, hogyha nem teljesul a kivansagunk, akkor mi is elhuzunk innen... Ez ket kulon dolog... Ok mindenaron itthon akarnak maradni.

Azt pedig, hogy aki egyszer kiment kulfoldre orvoskent, es nem fog visszajonni a budos eletbe, azt eszre fogja venni a magyar egeszsegugy, sot, mar most eszreveszi a nehezsegeket.

Amikor egy orvos kulfoldre megy, honositania kell a diplomajat, ami nem egy egyszeru eljaras, plusz meg a papirmunka, ami a kinti letelepedesevel jar, na, ha azt valaki vegigcsinalja, akkor nem lesz hulye visszajonni kevesebb , mint 2 millio forintnyi "Gyere haza fiatal" penzert...
Pedig hogy kijelentette a vezired 2 eve, hogy akik most kivandorolnak, azok nagyon gyorsan vissza fognak fordulni a duborgo magyar gazdasagba, csak figyeljunk oda...
Mar akkor erosebbre kellett volna cserelni a bogyoit a vezirnek, mert a regiektol ilyen hulyesegeket mondott...
rugacs
Az orvosok több pénzt akarnak. Ez érthető.
Én is. Szerintem ez is érthető.
A szomszédom, meg az ismerősöm és a kollégám is. Az is érthető.
Az orvosok jó része (már most) min. 5 x annyit keres, mint én, vagy a szomszédom, meg a többiek...
Van ismerősöm, aki egyik fizetéstől épp hogy kihúzza a következőig. Pedig becsületesen ledógozza a maga 12 óráját. Ahogy szerintem én is.
Aztán mennék a gerincsérvemmel a házidokihoz, akihez előzőleg telefonon be kell jelentkezni (mert csak úgy nem lehet odamenni!), aki természetesen min. egy órát várakoztat (pedig rajtam kívül egy lélek sincs ott), aztán vizsgálat vagy bármi egyéb nélkül elémtárja, hogy szerinte nekem nincs is semmi bajom (de ott a gépben az mr lelet eredménye még az előző doki vitte be és 12 éve kezelnek vele!), azért felír valami baromi erős fájdalom csillapítót (pedig az is benne van a gépben, hogy nem szedhetek a gyomrom miatt fájdalom csillapítót), s mikor ezt még közlöm is vele, előadja nagyképűen, hogy akkor keressek magamnak másik háziorvost, mert ő nem hajlandó engem többet kezelni.
És mert ő háziorvos, megteheti. Megkeres kb. havi egy millát, bár alig van betege, mert 2 (kettő!!) év alatt mindenkit kiutált, elüldözött! De ő a megyei főmufti.
Hát én magasról tojnék a fejére, ha kivándorolna! Még tapsikolnék is örömömben és erős a gyanúm, hogy nem lennék ezzel egyedül a környéken!!
Szóval mindenki többet akar, de éhező orvossal még nem találkoztam. De pökhendi, nagyképű, lekezelő, aljas, szemétláda orvossal annál többel!
Én ellenzem, hogy minden orvost egyformán támogassanak. Aki úgy áll hozzá, az kapjon többet, aki nem, az húzzon a jó qrva anyjába.
rugacs
És csak úgy eszembe jutott...a Kádár korszakban sem volt kifogástalan az egészségügy. És akkor sem kerestek ötször, tízszer annyit az orvosok, mint mások. És akkor is volt lehetőség nyugatra menni annak, aki akart. Volt ismerősöm, aki Algériában dolgozott évekig és hazajött - értik? Nem ment nyugatra, pedig már akkor lényegesen többet fizettek kint. Pedig piszok jó doki volt. És mégis inkább hazajött családostól.
Akkor most mi van?
Most is vannak orvos ismerőseim. Én még egyet sem hallottam közülük panaszkodni...sem a körülményekre, sem a fizetésre. Jobban élnek, mint az átlagember. És külföldön még ennél is jobban élhetnének. Akkor?
Szerintem vannak orvosok akik gyógyítani akarnak és vannak orvosok, akik jó sok pénzt keresve ideális körülmények között akarnak gyógyítani. Ha nem így lenne, akkor az hogy lehet, hogy orvosok százai hátrahagyva az ideális körülményeket elmennek Afrikába meg a világ más szegény pontjára gyógyítani úgy, hogy közben akár meg is ölhetik őket!
Mert van a hivatásszerető orvos és a jó pénzért dolgozó orvos.
Az elsőt megbecsülöm a másikat le.zarom.
GeoCravker
@rugacs: A hivatásszerető orvos nem okvetlenül akar lyukas cipőben hivatás-szeretni. tehát pontosan ugyanúgy fog hjivatásszeretni 3x akkora fizetésért is. Csak másutt.
Miközben kétségtelen: egy remegő kezű sebészből nincs az a pénz, hálapénz sem, ami jó orvost farag.
Az is rendben van, hogy mindenki szeretne több pénzt. Én is. Csakhogy ez így nem működik. A nemzet gazdasága nagyjából nulla összegű játék. Akkor is ha belső vagy külső hitelt vesz fel.
Épeszű háztartás-vezető vállalkozó, ha pénzt vesz fel hitelre, akkor vállalkozást fejleszt, hogy fialjon. Képet, aranygyűrüt a megtakarításaiból vesz, nem a hitelből. Lóversenyre is abból jár.
Egy ország, amelyik stadionra, vezetői hobbikra, szétlopásra hasnálja fel a forrásait óhatatlanul lerongyolódik. Mert az, amiből bővítetten lehetne újratermelni az elment a nagy népi lovira. Ilyen körülmények között lehet ugyan kiabálni, hogy mindenki szeretne több pénzt. Igaza is van. csak hogy nem az orvosokkal szemben, hanem a nemzetet a rulettasztalhoz és maffia-pénztárhoz terelő politikai oligarchiához kellene intézni a szavakat.
Nem leveleket kellene írni a politikusoknak, hanem szépen, nyugiban kimenni az utcára. Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy a több személyes fizetés és a kevesebb mészároslőrinc, simlicska, stadion, szijjartozakó stb. jobb lenne.
Aztán ráhuzni a vezérre a muszájdzsekit és olyan zakót adni a t. házban tévelygőknek, hogy a köruti fák adják a másikat.
S kár azon tépelődni, hogy bezzeg az ellenzék.
Előbb utóbb ebben a tempóban úgysem fogja az ország megúszni a flaszteres népszavazást.
Orbánék egyszerűen nem igazán hagynak más megoldást. Már akkor ha nem akar az ország lakossága negyven éves átlagéletkort, tömeges élhinséget, stb.
verőce21
@karma1: (20:47) Azt írod: "...aki egyszer kiment kulfoldre orvoskent, es nem fog visszajonni a budos eletbe" - Dehogynem fog visszajönni!
Én azt tapasztalom, hogy az orvosok legtöbbje szerződéssel 1-3 évre megy külföldre, amíg összeszed egy itthoni magánpraxisra valót. Mert annak a rongyos havi 1-2 millió forintnak, utána itthon a dupláját keresi meg, és többet is ér itt az a pénz.

Pillangó, hattyú, csillag, angyalom -,
E nyelven lesz csak több mint fogalom.
A világ fénylik, nem vár kint senki este
Kába irammal mért sietsz hazafele?
A nyelv üzent, s a végzet szól vele,
Dajkád tárt karja ne várjon hiába bele.

Végülis, ha valaki arra kényszerül, hogy elutazzon Szumátrába , és ott éljen, helyesen teszi, ha elébb elolvassa Szumátra történetét, vesz egy térképet, megismerkedik a szigetvilág föld- és vízrajzával, időjárási viszonyaival. :)
karma1
@verőce21: Kosz a verset, Szumatra kilove, nem vagyok hulye... Szerintem ha valaki orvoskent felszamolja egyszer a hazai egzisztenciajat, kikoltozik a csaladjaval, vegigcsinalja a diploma-honositast, letelepedesi eljarast (barmilyen fokon!), a gyerekeit beiratja az ottani iskolaba, hulye lenne visszajonni Ma.o.-ra, mert a maganpraxis arrol szolna, hogy neki sajatmaganak kellene felszerelni a rendelojet, a szakrendelesenek megfeleloen, es ehhez minden berendezest kulfoldrol, valutaert kellene behoznia, itthon vamot fizetnie utana, es kezdheti a nullarol a prakszisa kiepiteset. Es amikor kb. 45-38 evesen elinditana itthon a maganpraxisat, akkor kiderul, hogy nincs fizetokepes beteg, neki viszont ketyeg a millio ado, fizetnie kell az asszisztenciaja utan, a gepparkjat, alapgyogyszereit rendszeresen updatelnie kell, viszont Ma.o.-n nincs kiepitve a betegek online nyilvantartasa...Halapenz nuku, es nem nyithat mindenki maganrendelot a Rozsadombon...
Azert ha EGYETLENEGY ilyen visszatevedt orvost mutatnal nekem, az erdekelne, mert surgosen keresnek neki a Panoptikumban egy allando bemutato helyet...
glorianna
@karma1: Egyet ismerek :) Igaz, ő azért volt kénytelen visszajönni 3 hónappal azután, hogy a 3 éves szerződésével megkezdte a munkát, mert odakinn is hálapénzt kért, és a betegek vagy nem értették, mit akar, vagy feljelentették. Utóbbiak következménye, hogy a doki abban az országban soha többé nem praktizálhat. Úgyhogy szépen visszasunnyogott abba a kisvárosi sztk-ba, ahol már vagy húsz éve fosztogatja a betegeket.
karma1
@glorianna: Koszi a "negativ" peldat: mindjart gondoltam, hogy NEM az jott haza, aki itthon is jo szakember volt, becsuletes es nem kapzsi,...
Itt NINCS egyaltalan halapenz, nem ismerik a fogalmat! Akkor tenyleg nagy szivas lehetett...Sajnalom azokat, akiknek nem volt valasztasi lehetosege...:o)))
GeoCravker
@karma1: " Koszi a "negativ" peldat: mindjart gondoltam, hogy NEM az jott haza, aki itthon is jo szakember volt, "
Ez minden szakmára igaz. A munkaundort máshol egy visszauttal "honorálják".

De az akinek nem a munkával van baja, csak rosszul pozicionálta magát, és képes váltani, van lehetőség (láttam ilyet a Camb folyó hídjánál 2014-ben)
karma1
@GeoCravker: Igy igaz: csak nyitottnak es rugalmasnak kell lenni, na meg rendkivul elszantnak: ha egyszer mindent feltettel arra, hogy mashol uj eletet kezdj, ne inogj meg, mert akkor mindent elveszitesz a valasztott es az ohazaban is! (Tudod, sajat tapasztalat...:o))
Ha nem vagy eleg elszant, (vagy mint en, elkeseredett), akkor inkabb maradj otthon, mert nem fog sikerulni a dolog...)
Talalkoztam itt olyan holggyel, aki apolonokent jott Ujzelandra, a lanya itt elt mar akkor 17 eve, ferjnel volt, gyereke is volt mar, az Anyuka pedig Kecskemeten mindenet eladta, ugy jott ki. Tudott egesz jol mar angolul, megkapta az allando letelepedest, imadta a lanyat, de mikor mar minden sinen volt, megis meggondolta magat, pedig otthon nem varta senki, se csalad, (fiatalon megozvegyult), valamint ingatlana sem volt. De mint mondta, neki honvagya volt, mindenaron haza akart menni. Aztan hazament, ahol sokkal rosszabb allapotokat talalt azutan a 4 ev utan, amit itt toltott, es szerette volna visszacsinalni a dolgokat, hogy ujra kijohessen az egyszem lanyahoz, de mar nem sikerult neki. Szoval, szegenykem, O ketszer is hulyen dontott: vagy mar eloszor sem lett volna szabad ugy kijonnie, hogy Kecskemeten mindenet eladja, de ha igy tett, akkor meg nem lett volna szabad eldobnia mindazt, amit itt kaphatott (meg is kapott!) munkaban, csaladi szeretetben, kisunokaban...
Vizual
@rugacs: Még mindig azok a jó orvosok akik az átkosban is jók voltak. Csak már kihallnak sajnos. És talán az lenne a jó, ha egy orvos nem a gondjaival foglalkozna hanem a munkájával a betegével. Lassan már meg kell elégni azokkal akik bevándorolnak. De ide csak román és hasonló kaliberű orvos jön. Elérték, hogy gyogyitani csak Isten tud majd ! De ha gerincsérved van ez a rendszer amiért annyit ágáltál majd meggyógyit. De ha nem tud, hát igy jártál. Rokkant leszel a kiharcolt rokkant nyugdijak megszüntetésért megkapod a magadét. Hát, tudod jön az általad csepült réteg szokásai. Koldulás, éhezés és a sok jó amiért kiálltál. Nem sajnállak. És ha reinkarnálodsz majd talán az eszed is megjön. De ne várd meg ! Kellemes ünnepet Neked !
GeoCravker
@karma1: Magam kötött idejű szerződéssel mentem Cambridge-be. Tudtam, hogy mennyi az annyi (időben, pénzben). Viszont beszélgettem az ottaniakkal, meg nézelődtem. Nem igazán találkoztam olyannal, aki vissza akart volna jönni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.