Bemutatta 117 oldalas programjavaslatát a Demokratikus Koalíció – Gyurcsány Ferenc ebből az alkalomból adott interjút a Népszabadságnak. Azt mondta

nem elég annyit mondani: leváltjuk ezeket.

A DK elnöke úgy vélekedett, hogy az ellenzéki

együttműködés módszerét és tempóját nem diktálhatja

a kisebbik baloldali párt, mert ez a nagyobb testvér, vagyis az MSZP felelőssége.

A volt miniszterelnök nem számít ara, hogy ez az erőviszony rövid rávon megfordul. Mint mondja,

az lenne jó, ha pártja és az MSZP is képes volna nagyjából 15 százaléknyi szavazat megszerzésére, ez összeadva már elég lehet a sikerhez egy háromosztatú pártrendszerben.

A DK programvázlata meglepő elemeket is tartalmaz, például közvetlenül választaná a köztársasági elnököt, ha egyik jelölt mögött sincs kétharmados parlamenti többség, illetve az ügyészséget a kormány alá rendelné. A volt miniszterelnök szerint az

ügyészség ma sem független, de nem is elszámoltatható,

a kormány alá rendelve viszont a politikai felelősséget viselnie kellene a kormánynak az ügyészségért.

Szintén érdekesség, hogy a DK megszüntetné a társasági adót, helyette pedig egy

az iparűzési adóval összevont adónemet vezetne be az ellenzéki párt.

A párt elnökségén belül vita van arról, hogy hozzányúljanak-e az egykulcsos adóhoz. Az elnökség egyharmada hagyná a jelenlegi rendszert, viszont egy leggazdagabbakra kivetett szolidaritási adót mindenki tudna támogatni.

A volt miniszterelnök azt is elmondta, hogy pártja óvatosabb az MSZP-nél a béremelés dolgában. A DK az egészségügyi béreket "folyamatosan", évente 15 százalékkal emelné, így azok öt év alatt duplázódnának meg.

A programot a DK jövő szombati kongresszusa fogadja el végleg.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Bizony annyival nem lehet választást nyerni, hogy Takarodj Orbán! Még időben meg kell mutatni mit tenne az ellenzék az országgal kormányváltás után.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qxy
Csaló gazember. ki emlékszik arra amikor, a székházat meg támadták és azt mondta.- Minden Magyar állampolgár, aki Magyarországon köztörvényes bűnt követ el, azt a mindenkori törvények szerint meg kell büntetni.
Majd Mit is mondott az Öszödi beszédben? Ez is mind, mind, köztörvényes bűn és mennyit is kapott??? Hazug gazember mint a többi csak ugye olyan mint a galamb. A kezünkből esznek, de ha egyszer fent van, szarik ránk. Egy két véletlen baleset kellene és elhíresztelni hogy ez azért volt mert a nép pénzéhez nyúlt. Majd meg kérdezni.-
Na??? Uraim, Ki akar miniszter lenni?De senki nem tudhatja kit ér baleset a választások után.
Nem tudom hányan maradnának.
John J. Dunbar
Szerintem nem is kizárólag (sőt, elsősorban nem) egy újabb formációtól kellene várni a hasznos és üdvözítő változást! Sokkal inkább a politikai rendszerünk elfajulásait helyrehozó változásra van szükség!
Egy igaz demokráciában a népnek kell döntenie - ezért helyre kell hozni, vissza kell állítani a valódi, képviseleti demokráciát! Ennek egyik legfontosabb eleme: kizárólag képviselőkre lehessen szavazni, összesen 200-at választva a 200 körzetben - ne pedig pártokra!
.
Egy képviselő sem lehet egyúttal atomtudós-egészségügyi szakember-hadmérnök-jogász-filozófus-etc...
.
Vagyis, egy adott témában (pl.: atomenergia), ügyben a kormány, ellenzék, képviselőink prezentálják a szakemberek, a szakmai érdekeltek, elemzők, stb. véleményét - majd döntÜNK!
.
Amennyiben a kormány nem jól teljesít, parlamenti úton is megbuktatható. A képviselők pedig visszahívhatóak (kell legyenek) - s ezáltal a döntésÜNK alapján vissza kell hívják a kormányt, amennyiben elégedetlenek vagyunk vele.
.
A kötelezően lefolytatandó társadalmi vitákon a hangsúly - vagyis a pro és kontra érvek ütköztetésén, az érintett szakmai képviseletek és szakértők bevonásával. Ezt követően pedig születik a döntésÜNK.
.
A képviselő kötelezően, megfelelő rendszerességgel és az aktualitásokhoz is igazodva megfelelő számban és mértékben VÁLASZTÓKÖRZETI GYŰLÉSEKET tart. Átlagolva 10 millió fő/200 képviselő = 50 000 fő/1 képviselő Ebből következően kb. 30 ezer választópolgár/képviselő.
Vagyis a megfelelő számú - akár több ezer fős közönségű - tanácskozásokon (bevonva ebbe az internet kínálta tömeges tájékoztatás lehetőségét, az élő, webkamerás részvétel módján) döntés születik a NÉP részéről - s a képviselő ennek alapján szavaz, NEM pedig a "pártfegyelem", felsőbb akarat, sugallat, ideológiai ámokfutás alapján.
Amennyiben a NÉP döntésével ellentétesen voksol, azonnal visszahívható kell legyen, mondjuk a saját választópolgárainak 20%-nak kezdeményezésével új választás érdekében (kb. 6000 aláírás a saját körzetéből).
John J. Dunbar
@John J. Dunbar: Kiegészítésül:
1. Hangsúlyozom, a képviselő dolga és felelőssége, hogy megfelelő fórumokon (gyűlések, webkamerás közvetítésekkel; videókkal) minél szélesebb kör számára érthetővé tegye a döntésÜNKet igénylő tervezeteket. Ezeken (az online is követhető fórumokon) megszólalhatnának a kormány, az előterjesztő, a kritizáló ellenzék - S LEGFŐBBKÉPP: a helyi, véleményformáló választópolgárok.
2. Épp a pártok szerepének túlburjánzását - a "párthatalmat" - lehetne ezúton kiküszöbölni. Nem zárja ki semmi (egyedül a választók döntésén múlik), hogy egy képviselő valamely párt, egyéb csoportosulás tagja legyen - persze erről köteles lenne azonnal beszámolni az őt megválasztók felé.
Viszont a döntései a helyi választópolgárok demokratikus döntését kell tükrözze - hiszen ezért nevezik KÉPVISELŐnek. Támogatom a pártok (kiegyensúlyozottabb) működését - mint kvázi "második vonal". De ez nem ütközhet a választók érdekével - nem mi vagyunk a képviselőért (pártokért), hanem ők értünk. Amennyiben eljátssza a bizalmat, a képviselőt azonnal visszahívjuk.
3. A demokrácia rendszerét már a születésétől kezdve próbálták, próbálják félresiklatni. De egészen napjainkig, nem tudunk értelmesebb, hasznosabb, elfogadhatóbb rendszert mutatni - amennyiben valami rosszul sült el, nem működött megfelelően, az mindig rajtunk, embereken, gyarlóságainkon múlott. Ezért kell törekedni a demokrácia megvédésére, a demokratikus hozzáállásra. Nincs alkalmasabb alternatíva!
Az elmúlt negyedszázad magyar politikai mélyrepülésnek sem a demokrácia az oka, hanem mi. Hitvány módon, saját hasznunkra, önkényesen akartuk kihasználni, meglovagolni, majd utána összegyűrve sárba dobni. S eközben, nyakunkat behúzva, kussolva figyeltük, ha más még nagyobb zsivány, bólogattunk a hamisságnak, álszentségnek, üres szólamoknak. Vagyis, végső soron mi vagyunk a felelősei az általunk sérelmezett jelenségeknek. Ezek ellen pedig kizárólag egyféleképpen lehet küzdeni:
VISSZA KELL TÉRNI A DEMOKRATIKUS ALAPELVEKHEZ!
human
Bizony annyival nem lehet választást nyerni, hogy Takarodj Orbán! Még időben meg kell mutatni mit tenne az ellenzék az országgal kormányváltás után.
Desischado
John-nal sok mindenben egyetértek. A kezünkbe kell venni a döntést. A rendszerváltás óta politikusnak lenni, egyet jelent a meggazdagodással. Annyira el vannak már szállva maguktól, hogy sz@rnak sem nézik az embereket, és ez a fideszre fokozottan igaz. Értelmes döntések kellenek, szakemberek és a nép bevonásával. Ne legyen korlátlan hatalom! És egy átfogó program kellene, amivel ki tudnánk ebből a gödörből kecmeregni. Ki lehetne! Mert vannak eszközeink a jobbításra. De amíg a nép birkákból, közömbösökből áll javarészt, addig az orbánféle rablóknak áll a zászló. Sajnos!
prime777
@Desischado: Aki odajut,hogy kormányra kerül az mind lopni fog,akárki is lesz az.
Mert szerintem az odavezető úton is csak a legnagyobb gecik tudnak végigmenni.
Tehát egy becsületes tisztességes ember nem képes ilyenre.
Ha valaki a politikára adja a fejét azt előbb vagy utóbb befogja kebelezni a kísértés.
prime777
@John J. Dunbar: Szépen írsz és jól ,csak az egy álomvilág.
Egy irreális elvárás,méghozzá az emberi gyarlóság okán.
A gyarlóságba beletartozik az,hogy egy kényelmes irodába tudok keresni fél milliót,ezen felül érdekelté tehetem magamat még egyéb "zsíros" dolgokban is.
Összejöhet így havonta egy átlagember 1 éves bére+bónuszok.
Senki nem ugat ,én vagyok a főnök a szemétdombon.
Max a "felső vonalamnak" kell nyalnom és mindenben kiállni a párt mellett.
Mindenhez pénz kell.Minél több pénz van annál jobb.Minél könnyebben annál jobb.
Ha valaki egyszer belekerül ebbe a körbe nem tud kiszállni.
Olyan lehet ez mint a drog.
Milyen messze kerültünk a demokráciától és milyen gyorsan,igaz?
Na így mehet ez körülbelül,persze tisztelet a kivételnek.Aki oda kerül az mind lop.
Aki befolyásosabb az többet,aki kisebb "halacska" az kevesebbet.
De egy átlagemberhez képest egy politikai ebihal is baromi jól él.
Én azt mondom ,hogy aki eleve a politika közelségét keresi annak már van valami tisztességtelen gondolata és elképzelése a jövőjéről. :p
Demokrácia és egyéb baromságok, áhhhh,nevetséges.
A kérdés inkább az,hogy mennyiért,hol és mit kell tenni.
Ez a politika.
John J. Dunbar
@prime777: Amiről te írtál, azért te vagy a felelős - ne a demokráciát okold érte, mert ez nem az!
Ha nem teszel semmit azért, hogy rendbe jöjjenek a dolgok, te magad is süllyedni fogsz a közösségeddel együtt.
Csizmás Kond
Nincsen új vicc, csak van aki még nem hallotta.A kormányváltásos úrijáték a legszemtelenebb átverés. Lebukott szervezetek állnak elő újabbnál újabb trükkökkel, hogy újból megpróbálhassák a politikai játékrészvételt. ...akár a sportban...nem baj ha egész életében csak doppinggal sikerül a jelöltek között maradni de amíg ott van addig köszöni jól él...
...a baj csak az hogy mindig mi veszítünk.
magyarbakancs
@John J. Dunbar: Sok szépet írtál csak az a baj ,hogy ebben az országban soha nem fog megvalósulni a demokrácia.
Mivel mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti.
Ott lop,csal ahol tud mert a politika rákényszeríti.
Mentalitást meg nem lehet meg változtatni soha.
magyarbakancs
@Csizmás Kond: minden szavaddal egyet értek.
prime777
@magyarbakancs: "Sok szépet írtál csak az a baj ,hogy ebben az országban soha nem fog megvalósulni a demokrácia.
Mivel mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti.
Ott lop,csal ahol tud mert a politika rákényszeríti.
Mentalitást meg nem lehet meg változtatni soha. "
Pont ez a lényeg.
Én is ezt akartam sugallni fentebb,de te lényegre törően megfogalmaztad ezt pár sorban.
Csizmás Kond
...változtatni is lehetne, csak akarni kéne...de ma még mindenki mástól várja azt a valamit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.