Negyedszerre is behívtak vallomást tenni a hatóságok egy nyolcéves kislányt, akit tavaly szexuálisan zaklattak, pedig a Helsinki Bizottság szerint erre már semmi szükség nem volt. A kislány már előtte is pszichológusi segítségre szorult, most sírógörcsöt kapott, az édesanyja pedig végül nem engedte el a kihallgatásra. Albert Ákos riportja az Abcúg.hu-n.

Sírógörcsöt kapott, és pszichológus segítségére szorul egy 8 éves kislány, akit a hatóságok sorozatban negyedszer akartak kihallgatni – írta a blogjában a Helsinki Bizottság. A kislány tavaly nyáron lett szexuális bűncselekmény áldlozata, az ügye jelenleg a rendőrségnél van nyomozati szakaszban.

A Helsinki Bizottság információi szerint a kislányt eddig három különböző hatóság hallgatta ki tanúként, és most negyedszerre is meg kívánták hallgatni. Korábban mindháromszor részletesen mesélt a történtekről, és az összes feltett kérdésre egyértelmű választ adott, de az emlékek halványodása miatt már nem tud az ügyről újabb információval szolgálni. A vallomásait jegyzőkönyvezték, hangfelvételt készítettek róluk, és minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az édesanyját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket. 

A bűncselekmény és az utána sorozatban következő kihallgatások annyira megviselték a 8 éves lányt, hogy több alkalommal pszichológus segítségét kellett kérnie. Az újabb kihallgatás hírére pedig sírógörcsöt kapott. Éppen ezért az édesanyja a negyedik kihallgatásra már nem engedte el.

Felesleges volt negyedszer is behívni

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint az anyának minden joga megvan ahhoz, hogy visszatartsa a lányát. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint ugyanis gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható. A rendőrség tájékoztatása szerint azonban az elkövető – akit korábban már letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy hasonló eset miatt – már a helyszínen elismerte a tettét, így a kislány tanúvallomása pótolható lett volna az ő beismerő vallomásával. Ráadásul ez már a sokadik alkalom volt, amikor a lánynak vallomást kellett tennie.

A törvény szerint a bíróságnak, az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak 18 év alatti sértett esetében a lehető legnagyobb kímélettel kell eljárnia. “Ennek az előírásnak bizonyosan nem felel meg az, ha egy nyolcéves gyereket, aki szexuális bűncselekmény sértettje volt, negyedszer akarnak meghallgatni tanúként” – írták.

Minderről egy uniós irányelv is van, amely előírja, hogy a tagállamoknak minimálisra kell szorítania az áldozatok kihallgatásának számát, azaz csak annyiszor szabad kihallgatni őket, ahányszor feltétlenül szükséges (tekintettel a vádlott védekezésre való jogára és a bíróság mérlegelési jogkörére is). Még arra is lehetőség lett volna, hogy a kislányt a rendőrség helyett egy nyomozási bíró hallgassa meg, így nem kellett volna újra és újra felidéznie a történteket.

Arról, hogy mit tesz a rendőrség ha gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekménnyek találkozik, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Itt pedig történeteket talál arról, milyen esetekkel találkoznak a szocális munkások egy borsod megyei Családok Átmeneti Otthonában.

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@preparátor: Még rendőrnek se vagy való.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
preparátor
Gondolom, hogy a rendőrök jobban tudják, kit hányszor kell kihallgatni, mint valami helzinki bizoccság!
Fradigege
Jó alapos a nyomozás. Majdcsak összezavarják szerencsétlent, aztán mehet visszareszketni.
eszegfu
@preparátor: Azért ehhez egy kicsit el kellene gondolkodnod... Az elkövető az első kihallgatásakor elismerte tettét...tehát logikusnak tünik, hogy a kislány annyira "uj" tényeket nem tárhatott fel, sőt várható bizonyitékot sem kellett pótolni ezzel, tehát nem "szükségszerü" sem a 3, sem a 4. kihallgatás. Nem gondolom, hogy ez esetben " a rendőrök jobban tudják", mint bárki más. Többször hallottuk, olvastuk, amikor nagykoruakat erőszakoltak meg, de itt egy gyerekről van szó... érted?! Nincs benne az égvilágon semmi politika! Csupán annyit várok el a rendőröktől: ugy járjanak el, mintha a saját gyermekük lenne, tehát "kötelességük teljesitése" közben erre is gondoljanak!:((
nemkati
@preparátor: Még rendőrnek se vagy való.
verum
Gyomorforgató.
Szerintem a rendőrségen is már régen pártkatonák vannak, nem szakemberek.
Jogállamban szerintem közelébe se lehetnének semmiféle egyenruhás szervezetnek.
preparátor
@eszegfu: Világos számomra, hogy trauma a gyereknek, de magam nem szólnék bele a rendőrök munkájába. Ki tudja, hány olyan hülye szabály van, ami miatt esetleg megint meg kellett hallgatni. Ismétlem, nem tudom, de ne a helzinki bizoccság döntse már el!
Toby
@preparátor: Olvass bele a Be-be és a Rendőrségi Tv.-be - kis maflám ! Művelőggyé, brutál egyszerű vagy !
A konda és a nyilaspárt Központi Bizottságában nem találtak más írni-olvasni tudót ?

Gyermekkorút kivételes esetben és felkészülten, ha a vallomása másként nem pótolható, hogy ne kerüljon sor ismételt kihallgatására !
Egyszerűkém !
preparátor
@Toby: Keveset olvasgatom az R Tvr.-t, nem az alapján kell ellátni a feladatom!
Logikának is egyszerű, hogy egy vizsgáló fölöslegesen nem szaporítja a munkáját, így a meghallgatás szükséges lehetett!
silber13
@preparátor: A hejjessírássod dítséretre méltó ám!:-)))))))
preparátor
@silber13: Iparkodik az ember egy ilyen művelt közegben!
nemkati
@preparátor: ma, 14:02 De ennyire eredménytelenül? :P
eszegfu
@preparátor: Az a benyomásom, hogy itt Te csak a Helsinki Bizottság "beleszólását" nehezményezed, a történet többi része meg "mellékes"... Nincs olyan "hülye szabály" még a rendőröknél sem, ha a sértett vallomása nem pótol bizonyitékot, mert az ELKÖVETŐ ELISMERTE, akkor ki tudja hányszor kell kihallgatni az eset miatt egy gyereket. Azt meg végképpen nem kellene összekeverned a "rendőrök munkájába való beleszólással", ha a szülő jogászhoz, jogvédő szervezethez fordul tanácsért, védelemért.
Toby
@preparátor: Amennyiben nem lősz a kérdéshez, nem kell szerepelni - kindertojás !
silber13
@preparátor: Talán nem kéne eröltetni a mindenáron való megfelelést.
preparátor
@eszegfu: Engem csak az bosszant, hogy a másik fél megkérdezése, álláspontjának ismerete nélkül pálcát törnek fölötte!
nemkati
@preparátor: Milyen másik fél? Kit nem kérdeztek meg? A szexuális bűnöző vallott!
nyanya001
@Toby: Itt is meglátszik az értékítélete.
Lövése se sincs de bele kreparátorkodik.
eszegfu
@preparátor: De könyörgöm a jó életbe! Miről beszélsz?! Ugyan már milyen "álláspontja" lehet a rendőrségnek, ami ellentétes a büntetőeljárásról szóló törvénnyel?! Ha pedig ellentétes, akkor törvényellenes! És igy akár én is, Te is "pálcát törhetünk felettük"!!
volvós
@Toby: 13:56

Tök felesleges egy szabadfarkasra ennyi energiát pocsékolni ...-)))))
silber13
@nemkati: Hagyd rá! Kicsit dilinyós a hapsi!:-)))
papa.49
Nincs mit tenni a söndöröknek alaposan körbe kell járni a témát mert az elkövető lehet hogy kebelbarát retyerutyája, vagy etnikum ilyenkor ki kell fárasztani a feljelentőt hátha visszalép!!!
Szerintem meg már régen le kellett volna zárni a pacákot, nem csak az ügyet!!!
eszegfu
@nyanya001: Legalább olyan "vidám" ez a szó, mint Kósa tuszi-huti kifejezése.:)))
volvós
@silber13: 14:22

...kicsit " ???Ez azért túlzás :-)))
nemkati
@silber13: Igazad van! :)) Beszéljük meg, hogy egyetértünk. :)
silber13
De észre kell venni, hogy direkt csinálja itt, szándékosan játszik hülyegyereket. Vagy ha mégis ilyen, akkor bizony egyenest Döblingde kellene elhelyezni!
eszegfu
@silber13: Magam sem tudom eldönteni...csak megjátsza magát, vagy tényleg ilyen?!
nemkati
@eszegfu: Egyéb témákban is nagyon el van rugaszkodva a rögvalóságtól. :) És most képzeld el, hogy Simicska Vonában látja a jövő miniszterelnökét, talán még segíteni is fogja odakapaszkodni, és akkor az ilyenek lesznek a szekértolói. Ha van Isten (de nincs), akkor ez soha nem következik be.
silber13
@eszegfu: Én úgy látom, van benne, valamilyen marha nagy ki vagyok énséggel párosuló rosszindulat., mások lenézése. Egyáltalán magyar ez a szerencsétlen?
papa.49
@silber13: Az eredeti nevéből ítélve nem, de nem is ez a lényeg, a lényeg az hogy szeretnének már a húsosfazék körül csak ők üldögélni, mert már nagyon éhesek))))))))))))
laja70
@nemkati: Jó, hogy a cikk Simicskáról és Vonáról szól!
bencemacska
Képzeljétek el, hogy egyedül képviseli itt a "mindent elsöprő többséget"!!!
Hogy a fenébe tudja bizonyítani, hogy ő mindenben jobb, több, mint mi!
Gondolom, hogy rohadt nagy pénzért vállal egy ilyen lealacsonyító tevékenységet!-:))))
eszegfu
@silber13: Lehet, hogy azért van, mert maga mögött érzi a Fideszt és azt gondolja ez örökké igy marad. Szerintem M.o-n él.
volvós
@bencemacska: 15:24
Át kell az ilyenen nézni, mint az üvegen, mintha itt sem lenne.
Bojkottálni kell a válaszadást, ez teszi tönkre az idegeit.
" Ez " csak egy troll, van ilyen pár a fidesz WC-jében.
Olyan WC papir-helyettesek ! :-)))) Nagy eröfeszités
árán nekem már sikerült bármilyen mocskosságára nem felelni.
eszegfu
@nemkati: Ilyen "messzire" én nem is mentem...Ha átgondolom a mostani tanácsadói gárdáját, hát az sem valami "nyerő". És mindig rosszabb jön!:(((
volvós
@laja70: 15:05

KIcsit rossz helyen vagy...olovasd el a címet
bencemacska
Én már ott kiakadok, hogy tanúként hallgatnak ki egy sértettet! A sértett a panaszát kell, hogy elmondja!
Azt sem értem, hogy ha valaki feljelent - pl azért mert igazat írtam róla egy kommentben -, akkor a rendőrség miért tanúként hallgat ki?! Azért mert, ha vádlott vagyok nem vagyok kötelezhető az igazmondásra. Lehet indítani velem szemben még hamis tanúzásért is eljárást!
Lepényleső
Gondolni sem merek arra a lehetőségre,amire gondol ilyenkor az ember gyermeke.
Az ismételtetések miértjére,az addig rögzítetteket élőben újra felelevenítésre?
Ez sem különb erőszak tevés,mint az első elkövetés?
karma1
Azert az vegulis nem derul ki az irasbol, hogy MELYIK orszagban tortent ez az eset, de barhol tortent is, bunkosag volt a rendorseg intezkedese a kobon.

Az, hogy a cikk vegen hivatkoztak hasonlo esetekre Borsodban , az csak egy lehetoseg.

Nagy az Isten allatkertje, sajnos...
Január
@karma1: Ettől függetlenül, hogy nem tudjuk, hogy hol történt a dolog, szegény gyerek egész életében emlékezni fog ezekre a kihallgatásokra.
Ez felér egy szadizmussal amit ezzel a gyerekkel művelnek, ifjúság elleni bűntett. A hatóságok pedig nagyon impotensek, ha kevés nekik az eddigi vallomástétel.
karma1
@Január: Sajnos, pontosan igy van. Pedig Ma.o.-n is van meg valami kulon feltetel az ilyen kihallgatasokra: azt hiszem, csak no vegezheti es pszichologus jelenleteben... De itt nem derul ki, hogy hol volt ez az eset...
Egyebkent a nemi eroszak felnottkent is szornyu elmeny egy nonek, nemhogy kisgyerekkent, plusz pedofiliaval...:o((((
Hari
Kíváncsi lennék, ki a zaklató , most már a rendőrség mellett. Mert szerintem onnan fúj a szél. Ha valóban mindent egyértelműen elmondott a kislány az első meghallgatásán (és tegyük hozzá, hogy ebben a korban a gyerekek nem fantaziálnak), akkor egyet tehet a hatóság: lekapcsolja az elkövetőt. Ha nem így tesz, akkor valami hátsó okkal csűri-csavarja a dolgot, akár sugallatra is, hogy a vallomást értékelhetetlennek mondják ki.
eszegfu
@karma1: @Január: Hsz-tekhez annyit teszek hozzá: ez a kislány tulajdonképpen többször "átélte" magát az "eseményt"... először, amikor megtörtént, és többször, amikor kihallhatták... és is azt gondolom: egész életében kisérteni fogja.
Helsinkiben 1975-ben irtak alá egy záródokumentumot az emberi jogok megvédéséről, majd M.o-n Kőszeg Ferenc 1989-ben megalapitotta a Magyar Helsinki Bizottságot. Az alapitvány egyik fontos célja -- többek között- "a rendőri tevékenység ellenőrzése". Ahogy "körbenéztem", nem találtam külföldön ilyen szervezetet, tehát ugy gondolom, hogy a Helsinki Bizottság által "kifogásolt" eset M.o-on történhetett.
nemkati
@eszegfu: "A Magyar Helsinki Bizottság számolt be arról, hogy egy anya azzal fordult hozzájuk"
Ettől még fordulhatott hozzájuk nem Magyarországról is az anya, de ennek kicsi a valószínűsége. nem is tudom, hogy egyáltalán tudna-e tenni valamit a Magyar Helsinki Bizottság, ha más országban történt volna a bűncselekmény. És bűncselekmény alatt nem csak azt értem, amit az az állat elkövetett, hanem azt is, amit a rendőrség.
human
Ez azért lehet, mert az állami szervek nem kommunikálnak egymással. A kihallgatásra valószínűleg nem készültek fel ezért mikor éppen eszükbe jutott valami újra berángatták szegény gyereket. Ezt egy felnőtt még csak letudja kezelni, de egy gyerek nem.
Hasonlóval szembesültem mikor a közszférában dolgoztam. Jelentéseket kellett írni. Beadtuk. Majd egy hónap múlva ismét ugyanezeket kérték. Vajon hova tették a korábbi a korábbi jelentésünket? Aztán egy másik kormányszerv kérte ugyanezeket az adatokat.
eszegfu
@nemkati: Én most olvastam olyan esetet, amikor ők biztositották (nem a közeli években volt!) a jogsegélyt egy Szovjetunióban élő családnak. Egyébként a Helsinki Alapitvány egyik célja a "rendőri tevékenység ellenőrzése", tehát vélhetően igy kapcsolódik ehhez a büncselekményhez is.
eszegfu
@human: Valóban a fő baj az lehet, hogy "nem kommunikálnak egymással". Elég régen engem is tanuként hallgattak ki vagy 5x... mindig más "szerv" cimére idéztek. Fogalmuk sem volt az egészről és minden alkalommal órákig tartott, amig előlről elmondtam és leirták. Ez ugy derült ki, hogy már nagyon untam az egészet és az utolsó alkalommal csak annyit mondtam: "tartom magamat az 1 hete adott vallomásomhoz". A válaszuk: azt ők nem ismerik, mert a kollégák nem küldték át a jegyzőkönyvet.
karma1
@eszegfu: Huuu, Te aztan alapos egy janyka vagy! (Ezt en nem tudtam, csak most Toled, de szamomra igy is egy kicsit japanul van, mert egy ujsagcikknek elsosorban rogzitenie kene az idot es a helyet, amikor es ahol az eset tortenik.)
Koszi a faradsagodat, ugyes es alapos vagy , mint mindig!...:o)))
preparátor
Miért nem nevezik ki belügyminiszternek a helzinki bizoccságot? Ők már csak jobban tudják, hogy működjön a rendőrség!
eszegfu
@karma1: Tulajdonképpen egy hir akkor hir, ha tartalmazza az Általad irt "kellékeket", ill. valóban ezzel kezdi. Szerintem a kislány "védelmében" nem irhattak semmi ilyesmit, nehogy be lehessen azonositani... Tudod: Neked a fejedben van, amire szükséged lehet...nekem meg nincs... erre szoktam mondani én "seggnehéz vagyok", mert ki kell "seggelnem", vagyis ülnöm kell, ha valamit meg akarok tudni.:)))
human
@eszegfu: Gyanús vagy te nekem. A gyanúsítottakat szokták kihallgatni többször, hogy az ellentmondásokból következtessenek arra mennyire mond igazat.
human
@eszegfu: De persze ilyet nem feltételezek rólad, ahogy a kislányról sem :)
silber13
@preparátor: Gyakorold még a "helzinki bizoccság" helyes leírását! Tudom, neked marhára nehéz, de néhány hónap és talán menni fog!:-)))
karma1
@nemkati: Dragam, hol olvastad, hogy "Magyar"? Mert en igaz hogy csak ezt a cikket olvastam, de ebben nem volt benne, hogy "Magyar", csak Helsinki Bizottsag...De mar keson olvastam, lehet, hogy elkerulte a figyelmemet... (Valoszinu ezert sem tudom, hogy hol tortent az esemeny...)...:o(((

De akarhol tortent, rendori tulkapas volt, felesleges zaklatas...:o(((
preparátor
@silber13: Nekem nagyon megfelel helzinki bizoccságnak is. Ezzel talán jelzem is a mérhetetlen fontosságát és komolyságát!
nemkati
@karma1: Drágám, hát itt olvastam:
444.hu/2016/03/02/negyedszer-is-kihallgatnak-a-hatosagok-a-szexualis-buncselekmeny-aldozataul-esett-8-eves-kislanyt

A bizottság magyar, de tényleg nem tudni, hogy hol történt a bűncselekmény.
karma1
@nemkati: Igy mar mindjart mas, mert en csak a fenti cikket olvastam, amihez itt hozzaszolunk, nem a 444.-et...Koszi!...:o))
silber13
@preparátor: Oh, értem én! Na igen! Az a fránya magyar nyelv és helyesírás!:-)))
preparátor
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
eszegfu
@human: 10:35 Mára már én is azt gondolom: nem sok hiányzott, hogy megvádoljanak... de akkor én ezt nem fogtam fel. Feljelentett az üzlettársam és marhára nem értettem... De ugye a "sors" megbüntette...rá kb. 7-8 évvel u.csak tanuként hivtak a biróságra és az üzlettársamat jó pár évre leültették... "visszanyalt a fagyi", de nem miattam, hanem egy egész más ügyben! Kösz. azért a bizalmadat! A cikk témájához... most olvastam egy hasonló tragédiát... 4 éves kisfiuval fajtalankodott az apja + barátja... ma már 7 éves és a biróság ugy itélte meg: kötelező láthatása van az apának 2 hetenként, sőt folyamatban van, hogy akár 1-2 hétig is nála lehet. Sajnos a kisfiu mára "kezelhetetlen", a pszichológus szerint tönkrement az élete + az anyjáé is! Mégis ez egy biróság döntése!:(((
eszegfu
@preparátor: Lehet ez a véleményed... de ha olvasnál a Helsinki Bizottságról valamit is, akkor talán tudnád jobban eldönthetnéd a "fontosságát és a komolyságát". Egyébként meg tényleg: mennyivel fontosabb és komolyabb a Matolcsy-féle MNB alapitvány?!
silber13
@preparátor: Az a " gittegylet "mindössze "1989-ben alak9lt, és a kedvenc rablóbandád 1988-ban.és a két dátum közötti kb fél év a fityiszen belüli marakodással telt el, hogy ki legyen a főnök. És alig alakultak meg. máris beindultak a csalások, lenyúlások! Ha érdekel,akkor ezeket megtalálod a pártod könyvében, az autós üzlettől a pártszékház eladásán át a dolomit ügyig, stb, stb! A sSengeni Bizottságot viszont Európa kmolyan veszi
Toby
@eszegfu: Számos példa van arra, ha a tanú a többszöri, ugyanarra a kérdéskörre vontkozó kihallgatást zaklaatásként éli meg és ez a jegyzőkönbyvekből is bozonyítható, akkor a tanú, vagy jogi képviselője, szülője, vagy más törvényes képviselője az ügylszségen tegyen panaszt, az ögyész már nem tudja benyelni a panaszt, hisz vérható, hogy a tanú a bíróságon is megborítja a bilit ebben a kérdésben !
A zaklató jellegű, macerálós ismételt kihallgatások alkalmasak lehetnek a kényszervallatás ( pszichikai kényszer ) megállapítására is !
Mindenkinek ezt az eljárási módot ajánlom, az ügyiratból kiderül, hogy indokolt volt-e a tanú sorozatkihallgatrása, vagy a nyomozás/vizsgálat megrekedt és csak a határidő hosszabbíttatása végett foganatosítanak lástzat nyomozási cselekményt !
eszegfu
@Toby: Egyetértve csupán kiegészitem a hsz-det... Én ezt "zaklatásnak" látom, a "vizsgálat nem rekedt" meg, mivel az elkövető az első kihallgatásán már beismerte cselekedetét. Nyilván hasonló indokkal fordult az anyuka a jogvédő szervezethez segitségért.
Toby
@eszegfu: Kösz. A nyom. határidő hosszabbításának házi trükkjeit, általánosságban jelöltem meg, az ügyész is ismeri ezeket a trükköket, amennyiben kakiban van a nyomozó vagy a vizsgáló, mert bármely okból kezd kicsúszni a nyom. határidejéből, akkor újabb kihallgatási indokokat kreál, majd a határidő hosszabbítása iránti előterjesztésben leírja, hogy " indokolt az újabban felmerülő adatok alapos ellenőzése és esetleges szükséges további nyomozás cselekmények foganatostása" az ügyész meg jóságosan rábólint !
Amennyiben nincs kikhez nyulni, akkor ismét előveszik a korábbi tanúkat !
A Be. nagyon sok hatósági jogkört biztosít, sok esetben az elkenéshez is !
eszegfu
@Toby: Ha jobban átgondolom, ezeket a "határidő hosszabitásának házi trükkjeit" nemcsak a nyomozóhatóság alkalmazza, hanem minden m.o-i szerv! Most sok a büncselekmény, vagy kevés a nyomozó, hogy igy kell taktikázniuk... nem tudom... Mindezek ellenére és a témánál maradva... nem gondolom, hogy a kislány esetében igy kellett volna eljárniuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.