Kelet-Európa távolodik-e a nyugati modelltől? címmel közölt terjedelmes elemzést a Le Figaro.

A francia konzervatív lap szerint miközben a rendszerváltás után a közép- és kelet európai országok az európai modell heves követői voltak, lelkesen csatlakoztak az Európai Unióhoz és az NATO-hoz, a migránsválság nyomán a demokrácia működéséről önálló víziót alakítottak ki.

Liberális éltanulóból nacionalista és eurofób lett

Magyarország a cikkszerző Isabelle Lasserre szerint a korábbi szovjet szatellitállamok közül a legliberálisabb volt, ezért természetesen és könnyen illeszkedett be a hagyományos európai demokráciák közé, Orbán Viktor vezetése alatt azonban az ország a "konzervatív és eurofób nacionalizmus" élharcosává vált Jaroslaw Kaczynski Lengyelországával egyetemben.

"A varsói és budapesti tekintélyelvű kormányok sorozatosan megsértik az emberi jogokat és a jogállamot. Elutasítják a muzulmán migránsok befogadását, mert Európa keresztény identitásának veszélyeztetését látják bennük" – hangsúlyozta a lap, amely szerint Közép-Európa most először lép fel oly módon, hogy "az radikálisan megkülönbözteti az európai modelltől a migránsokkal szemben és a demokráciagyakorlásában". 

A Le Figaro arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás után 26 évvel Keleten az életszínvonal alacsonyabb az uniós átlagnál, és "a növekedésből kiszorult emberek most vesznek revánsot". A lap szerint jóllehet a demokrácia új koncepciója Nyugat-Európában is megjelent, a legfőbb különbséget az okozza, hogy "Közép-Európával ellentétben a bevándorló és Európa-ellenes mozgalmak Nyugat-Európa régi országaiban még nem jutottak hatalomra."

Identitásválság jöhet

Az újság szerint megvan a kockázata annak, hogy felszabdalja az Európai Uniót az újfajta megosztottság azok között, akik megkérdőjelezik a régi Európa hagyományos értékeit és azok között, akik nem akarnak azokon változtatni vagy alkalmazni azokat az új világhoz. Annak ellenére bekövetkezhet ez a cikk szerint, hogy "az Európa-ellenes kormányok" Budapesten és Varsóban nem kérdőjelezik meg a demokráciát, de olyan koncepciót valósítanak meg, amely alapján úgy tekintik, hogy egy választási győzelemmel minden hatalmat megszereztek, beleértve a játékszabályok megváltoztatásának jogát is, tekintet nélkül a kisebbségek véleményére vagy érdekeire.

"Közép-Európa jelenleg azt a demokratikus kultúrát kérdőjelezi meg, amelyet az Európai Unió tagállamai eddig adottnak gondoltak". Jacques Rupnik szerint a kelet-európai ellenállás miatt Nyugat-Európának is végig kell gondolnia, hogy mi az identitása.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
No, azért tisztázzunk valamit ! Nem Magyarország lett nacionalistább, mint volt, hanem egy szarházi, bűnöző, hazudozó, köpönyegforgató, mocskos tolvaj csürhe, "melynek" azért kell az illiberális középkor, mert csak abban lehet igazán büntetlenül lopni, csalni, hűtlen kezelni és persze közpénzen "saját lábon állni " !
Ebből a bagázsból már csak az ebola hiányzik, vagy egy szép adag anthrax !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
No, azért tisztázzunk valamit ! Nem Magyarország lett nacionalistább, mint volt, hanem egy szarházi, bűnöző, hazudozó, köpönyegforgató, mocskos tolvaj csürhe, "melynek" azért kell az illiberális középkor, mert csak abban lehet igazán büntetlenül lopni, csalni, hűtlen kezelni és persze közpénzen "saját lábon állni " !
Ebből a bagázsból már csak az ebola hiányzik, vagy egy szép adag anthrax !
perfekt
Ez az újságírónők Com Bendit-je.Olyan történetek-közé von párhuzamot országunk-és nyugat -Európa között amik tegező viszonyban nincsenek egymással.És fél valamitől-!
1.Az Orosz! megszállástól-megszabadult országunk kapaszkodását Európa és a Nato felé-idétlen módon-már az első mondatában összekapcsolja, a migránsokkal,nacionalista jelzővel.
/.a Nem tudod-mert nem éltél,vesztes oldalon-idegen hadsereggel a nyakadon,hogy milyen is az.Ha máshol nem,könyvtárban olvashattál volna arról, milyen is az!
/b.A demokrácia mint alap érték. a te írásodban,kiabál az otromba dilettantizmustól:
Amikor becsmérled-a Lengyel-s Magyar kormányt az emberi jogokkal kapcsolatban-és idegen gyűlöletről beszélsz szíves figyelmedbe ajánlom-gyarmatosító politikátokra,mindent annak köszönhettek amitek van--az onnan behurcolt-vagy letelepedett migránsoknak--nem elfelejtve a földjeikről, minden az országotokba bevitt javaikról!
És mégis porig aláztátok őket emberi mivoltukban-vallási származási-etnikai hovatartozásukban ,Istenük kigúnyolásával!S mikor ők kérték megszüntetését, újabb-és újabb sebeket ejtettetek-rajtuk persze, a demokráciátok nevében! Nekünk pedig pofáztok a migránsok kezeléséről.Megkaptátok a választ rá!Most minden sarkon rendőr- légiós,és lehet ,hogy lesznek zárt kapus mérkőzések, a labdarúgó EB-n zárt kapus demokrácia árván lengedező trikolór híresen szép 3-as jelszavával búsongva..És az ártatlanul elhunytak--halálában azok is bűnösök kik nem lőtték őket--de tudod a szavak ereje gyilkolni is tud-éles fegyver.És most itt pucsítol ilyen összehasonlításokkal.Túl sok nálatok a Com Bendit,meg lennénk mi nélkületek is,és az ilyen cikkek nélkül is-a pénzt mit kaptál, a melltartódba-vagy a zsebedbe ,nem az minősíti írásodat, hanem az-hogy megtalálja az olvasó s,megtalálod e benne te is a tárgyszerűséget, és saját magadat.
Tudjuk jól-kik élik az egymást váltó pénznyelők pártok nyűgét--reméljük van oly bölcs ,hogy egyszer végre magáénak tudja az ami az övé is-nem kelletek-ti hozzá.
teuton
@perfekt: Hat en szegyellnem magam ilyen irast kiadni a kezemböl, de ha a gyerekeid olvassak, akkor ök is szegyellni fogjak magukat miattad! Mennel inkabb vissza az altalanosba es megtanulhatnal helyesen MAGYARUL irni es fogalmazni! Addig meg inkabb hallgass es ne te oszd az eszt masoknak... Az internet nem az 50 IQ alattiaknak van!
Desischado
Itt orbán és a bandája itt a rákfenéje ennek az országnak. Ezt a fekélyt kellene kivágni az ország testéből!
Szókrakész
"Orbán Viktor vezetése alatt azonban az ország a "konzervatív és eurofób nacionalizmus" élharcosává vált Jaroslaw Kaczynski Lengyelországával egyetemben."

Ez így sima hazugság, vádaskodás, rágalmazás, ...csúsztatás.
Mo azzá lett amivé tettétek.
És a legnagyobb baj, hogy a saját hiobátokat, mulasztásotokat, de legfőbbképpen akaratotokat Orbánra fogjátok, mikor az ország maga, lett eurofób, mert 25 év alatt, vagy 2004 óta nincsenek azonos bérek, nyugdíjak, szoc ellátás...
Ti magatok nem akartátok, akarjátok, de most Orbánra kell kenni.
Ha más lenne hatalmon, akkor arra.
Szókrakész
@teuton: És te milyen alapon vagy ilyen kirekesztő?!?!?!
Ki vagy te?!?!?!
Szókrakész
@teuton: Amúgy, ha az agyad bitszámát tekintem, akkor nagyon feszítve talán beférnél egy biathlon versenybe.
De írogass csak másokról, ezzel önmagad minősíted.
fekete
A Franciak,hogy a Magyarok el utasitjak a Muslemok betelepe'te'se't MO-ba,vagy mashova?
Nem volt gyarmata MO+nak egy ilyen orszag sem,mind a Franciaknak,kik kicsavartak a fekete'k
ve're't is a Muszlomokeval gyutt! Sorry Le Figaro! Eleg a hulyitesbol!
terlasz
@Szókrakész: Nagyon eltévedtél, ha nem látod azt, hogy Orbán mit tesz az eurofóbia szításáért.
Az ország vezetőinek kell irányt mutatni a nép számára. Látjuk, hogy milyen ez.
Nem föltétlenül az EU hibája, ha ez maffiabanda szétlopja és saját képére formálja az országot. A saját mocskát pedig rákeni az EU-ra.
Tényleg semmi köze ennek a szent embernek az országban uralkodó állapotokhoz csak puszta rosszindulatból állítjuk pellengérre szegényt!
eugen4402
@perfekt: Egy picit túltoltad a biciklit, nem..? Anélkül, hogy részletekbe mennénk, csak kíváncsiságból kérdezem: "Com Bendit" alatt Daniel Cohn-Bendit-et érted? Úgy hiszem, meghökkentő párhuzamokért Neked se kell a szomszédba menned...
teuton
@Szókrakész: Te is önmagad minösited, föleg a kirekesztö stilusoddal, amit stilusnak azert nem lehet nevezni. Aki nem tud helyesen irni, az helyesen gondolkodni sem tud. Na persze az iskolaban ezt nem tanitottak...En csak ezt kifogasoltam, te pedig rögtön beleavatkozol ami nem rad tartozik es intelligens melymagyar modon szemelyeskedsz es srtegetsz. Na hat ez ami teged minösit! De mar megszoktuk...
libellle
@teuton: tegnap 23:35 HAHAHAHA annyira perfekt, higy egy személy nevét nem tudja rendesen leirni a buta. Cohn Bendit helyett irta com bendit. Na és itt, ahogyan irod kiállitotta az IQ- bizonyitványát. Szegény
libellle
@teuton: 9:10 Oja, de ha véletlenül öt mármint ezt a szegény szokratészt kritizálod akkor bizony a fekália- készletéböl nagyon beken mindenkit.
perfekt
@teuton: 23:35 -re szia.Tolvaj időben írsz-tudod,az éjszakát nevezik annak.Vagy éjjeli őr vagy esetleg ,lehet,hogy a magyar nyelv olvasása-okoz ekkora nehézséget 17:55-től--23:35-ig.tartott .Lám,- lám megértetted azért mit írtam. Jó ötlet igazad van- vissza megyek az ált.isk 5. osztályába ,és meglátogatlak titeket.Milyen ötletes vagy--észt osztani! koma neked-?-ki van csukva--lehetetlen!Tudod, az vagy van az embernek- vagy nincs.Neked?,,,,,,,,,,,,,,annyi, talán hogy estig kitart..A NET használata hapsikám kortól-és nemtől független, és csodálkozva veszem észre-hogy --22-es IO. val te --- és libelle is itt kolbászolhat, pedig szerintem azt sem tudjátok mi a jelentése az-IQ-nak!. Nincs miért szégyenkeznem ,s a gyermekeimnek főleg nem-nekem is csak azért-mert válaszolok unatkozó semmitmondóknak! Na gyerekek, leülhettek,ez elégtelen.
bundi
@Szókrakész: "Mo azzá lett amivé tettétek."...
azért nem gondolod, hogy a magyaroknak is volt valami köze ehhez?...és igen vannak nekik is hibáik...pl, hogy a pénz elköltését a mindenkori vezetésre bízták...de gondolom azt hitték, hogy a választott vezetők talán a népért cselekszenek...de nem...és most kezdenek szembesülni, azzal hogy az ország úgy viselkedett mint egy taknyos kamasz...amit kapott pénzt azt focira hobbira, értelmetlen kütyükreés chips-re verte el...és most hogy a pénz el fog fogyni...most meg y a nyálverés ezerrel, hogy bármi is fog történni, az nem a vezetés hibája hanem az unió meg az imf, meg a gyurcsánybajnai meg a migránsok tehetnek róla...vagy te hogy gondolod ezt?..."És a legnagyobb baj, hogy a saját hiobátokat, mulasztásotokat, de legfőbbképpen akaratotokat Orbánra fogjátok, "
...és a másik...szerinted meddig kellene tömniük vissza nem térítendő támogatásokkal egy olyan rendszert amelyik nyiltan harcol ellenük?...
perfekt
@libellle:Szia HAHAHANeked is, csak egy sort.Csak maszatolsz pimpili-dobálod,az IQ számokat pedig, azt sem tudod mi az--mikor osztották, te a sorvégén voltál_-s az ábra mutatja-maradtál is.Én jól érzem magamat ,amennyim van.Ha nincs egy sem-akkor pedig zseni vagyok mert ,megértek mindent, mindenkit, még téged is:-))) A (K)com szó jelentése az ő esetében ,az orosz rettegett komisszár szó.rövidítése--nem érdemtelenül.!- Így azután keresgéljetek még.Ha nincs mondanivalótok--akkor jön a helyes írás ,a falka védelem,tetszikek osztása stb.De ezekkel a módszerekkel hátra fele mentek,.persze nektek mindegy, egyszer mindég-megérkeztek valahová:-)
perfekt
@eugen4402: 04:26.Szia:miután,véleményes Benditből egy van--a politikai életútja során akarnoki viselkedései miatt lett neve az ami.1968 ban,mikor helyeselte az oroszok bevonulását Prágába lett neve "Dani le rouge" a francia diáklázadás kétes hírű kinevezett vezetője lett-majd , Marxista anarchista nézetei miatt lett neve komisszár--Németországból ki is tiltották!Nem a szomszédból van a párhuzamosság érdeme.A kerékpár: hm Azt Balogh tolja a hülye-ahelyett ,hogy "ülne és dzsalna".
eugen4402
@perfekt: Látod, ez a com (komisszár) megjelölés nekem is új volt. Amúgy a Vörös Dani alakját mindenki másnál tökéletesebben ábrázolta R. Merle az Üvegfal mögött c. művében, melyben a nanterre-i diáklázadás eseményeit írta le már-már kínos precizitással. A politikai pályája tényleg érdekes, bár nem egyedülálló, ő pirosból kizöldült. Mások is pirosból indultak, és mára már a szivárvány minden színe elfogyott, még a barna is, pedig az nincs is a szivárványban...
perfekt
@eugen4402: A politika pontosan ilyen mint nevezett személy: kaméleon.Így azt tudják megjeleníteni,amit a tömegek akarnak látni.S legbelül ,a politikus színtelen érzéketlen,önző,gátlástalan és hazug!Mind -egytől -egyig.S hogy velünk mi van?-a kutyájukat nem érdekli.Na erről ennyit-,többit az őrszobán.:-)
Szókrakész
@teuton: Igazad van.

"Addig meg inkabb hallgass es ne te oszd az eszt masoknak... Az internet nem az 50 IQ alattiaknak van!" (sic te)

Remélem önmagadból indulsz ki.
Szókrakész
@libellle: Gyere beszélgessünk Merkelről, a banyádról és szerinted az általam nem ismert, nem értett Németországról!
eugen4402
@perfekt: Ne rontsd el a politikusok ünnepét, mert ha mi nem ütjük-verjük egymást, akkor ők boldogtalan kétségek közé zuhannak. Ők akkor "teljesítenek jobban", ha mi durva szavakkal illetjük egymást, egymással harcolunk, addig ők zavartalanul űzhetik nem is annyira kisded játékaikat. Ma még hadd ünnepeljenek, majd holnap ők lesznek a Soros-ok...:-)
perfekt
@eugen4402: No-re comment--5 tetszik --neked.--egyetértésem mellett.
libellle
@Szókrakész: ki akar veled még itt beszélgetni? pelleraniko, veröce perfekt és stb. amennyiben itt élnél oh gott!! még nagyob borzalom lenne hogy itt élsz a nyakunkon mert otthon nincs munkád és itt nem lehet tudni miböl élsz, ellenére ennek imádott vezéredet élteted. ha itt élsz akkor menj haza. van nekünk pont elég hülye szász akiket sajnos nem lehet kivándoroltatni.
Csizmás Kond
...mongyuk az uniós tagságnak nem volt feltétele a merkelbanya vendégseregének a kötelező befogadása...
wagabund
azért a(gazdag) nyugat is megéri a pénzét...én még emléxem a belga katonák kongói vérengzéseire...Lumumba lelövésére...a belgák mit védtek ott (belga)Kongóban? csak nem brüsszelt?..egy rokonom a francia érdekek védelmében harcolt afrikában...a gallok mijalófaszt kerestek ott a légió támogatásával?jó sok vér folyt...
...meg amiről nem tudunk...de a magyarok azok nacionalisták!...hát persze! bagoly mondja ...
Szókrakész
@libellle: Mondd meg hol élsz, odaköltözök, hogy boldogítsam mindennapjaidat.
Szókrakész
@libellle: "van nekünk pont elég hülye szász akiket sajnos nem lehet kivándoroltatni."

Nem vagy egy kicsit neonáci?!?!?!

Hogy fér ez össze az általad annyira imádott Merkeli befogadó politikával?
Ja, hogy a migráncsok azok jók, a szászok pedig takarodjanak?!?!?!

Itt bizonyítottad az abszolút sötét értelmi szintedet. Önmagad gyaláztad most meg.
Totál beégtél.
eugen4402
@wagabund: Sőt, ha jól tévedek, akkoriban volt valami svéd gróf is, aki zsoldos légiflottát működtetett. Jó pénzért vállalt zártkörű légicsapásokat saját személyzettel, saját gépekkel. A nevére már nem emlékszem, sajnos.
libellle
@Szókrakész: TÜNJ EL. Te egy primitiv emberke vagy
Szókrakész
@libellle: Ezek szerint a primitív szó jelentését se ismered.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.