A Nemzeti Választási Iroda befejezte a Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő által földügyben kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését, a képviselő 181 318 érvényes aláírást nyújtott be – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén Budapesten.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a földügyi népszavazási kérdést, amely így szól:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?".

A politikus június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-én kezdte meg az ívek ellenőrzését.

A bizottságnak adott tájékoztatás szerint a képviselő 27 989 ívet adott le, ebből 743 nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, (vagy mert más népszavazási kérdés szerepelt rajta, vagy pedig, mert az aláírásgyűjtő nem vagy hiányosan tüntette fel az adatait, 430 esetben pedig a személyi azonosító volt hibás).

A megfelelő ívek száma 27 246 volt, az érvényes íveken szereplő aláírások száma pedig 226 300. Közülük 44 982 volt érvénytelen, 4435 esetben azért, mert a választópolgár nem vagy hiányosan tüntette fel valamely személyes adatát, 45 esetben az aláírás nem a támogató választópolgárra vonatkozott, 1835 esetben az aláírónak nem volt választójoga, 18 293 esetben többször írták alá az ívet, 20 374 esetben pedig a választópolgár azonosítása nem volt eredményes, mivel az adatok eltértek a központi névjegyzék adataitól.

Az összes érvényes aláírás száma így 181 318 lett a népszavazás kiírásához szükséges 200 000 helyett.

Az NVI elnöke szerint "nem kirívó", hogy 19,88 százalék volt az érvénytelen aláírások száma, mint mondta, a 2008-as Fidesz kezdeményezte népszavazásnál az egyes kérdések esetében 19,29 és 20 százalék közötti érvénytelen aláírásokat találtak.

Az ülésen Patyi András, az NVB elnöke hangsúlyozta: az íveken feltüntetendő adatok -

a választópolgár neve, személyi azonosítója, anyja neve – "nem túl bonyolult adatok",

és véleménye szerint "figyelemnek és fegyelemnek kellett volna megnyilvánulnia a gyűjtés során".

Litresits András, az MSZP delegáltja az ülésen javasolta, az NVB döntsön arról, hogy a 20 ezer érvénytelen aláírást ismételten és tételesen ellenőrizzék. Az ellenőrzés metodikájáról pedig azt mondta, olyan programot kell készíteni, amellyel az ellenőrzéskor nemcsak személyi azonosítóra, hanem névre és a választó anyja nevére is lehet keresni.

Tóta Áronné választott tag szerint ugyanakkor az NVI gondosan ellenőrizte az aláírásokat, és ő is amellett érvelt, hogy a személyi azonosítónak "stimmelnie kell".

Az ülés után tartott sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán azt mondta, a Kúriához fordulnak, hogy érvényesíteni lehessen annak a több mint 20 ezer választónak az akaratát, akit az NVI nem tudott azonosítani.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Teccettek volna 400 ezeret gyűjteni és akkor most nem kellene kapkodni fűhöz-fához. Az NVI-nek amúg alapból "a KURVA ANYÁTOK!". Elnézést az ocsmány szavakért, csak Bayert Zsoltot idéztem, aki ezért most kapott kitüntetést Lázár Jánostól.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Perwool
@Mirabilis: Jogában van kiírnia a tetvesnek! Minden féle "herce-hurca" nélkül!!!
Perwool
@Mirabilis: Lemarad, ebben az ügyben mellé állt a Jobbik is!
human
Teccettek volna 400 ezeret gyűjteni és akkor most nem kellene kapkodni fűhöz-fához. Az NVI-nek amúg alapból "a KURVA ANYÁTOK!". Elnézést az ocsmány szavakért, csak Bayert Zsoltot idéztem, aki ezért most kapott kitüntetést Lázár Jánostól.
nemfideszes
A vizitdíjas népszavazáson jószerivel elég volt egy aláírás, most viszont kismillió adatot kell feltüntetni...és ha véletlenül rosszul görbül egy szám, egy betű a "pártatlan" NVI még véletlenül se olvasná ki helyesen, és máris érvénytelen.
És persze ne feledkezzünk meg kubatov Szabad Európa Csapatáról és a "jóindulatú" fideszbirkákról sem akik szándékosan rontották el a beírt adatokat.
Perwool
@Mirabilis: Próbáltam rákeresni, de gondolom a sziklaszilárd alaptörvényben...
Na, de hátha valamelyik olvasótársunk tudja...
Perwool
@Mirabilis: Nekem úgy rémlik, ha az országgyűlés képviselő többsége megszavazza, akkor nem kell aláírás... biztos fenn van a net-en. De inkább olvasok, mint keregessem-:)))
nemfideszes
@Mirabilis: index.hu/belfold/2016/05/10/kvotareferendum_megszavazta_a_parlament/
Természetesen "mérlegelésről" szó sem volt, megnyomták a gombot vezérük elvárásának megfelelően és annyi. Fideszesek esetében morális szempontok amúgy sem játszanak.
Desischado
Megnézném én azokat az íveket... A nyakam rá, hogy csaltak pálfy nagysasszonyék, mert hűen szolgálják a fideszt. Mocskos férgek! Nem emberi, mennyire utálom őket, főleg azt a nyalonc gerinctelen némbert!
aremy
@Mirabilis: az országgyűlés a földügyi népszavazást mérlegelte.
Mangu
@Desischado: Azoknak kellett volna alaposan megnézni, akik leadták. Ki kellett volna szűrni a "beépített" felíratkozókat - az aláírás gyűjtő ív egyértelmű, a hibás kitöltő hülye vagy szándékosan csal. Bizalom alapja az ellenőrzés, felügyelet alatt tartás és nem a vakság, hozzá nem értés. Ne feledd, nagyon tudnak már csalni, lopni, hazudni ebben a kis hazában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.