A Nemzeti Választási Iroda befejezte a Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő által földügyben kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését, a képviselő 181 318 érvényes aláírást nyújtott be – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén Budapesten.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a földügyi népszavazási kérdést, amely így szól:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?".

A politikus június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-én kezdte meg az ívek ellenőrzését.

A bizottságnak adott tájékoztatás szerint a képviselő 27 989 ívet adott le, ebből 743 nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, (vagy mert más népszavazási kérdés szerepelt rajta, vagy pedig, mert az aláírásgyűjtő nem vagy hiányosan tüntette fel az adatait, 430 esetben pedig a személyi azonosító volt hibás).

A megfelelő ívek száma 27 246 volt, az érvényes íveken szereplő aláírások száma pedig 226 300. Közülük 44 982 volt érvénytelen, 4435 esetben azért, mert a választópolgár nem vagy hiányosan tüntette fel valamely személyes adatát, 45 esetben az aláírás nem a támogató választópolgárra vonatkozott, 1835 esetben az aláírónak nem volt választójoga, 18 293 esetben többször írták alá az ívet, 20 374 esetben pedig a választópolgár azonosítása nem volt eredményes, mivel az adatok eltértek a központi névjegyzék adataitól.

Az összes érvényes aláírás száma így 181 318 lett a népszavazás kiírásához szükséges 200 000 helyett.

Az NVI elnöke szerint "nem kirívó", hogy 19,88 százalék volt az érvénytelen aláírások száma, mint mondta, a 2008-as Fidesz kezdeményezte népszavazásnál az egyes kérdések esetében 19,29 és 20 százalék közötti érvénytelen aláírásokat találtak.

Az ülésen Patyi András, az NVB elnöke hangsúlyozta: az íveken feltüntetendő adatok -

a választópolgár neve, személyi azonosítója, anyja neve – "nem túl bonyolult adatok",

és véleménye szerint "figyelemnek és fegyelemnek kellett volna megnyilvánulnia a gyűjtés során".

Litresits András, az MSZP delegáltja az ülésen javasolta, az NVB döntsön arról, hogy a 20 ezer érvénytelen aláírást ismételten és tételesen ellenőrizzék. Az ellenőrzés metodikájáról pedig azt mondta, olyan programot kell készíteni, amellyel az ellenőrzéskor nemcsak személyi azonosítóra, hanem névre és a választó anyja nevére is lehet keresni.

Tóta Áronné választott tag szerint ugyanakkor az NVI gondosan ellenőrizte az aláírásokat, és ő is amellett érvelt, hogy a személyi azonosítónak "stimmelnie kell".

Az ülés után tartott sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán azt mondta, a Kúriához fordulnak, hogy érvényesíteni lehessen annak a több mint 20 ezer választónak az akaratát, akit az NVI nem tudott azonosítani.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Teccettek volna 400 ezeret gyűjteni és akkor most nem kellene kapkodni fűhöz-fához. Az NVI-nek amúg alapból "a KURVA ANYÁTOK!". Elnézést az ocsmány szavakért, csak Bayert Zsoltot idéztem, aki ezért most kapott kitüntetést Lázár Jánostól.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Perwool
@Mirabilis: Nekem úgy rémlik, ha az országgyűlés képviselő többsége megszavazza, akkor nem kell aláírás... biztos fenn van a net-en. De inkább olvasok, mint keregessem-:)))
nemfideszes
@Mirabilis: index.hu/belfold/2016/05/10/kvotareferendum_megszavazta_a_parlament/
Természetesen "mérlegelésről" szó sem volt, megnyomták a gombot vezérük elvárásának megfelelően és annyi. Fideszesek esetében morális szempontok amúgy sem játszanak.
Desischado
Megnézném én azokat az íveket... A nyakam rá, hogy csaltak pálfy nagysasszonyék, mert hűen szolgálják a fideszt. Mocskos férgek! Nem emberi, mennyire utálom őket, főleg azt a nyalonc gerinctelen némbert!
aremy
@Mirabilis: az országgyűlés a földügyi népszavazást mérlegelte.
Mangu
@Desischado: Azoknak kellett volna alaposan megnézni, akik leadták. Ki kellett volna szűrni a "beépített" felíratkozókat - az aláírás gyűjtő ív egyértelmű, a hibás kitöltő hülye vagy szándékosan csal. Bizalom alapja az ellenőrzés, felügyelet alatt tartás és nem a vakság, hozzá nem értés. Ne feledd, nagyon tudnak már csalni, lopni, hazudni ebben a kis hazában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.