A közpénzek elköltésének szigorítására tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ez a lépés a pályázati értékelési rendszer átláthatóbbá tételét követi, s várhatóan a héten megteszi a javaslatát.

Jelezte, hogy szerdán Brüsszelbe utazik egyebek mellett azzal a reménnyel, hogy pont kerül az úgynevezett aszfaltügy végére, s a várt 120-150 milliárd forint bírság helyett 45-50 milliárd forinttal "megúszhatja" az ország, ami később felhasználható lesz. Ez egy hároméves kellemetlen ügy lerendezését jelentheti – értékelt, hozzátéve: a kormány minden esetben tárgyalásos megoldásra törekszik.

Lázár: Szigorítják a közpénzek elköltésének feltételeit

A tárcavezető beszámolt arról is: vita van arról, hogy az unió szerint Magyarország túl gyorsan akarja lehívni a forrásokat, ő azonban azon az állásponton van, hogy ez a gazdaság átalakítása, a régió felzárkóztatása érdekében szükséges. Lázár János jelezte azt is, hogy a kormány megbízta a KPMG-t, hogy készítsen tanulmányt a 2007 és 2014 közötti uniós források hasznosulásáról. Tudatta, hogy november 15-ig a kormány kihelyezett ülést tart, amelyen az állam teljesítményét és a versenyképességet értékeli.

A miniszter kérdésre arról is beszélt: korántsem biztos, hogy 2020 után ilyen volumenű EU-s forrásokhoz fog jutni az ország, s a támogatási rendszer is érdemben változhat. Erre minden szereplőnek fel kell készülnie és jól kell felhasználni a mostani keretet – jelentette ki, hozzáfűzve, ha ez nem segít a versenyképességen, akkor "nem tudja, mi". Előbb-utóbb a magyar gazdaságnak a saját lábára kell állnia, "a létjogosultságát és az önálló, lélegeztetőgép nélküli működőképességét bizonyítania kell" – fogalmazott.

"Az a világ, hogy a hiányzó jövedelmet kiegészítjük európai uniós forrásokkal – legyen szó akár egyetemi tanári fizetésről, vagy vállalkozói profitról -,(...) véget ér" – hangoztatta.

Egy másik kérdésre leszögezte: nem tervezik a tulajdonviszonyok átrendezését, meggyőződése szerint elvégezték, amire az állam érdekében szükség volt. Ellenben az megfontolást érdemel, hogy bérnyomás van a gazdaságban, s mivel megvalósulóban van a teljes foglalkoztatás, az a következő években béremelést fog indukálni. Ezért kell a kormánynak a járulékcsökkentéssel kapcsolatos nemzetgazdasági minisztériumi terveket megfontolnia – magyarázta a tárcavezető.

Lázár Jánost kérdezték a közszféra létszámleépítéséről is. Kifejtette, hogy a háttérintézményi átszervezések miatt ez folyamatban van. Indoklása szerint az unióban Magyarországon a legnagyobb az állami foglalkoztatottak aránya, s a munkaerőhiány miatt most minden gond nélkül "át lehet vezetni őket" a piaci foglalkoztatásba. Hozzátette: nem egészségügyi dolgozók vagy pedagógusok leépítéséről van szó.

Megkérdezték arról is, hogy a jelenleg a DK-ban politizáló Eörsi Mátyás visszautasítja a kormány jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára. Azt válaszolta: nem fognak könnyeket hullatni amiatt, hogy "a maga által kért jelölést visszautasítja", ő "kilincselt" a kormány támogatását kérve. A DK parlamenti távolmaradására és szakértőinek javadalmazására pedig azt felelte, a kérdést nem a kormánynak, hanem a Háznak kell rendeznie. Megjegyezte: ha a párt így akar tiltakozni, tegye, eddig sem volt észrevehető a képviselői munkája.

A minisztert azt a hírt nem kívánta kommentálni, hogy Spéder Zoltán kiszállt az FHB-ból és lemondott elnöki tisztségéről. Annyit mondott, jó személyes viszonyban van Spéder Zoltánnal. "Azt remélem, ezután jobb lesz neki" – jegyezte meg.

Szintén kérdésre a nagypénteki munkaszüneti nap ügyében úgy nyilatkozott: a kormány még nem döntött, a téma a nemzetgazdasági miniszter asztalán van, a következő kormányülésen mérlegelik a kérdést.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Lett volna a lehetőség, pénz arra, hogy végre közelítsünk az eu-s országokhoz, ehelyett saját lábú gyermekeiteket, Vajnát, saját uradalmakat, földbirtokokat, Rogánokat, Matolcsykat, Farkas Flórikat, Mészáros Lőrinceket, Garancsikat, Simicskákat termeltetek ki! Évek óta kék plakátokon hirdetitek a nagy lószart, fényezitek magatokat.Svájci milliárdos bankbetéteitek, Habsburg kastélyok, földek, erdők, szőlők a kuláknéknak, adriai szigetek és luxusjachtok, mindez havi 1,5 millából...
70 milliárdot nem tudtok elővakarni a metróállomások felújítására.De olimpiát akartok!Maholnap annyi pénz sem lesz, hogy egy kátyút befoltozzatok...
Érdekes módon, valahogy a többi velünk együtt csatlakozott ország jobban tudott élni az EU-s lehetőségekkel.
"Mert így valóban úgy lesz, hogy a jövő térképén Magyarország helyén egy fehér folt lesz, ezzel a felírással: Ez Magyarország volt, de elsikkasztották…"
(Ady Endre, 1899.)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Köszönjük a mesét Lézer, nagy lehet valahol a kaki, ha a lételemetekből adtok alább.
"Tuttad?" A magyarok nem hülyék egymásnak meséljetek!
nevemnick
Mi van Johaness, valaki feltörte a kasszát?

:D
Lepényleső
Ez azt jelenti,hogy ezt követően szigorúan az utolsó petákig elköltik a közvagyont,-magán célra?
Több a naplopó,mint a szolga? A két harmadot ki csak így adja.
human
Muhahhhhaaaaaa :D Könnyesre röhögtem magam.
nyanya001
Most már, amikor súlyos milliárdok tüntek el ?
Menj a jó fenébe !
bakegya
LÉZER BIZTOS FŐTÁRGYALÁSAIBÓL nyugtázhatjuk,még soha egyetlen hiteles számla sem volt át- látható,pedig elég látványosan elköltötték!-LUXUSKORMÁNYA VAN MAGYARORSZÁGNAK,e tekintetben sikerült az első helyre keríteni az utolsók között a mi hazánkat.Zakatolhat a felcsutkay vasut tovább...dobhattok rá még néhány zsák ayrót ne hogy már üresen taposson-vagdalkozzon a lovak közé a masiniszta!DDD
Yoda69
Hahaha, ezzel elkestetek ugy 5-6 evvel. Most kiabalsz, amikor mar az utolso fideSSes is zsirgazdagra lopta magat a kozpenzbol. Meg amikor mar egyebkent is lejar az Unios tamogatasok korszaka?
Mit hoztatok letre 7 ev alatt? Stadionokat? Szemet gecik vagytok lezer egytol egyig. Es ha egyszer ujra lesz demokracia, akkor el lesztek szamoltatva.
nyanya001
Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke egy Audi A4 S Line típusú luxusautóval furikázik, amelyet a szervezet lízingel számára – tudta meg a Magyar Nemzet. Balogh a lapnak elismerte az autóbeszerzést, amelyre elmondása szerint a korábbi hivatali gépjármű rossz műszaki állapota és „közlekedésbiztonsági szempontok” miatt volt szükség.

Az ORÖ 72 hónapra, havi csaknem 100 ezer forint értékben kötött lízingszerződést, az autóért tehát közel hétmillió forintot fizet a nemzetiségi önkormányzat. A lap több ORÖ-képviselőtől is úgy értesült, hogy a beszerzéshez szükség lett volna a közgyűlés döntésére, ám Balogh az ezt firtató kérdésre már nem reagált.
Az ORÖ 1,6 milliárd forinttal tartozik az Emberi Erőforrások Minisztériumának.
24.hu/belfold/2016/10/19/luxusautot-lizingel-elnokenek-a-nyakig-eladosodott-orszagos-roma-onkormanyzat/

Élni tudni kell ...
anyuci
Ez rájuk is vonatkozik? Akkor kérhetném, hogy visszamenőleg is számoljanak el a közpénzzel ?
nyanya001
Uniós gigabírság a fideszes autópálya-biznisz miatt – 49 milliárd forintot a magyar embereknek kell állniuk
A fideszes autópálya biznisz miatt az EU történelmének egyik legnagyobb büntetését rótták ki Magyarországra az elmúlt napokban. A számla 49 milliárd forintra rúg, amit a fideszes korrupció miatt a magyar embereknek kell állniuk-

A Bizottság azt kifogásolta, hogy csak azok a baráti cégek nyerhettek milliárdos autópálya-építéseket, akiknek az építés helyétől 50 kilométeren belül volt saját aszfaltkeverő üzemük. Brüsszel megelégelte, hogy Orbán a magyar emberek helyett a kollégiumi szobatársának, aztán a falubeli haverjának adja az uniós pénzeket. Nem meglepő az sem, hogy a Bizottság kizárólag 2010 utáni trükközések miatt rótta ki a közel 50 milliárdos gigabírságot hazánkra.

Szégyen ez a kormány !
human
@anyuci: Már eldőlt, hogy nem számoltatják el őket. Az 1,6 milliárdot is a közben a kormány által odaítélt egyéb támogatásokból fogják visszafizetni. Tehát az állam fizeti ki helyettük, ami nem egyenlő azzal, hogy visszafizették. Szóval a pénz ugyanúgy el van lopva.
Nessy
Á, nem ellopták, csak "megvédték"!
lusta
Nem értem a hozzászólókat. Nem ekézni kell Lézer Jankót, hanem a szövegét tapssal jutalmazni. Ennél jobb és szebb beismerést a lopásról még eddig senki sem mondott. Például ˝nem tervezik a tulajdonviszonyok átrendezését, meggyőződése szerint elvégezték, amire az állam érdekében szükség volt.˝ De ez se semmi, mert a nagy szabadságharc csődje ez a beismerés, ˝Előbb-utóbb a magyar gazdaságnak a saját lábára kell állnia, "a létjogosultságát és az önálló, lélegeztetőgép nélküli működőképességét bizonyítania kell". Pedig annó az egykulcsos adó, a különböző irányított pénzek, közbeszerzési győztesek pont a matyar gazdaság, piaci húzó erő, vállalkozói réteg létrehozása volt a cél. Ezek szerint nem jött össze, de elég lett volna, ha csak a nemzetközi értékeléseket figyelik, mert lehet hogy a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk tagjai nem tudják, de a versenyképességünk a bányászbéka hátsó fertálya alatt leledzik.
Perwool
Lett volna a lehetőség, pénz arra, hogy végre közelítsünk az eu-s országokhoz, ehelyett saját lábú gyermekeiteket, Vajnát, saját uradalmakat, földbirtokokat, Rogánokat, Matolcsykat, Farkas Flórikat, Mészáros Lőrinceket, Garancsikat, Simicskákat termeltetek ki! Évek óta kék plakátokon hirdetitek a nagy lószart, fényezitek magatokat.Svájci milliárdos bankbetéteitek, Habsburg kastélyok, földek, erdők, szőlők a kuláknéknak, adriai szigetek és luxusjachtok, mindez havi 1,5 millából...
70 milliárdot nem tudtok elővakarni a metróállomások felújítására.De olimpiát akartok!Maholnap annyi pénz sem lesz, hogy egy kátyút befoltozzatok...
Érdekes módon, valahogy a többi velünk együtt csatlakozott ország jobban tudott élni az EU-s lehetőségekkel.
"Mert így valóban úgy lesz, hogy a jövő térképén Magyarország helyén egy fehér folt lesz, ezzel a felírással: Ez Magyarország volt, de elsikkasztották…"
(Ady Endre, 1899.)
Eladott Ország
A kecske meg a káposzta esete. "A közpénzek elköltésének szigorítására tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter." Lázár úr most milyen közpénzköltés következik, a Tokaj hegyaljai szőlő bírtok és a gyereknek vásárolt családi ház vásárlása után? Eljön az elszámolás ideje is!
human
@lusta: Az a baj, hogy ezt a saját lábon állást Orbánék másként értelmezik, mint a hétköznapi ember.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.