A Teréz körúti robbantót fogták el a TEK emberei egy Zala megyei településen, a nyomára pedig egy "csellel szerzett" DNS-minta vezette a nyomozókat – írja az Origo.

DNS-minta alapján azonosíthatták a robbantót

A lap úgy tudja, a férfi apja korábban független polgármester volt Zala megye egyik kistelepülésén. Az információk szerint a férfi elvált szülők gyereke, édesanyja Budapesten él.

A férfit egy “csellel” sikerült azonosítani, majd elfogni. Édesanyjától egy szondáztatás során szerzett DNS-mintát vetettek össze a robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-nyommal, ami egyezett.

A bombához használt alkatrészeket, részegységeket valóban külföldről szerezhette be a robbantó, aki jogi értelemben ugyan beszámítható, ám egyértelműen megszállott, “őrült.”

A férfit nem lakossági bejelentés alapján fogták el, hanem a rendőrség az általa elkövetett hibák láncolatából kiindulva jutott a nyomára. A nyomozást ők végezték, az elfogást pedig már a TEK.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Szoval egy legyet ugy kell megolni, hogy megfogod a legyet az egyik kezeddel, a masikban tartott spray-vel meg jol lefujod...

Szoval az orszagos korozesnel azt az "orv" modszert alkalmaztak, hogy - ezek szerint - MINDENKIT, aki az utakon jart autoval, megszondaztattak, es minden mintat eltettek, es most akire raillik majd a DNS, az volt a robbanto... Aha...
Lehetm, hogy ezt a Mari neninek meg a Pista bacsinak be lehet adni, de nekem mar nem igazan...
Ha csak siman egy leheletet vizsgalnak, akkor csak fujni kell, anelkul, hogy hozzaerne barmihez is a szad. (Nalunk be kell mondani a nevunket, lakcimunket, kb. 5 centire a muszertol)
Amikor pedig fiolaba kellett fujni otthon meg regen, akkor a negativ teszt eseten a rendornek ossze kellett tornie a fiolat, nehogy masnal - mutyizas miatt - felhasznalhassa ujra a vizsgalati eredmenyt, (Vagyis ha egy ittas vezetot szondaztatna meg, aki mondjuk penzt adna egy "jo" vizsgalati eredmenyert, akkor a rendor csak elokapna egy mar korabban megszondaztatott egyen negativ eredmenyu fiolajat, es az illeto mar nem is ittas, hanem "tiszta")...
Ugy latszik, mar ez is eltunt otthonrol (ez a gyakorlat, az, hogy megsemmisitik az eredmenyt, ha nincs ittassag).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Várjuk meg szerintem a rendőrség nyilatkozatát, mert a találgatásokkal csak egymást vezetjük meg. Aztán már tényként emlékszünk olyanra, ami csak találgatás volt. Engem majd az indíték fog érdekelni. Elég megtervezett volt az egész. Kellett, hogy legyen indíték.
cs.n.
@human: Lesz róla még ma sajtótájékoztató, már bejelentették.
eugen4402
@papa.49: Azt hiszem, hallgatnunk kellene @human-ra...Várjuk meg a sajtótájékoztatót, bár lehet, hogy ti már mindent tudtok, mert én csak most értem haza, reggel óta eü. témát intéztem...
Főlökött
@quadrocopter: Érthetővé váljon a dolog, gondolom volt egy tipp, ki lehet. Mondhatjuk gyanú. Az érintett csipet - csapattól, hozzájárulásukkal nem lehetett DNS mintát beszerezni, mert akkor bukott volna az információ és az egész ezirányú nyomozás is, ha kiderül az elkövetői kör számára, hogy megfigyelik Őket, avagy rájuk 'dolgoznak', akkor eltűntethettek volna mindent, megsemmisítik a bizonyítékokat.
Ezért a 1998. évi XIX törvény, mely a büntető eljárásokat tartalmazza, mely törvényben került leírásra a titkos nyomozás, fedett nyomozó alkalmazásának lehetőségei, nyílt és titkos adatszerző tevékenység, stb. Az, hogy csellel hozzájutnak egy mintához, az nem törvénytelen és előbbre viszi a nyomozást. A minta alapján kimutatható, hogy a helyszínen rögzített DNS nyom és a beszerzett DNS nyom között, van-e rokoni kapcsolat. Ha van, akkor jön, ami jött.

Az pedig más kérdés, hogy a helyszíni DNS nyomot honnan, pontosan miről rögzítették, illetve az friss volt, avagy több napos, kevert volt-e, avagy teljesen tiszta. Mivel az elfogott személy nem együttműködő, tehát semmit sem tudott meg a nyomozóhatóság Tőle, továbbá az ingatlanban hajnalig tartott házkutatás során sem találtak robbanó anyagot, vagy annak maradványát, kérdés tehát, mire lesz elég ez az egész nyomozósdi, ezen a vonalon.
quadrocopter
@Főlökött: Túl bonyolítod. A mamától nyilván azért vettek mintát, mert a csávó látókörbe került. Márpedig ha így van, akkor a mobilforgalmából megtudhatták volna azt is, hogy vannak-e vagy nincsenek társai, kikkel tart kapcslatot, mikor merre járt...stb, feltéve, ha van mobilja, de ma kinek nincs.
Én cseles törvénytelenségről nem írtam. Hisz a rendőrök megbízhatósági ellenőzését is trükkel/csapdával végzi az NVSZ.
Amennyiben a csávó nem szólal meg és a fogdaügynök sem bír el vele, vagy a fogdalehallgatás és tárgyi bizonyítási eszközök sincsenek, akkor eléggé kapaszkodnia kell a nyomozó ügyészségnek.
Arany szabály: konok tagdás 4 hónap, őszinte, feltáró beismerő vallomás, 1 év 4 hónap!
Főlökött
@quadrocopter: Nem volt ez túlbonyolítva. Amúgy, ha egy használtcikk piacon megvett, töltikélős, akárki nevén lévő mobilkártyát, nem igazán tudnak beazonosítani. Főleg úgy nem, ha cserélgeti - váltogatja is azokat.
Mint olvastam a gépe ugrott, vitték a nyomozók. Az pedig más kérdés, mennyi telefont és kártyát találtak, azok mozgása, ha élő volt - tehát bekapcsolt állapotban volt, lekövethető - kielemezhető.Az is jó kérdés, mindegyiket Ő használta-e. Mivel nem együttműködő, igy ki tudja kategória lenne.
Ha leszáll a por és a füst, kiderül, mégsem Ő volt, rossz volt az irány, avagy esetleg a mostani ünnepre akart csak összehozni valamit, na akkor mit fognak mondani, nyilatkozni az illetékesek. Bocsika, ezt elcsesztük, nem kicsit - nagyon ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.