A kormány az ország versenyképességét kívánja növelni a járulékok csökkentésével és a tervezett béremelésekkel – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán péntek este.

Kifejtette: a tervezett járulékcsökkentéssel hat év után a vállalkozók járulékterhe Csehország vagy Szlovákia szintjére mérséklődne. A miniszter szerint Magyarország már nem az alacsony bérszínvonal miatt vonzó a külföldi befektetők számára, mint mondta, "vannak nálunk olcsóbb országok is".

Varga Mihály megjegyezte: minden különösebb kormányzati intézkedés nélkül az idén 6-7 százalékkal nőttek a reálbérek. A következő két évben a béremeléseket a kormányzat a munkáltatói járulékok csökkenésével párhuzamosan szeretné elérni.

Úgy vélte: a keddi tárgyalások előtt megfontolandó a Liga Szakszervezetek javaslata, hogy 2017-ben 5 százalék ponttal csökkentsék a munkáltatói járulékot, majd 2018-ban újabb egy százalékpontos mérséklés valósuljon meg. Ez egyfajta kompromisszum lehet a kormány és a munkáltatók álláspontja között, miután a munkaadók nem fogadták el a kormányzat javaslatcsomagját.

A társasági adó 9 százalékra csökkentése a miniszter szerint jó üzenet, erősödik az ország tőkevonzó képessége, mert az Európai Unióban Magyarország a társasági adó 9 százalékos, alacsony szintjével az élvonalba kerül. A miniszterelnöki bejelentés után már érkezett megkeresés Kanadából, hogy valóban erre a szintre csökken-e a társasági adó Magyarországon – tette hozzá.

Elismerte, hogy a lépés leginkább az 1500 nagy cégnek kedvez, amely 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik. ugyanakkor felhívta a figyekmet arra, hogy a nagyvállalatok jelentős számú munkaerőt foglalkoztatnak, nagymértékben exportra termelnek, és jelentős a GDP-hez való hozzájárulásuk is. Azt is hangsúlyozta: a kis és középvállalkozások számára az igazi könnyítéseket, a KATA illetve a KIVA adónemekben jövő évtől tervezett könnyítések jelentik. Ugyancsak ezt a kört segíti, hogy az EU-s források mintegy 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, amiből főleg a kis- és középvállalkozások jutnak forráshoz.

Varga Mihály végezetül kiemelte: ezekkel az adóintézkedésekkel az ország a mostani GDP növekedési ütemről átkerülhet a 3-5 százalékos növekedési sávba.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Mintha rémlene valami olyasmi, hogy ezek a külföldi szemetek keveset fizetnek az állakaszába. A szja meg azért legyen alacsony és egy kulcsos, hogy a magyar vállakozói réteg megerősödjön.
Ha jól értelmezem, semmi sem jött össze,
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
Mert jönnek a választások és mert a béka segge alatt van a támogatottságuk !
Szókrakész
Nincs pénz a magyar gazdaságban.
Totál multifüggő.
Semmi kigyúrt, izmos magyar vállalkozás, ami erősítené a gazdaságot.
Valahogy be kell csalni őket, ha már a letelepedési kötvény megszűnik.

Most se a magyarok érdekeit nézik.
Csak valamibe csomagolni kell a dolgot, ezért jutott MOST eszükbe, hogy a csehek, szlovákok, ...(mindenki) elhúzott mellettünk, jóval kedvezőbbek a cégalapítási feltételek.
Ezt már a qrcsány qrmány idejűén meg kellett volna lépni.
De nem tették méűg a libsikomcsik se, mert akkor nem lettünk volna ennyire maszop-szdsz-fidesz qrmány, EU, multik, banlárkaszt függő.

Akkor nem tudták volna létrehozni Rabszolgáriát.
lusta
Mintha rémlene valami olyasmi, hogy ezek a külföldi szemetek keveset fizetnek az állakaszába. A szja meg azért legyen alacsony és egy kulcsos, hogy a magyar vállakozói réteg megerősödjön.
Ha jól értelmezem, semmi sem jött össze,
Hellcat
Hát de bazdmeg nemrég még az volt a hír hogy a viktátor direkt tartja alacsonyan a béreket mert ő meg ebben látja a "jövőt"...igaz hogy ő keres havonta 1 millát az nem lényeg de a paraszt a gyárban dolgozzon éhbérérét mert ez a jövő...az olcsó magyar munkaerő...lehet szidni a multikat de amíg a magyar a magyarnak is ócska bért ad addig miről beszélünk???
advocat
Az egyre növekvő (???) bevételekeből a nyugdíjasnak elég évi 0,9 %. Jön még választás. Vagy nyuggereinkenek ez is jó? Ilyen hülyék vagytok? Ugye nem?
emerencia
@Hellcat: Az évek folyamán több olyan ismerősöm is volt aki megelégelte az alacsony de teljesen bejelentett bért és elment vállalkozóhoz jól keresni. Volt amelyik igencsak hencegett a keresetével melynek egy része borítékos volt. Pár hónapnál, esetleg egy évnél soha nem tartott tovább ez a számukra idillinek képzelt állapot, s gyakorta átverés, összeveszés majd munkanélküliség következett, mely felemésztette a keresett többlet pénzt. (A tulajdonosok pedig folyamatosan tisztes középosztálybeli vagy akár afeletti életnívón élnek.) A legtöbb munkavállaló külföldön kötött ki végül vagy visszakönyörögték magukat a régi, lenézett, törvényes kis fizetésű nagyvállalati vagy multi munkahelyükre. Az alacsony bér feketén, szürkén és fehéren egyaránt rombolja a társadalmat. A szürke és fekete gazdaság felszámolásával vagy radikális csökkentésével adós maradt az összes rendszerváltás óta regnáló kormány jobb és baloldalon egyaránt, erről mintha kevesebb szó esne! Ebben a tekintetben is már az EU szégyene lettünk.

Érdemes megnézni mit gondol az alacsony bérekről az egyik ellenzéki politikus:
www.atv.hu/videok/video-20161118-burany-sandor

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.