A kiegyezés korára történő méltó emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. "Ma is érdemes volna egyet és mást ellesnünk ebből a korból, és útravalóul magunkkal vinni 2017-re" – mondta Áder János az Újév első perceiben a közmédiában sugárzott beszédében.

Áder: Érdemes tanulnunk a kiegyezés korából

Az államfő beszéde elején Isten áldását kérte a magyarságra. "Kívánom, hogy 2017 hozzon több békét, nyugalmat, megértést és egymás iránti tiszteletet világunkban" – mondta, egyúttal azt is kívánva, hogy "mindig legyen elég figyelmünk ahhoz, hogy felismerjük és megbecsüljük a teljesítményt". Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a világraszóló eredményeket elérő magyarok teljesítményét kell értékelni, hanem azokét is, akik a maguk helyén, módján és tehetsége szerint "szebbé, jobbá, örömtelibbé formálják életünket".

A köztársasági elnök az elmúlt év örömteli eseményei közül kiemelte a magyar olimpikonok sikerét és a futball Európa-bajnokság örömünnepeit, továbbá több magyar tudományos és kulturális sikert, köztük az újabb magyar Oscar-díj megszületését.

Az államfő a 2016-os év fájdalmas veszteségei között említette Kertész Imre, az első magyar irodalmi Nobel-díjas halálát, Esterházy Péter, Csoóri Sándor és Kocsis Zoltán elhunytát. "Ők mindörökké velünk maradnak, mert mindazzal, amit létrehoztak, mindannyiunkat gazdagabbá tettek" – jelentette ki Áder János.

Felidézte, hogy az ország az előző esztendőben emlékezett az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára; "56 nélkül ma más lenne Európa, és mások lennénk mi is". "Az akkori hősök bátorsága adott ihletet 1989-ben és 90-ben, hogy ismét kivívjuk szabadságunkat és függetlenségünket" – tette hozzá.

Áder: Érdemes tanulnunk a kiegyezés korából

A köztársasági elnök ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2017-es év nem egy forradalom ünnepi éve lesz, hanem egy olyan esemény 150. évfordulója, amely "páratlanul sikeres országépítő időszak előtt nyitotta meg az utat".

Az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak – mondta, hozzátéve, hogy nyugatos polgárosodásunk aranykora ez, amelynek eredményeit azóta is csodálja a világ. "Fővárosunk, városaink ekkor nyerték el mai arculatukat, ekkor épült ki út- és vasúthálózatunk, ekkor erősödött meg népiskolai rendszerünk" – sorolta a köztársasági elnök, megemlítve, hogy a magyar ipar, a magyar mezőgazdaság, a magyar tudomány sokak által irigyelt világraszóló eredményei mindenkit ámulatba ejtettek.

"Csak a munka fejti ki, csak az tartja fenn a testnek és léleknek erejét; csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve" – idézte Áder János az akkori idők meghatározó alakjának, Deák Ferencnek, a haza bölcsének szavait.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Apatszerek
@bakegya: Nehéz egy vakot az úttesten átsegíteni, ha az mindég földhöz veri magát
Apatszerek
@Eladott Ország: Ebben teljes az egyetértés a kapzsiság, mohóság rászabadult a helyzetbe lévőkre, akik nem csak éltek, de visszaélnek -( tek )még most is az adódó helyzetükkel.
Lepényleső
Felemelkedés akkor lehet,ha nem lopják el a jövedelmet,amire ha kell,törvényt is emelnek?
Engedtünk a "48-ból,az "56-ból,a "89-ből,ezért van megint aki rajtunk dőzsöl?
sentinel216
Elnök úr, azt lehetne, hogy nem száz évekkel visszafelé merengjünk az új év első perceiben? Például a közeljövőről is beszélhetett volna, mikor ön és az egész kollégista banda és támogatói, lakájai sorban állnak a bíróságon a tárgyalásukra várva. Amikor a kamionok visszafelé hordják a sok ellopott pénzt. Önnek arról kellene beszélni hova rakják le a sok vagyontárgyat, amit a mi pénzünkön szereztek be.
dodóka
Hát akkor tanuljál szomorú képű János ! Azt megtanulhatnád, hogy akkor nem voltak akkora seggnyalók a felső politikában, mint te.
aremy
csornai bronzon a néppel mikor egyeztek ki???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél