Felmentették a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatával.

A vád szerint a képviselő 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként

ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

Hiszékeny mindvégig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől, az eljárást pedig törvénytelennek, koncepciósnak nevezte.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban bizonyítottság hiányában felmentette a politikust a vesztegetés vádja alól.

Jogerősen felmentették Hiszékeny Dezsőt

Az ügyészség első fokon többéves letöltendő börtönbüntetést, másodfokon pedig az elsőfokú eljárás megismétlését indítványozta, ugyanakkor a vádlott és védője felmentést kért.

Az ítélőtábla hétfőn "alapvetően helyes indokai alapján" lényegében helybenhagyta a törvényszék korábbi, elsőfokú felmentő rendelkezését.

A táblabíróság szóbeli indoklása szerint már az elsőfokú bíróság sem tudta kizárni, hogy másként történtek a dolgok, mint ahogy azt az ügyészség állítja, ugyanis nem egyértelműek a bizonyítékok. Az elsőrendű vádlott és a fedett nyomozó közötti, "virágnyelven" folyó beszélgetés során voltak nem egyértelmű megjegyzések. Ezzel kapcsolatban a táblabíróság büntető tanácsának elnöke leszögezte: az eltérő értelmezési lehetőségek kockázata a vádhatóságé,

a bizonyítás kétségei nem sújthatják a vádlottat.

Tavaly, a törvényszék elsőfokú ítéletének szóbeli indoklásakor elhangzott: az eljárás adatai szerint Hiszékeny Dezső soha nem mondta, hogy pénzt kér. Az ügyészség szerint a vádat főként az bizonyítja, hogy az elsőrendű vádlott a fedett nyomozóval folytatott egyik beszélgetésen bólogatott, amikor a kenőpénzt a másik szóba hozta, egy másik beszélgetés közben pedig öt ujját felmutatta, ami az ügyészség szerint ötmilliós kenőpénzt jelentett.

Az első fokon eljáró bíró akkor kiemelte: ráutaló magatartás is bizonyíthatja a korrupciós cselekményt, ha az egyértelmű, kétségbevonhatatlan. Ebben az ügyben azonban nem erről volt szó. 

Hiszékeny Dezső tavaly, az elsőfokú ítélethirdetés után újságírók előtt arról beszélt, hogy

a hatóságok fél éven át lehallgatták a mobiltelefonját és az irodáját is, mégsem tudtak többet a bíróság elé hozni, mint a fedett nyomozó jelentéseiben szereplő bólogatást és mutogatást.

Az ügy másodrendű vádlottját a törvényszék felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte befolyással üzérkedés miatt, ezt másodfokon, hétfőn szintén jogerőre emelte az ítélőtábla. Ezzel kapcsolatban a táblabíróság tanácselnöke arra mutatott rá: az eljárás adataiból nem következik, hogy az alpolgármester tudott volna a másodrendű vádlott cselekményéről.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Egy újabb horadszopcsi! Tegyük a többi közé. Mennyi is van már?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hetöndöe
Már megint a hosszú cici kopasz végére kerültetek illiberátor patkányok.:-)
Desischado
Házhoz mentek az újabb pofonért. Hogy Rézüstöt idézzem: sopasch fiúk, már ki tudja, hanyadjára!
nezelodo
@lusta: Csak azért hallotta a tanú a beleegyezést, mer kattogott az elmeszesedett nyakcsigolyája ennek a Hiszékenynek. Majd ezután nem lesz hiszékeny még a kérdésüket sem hiszi el a dakotáknak. A tanút meg el kell vinni hallásvizsgálatra, mert lehet, csak az Orbán parancsát hallja meg. És hányszor kell még a rágalmaikkal elbukni ezeknek a törtetőknek, hogy feltűnjön a zembereknek az a mocsokság, amit ezek politizálásnak mondanak?
nyanya001
Most olvasom a Fidesz fel van háborodva...
Mi is ti mocskos patkányok mert a ti mutyijaitokat sorra elmeszeli
az ügyészség pedig lenne mit vizsgálni !
evacica
Egy percig sem hittünk Hiszékeny Dezső bűnösségében, győzött az igazság! A baj csak az, hogy egy embert meghurcolnak ártatlanul és évekig járkálhat a bíróságra, hogy az igazát és ártatlanságát bizonyítsa! Az igazi bűnösök, pedig mert a fideszbe adják elő magukat röhögve lopnak amennyit csak nem szégyellnek! Meddig tűrjük még ezt?
kukac50
A Fidesz elég sűrűn melléfog! Aljasságért nem kell Nekik a szomszédba menni!
Farkas Flóriánt a cigányok szégyellik,a Magyarok gyűlölik,Orbán meg fogja a kezét még akkor is amikor 1,6 milliárdot ellopott! A NAV munkája kifogásolható de nagyon ennyi pénzt nem akar behajtani, de egy kisvállalkozó 20 ezret nem tud befizetni azt büntetik. Az igazságszolgáltatás alkalmatlanságát jelenti,ha ennyi pénzt nem akar behajtani.
Miért az adófizetők adják össze amit Farkas Flórián és társai elloptak.
Zuschlagnak 70 Millió forint 6,,5 évet ért akkor Farkas Flóriánnak és társainak szabjanak ki 70 milliónként 6,5 évet.
Van még egyáltalán igazságszolgáltatás Magyarországon?
Vagy Ők is nyalnak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.