Egészen elképesztő történetet hozott napvilágra Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

A krimiszerű történetből kiderül: 1985-ben egy, a magyar állampárt által hírszerzőként foglalkoztatott bűnözőnek a későbbi szocialista pártelnök és külügyminiszter, Kovács László – aki akkor az MSZMP Külügyi Osztályának vezetője volt – utasítására fizettek vissza majdnem 20 ezer nyugatnémet márkát, amit korábban elkoboztak tőle a Ferihegyi repülőtéren. – szúrta ki a Blikk.

Íme a sztori:

„1985. május 6-án a Ferihegyi repülőtéren a vámőrség szervei egy kiutazni készülő férfitől 19.720 nyugatnémet márkát elkoboztak, mivel annak eredetéről nem tudott elszámolni. Jegyzőkönyvet vettek fel, de az elkobzott összegről elismervényt nem adtak, sietve kellett távoznia, még a kabátja is ott maradt – számolt be otthon – Belgiumban – a feleségének. Az asszony felháborodott, és levelet írt Kádár Jánosnak, a pénzt visszakövetelve."

Ezt követően Kovács László, az MSZMP Külügyi Osztályának vezetője, utasította a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályát, hogy értesítsék a Belgiumban élő családot, hogy az elkobzott összeget hiánytalanul visszaadják.

Az MSZP későbbi elnökének utasítására fizettek egy alvilági figurának

(Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

És így is történt. A férfi 1986. február 21-én visszarepült Magyarországra, a Ferihegyi repülőtér egy irodájában visszaadták neki a 19.720 nyugatnémet márkát, valamint a májusi nagy sietségben ottfelejtett irhakabátját is. Ez után a férfi a következő járattal visszarepült Brüsszelbe. Hihetetlen történet? Lehet hogy hihetetlen, de igaz.

Kocsis Kálmán, a BM III/I-3. Osztály vezetője ugyan azt javasolta, hogy tagadják le, hogy elkobozták a pénzt, de magasabb szinten más döntés született.

Az ügy magyarázata: a magyar állampolgárságú, de házassága révén Belgiumban élő férfi korábban a hírszerzés ügynöke volt (Videos néven). A pénznek azonban nem volt köze az ügynöki tevékenységéhez, egy illegálisan Magyarországra behozott, és itt hamis papírokkal eladott használt Ford autó ellenértéke volt – állította a férfi. Az ügynök ugyanis mind a beszervezését megelőzően, mind a foglalkoztatása alatt is csempészéssel is foglalkozott, jelentős magyar és belga alvilági kapcsolatokkal is rendelkezett, ezért is került a hírszerzés látókörébe. A NATO-ról kellett volna jelentenie, illetve apósa révén, aki a NATO egyik tudományos intézményében dolgozott, hírszerzési információkat szereznie.

Az ügy (és az ügynök) már kezdetektől zűrös volt, az alvilági kapcsolatok miatt még a belga rendőrség is látókörbe került, a hírszerzés érdemi információkat nem kapott, csak a munka volt vele, és ekkor következett a kínos végkifejlet, a lebukás a pénzzel a határon. A hírszerzés nem kívánta tovább fedezni az ügynökét, de bírósági eljárást sem akartak indítani ellene, mert nem akarták, hogy eljárjon szája a hozzájuk fűződő kapcsolatáról.

Ezért aztán úgy döntöttek, hogy kizárják a hálózatból, a pénzét elteszik, a férfit pedig kiutasítják és kitiltják az országból. Csak azzal nem számoltak, hogy a volt ügynök és a felesége nem nyugodott bele a pénzük elvesztésébe.

A férfi először a brüsszeli magyar nagykövetségen keresztül üzent haza, hogy ha nem kapja vissza a pénzét – és még jelentős összegű hallgatási pénzt is kért –, akkor kitálal a nyugati sajtónak, de erre itthonról nem reagáltak. Ezt követően írt a feleség Kádárnak levelet, amelynek hatására aztán bekövetkezett a csodás végkifejlet. Ez a történet, egyike azon kevés történetnek, amely az 1980-as évek beli nyugat-európai hírszerzési dokumentációból a Történeti Levéltárban megismerhető. Az ügyről részletesen, iratokat is közölve ír a Történeti Levéltár történésze, Soós Mihály, A magyar polgári hírszerzés NATO elleni tevékenysége az 1980-as években című tanulmányában” – írja a közösségi portálon a történeti levéltár.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
Ez a történet képtelen eltakarni a Fidesz mai disznóságait.Ha Mészárostól is elkoboznák az illegális pénzeket,sokkal pikánsabbakat mesélhetne,mint ez a pancser ügynök.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
Lendvai Ildikóról is szeretnék már ezt-azt olvasni.

Persze, most Kovács Lászlót kell betámadni, mert beszélt az EchoTV-ben és kimondta az igazságot.
wagabund
szerinte Lendvai a fogatlan oroszlán kategória..

a tisztelt publikumot jobban érdekelné az a faszi, akin sehogy nem akaródzik fogást találni...ennek az ürgének volt titkos betétje valahol Bécsben, meg valami adótartozása is..asszem egy éhségmenet akció élén is részt vett a szentem...

vezették már mindenféle láncon, szíjon, de azóta sem tudjuk a pénzecske eredetét..
Lehet hogy Lendvai tudná?...vagy Kovács?
papa.49
Az összes mai prominens fütyisz felmenőjének van mit takargatni, senki ne higgye, hogy ők a gáncs nélküli grál lovagok!!!
Edmond Dantes
Ez a történet képtelen eltakarni a Fidesz mai disznóságait.Ha Mészárostól is elkoboznák az illegális pénzeket,sokkal pikánsabbakat mesélhetne,mint ez a pancser ügynök.
Sziszifusz
32 évvel ezelőtti, őskori történet, aminek nincs kihatása napjainkra.
Úgy gondolom, ettől sokkal érzékenyebben érinti a magyarokat, a mostani " díszpintyek " produkciója.
bencemacska
Ez a szöveg magáért beszél!
A Kádár rendszerben még volt olyan ember, aki nem adott szabad ("koszos!!!") kezet a titkosszolgálatok minden "módszeréhez"
Kovács László viszont csak parancsot teljesített, amellyel gondolom egyet is értett.
A későbbi kádár utód viszont "gázszerelésre" költötte volna!

"A hírszerzés nem kívánta tovább fedezni az ügynökét, de bírósági eljárást sem akartak indítani ellene, mert nem akarták, hogy eljárjon szája a hozzájuk fűződő kapcsolatáról."
"Ezért aztán úgy döntöttek, hogy kizárják a hálózatból, a pénzét elteszik, a férfit pedig kiutasítják és kitiltják az országból. Csak azzal nem számoltak, hogy a volt ügynök és a felesége nem nyugodott bele a pénzük elvesztésébe."
"Kocsis Kálmán, a BM III/I-3. Osztály vezetője ugyan azt javasolta, hogy tagadják le, hogy elkobozták a pénzt, de magasabb szinten más döntés született."
papa.49
@bencemacska: Ha jól megnézzük a dolgokat ma a hazugovics engedélyével történik bármi az államigazgatásban, a ,,fiúknak,, nincs miért hánykolódniuk!!!
eugen4402
Nem értem, hol van itt lebukás? Már az őskorban feltalálták a "diplomáciát", mert rájöttek, hogy jobban jár a kém, ha kiutasítják, mintha szétlőnék a fejét. Minden külügyminisztérium hírszerzési centrum, és ezzel mindenki tisztában van. Alvilági figura..? Pubi, arra a pályára előnyt jelent a zsarolhatóság. A tanulság az, hogy Kádár, vagy Kovács L. presztizse az igazságos megoldást segítette érvényesülni.
Jozefina
Sehol nem látom ki a cikk (vagy minek nevezzem szerzője? (Valószínű, hogy ugyanaz a titok szolgálatáll ez mögött is, csak fidesz-kdnp szinekben)
Kínjukban már nevetséges dolgokat követnek el:
"Az ügyről részletesen, iratokat is közölve ír a Történeti Levéltár történésze, Soós Mihály, A magyar polgári hírszerzés NATO elleni tevékenysége az 1980-as években című tanulmányában”
Mi az újdonság? Mi a hír?
Ma az orbáni családi maffia naponta ennyit ellop??!!! Nem beszélve a fidesz-kdnp által fedezett maffia hálózatról.
Equus
Polt Péter ötmilliót kereső felesége felvette Polt lányát is a jegybankba... ez már hír ... a 100 éves történet meg...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.