Év elejétől a jogosítványok lejárati ideje megegyezik a tulajdonosuk születési dátumával, de volt már olyan, hogy a rendőr ezt úgy értelmezte, hogy már lejárt az engedély. Pedig nem.

Elég nagy tévedésben vannak a rendőrök a jogosítványra vonatkozó új jogszabály kapcsán: szerintük az év elejétől élő jogszabály miatt mindenkinek meg kell újítani a jogsiját, akinek már elmúlt a születésnapja 2017 eleje óta.

A jogszabály ugyanis idéntől a születésnaphoz köti a hivatalos okiratok (személyi igazolvány, jogosítvány) érvényességét, vagyis ezeken a jeles napokon fognak lejárni az okmányok. 

A Magyar Nemzet szerint ez okozhatja a rendőröknél a zavart, egy olvasójukat ugyanis emiatt szóban figyelmeztették egy közúti ellenőrzésen, azzal együtt nem bírságolták meg, de szóltak, hogy mihamarabb csináltassam egy újat. 

"A január eleje óta érvényes új előírás valóban a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak" – olvasható a cikkben.

Az új jogszabály szerint a dokumentumok érvényességét úgy kell megadni, hogy azok lejárati ideje az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen a születési idő hónapjával és napjával.

"A fő szabály alóli kivétel, ha az orvosi vizsgálaton a meghatározott életkorra vagy a külön jogszabályban meghatározott betegségekre tekintettel két évet meg nem haladó egészségi alkalmassági időt állapítanak meg a járművezetőnek. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)" – áll a cikkben.

A Magyar Nemzet megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy egyszeri tévedésről van-e szó, vagy elterjedt a jogszabály ilyetén értelmezése – a rendőrség azonban eddig nem válaszolt.

(Címlapi kép: police.hu)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Milyen érdekes, hogy "éberék" többbnyire a polgár kárára "tévednek"!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Milyen érdekes, hogy "éberék" többbnyire a polgár kárára "tévednek"!
papa.49
Az orfk. nál még nem tudták megoldani ezt a fogós feladványt)))))))))))))
kamazuka
Azt nemm tudom melyik unatkozósnak jutott eszébe ez az agyament ötlet,de ha már így alakult,hát boldogság van.Ezek szerint 100 éves koromig nem kell aggódnom jogsim érvényessége végett.Már csak a dokit kell intéznem.hurrá!!!
Barmok!
maci0427
Január eleje óta valóban új előírás van érvényben, amely a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)
Főlökött
Mivel a jogsi, egy fényképpel ellátott köz-okirat, az abban szereplő adatok közhitelesek. Így a lejárat - érvényesség dátuma is az, melyet nincs joga egy járőrnek felülbírálni. Ha a tulajdonos értesítést kap, az idő előtti cseréről, akkor oké, de amúgy nyugodtan használhatja, az abban szereplő ideig és kategóriákban.
egyvandor
A jogsi megújíttatás egy jó biznisz olyan országokban ahol egyéb bevételek híján az elit kiemelkedő életszínvonalának fenntartásához ez is nélkülözhetetlen.
A motorizált Németországban ezt nem alkalmazzák és nem is tervezik bevezetni. Vajon miért?
egyvandor
@Főlökött: Akkor küldeni kellene egy új és jogfosztó jogsit.
papa.49
@Főlökött: @egyvandor: Ezt értjük csak nincs mindig a járőrrel az ,,ÉRTELMISÉG, A KUTYA,,!!!
simmering73
Az elsők között voltam, akik beleestek ebbe a szemét húzásba. Lenyúltak rólam 7 hónapot. Tetvek.
Főlökött
@egyvandor: Az nem játszik ! Miért ? Mert két, egymástól eltérő tartalommal bíró köz - okirat, nem lehet 'forgalomban'. Mivel a személynél van egy, nem küldhetnek ki még egyet, mert a közokirat - hamisítás bűncselekménye lenne :) Btk.-s bűncselekmény.

Nem véletlenül írtam az értesítést és behívást, az illetékesektől. Ha az nincs, ami nálad van, az az érvényes, melyet az összes hatóságnak el kell fogadnia, mert közhiteles ! Azért is köz-okirat !
Főlökött
@papa.49: Az oké, de a járőrnek is el kell mondani, hogy köz-okirat. Elvenni nincs joga, mert érvényes, az abban szereplő adatok közhitelesek, tehát egyet tehet a járőr :

További jó utat és balesetmentes közlekedést kívánva, utadra enged! Még joga sincs elvenni, mert nincs miért :) Ha megteszi, fel kell jelenteni, mert jogsértően ténykedett intézkedése során, joghátrányt okozott számodra. Szerintem ebbe, nem menne bele, egyik járőr sem...ezen eljárásba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.