Idén már közel 12 ezren nem kapták meg a diplomájukat azért, mert nem tudták felmutatni az ehhez szükséges nyelvvizsgát.

Csaknem tizenkétezer diploma ragadt bent az egyetemeken és főiskolákon 2016-ban azért, mert hiányzott az oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsga – tudta meg a Magyar Hírlap. Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a lapnak elmondva kiemelte: ez nem az egyetemek sara, hisz náluk a szaknyelvi oktatáson van a hangsúly, nem pedig az általános nyelv tanításon. A kormány rövidesen felméri, hogy milyen problémák vannak a nyelvtanítás területén a közoktatásban.

Az Oktatási Hivatal számai szerint a nyelvvizsga hiányába diplomát nem kapók száma 2015-ben még „csak” 9354 volt, egy évvel korábban 8500. A lap kérdésére Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke elmondta: míg a korábbi években a „bent ragadt diplomások” éltek és élhettek a Diplomamentő program lehetőségével, most ez már nincs meg. Szerinte hasznos lenne, ha utóbbit a kormány újból elindítaná, hiszen addig, amíg a közoktatásból nem megfelelő nyelvtudással lépnek ki a végzősök, az egyetem végén tízezrek találhatják magukat abban a helyzetben, hogy nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában nem kapják meg a diplomájukat.

2020-tól csak az vehet részt a felsőoktatásban, aki legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, de a szakember szerint ezt a rendelkezést fel fogják függeszteni. Ezt azzal indokolta, hogy az egyetemeknek gazdasági okok miatt is szükségük van arra a nem elhanyagolható hallgatótömegre is, amely nem hozza a követelményt. Megjegyezte, hogy a szülők és a gyerekek is jogosan „lázadnak” majd.

Salusinszky András szerint megoldást jelenthetne a közoktatás nyelvtanításának megreformálása, aminek érdekében a kormány ősztől reprezentatív kutatásba kezd. Ennek részeként szeretnék feltérképezni a problémákat a közoktatásban, így feltárni azt, hogy miért nem tanul meg sok gyerek a kívánt szinten idegen nyelveket. Salusinszky ugyanakkor megjegyezte: nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az egyetemi hallgatók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy felsőfokú tanulmányaik végére kell a nyelvvizsga. Sokan mégsem tesznek érte semmit.

„Sokszor felmerül, hogy miért kell minden szaknál kötelezően előírni a nyelvvizsga kimeneti követelményt, miért kell például egy földrajzosnak angolul tudnia. A válasz egyszerű: a 21. században a diplomás értelmiségtől elvárható, hogy angolul tudjon, és ugyanilyen alapkompetencia az informatika ismeret is” – mutatott rá Salusinszky András.

Az alelnök reagált arra a programra is, amelyet a napokban jelentett be a kormány, és amelynek részeként 3,3 milliárd forint keretösszegből segítenék elő a középiskolások tanórán kívüli nyelvtanulását. Ennek a lényege, hogy a tanulók az iskolában vehetnek részt külön nyelvórákon, amelyeket a nyelvtanárok, illetve felsőoktatási intézmények nyelvszakos hallgatói tartanak majd nekik. Salusinszky András szerint azonban nem helyes egyetemistákkal taníttatni a középiskolás gyerekeket, akik még „nem állnak készen a feladatra”. Úgy vélte, az elmúlt huszonöt-harminc évben a közoktatás, a szülők és a gyerekek rájöttek arra, hogy az iskolarendszeren kívüli nyelvi képzők bevonásával lehet hatékony eredményeket elérni. Éppen ezért azt javasolja, hogy a most induló programba vonják be a nyelviskolákat.

Címlapfotó: Pixabay/Varunkul01 cc0

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
Összesen 55 ezer db diploma van bezárva intézményi páncélszekrényekbe! Egyszerűen lusták nyelvet tanulni! A többség olyan fiatal, aki már legalább általános iskola 3. osztályától kezdve tanul idegen nyelvet... majd a középiskola 4-5 éve alatt sem veszi komolyan, elvégzi az alapképzést (3 év), itt az első pofon, addig nincs mesterkurzus, amíg nem rukkol elő egy nyelvvizsga bizonyítvánnyal!
Számoljunk csak: 13-14 év alatt semmi eredmény?! Na, azért nem hiszem hogy nagy elvárás egy magyar diplomástól hogy legalább egy idegen nyelvet középfokon (B2) használjon!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
@TASzSz: gondold végig. A hazai nyelvoktatás abból áll, h tanuld meg, mi van a könyvben, értelmetlen párbeszédek, magyarban ismeretlen múlt idejű jövő idő... lehetne sorolni. Közben annyit nem tanul meg, h rendelne egy sört vagy kérne egy lánytól egy puszit németül. Két hónap német nyelvi környezetben többet ér 1 évi tanulástól, amit csak az órákon és a vizsgákon kell elővenni. Érvényes ez angolra a franciára, spanyolra, oroszra ugyanúgy.
TASzSz
@Equus: Értem! Gondold át, miért tud a román, lengyel ukrán szerb, szlovák, stb. jobban mint bármelyik magyar!!! Ott nem néznek szinkronizált filmet...
kokopelli
@Equus: Igazad van,de ha a "nyelvvizsgák történetét" lekövetnéd,akkor rájönnél,
hogy milyen öröklött baromság és érdek van(volt) a háttérben!
A hatvanas években végén mint fiatal diplomás egy tervezőintézetben
kezdtem el "gályázni",ahol a kül. szoc. országokban végzett nagy remény-
ségek álltak ill. kerültek magasabb beosztásba. A nyelv tudása,ami után
ők "nyelvvizsga pótlékot" kaptak,,sokszor nem is volt szükséges a melójuk-
hoz! Volt olyan kolléganőnk (műszaki rajzoló kárpátaljai érettségivel,oroszul.
szlovákul és ukránul perfekt) akinek még esélye sem volt egy nyelvpótlékra!
Egy szónak is száz a vége :=), a régi ß@rt nem olyan egyszerű levakarni,
hát még akkor,ha pénzt is lehet vele keresni,ill. jogtalanul úgy alkamazni,hogy
éppen az "etársaknak" tetszik! ...adni venni a vizsgaeredményt,megakadályoz-
ni valakit az előmenetelben stb...stb..!
A határtól nyugatabbra senki sem érti ezt az "ungarische Scheiße"-t! Tudsz né-
metül,angolul vagy más "külföldiául",vagy nem! Pont.Felveszlek,vagy nem! :=( :=(
Equus
@TASzSz: talán... idegennyelvi környzetben, ha az alapok úgy-ahogy megvannak nem kell két hónap egy friss elmének ahhoz, h ne úgy közölje a gondolatait, h előtte magyarul átgondolja, majd lefordítja az adott nyelvre. Ez nem azt jelenti, h ennyi idő alatt gond nélkül olvassa az ottani újságot, de a hétköznapi érintkezésben boldogulni fog, és egyszer rájön, h nem kell szinkron a filmekhez. Aztán jön az olvasás... Goethe más eredetiben, mint fordításban...
TASzSz
@Equus: Ez még kevés a sikeres nyelvvizsgához!
Equus
@TASzSz: Lajtán túl nem a vizsgapapírt kérik. Ott elég, ha beszéled a nyelvet... :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél