A közigazgatási óvadék jól hangzik, de sajnos nagyjából soha nem fogják kiszabni, minden mást viszont azonnal bírságolni fognak ezentúl.

A közigazgatási szabálysértések szankciói fokozatosak: első helyen a figyelmeztetés áll, de súlyosabb közlekedési szabálysértések – mint például gyorshajtás, ittas vezetés, leállósáv használata – esetén azonnal pénzbírságra is számíthatnak az elkövetők. 

Ezt árnyalná tovább egy a parlament által épp tárgyalt, a közigazgatási szabálysértések szankcióit tartalmazó törvényjavaslat – írja a Napi.

Egy ehhez kapcsolódó rendelet-tervezet került most fel a kormány honlapjára, amiből kiderül, hogyan változik majd a közlekedési szabálysértések szankcionálása. Eszerint – a fokozatosság elvét figyelembe véve – öt szankció várható majd a jövőben: a figyelmeztetés, közigazgatási óvadék, közigazgatási bírság, tevékenység végzésétől történő eltiltás és végül az elkobzás.

Szigorúbb lesz a közúti bírságolás rendszere, jön a közigazgatási óvadék

Fotó és nyitókép: police.hu (képünk illusztráció!)

Bemutatjuk a közigazgatási óvadékot, ami visszakapható

A bírság tehát a harmadik fokozat lesz. A legenyhébb esetekben csak figyelmeztet a hatóság, és ha egy éven belül nem követ el újabb szabálysértést az illető, akkor tiszta lappal indulhat. Ha azonban egy éven belül másodszor is vét úgy, hogy már van egy figyelmeztetése, akkor még mindig nem bírságot, hanem csak közigazgatási óvadékot kell fizetnie. Ez abban különbözik a bírságtól, hogy ha a kiszabásától számított egy éven belül nem követ el újabb szabálysértést az illető, akkor visszakapja a pénzét. A bírság csak ezután, harmadik szankcióként jön a sorban.

Életet és testi épséget veszélyeztető szabálysértéseknél viszont szigorodik a helyzet

Az életet és testi épséget veszélyeztető súlyos közúti szabálysértéseknél viszont azonnal fizetni kell (a hatóságnak nincs mérlegelési jogköre), tehát nem lesz többé lehetőség az első két, enyhébb szankcióra. A rossz hír, hogy szinte az összes tipikus szabálysértés ennek minősül:  

- gyorshajtás,

- be nem kötött biztonsági öv,

- piros jelzésen való áthajtás,

- vasúti átjárón való áthaladás szabályainak a megsértése,

- ittas vezetés,

- behajtani tilos zónába való behajtás,

- kötelező haladási irány semmibe vétele,

- valamint az autópályán a leállósáv jogosulatlan használata.

Fotó és címlapkép: Pixabay / Rico_Loeb

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
és mi van azokkal, akik nem kijelölt gyalogosátkelőn, személyigazolvány és lakcímkártya nélkül mennek át a poros úton a szomszédba? És mi van, ha ott isznak egy kupica pálinkát is és disznótorossal mennek haza? Ezeket helyszínen felkoncolják?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tekla
@Lepényleső: Vagy egy 54 ezres nyugdíjhoz :) Mozgás sérültnek

.
Equus1
@vadsanca: és mi van a gyalogosokkal? Közterületen történő gyalogos mozgást KRESZ vizsgához és felelősségbiztosításhoz kell kötni. A gyalogos a külső ruházaton jelzi a vizsga meglétét. A kitűző színe a vizsga szntjére is utal. Hátán az azosító számot is viselnie kell. Gyalogolás közben dohányozni, beszélgetni, telózni tilos. A térfigyelő kamerák arcfelismerő rendszerrel azonosítják a tilalom megszegőit, aki 30-tól 300 napig tartó kényszermunkára, ismétlődés esetén megatározatlan idejű átnevelő táborra ítélhetők.
A rendelet addig marad érvényben, amíg a testbe ültethető személyazonosító rendszert dojcstompi beszerzi.
Sámannus
A maffizó gázolótól behajtanátok a bűneit a kuszaszemű is örülne, jobban mint az uniós támogatásnak.
vadsanca
@Equus1: Nagyon vicces. De Te melyik csoporthoz tartozol?
mackoka46
Nem is kifogásolnám a normák szigorítását, de a kormányzat hibát hibára, bírságot bírságra halmozva hűtlenül és teljes mértékben felelősség nélkül intézi a dolgokat. Miért olyan fontos a népet sanyargatni ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.