A mozgáskorlátozottak parkolásának jogosultságát igazoló kártyának az elején és a hátulján is látható az azonosító szám, az érvényességét jelző dátum csak az előlapon. Aki nem látja vagy nem találja el, így járt.

A sándorfalvi Ambrus József ugyan erősen látássérült, mégsem fogadták el a parkolóőrök az autója ablakába kihelyezett rokkantparkoló-kártyáját, mert véletlenül az előlapjával lefelé tette ki. Nem látta ugyanis, melyik oldala van felfelé, mivel, mint említettük már: vak.

Hibázni sem lehet

A férfi feleségével járt Szegeden, az asszony vezetett. Amikor parkolásra került a sor, kirakták a rokkantparkoló-kártyájukat, József azonban nem látta, hogy véletlenül a hátoldala van felfelé, felesége pedig nem tudta, hogy a hátoldalon lévő fénykép, és a kártya tulajdonosának az adatai a parkolóőrök számára nem érdekesek, nekik az azonosítószám és az érvényesség ideje kell – és ez utóbbi  csak az előlapon szerepel,  ami így nem látszott.

A vaknak is látnia kell, hogyan rakja ki a parkolókártyát

Utólagos bemutatásra nincs lehetőség, mert csak

Bár azonnal bementek a helyi parkolótársasághoz és bemutatták az érvényes parkolókártyájukat, a kiszabott pótdíjat mégse engedték el nekik. A férfi az államkincstárat is felhívta, ott megerősítették neki, hogy a kártya mindkét oldala parkolókártyának számít, a közlekedési társaság mégse engedi el a pótdíjat, még az utólagos bemutatás ellenére sem (bár nem életszerű, hogy egy esetleg lejárt parkolókártyát valaki a bírság kiszabása és a bemutatás közt eltelt pár órában meg tudna hosszabbíttatni).

Józsefet nem is a 8000 forint körüli büntetés nagysága zavarja, hanem a cég rugalmatlansága, így bár a parkolótársaság méltányosságból először a felére, majd negyedére mérsékelte volna a pótdíjat, ezt sem akarja befizetni. A terve az, hogy mivel a határozaton szerepel, hogy a büntetés közmunkára is váltható, ezzel a lehetőséggel fog élni. Eközben a jogszabályok merevsége miatt a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét is megkereste.

Jogszabályok és rendeletek vs józan ész és humanizmus

A történetről beszámoló Délmagyar az SZKT igazgatóját, Majó-Petri Zoltánt is megszólaltatta, aki leszögezte: ha egy mozgáskorlátozott-igazolványt nem, vagy ellenőrizetlenül helyezik ki, akkor a parkolási rendelet szerint pótdíj fizetendő, amely alól az igazolvány utólagos bemutatása sem mentesít. Mint rámutat: Ambrus nem bírságot, hanem pótdíjat kapott, amit pedig – a rendelet értelmében – nem elengedhető, sem törölhető, legfeljebb 75 százalékkal mérsékelhető. Ezt egyébként személyes megkeresés útján szerették volna felajánlani Ambrusnak, de ő meghallgatni se volt hajlandó.

Az igazgató szerint a parkolási jogviszony ráadásul polgári jogviszony, így az abból eredő tartozás nem váltható közmunkára.

Fotó és címlapkép: Pixabay / paulbr75 CC0 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Pénzbehajtó, gerinctelen embertelen csicskák !!
Ugyanezt egy kigyúrt kopasznak bocsánatkérés
mellett összetépték volna...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus1
a jogállam romjain is van értelme bizonyos esetekben bírósághoz fordulni. Meg kell várni, h a parkoló társaság tegyen lépést a követelésének érvényesítésére, aztán jöhet a bíróság.
iluminati
Meg kell nyugtatnom ez már Szegeden így megy...Sőtt olyan helyeken ahol több beteg megfordul még álmodni sem merjen,még igazolással sem ,hogy sürgős esetben maradt el a nem fizetés vagy késedelem...Tudok olyan esetről, rokkant idős embert kellet orvoshoz szállítani,mivel parkoló hely hiányában és betegségéből adódóan, a legközelebbi rakodó területen tudtak megálni, egy 30 millás terepjáró mellett...amely reggel 8 után már tíltott volt...8:02-kor már a kis suzukit el vitték...a terepjáró ott maradt amely igazán nagy helyet foglalt el...a taxi-sok végig nézték, hogy a terepjárós utánunk érkezet és nem árút hozott...ahhoz szegeden hozzá sem érnek...Ki tudja lehet, hogy Botka úré volt
volvós
Pénzbehajtó, gerinctelen embertelen csicskák !!
Ugyanezt egy kigyúrt kopasznak bocsánatkérés
mellett összetépték volna...
1magyar
rámutat: Ambrus nem bírságot, hanem pótdíjat kapott, amit pedig – a rendelet értelmében – nem elengedhető, sem törölhető, legfeljebb 75 százalékkal mérsékelhető.@Equus1: Akkor minek menne bíróságra,ha eleve a rendelet szemét?
Ezek a parkolócégek nagyobb gazemberek mint az apeh volt.
iluminati
Megjegyezném ez mellett, a Rendőrség korektül járt el ugyanis aki életet testi épséget ment ,más erkerülhetetlen módon esetleg szabályt is sérthet...Ahová vitték az autót olyan emberek dolgoztak ami már nem is minősíthető...
Equus1
@1magyar: polgári jogi jogviszony, ahol a parkoló társaság azt állítja, jogtalan volt a parkolás. A rokkant tudja igazolni, hogy nem. Nincs jogalapja a követelésnek. A parkoló társaság nem hatóság, de ha az lenne, akkor sem járna neki egy fillér sem. Attól, h született egy rendelet, az még nem jelenti azt, h minden szempotból jogszerű lenne.
karma1
@1magyar: Mert ha sok ember tesz feljelentest a szemetkedesert, akkor baj van a torvennyel, meg kell valtoztatni.
Az Apeh mai neve NAV ... De a nevvaltoztatassal nem valtozott a szemet hozzaallasuk...
justhpeter
Jogállam nincs, emberség nincs, pénzbehajtás van. A nép hét éve tűri.
jancsipapa
@volvós: Még ha csak pénzbehajtók lennének . De sokkal inkább rablók...
rosalinda57
@herczeg0210: Nem ő vezetett, hanem a felesége. A feleség azért vezethetett, mert a rokkant kártya tulajdonosát ő vitte A-ból B-be. A kártyát viszont a látássérült tette a kocsi ablakába fordítva. A kártya érvényes volt, annak bemutatása után a díjat el kellett volna törölni.
terlasz
@herczeg0210: Nem elég a címet elolvasni.
kukac50
Amikor bemutatják,hogy érvényes,akkor minden büntetést fizetést törölni kellene!
Szar az a törvény amelyik ilyen estben is hagyja a pénzbehajtást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.