Az Ophelia hurrikán közvetve, de Magyarország időjárására is hatással van, miatta van ugyanis ennyire meleg. Ez azonban már csak a hétvégéig lesz így.

Közvetetten Magyarország időjárására is hatással van az Európát elérő hurrikán. Az időközben mérsékeltövi ciklonná alakult Opheliának köszönhető szokatlanul meleg őszi időjárás várhatóan a hét végéig tart – mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző osztályának vezetője kedden az MTI-nek.

Az Ophelia nevű vihar, amely Afrika, majd Portugália partjai közelében vonult el északi irányba, hétfő délelőtt elérte Írország partjait. A számításoknak megfelelően a korábban 3-as erősségű hurrikán sokat veszített erejéből.

Nagy-Britanniát elérve rendkívül erőteljes déli légáramlással, orkánnal és esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hozott. Hétfő délután Nagy-Britannia középső és délkeleti térségeiben 22-23 fok volt.

A hétvégéig tart ki a hurrikán okozta nyárias idő az országban

Békés megyében a szokatlan októberi melegben újravirágzott az ibolya

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Ophelia elég közel alakult ki a nyugatias szelek övéhez, ezért a frontok egyre délebbre helyeződtek. Egy-egy erősebb front pedig maga elé tudja húzni a ciklont, ezért indult el kelet felé.

A meteorológus kitért arra is, hogy mivel nagyon erős a ciklon, a kompenzálódásának is nagyon erősnek kell lennie. Ennek hatása a nálunk is napok óta tartó száraz, napsütéses, az évszakhoz képest enyhe időjárás.

Az előrejelzések szerint Magyarországot a hét végén, a jövő hét elején érik el ismét frontok – közölte Gaál Áron.

Elmondta: nem gyakori, de nem is szokatlan jelenség, hogy a trópusi ciklonok bekerülnek a mérsékelt övezetbe a "hurrikánszezonban". Az általános menetrend azonban inkább az, hogy ezek keleties áramlással haladnak Amerika partjai felé, ahol viszont északi irányba eltérülve ismét bekerülhetnek a nyugati szelek övébe, és legyengülve, mérsékelt övi ciklonként folytathatják útjukat Európa irányába. Némelyik pedig el is éri kontinensünket.

Az előrejelzések szerint addig is sok napsütés várható, csapadék nélkül, többfelé 20 Celsius-fok feletti maximumokkal. Vasárnap, hétfőn viszont némileg mérséklődik a nappali felmelegedés, és csapadék is várható.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Rosta Tibor)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
ez nem igaz. Október közepe az úgynevezett vénasszonyok nyara, amikor mindig is meleg szokott lenni.
simmering73
2000, 2001, 2002-ben ugyanilyen meleg volt. Akkor is minden évben volt egy hurrikán? Ne gyertek már ezzel a lökött mesével.
simmering73
@Horizont: Melyik melegrekord? Az, hogy Budapest egyik legmagasabb pontján reggel 15 fok volt? Az igen. De "lent" a városban közel sem volt olyan meleg. Én pl 7 fokban vacogtam akkor, a belvárosban pedig 13 fok volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.