Az Országgyűlés kedden ismét a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetése mellett szavazott.

Frappáns választ adott a honatyáknak a kéményseprők szakszervezete
Fotó: Honéczy Barnabás/MTI

A Ház 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadta el másodszor az államfő által megfontolásra visszaküldött előterjesztést, amelynek értelmében a családi házak kéményellenőrzését 2018. január elsejétől a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

A jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezik a családi házakban lakókat. 

A jogszabályt első ízben október 17-én fogadta el a Ház, Áder János államfő pedig három nap múlva küldte azt vissza megfontolásra. Ezt azzal indokolta, hogy az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik – hívta fel a figyelmet Áder János.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete közleményben tiltakozott a honatyák döntése ellen:

Ó csodatévő Szent Flórián, a tűz és a csendes gyilkos elleni patrónusunk, hozzád fordulunk segítségért szükségeinkben. Szent Flórián, aki vízben lettél vértanú, küldj vizet segítségünkre, és mentsd meg az életünket, oltalmazd családjaink, népünk biztonságát. Alázattal esedezve kérünk, vigasztalj meg gondjainkban és segíts nehézségeinkben. Különösen abban a gondban segíts, amely most nyomaszt bennünket a leginkább. Esedezve kérünk, mint hathatós segítőnket, úgy győzd le e nehézségeinket, mint ahogyan legyőzted a pusztító tüzeket, melyet a gonosz táplál.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Áder mért nem az Alkotmánybírósághoz fordult? Talán nem kapott rá engedélyt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
Nemcsak arról van szó, hogy elfelejtjük a szakikat kihívni. Voltak nálam a katasztrófavédős kéményseprők, ingyen, pontosan a megbeszélt időpontban műszeres mérést is végeztek. Ráírták a papíromra, hogy a gázmelegítőt csak akkor használhatom, ha egy szerelő megnézi. Megkérdeztem kit hívjak, ajánlottak egyet. Szezon van, következő hétre megbeszéltünk egy pontos időpontot a gázszerelővel. Nem jött, a telefont nem vette fel, nem értesített arról sem, hogy késik vagy valami közbejött neki, majd újra kikapcsolta a mobilját. Órák múlva, sok kísérlet után sikerült végre vele mégis beszélni. Azt mondta 20 perc és itt lesz. Vártuk, vártuk, a telefonja újra kikapcsolva. Másnap új időpont megbeszélve, ekkor volt hajlandó eljönni a nagytiszteletű, "megbízható" "mester". Pár perces munka, hatezer forint. A katasztrófavédelem emlegetése hatására számlát is adott. Beleborzongok, ha arra gondolok, hogy ilyen megbízhatatlan, maszek szakikra kell emberek millióinak életét bízni!!!
Desischado
orbán úgy van vele, hogy hulljon mindenki, aki nem az ő szekerét tolja!
NaponTamas
@Desischado: Nem értem az összefüggést. Csak fidesz szavazók hívnak kéményseprőt ? Nàlam múlt héten volt. Akkor nekem a fidesze kell szavaznom ?
terlasz
Nálam néhány hónapja járt utoljára "kéményseprő", de abban merült ki az összes tevékenysége, hogy aláíratta velem a "munka elvégzését".
staro2
Szevt Flórián tagja a kormánynak, vagy a parlamentnek?
Esetleg mészáros kéményseprő cégének ügyvezető strómanja??
Netán egy multicég lobbistája??
cikicakk55
Nálunk eddig mindig ki jöttek felszereléssel együtt. Tavaly átnézték,az idén nem kértük. Egy cserépkályhánk van,de csak akkor gyújtok be, ha nagyon komoly a mínusz odakinn. Tavasztól őszig szedjük a letört ágakat,ha valahol látjuk,hogy
Hogy fát kivágtak,vagy csak az ágait vágják le,elkérjük ha nekik nem kell. Gáz konvektorok vannak,de ameddig csak lehet az örlángon hagyjuj. Az az udvarra wngwdi ki a felesleget,így a kémény kb 20 x van használva wgy télen. A kéményseprő is mwgmondta elég 2 évente ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.