Évi 60 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoznak az adóparadicsomok az Unió tagállamainak, a Süddeutsche Zeitung szerint Magyarországon évente 23 százalékkal több adóbevétel jönne össze, ha nem lennének ezek.

Évente 60 milliárd euró (18 600 milliárd forint) adóbevétel-kiesést okoznak az adóparadicsomok az Európai Unió tagállamainak, Magyarország a legnagyobb mértékben károsuló tagállamok között van – írta kedden a Paradise-iratok (Paradise Papers) nevű offshore-botrányt kirobbantó német Süddeutsche Zeitung.

A lap megbízásából egy tekintélyes francia szakember, Gabriel Zucman nyilvánosan elérhető adatok alapján számításokat végzett arról, hogy az egyes tagállamok mennyivel kevesebb bevételre tesznek szert a társasági adóból az adóparadicsomokban működtetett offshore cégek miatt.

Magyarországon évente 23 százalékkal több adóbevétel lenne, ha nem lennének adóparadicsomok

Fotó: pixabay.com CCO

Eredményei szerint a nemzetközi nagyvállalatok egyedül az EU-ban működő adóparadicsomokba – Belgium, Ciprus, Hollandia, Írország, Luxemburg és Málta – évente 350 milliárd eurót csoportosítanak át könyvelési trükkökkel, hogy minél kisebb legyen az adóterhük.

Például Németországban a nagy nemzetközi vállalkozások az alkalmazottak béreként kifizetett minden egyes euró után nagyjából 50 cent nyereséget termelnek, Luxemburgban pedig 3,5 eurót, de nem azért, mert a luxemburgi munkavállalók hétszer termelékenyebbek, hanem azért, mert a cégek Luxemburgba "terelik" a nyereségüket, hogy ne a németországi, hanem a számukra sokkal kedvezőbb luxemburgi szabályok alapján fizethessenek társasági adót.

Az ilyen műveletek révén évente nagyjából 600 milliárd euró nyereség áramlik a multinacionális vállalatoktól az adóparadicsomokba a világ összes ilyen országát és különleges státuszú területét együttvéve, amelyek nagyjából 60 milliárd eurótól, a társasági adóból származó bevétel mintegy 20 százalékától fosztják meg az EU-t mind a 28 tagállamot együttvéve.

Németországban a legnagyobb az adóbevétel-kiesés az unióban

A legnagyobb kárvallott Németország, amely 17 milliárd euró bevételtől esik el, és 32 százalékkal több bevétele lenne a társasági adóból, ha nem létezne a pénzügyi szolgáltatások adóparadicsom nevű ágazata, amely az 1980-as években fejlődött ki.

A második helyen Franciaország áll, amely 25 százalékkal nagyobb bevételre tenne szert a társasági adóból adóparadicsomok nélkül.

A Süddeutsche Zeitung listáján Magyarország a harmadik helyen áll 23 százalékos aránnyal.

A térség többi uniós tagállama rendre a lista vége felé szerepel, Csehország és Románia például 6 százalékkal nagyobb bevételre tenne szert a társasági adóból adóparadicsomok nélkül, Szlovéniában 7 százalék, Horvátországban 8 százalék, Lengyelországban pedig 10 százalék ez az arány.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Akinek az adóbevétel ellenőrzése lenne a feladata az is offshore paradicsomban nevelgeti a bankóit.
Akkor ?
Miért csodálkozunk, ha a pórnépnek a sufni-adócsalás a kedvenc elfoglaltsága.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Nem is lesz addig rend amíg teljes vagyonelkobzással börtönbe nem csukják az ilyeneket, vagy ha nincs megegyezés így akkor ezt kell tenni nekünk is.
quadrocopter
Ó, hát Genyóföld is adóparadise néhány seggnyalónak (hogy ne andyvajnázzak!)
human
Az a vállalkozó akinek SK rendszámú autója van más galádságokra is képes.
human
@quadrocopter: Furcsa egy ország ez. Az ügyészség dolga, hogy ne nyomozzon bizonyos esetekben. A NAV feladata, hogy ne ellenőrizzen bizonyos esetekben. Mindenki a helyén és mindenki nem teszi a dolgát utasítástól függően.
justhpeter
Akinek az adóbevétel ellenőrzése lenne a feladata az is offshore paradicsomban nevelgeti a bankóit.
Akkor ?
Miért csodálkozunk, ha a pórnépnek a sufni-adócsalás a kedvenc elfoglaltsága.
cikicakk55
Nem csak az adóparadicsomok a hibásak,hanem azok akik élnek vele.Olyan ez mint a kábítószer. Attól mert nem mindenki él vele,még léteziik.Ráadásul rá is lehet szokni. Ki zárt,hogy a kormány tagjai ne tudnának róla kik élnek ezzel a lehetőséggel. Mióta ez a lehetőség van,azóta egész biztos mindegyik párt él,élt a lehetőséggel. Ezért is nem voltak elszámoltatások.Mindegyik sáros nyakig.
Zeta
Azért ebben is jól teljesítünk!
Ez is az emút nyócév bűne?
kereső
@cikicakk55: ez csak közvetetten érinti a pártokat. A társasági adó a vállalkozások adója-Kft-k,Rt-k-ről, van szó.A társasági adó-leánykori nevén TAO, ugye igy már ismerős.
cikicakk55
@kereső: Tudom,de az éppen hatalmon lévő pártok valamelyik minisztériumának lenne a dolga ezt ellenőriznüök. Azok a cégek, vállalatok,vállalkozások egész biztoss valami módon körthetők a pártokban lévők érdekeltségében. Csak egy példa: Mészáros nem politikus,hanem egy csomó cég tulajdonosa. Csak a hülyék nem tudják,hogy azok a cégek Orbáné és a bevétel lwgnagyobb része is. Orbán garantálja,hogy Lölőt ne zaklassák,mert annyira buta,hogy lebuktatná. Az a pénz is az adóparadicsomokba megy,onnan már Orbán pénzeként valami kis szigetecske bankjába. Minden pártnak volt és van Mészárosa,Rogánya, Tiborca. Ez egy politikusok által tudott és támogatott pénzkimmentés. A tö bbi a túlárazás, a verseny nélküli megbizatások. elnyerése a többi mikliárd lenyúlása. Itt viszont csak az éppen hatalmon lévők biznisze A szopó ág meg mi vagyunk.
human
@justhpeter: Ez a cinkosság tartja ezt az országot a mocsokban. Ennek megfelelően választanak maguknak az emberek aljas, sunyi, korrupt vezetőket.
justhpeter
@human: Ez nagyon pontos leírása a helyzetnek.
Yoda69
Es meg mennyivel tobb lenne, ha a fideSS nem sikalna el a magyar adofizetok penzet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.