Palkovics László oktatási államtitkár szerint főként ott lettek jobbak a PIRLS-felmérés magyar eredményei, ahol az iskolákat az önkormányzatoktól átvette az állam.

A kiszámíthatóság és a nyugalom meghozta eredményét – mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán a PIRLS- (Progress in International Reading) felmérés eredményeivel kapcsolatban.

Palkovics szerint azért javult a gyerekek eredménye, mert az állam átvette az iskolákat

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Az államtitkár szerint különösen azokban az iskolákban érezhető a diákok teljesítményének javulása, amelyek önkormányzati fenntartásban voltak, de államiba kerültek.

A gyerekek eredményeiben visszatükröződik, hogy a tanítóik nyugodtak és nem azzal kell foglalkozniuk, hogy ki van-e fizetve a villanyszámla vagy a gázszámla – mondta Palkovics László, aki szerint az óvodába járás magas aránya is hozzájárulhatott a jó eredményhez. Magyarországon a vizsgált időszakban a gyerekek 93 százaléka járt óvodába.

Minden eddiginél jobb eredményeket értek el a negyedik osztályos magyar diákok a szövegértési képességeket vizsgáló PIRLS-felmérésen tavaly.

Magyarország 15 pontot javított a 2011-es eredményhez képest és tavaly 554 pontot ért el. A magyar diákoknál 8 ország tanulói értek el jobb eredményt, tíz olyan ország van, ahol hasonló eredmények születtek és 31 állam oktatási rendszere gyengébb mutatókat produkált.

(MTI)

(Címlapi kép: kormany.hu/Árvai Károly)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@nezelodo: Én meg szellentettem egyet és este pozitívan zárt a BUX.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Úgy látszik az egyszer már csődöt mondott demokratikus centralizmus kiépítése folyik újra az oktatásban is, a gazdaság után. Orbán a gazdaság ütőerén akarja tartani a kezét, de ha legyőzi Brüsszelt, alighanem abbamarad a lüktetés.
human
@nezelodo: Én meg szellentettem egyet és este pozitívan zárt a BUX.
kokopelli
@simmering73: pesszimista vagy?Az ember élete végéig tanul,de ez az "előember"
pedig csak felejt addig amig a "kanalat eldobja"! ...a kis "hörcsögpofika"..!
Eladott Ország
Most, hogy kiderült, mégis egy Tündérország lettünk, nézzünk egy kicsit Palkovics László,
oktatásért felelős államtitkár gyönyörű szavai mögé. Palkovics szerint Magyarország sokkal
többet költ oktatásra, mint az OECD átlag, alig van diplomás munkanélküli és általában is úgy
suhanunk, mint a sasmadár. Bár nagyon érdekes Palkovics úr mesedélutánja, de mintha a számok nem éppen őt igazolnák. És itt egy eléggé mellbevágó ábra – bár Palkovics az OECD tagországokkal hasonlítja össze hazánkat, de sokkal érdekesebb, ha a környező, hasonló adottságokkal és azonos szintről induló országokhoz mérjük magunkat – nem sok hozzáfűznivalóm akad. Ha a fenti adatokhoz hozzávesszük, hogy a diplomások elvándorlása aggasztóan magas, miközben az oktatásba egyre kevesebben kerülnek be, semmi jóra nem számíthatunk. Az alapfokú és középfokú képzés esetében érdekes lenne látni, hogy hogyan oszlanak meg a kiadások az állami és az egyházi intézmények között (bár azt tudjuk, hogy az állam háromszor annyi pénzt fordít egy egyházi iskolában tanuló diákra, mint egy állami iskolában tanulóra), akkor még a jelenleginél is jóval aggasztóbb helyzettel szembesülünk.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/oktat.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/1-1.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/2-1.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/4.png
nemfideszes
Ha sikeresek a diákok akkor az államot illeti a dicsőség, ha nem (lásd PISA felmérés) akkor viszont a tanárok a hibásak... elmentek ti a jó büdös 3.14-csába
papa.49
Kár örömködnöd szarzsák, majd jövőre az új teszten megint sírhatnál, ha nem lennél már talpig kurtavasban, mert te annyit ártottál a magyar oktatásnak, hogy az elmúlt 27 évben az összes ott ártó nem ártott annyit mint te !!!
kereső
A magyar felsőoktatás-és egyetemi kutatás tönkretevője Palkovics államtitkár úr.
justhpeter
Azért ha a "jótevőkről" megemlékezünk ne feledkezzünk meg Hoffmann Rózsikáról sem. Ő is sokat segített a barlang felé visszavezető úton.
papa.49
@justhpeter: Viheti magával a szarzsák a vén luvnyát ))))))))))))))))
justhpeter
@papa.49: Vigye Czunyinét is hogy élvezetesebb legyen.
papa.49
@justhpeter: Nekem 8 )))))))))))))))))))
csipetke
Palkovicsnak tényleg csak ennyi esze van,vagy valami tanfolyásra is jár,hogy mínuszban legyen az IQ-ja?A tudattól,hogy az állam átvette az iskolákat,megtáltosodtak a kölkök.Legalább gondolkodna,mielőtt beszél...
Kookas
@kokopelli: a kanalat eldobja és usgyi vissza a fára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.