A keleti sün, az ürge, a denevérek és a mogyorós pele után idén egy egészen különleges emlősfajt választottak év emlősének a földművelésügyi minisztérium Vadonleső programjában.

A természetvédelmi szakemberek, biológusok minden évben olyan állatfajt választanak ki, melyekre fel szeretnék hívni a figyelmet, így érdemelte ki a megtisztelő kitüntetést 2018-ban a kihalás szélén álló földikutya.

Az év emlőse 2018-ban: a földikutya!

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A program honlapja szerint egy olyan kisemlősre kell gondolni, mely ritkább a kihalással fenyegetett címerállatok bármelyikénél, ugyanakkor a Kárpát-medencében alakult ki majd kétmillió évvel ezelőtt.

(24.hu)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
mindenhonnan csak ez az endi vajna köszön vissza...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
mindenhonnan csak ez az endi vajna köszön vissza...
Veleda
Imádom ezt a kis büdöst:)) Ha egy lyukból elzavarjuk, 1 méterrel arrább visszajön. Viszont értékeli a frissen ültetett gyümölcsfákat, tuti, hogy megnézi, rendesen elültettük-e? Igazi túlélő!
papa.49
Tévedtek ez kiköpött csutigeci ))))))))))))))))))))))))))))
szép új világ
Az év legkártékonyabb állata a csúti patkány.
Sámannus
Kétmillió éve a magyarok még a kardfogú tigris étvágygerjesztői voltak Afrikában, körbe túrázták Ázsiát. csak az utóbbi ezer évet számolva, szinte most érkezett migránsok vagyunk, a földikutyához képest.A földi kutya az őslakos, a szittyák példaképe, azóta hátrafelé fúrást gyakorolják vele a magyarok.:DDD
cs.n.
@Veleda: Az biztosan nem földikutya, inkább kószapocok, az lájkolja a gyümölcsfákat.
nemkati
Ez az az állatka, amit a kormány tavaly igyekezett kiirtani.

"Mint ahogy megírtuk, a déli határon épült kerítés kettészakította a földikutyák populációját, jónéhányuk már a kerítésépítés közben elpusztult. Pedig amúgy is az egyik legritkább és kritikusan veszélyeztetett faj közé tartozik a világon, a teljes magyar állományt 500 példányra becsülték a kerítésépítés előtt - az FM tervezete most már csak 200 példányról ír. "
INDEX 2017.01.17
papa.49
@nemkati: Csutigeci ,,mi földikutya az én földemen, az engedélyem nélkül, leszarom ha kipusztul,, !!!
Igen előre látó, bölcs gondolkozásra van a hozzáállása !!!
nemkati
@papa.49: Pedig már 2015 augusztusában figyelmeztettek a szakértők és a Védegylet is, hogy kettévágja a veszélyeztetett kisemlős, a délvidéki földikutya védett élőhelyét a szerb határra tervezett kerítés. A környezetvédők már az építés megkezdése előtt jelezték, hogy a katonai földgyaluk és a cölöpverő gépek nemcsak a Natura 2000-es, azaz uniós jelentőségű természeti területeken okoznak majd károkat, hanem tönkreteszik a fokozottan védett déli földikutyák kolóniáját is. (írta az Index, Spirk József, 2015.08.18-án)

Ez az elvetemült kormány nem csak az emberekben, hanem a természetben, fákban, növényekben, állatokban is hatalmas károkat okozott eddig. Semmi nem számít, csak hogy a vezér lázálmai teljesüljenek!
papa.49
@nemkati: Képzeld el ha azt álmodta volna meg akár stadion is épülhetett volna ott !!!
Ez azért borzalmas, hogy egy ilyen tahó, akiben szemernyi érzés sincs a természet iránt kénye, kedve szerint teheti tönkre az országot, és ehhez vannak sokan akik még tapsikolnak is, meg ,,örömódát,, írnak ehhez a taplóhoz !!!
karma1
@nemkati: Ez kifejezetten egy olyan pofatlan fricska, amit nem is tudom, miert lepett meg ez a csuti tetu. (Remelem, belole sosem lesz "vedett" allat)...
Pont ez jutott eszembe, amit az elso hsz-edben irtal: ha kihal a faj, kizarolag ennek a tetunek meg a fobiajanak koszonhetik majd az allatvedok...:o((
nemkati
@papa.49: @karma1: Ennek az Ádernek meg azt mondhatták: fogadd el ezt a posztot, de ne csinálj semmit, nehogy részrehajlással vádoljanak; legfeljebb valami környezetvédelmi izét, azzal nem ártasz nekünk.
Hát ő még azt se.
papa.49
@nemkati: A káderjancsit ne is említsd, már egyre silányabb emberszerűk kerülnek erre a posztra, pedig nekik az ország egységét kéne képviselni, de csak a fütyiszhez a párthűséget tartják szem előtt !!!
kokopelli
@papa.49:(19:52)
...ne viccojjá mán! A Lőrinc "baggerrel" ásná neki ki a lyukat?
Kétszobás söntéspultosat egy stadion mellé?
papa.49
@kokopelli: De temessék is el magukat mindketten ))))))))))))))))))))
papa.49
@kokopelli: Már mint a lölő, meg a csutigeci !!!
kokopelli
@papa.49: ...elsőre is megértettem! ;-))
A temetéshez a buldózert,vagy egy sírásó-brigádot fizetem! Csipőből kp.-ben!
papa.49
@kokopelli: Csak a buldózert és legalább 10 méter mélyre mert még kiássák magukat !!!
Veleda
@cs.n.: 17.25 Nekem nem mutatkozott be, de majd adok én neki kószálni a pocok mindenit:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.