Kétszintes motorvonatokat akar 2019-től beállítani a váci vonalra a kormány, mivel a megnövekedett utasszámot már nem lehet a járatsűrítésekkel megoldani.

A 2019-es év végére, a váci szakaszon Magyarországon elsőként fognak járni a Stadler KISS emeletes motorvonatok – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden, Vácon.

Rétvári Bence a Pest megyei város vasútállomásán arról beszélt, hogy a növekvő igények miatt választotta a MÁV a kétszintes vonatok alkalmazását, mivel már nem lehet tovább sűríteni a vonatjáratokat. A váci vasúti vonalszakasz az egyik leginkább kihasznált Magyarországon, hiszen egyre többen járnak dolgozni Budapestre az agglomerációból, Dunakesziről, Vácról vagy Szobról. A kétszintes vonatok a jövő év közepére fognak megérkezni, és 2019 végére menetrend szerint fognak közlekedni.

Kétszintes vonatokat vetne be Vác felé a kormány, mert már nem lehet tovább sűríteni a járatokat

Egy Stadler kétszintes motorvonat

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/PetrS

Az államtitkár elmondta, hogy a most használt szerelvények két egységgel 420 férőhelyesek, a kétszinteseken egységenként közel 600 utas tud ülve utazni, forgalomba állításuk tehát nagyban javítja a vonatok kapacitását. Rétvári Bence kitért arra is, hogy ebben a régióban minden közlekedési lehetőség bővülni fog az elkövetkező évben: akik autóval közlekednek, azoknak az M2-es autóút 33 milliárd forintból kiépülő kétszer két sávossá válása jelent jobb közlekedési körülményeket, a dunai hajózás 12,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztései pedig megújítják a vízi közlekedést.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója szólt arról, hogy ez a vasúti szakasz nem csak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának közel tíz százalékát adja. A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon – tette hozzá.

A MÁV-Start vezetője elmondta, hogy a múlt év tavaszán írták alá azt a keret-megállapodást, amelyben 40 darab, 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek, az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg. A motorvonatok alacsonypadlós kialakításúak, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek, rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár 12 kerékpár is szállítható rajtuk – fűzte hozzá Csépke András.

Fördős Attila, Vác polgármestere elmondta, hogy a városban közel 6000 ember, a helyi lakosság több mint 50 százaléka használja a vasúti közlekedést.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wpym
Es az orszag tobbi resze? Az marad az I vh szintjen???
verőce21
Kitűnő a vonatközlekedés ebből a térségből. Félóránként jár egész nap a Nyugatiba, onnan gyalog tíz perc a fontosabb uticélok. Nem csoda, hogy tömegek választják itt a vonatközlekedést.
Gyorsabban és kényelmesebben be lehet jutni Belpestre, mint a budapesti peremkerületekből. :)
mackoka46
Ezzel a motorvonattal duplán lehet sikkasztani.
kokopelli
@mackoka46: a DDR-től meg kell venni a régiket!Passzolnak a metrókhoz,
de kocka nélkül! ;-)
1magyar
Ez jó ötlet ilyen helyre, ahol sokan utaznak.
wpym
Es az orszag tobbi resze? Az marad az I vh szintjen???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.