A Demokratikus Koalíció azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén minden háztartás számára ingyenessé tesz havi két köbméter vizet, 15-20 köbméternyi gázt és 50 kilowattórányi áramot.

Gyurcsány szerint ingyenessé kell tenni a minimális gáz-, víz- és áramfogyasztást

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fogyasztás ezen felüli részére sávos közüzemi díjakat vezetnének be. Az átlagosnak számító 15-20 köbméteres víz-, 80-100 köbméteres gáz- és 200 kilowattórás áramfogyasztásért a jelenlegi árat kellene fizetni, aki pedig az átlagosnál többet fogyaszt, az az átlag fölötti részért lényegesen magasabb díjat fizetne – közölte Gyurcsány Ferenc.

Országos tűzifaprogramot is ígért is a rászorulók részére, ennek forrásait a központi költségvetésből állnák.

Szerinte a "fideszes rezsicsökkentés" azoknak adott a legtöbbet, akik a legtöbbet fogyasztanak, ez pedig "a fordított Robin Hood-jelenség". Hozzátette, hogy a természeti erőforrásokkal takarékoskodni kell, a DK elképzelése pedig a kevesebb fogyasztásra ösztönöz.

Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg körülbelül 900 ezer ember él olyan háztartásban, amelyet nem tudnak rendesen kifűteni. A fagyhalálról utoljára 2014-2015-ben jelent meg hivatalos kormánystatisztika, a kabinet azóta nem publikál ilyen adatokat, de a Magyar Szociális Fórum szerint ezen a télen eddig 149 ember fagyott halálra – tette hozzá.

A tartozások miatt 2015 végéig mintegy százezer lakásban kapcsolták ki valamelyik közművet és további százezret fenyeget ugyanez a veszély – folytatta a pártelnök, hozzátéve: a közüzemi tartozások miatt elrendelt végrehajtások száma is elérte a százezret és körülbelül százezer családot már ki is lakoltattak.

Gyurcsány Ferencet szembesítették azzal, hogy második, 2006-os kormányalakítása után átlagosan 30 százalékkal emelkedett a gáz és 10-14 százalékkal a villany ára. A politikus azt mondta, hogy akkor 140-150 dollár körüli összegbe került egy hordó kőolaj és ezt a fogyasztónak meg kellett fizetniük. Az emberek ma viszont a világpiacinál magasabb árat fizetnek – tette hozzá.

Példaként említette, hogy 2003-2017. között a gáz beszerzési ára köbméterenként 14 forinttal csökkent, de a rezsicsökkentés után a fogyasztók csak hat forinttal fizettek kevesebbet, mert a maradék a szolgáltatóknál maradt.

További kérdésre azt felelte, hogy inkább nem lesz köztéri plakátjuk, de a "Fidesz oligarchavilágához tartozó cégekkel" nem kötnek szerződéseket, nem bérelnek tőlük plakáthelyeket. Gyurcsány Ferenc hozzátette: azon viszont csodálkozik, hogy van olyan demokratikus ellenzéki párt, amelyik elfogad egy ilyen ajánlatot.

Kikérték a véleményét arról, hogy Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke a férfi gyorskorcsolya-váltó csütörtöki győzelme után azt írta a Facebookra, hogy "Két migráns olimpiai aranyat nyert Magyarországnak. Köszönjük.". Gyurcsány Ferenc azt mondta, örül, hogy a gyorskorcsolyázók olimpiát nyertek és a csapat tagjait magyarnak tekinti.

Czeglédy Csaba ellen nem született olyan ítélet, amelyik korlátozná a választhatóságát, ezért joga van jelöltetni magát – reagált egy újabb felvetésre, hozzáfűzve: az előzetes letartóztatásban lévő férfit ártatlannak kell tekinteni, amíg nem ítélik el.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nem ertem ezt az allando sirankozast, hogy "ures az allamkassza", "nincs penz"...
Hat mar egyetlen normalis ellenzeki part sem akar elszamoltatast a DK-n kivul??? Mindenki ugy gondolja, hogyha orbannak mennie kell a szekbol, akkor viheti azt a sok milliard eurot, amit elsibolt o meg a bunbandaja???
Tenyleg mindenki ilyen rovidlato otthon???
Tudom, otthon valahogy sosem volt divat az elszamoltatas - nem lehetne most kivetelt tenni?
Soha nem volt meg Magyarorszagnak ennyire (torvenybe emelten) rablo kormanya!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@Főlökött: Folyt...

3) MANYUP:
Nem igaz, hogy veszteségesek voltak a MANYUP-ak!
Csak a válság két évében termeltek veszteséget, előtte nagyon is jól teljesítettek:
www.mnb.hu/felugyelet/felugyeleti-keretrendszer/tanulmanyok-elemzesek/penztari-tanulmanyok-elemzesek/magannyugdijpenztarak-hozamai-2001-2005

www.mnb.hu/letoltes/nyugdijpenztari-hozamok-2000-2009

4) Cukor mizéria:
Az EU egy gazdasági társulás is. Ahol szabályozzák pl. hogy mely ország miből, mennyit termeljen. Természetesen a magyar fél is részt vett/vesz ezekben a szabályzásokban, tehát senki, semmit nem erőltet az országra!
A cukor termelés, a cukorrépa termesztéshez még annyi, hogy azon termelők, akik beszállítók voltak a cukorgyárakhoz, azok 6 évig kiemelt földalapú támogatásban részesültek (talán 3x-os szorzó, de erre nem esküt nem teszek), hogy legyen idejük és pénzük más növény termesztésére. Arról bizony nem az EU tehet, hogy ezen gazdáknak kényelmesebb volt az ingyen pénzt számolgatni, tenni pedig semmit.
Bezzeg mikor letelt a különtámogatás ideje, akkor két éve telesírták a médiát, hogy mit tett velük az EU, mit tettek a magyar cukoriparral (addig nem tűnt fel a fityesz és jobbik szavazóknak, hogy több éve a boltokban csak szlovák cukrot lehet kapni?).

5) Megszorítások:
Igen, Gyurcsány azt az ÁFA-t emelte ideiglenesen vissza 25 százalékra, amit előtte ők csökkentettek, igen, Bajnai azt a 13. havi nyugdíjat vette el ideiglenesen, amit ők adtak!
Emlékszem, ez időtájt a fityesz padsorokból azt kiabálták, hogy ők csökkentenék (az adókon kívül) az ÁFA-t, s még 14. havi nyugdíjat is adnának. Ja, és drasztikusan csökkentenék az üzemanyagok jövedéki adóját!

Az ígéreteket hallottuk, s azt láttuk, hogy 2010-ben azonnal megemelték 27 százalékra az ÁFA-t, az üzemanyagokra rátettek + 60 forintot literenként, s a nyugdíjasaink még ma is várják a 13. és 14. havi nyugdíjukat.
Miközben a plakátokon Európát veri a gazdaság, látjuk hová szór el (feleslegesen) több 100 milliárdot!
F_Viktor
@Főlökött: Folyt...

6) Gyurcsány és a "felvásárlás":
2004-től vagyunk EU-tagok.
2005-ig egy év telt el, 2010-ig 6 év!
Tehát e tagság előnyei igazából orbánnak jutott.

Írod:
"Avagy az Oroszok felé mennyi és mennyi terméket értékesítettünk ? Almától a tsúdió-magnóig, mely ML.-nek már híre - hanva sincs..."

Voltak próbálkozások magyar mezőgazdasági termékek exportálására az oroszoknak, de mikor Antalék azt mondták, hogy X USD az ára, akkor beintettek az oroszok, hogy Y USD-ért Z-szer jobb minőséget vehetnek az olaszoktól, görögöktől.
Az USD elszámolás ezt vonta maga után, hogy a KGST idejében bejáratot piacok mind megszűntek.
Azok a "stúdió magnók" is csak Magyarországon voltak HIFI színvonalúak, nyugaton eladhatatlanok voltak, csődbe is ment mind a Videoton, mind az Orion amint megszűntek az állami dotációk (Vidinél volt próbálkozás, hogy szétdarabolták a céget több tíz Kft-vé, de egyik sem működött sokáig nyugati tőke nélkül).
F_Viktor
@Főlökött: Folyt...

Még annyit tennék hozzá, hogy az állami cégek nem tudnak gazdaságosan üzemelni, erre jó példa a rezsicsökkentésnek hazudott választási kampány.
A rezsicsökkentés csúcspontján Ausztria felől jött a nyugaton feleslegessé vált gáz (aminek különbözetét garancsi le is fölözte, a szilárd pedig elfelejtette olcsón adni a lakosságnak!), mára pedig jóval olcsóbban jutnánk mind gázhoz, mind elektromos áramhoz ha nem a rezsim adná a lakosságnak!
Főlökött
@F_Viktor: Belátható, hogy a privatizáció a rossz gazdasági vezetés miatt következett be. Igen, ha stabil és megbízható munkahelyeket, az állami fenntartású cégek tudják biztosítani. Az akkori rendszerben is volt alapanyag, de valamely eszement a pillanatnyi piaci árhoz történő viszonyítással, megszüntette a termelés jó részét és felszámolták a céget – vállalatot. Pl. Komló-i szénbányászat, Pécsett az uránbányászat, stb. Most pedig újra akarják nyitni úgy, hogy a rekultivációra tizen-milliárdokat dobtak ki és a földdel egyenlővé tették a helyet, tehát újra kell építeni az egészet.
Szóval nem csak saját maguk zártak be egy csomó termelő üzemet, hanem elkezdték el-adogatni is, amiket tudtak, avagy felvásárolták saját maguk, fillérekért. Na ezen eladott gyárak-üzemek addig konkurenciát jelentettek a kapitalistáknak, tehát felvásárolták és megszüntették. Itt van egy része 'áldásos ténykedésüknek' :
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/28279282_863763533828382_3352975466856244836_n.jpg?oh=710338ccb5ba817571b520c0eb01628d&oe=5B4788E4

Eladott szolgáltatói üzemek esetén, nem beszélhetünk bukásról ? :) Dehogynem, mivel olyan áron szolgáltattak, hogy a nép győzte megfizetni ! Avagy nem tudta megfizetni, ezért kikötötték – megszüntették a szolgáltatást ezen személyek felé. Én még emlékszem a francia cégre, mely 1 hónap alatt, 3x20e forintos számlát küldött ki egy családi-házra, mintha társasház lett volna. Vicces léhűtő csapat volt, mint az Eon is az. Csak kérdezz meg egy német lakost, mi a véleménye a cégről. ( Miért is ? -> mert nyugati árak voltak, de keleti fizetések ! ) Privatizációs bevételeket nem fejlesztésre fordították, hanem felélték, elherdálták.
Főlökött
Folyt: Eladott szolgáltatói üzemeknél fejlesztéseket végrehajtottak, de korán sem annyit, mely után kérték a pénzt.
Mobil-vezetékes szolgáltatás azért nem jó példa, mert ezen időszakban volt egy technikai fejlődés, vezetéses vonalon a nagy átvitelű, illetve fénykábeles átvitel terén. Mobiloknál pedig a 900Mhz, majd mentek felfelé 1800ra, majd még feljebb, nem sorolom fel az összeset, kellett a sávszélesség, a sok előfizető számára, illetve a sebesség is.

Na ugorjunk tovább -> mivel a fent említettek fényében, megszüntettek több 10 ezer munkahelyet, így se adófizetés, se nyugdíjfizetés, se semmi nem keletkezett az országban, pontosabban drasztikus csökkenés következett be. Felborították az egész rendszert és csodálkoztak azon, hogy hitelt – hitelre kell halmozni, a szükséges és elégséges dolgok ellátásához. Mivel mástól már nem igazán kaphattak hitelt, ezért fordultak az IMF-hez, mely igencsak kőkemény feltételekkel adta a hitelt. Ha jól emlékszem 2-3 napig, majd megszakadt és utána is 2-3 napig tárgyalták a feltételeket, hogy mit – milyen lépéseket kell megtennie az országnak, a hitelért. De mást ne említsek Görög hitel -> nyugdíjcsökkentés, Áfa emelés, stb. stb. Volt is balhé, Görögöknél is !

Kedvesem is benne volt a MANYUP-os csodában, emlékszem, minden évbeni értesítőről, milyen hozamot hoztak össze, szánalmas volt. Most, hogy megtizedelték, lám szárnyalnak :)

Cukor – mizéria kapcsán már leírtam, sokan termeltek, de a dotációt megszüntették azzal, hogy eladták a kvótánk egy részét, itt is termelőből – felvásárlóvá silányítottak bennünket. Azért nincs dotáció a termelésre, mert nekünk már nem szükséges termelni, csak venni. Szóval én így látom a cukormizériát, de azért az EU.-től jövő agrár támogatások esetén, sírnak - rínak, ha csökkenteni akarja az EU., nem véletlen.
Főlökött
Folyt : Megszorítások, ez az egész romhalmaz, határtalan sok hitel, pedig mint már fentiekben leírtam az elhibázott gazdasági ténykedésnek, fejlesztések elmaradásának volt köszönhető.

Csak nagyon halkan megjegyezvén, Videoton, Orion, ML., nem gyártott rossz berendezéseket, sőt tervező gárdájuk világ viszonylatban és elismert volt. A gond ott kezdődött, hogy a készülékekbe kerülő alkatrészeket horror áron ( ipari fejlődés, félvezetőkben is, aktív - passzív alkatrészekben is ), valutáért tudták csak megvenni, de mivel a termelés padlóra lett vágva, így nem volt annyi bevétel, hogy ezt finanszírozni lehetett volna. Érdekes mód pl. a Videoton, az IBM-nek gyártott utána wincsiket, mivel azt is elkótyavetyélték, mármint a gyárat.

"felvásárlás" Terén pedig igen igen sok jutott Gyurcsány és csapatának. 1995 től 2006 ig, azért rendesen kisöpörték a padlást, amit tudtak, lehetőségük volt eladtak – felvásároltak – elherdáltak, ezért is jött ez a gazdasági káosz, mely a bukásukhoz vezetett, nem kicsit, nagyon ! Ez látható és tapasztalható a mostani állapotokból is. Még az sem biztos, hogy bejutnak a parlamentbe és ha nem, akkor még a megszűnés – feloszlás veszélye is ott lebeg felettük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.