A Demokratikus Koalíció azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén minden háztartás számára ingyenessé tesz havi két köbméter vizet, 15-20 köbméternyi gázt és 50 kilowattórányi áramot.

Gyurcsány szerint ingyenessé kell tenni a minimális gáz-, víz- és áramfogyasztást

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fogyasztás ezen felüli részére sávos közüzemi díjakat vezetnének be. Az átlagosnak számító 15-20 köbméteres víz-, 80-100 köbméteres gáz- és 200 kilowattórás áramfogyasztásért a jelenlegi árat kellene fizetni, aki pedig az átlagosnál többet fogyaszt, az az átlag fölötti részért lényegesen magasabb díjat fizetne – közölte Gyurcsány Ferenc.

Országos tűzifaprogramot is ígért is a rászorulók részére, ennek forrásait a központi költségvetésből állnák.

Szerinte a "fideszes rezsicsökkentés" azoknak adott a legtöbbet, akik a legtöbbet fogyasztanak, ez pedig "a fordított Robin Hood-jelenség". Hozzátette, hogy a természeti erőforrásokkal takarékoskodni kell, a DK elképzelése pedig a kevesebb fogyasztásra ösztönöz.

Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg körülbelül 900 ezer ember él olyan háztartásban, amelyet nem tudnak rendesen kifűteni. A fagyhalálról utoljára 2014-2015-ben jelent meg hivatalos kormánystatisztika, a kabinet azóta nem publikál ilyen adatokat, de a Magyar Szociális Fórum szerint ezen a télen eddig 149 ember fagyott halálra – tette hozzá.

A tartozások miatt 2015 végéig mintegy százezer lakásban kapcsolták ki valamelyik közművet és további százezret fenyeget ugyanez a veszély – folytatta a pártelnök, hozzátéve: a közüzemi tartozások miatt elrendelt végrehajtások száma is elérte a százezret és körülbelül százezer családot már ki is lakoltattak.

Gyurcsány Ferencet szembesítették azzal, hogy második, 2006-os kormányalakítása után átlagosan 30 százalékkal emelkedett a gáz és 10-14 százalékkal a villany ára. A politikus azt mondta, hogy akkor 140-150 dollár körüli összegbe került egy hordó kőolaj és ezt a fogyasztónak meg kellett fizetniük. Az emberek ma viszont a világpiacinál magasabb árat fizetnek – tette hozzá.

Példaként említette, hogy 2003-2017. között a gáz beszerzési ára köbméterenként 14 forinttal csökkent, de a rezsicsökkentés után a fogyasztók csak hat forinttal fizettek kevesebbet, mert a maradék a szolgáltatóknál maradt.

További kérdésre azt felelte, hogy inkább nem lesz köztéri plakátjuk, de a "Fidesz oligarchavilágához tartozó cégekkel" nem kötnek szerződéseket, nem bérelnek tőlük plakáthelyeket. Gyurcsány Ferenc hozzátette: azon viszont csodálkozik, hogy van olyan demokratikus ellenzéki párt, amelyik elfogad egy ilyen ajánlatot.

Kikérték a véleményét arról, hogy Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke a férfi gyorskorcsolya-váltó csütörtöki győzelme után azt írta a Facebookra, hogy "Két migráns olimpiai aranyat nyert Magyarországnak. Köszönjük.". Gyurcsány Ferenc azt mondta, örül, hogy a gyorskorcsolyázók olimpiát nyertek és a csapat tagjait magyarnak tekinti.

Czeglédy Csaba ellen nem született olyan ítélet, amelyik korlátozná a választhatóságát, ezért joga van jelöltetni magát – reagált egy újabb felvetésre, hozzáfűzve: az előzetes letartóztatásban lévő férfit ártatlannak kell tekinteni, amíg nem ítélik el.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nem ertem ezt az allando sirankozast, hogy "ures az allamkassza", "nincs penz"...
Hat mar egyetlen normalis ellenzeki part sem akar elszamoltatast a DK-n kivul??? Mindenki ugy gondolja, hogyha orbannak mennie kell a szekbol, akkor viheti azt a sok milliard eurot, amit elsibolt o meg a bunbandaja???
Tenyleg mindenki ilyen rovidlato otthon???
Tudom, otthon valahogy sosem volt divat az elszamoltatas - nem lehetne most kivetelt tenni?
Soha nem volt meg Magyarorszagnak ennyire (torvenybe emelten) rablo kormanya!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
Ha reálisan nézzük, akkor a baloldal szerint is és a jobbik szerint is a végletekig eladósodtunk és már nem is a padlón, hanem a padló alatt vinnyogunk.
Akkor mijalófaszból ígérget fletó, és mikor fogja teljesíteni az ígéreteit?
CsipkeRózsa
@Rockxy: PuPu blogján egy hozzászóló által közölt számokat olvasd el, érdemes:

" Görög Beáta írta...
Többen hiányoltátok, ezért ide teszem Szabó Zoli vázlatos összeállítását:
Mibű?
Zoltán Szabó·2018. február 18.

Gyurcsány Ferenc tegnap a DK kampánynyitó rendezvényén 12 pontban foglalta össze, mit kell tennie a tavasszal hivatalba lépő demokratikus kormánynak hivatali ideje első napján. Lovas Zoli szóvá tette, hogy az elgondolás rokonszenves, de nem látja a fedezetét. Válaszként megírtam neki, hogy egy 40 perces beszédben nem lehet számviteli fejtegetésekbe bonyolódni, fillérre elszámolva az ígéretek fedezetével, de aztán több részletben megpróbáltam vázolni neki az elképzelések fedezetét. Kérésére most összefoglalom egyetlen jegyzetben.
A DK Sokak Magyarországa (a továbbiakban SOMA) programja azzal számol, hogy józan gazdaságpolitika mellett fenntartható az évi 3-4 százalékos növekedés. Ez évi 450-600 milliárdos többletbevételt jelent az államháztartásnak, aminek a negyedét oktatásra, negyedét egyészségügyre tervezzük fordítani. Ez a négy év alatt 1125-1500 milliárd többletet jelent mind a két ágazatnak. (Az első évben a többlet 112,5-150 milliárd, a második évben az elsőhöz képest 112,5-150, a kezdethez képest tehát már 225-300 milliárd a többlet, a harmadikban 337,5-450, a negyedikben pedig 450-600 milliárd többlet a kezdethez képest. 112,5+225+337,5+450 = 1125, 150+300+450+600 =1500) Ez azért valamivel többre is elég, mint a jelzett intézkedések. Tudom, hogy az első napon ezek az összegek még nem állnak rendelkezésre, de erre lehet hitelt fölvenni, hiszen a visszafizetéshez szükséges pénzt a gazdasági növekedés négy év alatt bőven kitermeli.
A nettó minimálbér fölemelése a létminimum szintjére az államnak a jelenlegi adószabályok értelmében nemhogy pénzébe kerülne, de bevételt is hozna. Nem akarjuk azonban ennek terheit teljes egészében a vállalkozókra hárítani, a bér szükséges nettó emelkedésének nagy része megvalósulna a többkulcsos SZJA...
CsipkeRózsa
folytatás:
helyreállításával, úgy, hogy a minimálbér adója az adójóváírás révén 0-ra csökkenne - ennek költségeit a magasabb jövedelmi sávok nagyobb adókulcsa bőven kitermelné.
A nyugdíjkorrekció kifejezetten a magasabb gazdasági növekedéshez kötődik, annak költségeit tehát a gazdasági növekedés termeli ki - ha a gazdasági növekedés erre nem elegendő, akkor nincs korrekció.
A családi pótlék 2016-ban 1 094 000 családot segített, átlagosan havi 23 849 forinttal, ez egy évre mintegy 313 milliárd forintot jelentett. Minthogy a családi pótlék azóta sem emelkedett, az erre jogosult gyerekek száma viszont csökkent, ez az összeg idén sem több. Ennak 30, egyedülállók esetén 50 százalékos emelése alatta marad a 120 milliárd forintnak évente, ami a családi adókedvezmény plafonjának tervezett bevezetésével nagyrészt kigazdálkodható.
Ami pedig a minimális víz-, gáz- és áramszolgáltatás ingyenességét illeti, megismétlem: Egy m3 víz 300 forint körül van. Két m3 víz 3,5 millió háztartásnak havi kétmilliárd, évi 24 milliárd forintot jelentene. 1 kWh áram valamivel több, mint 36 forint. Havi 50 kWh áram a 3,5 millió háztartásnak 6,5 milliárd, évente mintegy 78 milliárd forintot emésztene föl. Egy m3 gáz 100 forint körül van - ha a világpiaci árakat érvényesítjük, ez még jelentősen csökkenne is. Havi 12 m3 gáz 3,5 millió családnak évente 50 milliárd forintnál kevesebbe kerül.
Mindez együttvéve évi 150 milliárd. Nem kevés, de azért aligha vinné csődbe az évente 16-17 ezer milliárdot kiadó költségvetést - pár stadion, meg Várba költözés árából megúszható. Ha egyáltalán szükség lenne rá. De nincs, a javaslat szerint ugyanis a térítési díjak a fogyasztással együtt sávosan emelkednének, mint 2011 előtt a gázár, és a legalsó sávba tartozó fogyasztás lenne díjmentes. A legszegényebbek fogyasztását tehát a nagyobb fogyasztók fizetnék meg, minél többet fogyaszt valaki, annál nagyobb részt vállalva magára.
A többi meg nem kerül pénzbe.
2018. február 18. 21:25 "
Csizmás Kond
...gondolom pont azért nem megy olyan helyekre kampányolni ahol lopják az áramot mert már bevezetettnek könyveli el.
F_Viktor
@Rockxy: Gyurcsány nem hozzád, nem az analfabétákhoz szólt, akik nem ismerik a négy matematikai alapműveletet!
Őket (titeket) orbán szólongatja, ők azok akiket számokkal nem terhel a fityesz kommunikációja, ők azok akiket lehet olyannal etetni pl., hogy a be nem fizetett adó (TAO) az nem közpénz, ők azok akiket minden nap lehet ijesztgetni, ők azok akiknek minden hazugságot le lehet tolni a torkán!

Ami szomorú, hogy a XXI. században Magyarországon még mindig lehet találni 2,5 millió hozzád hasonló analfabétát!
Rockxy
@F_Viktor: @CsipkeRózsa: Nem kellene előbb kibújni a parketta alól?
Mert nemrég még az volt a menő balról, jobbikról, hogy tönkre vagyunk, és katasztrófa, meg kisvasút. :)
Romokban hevertünk és haldokoltunk.
Mitől lett most minden olyan rózsaszínű?
Azt lehetne tudni, hogy hány év kell ahhoz, hogy kimásszunk az adósságcsapdából és egyéb zorbán ásta gödrökből?
A nyolcévnyi rombolást mikor lehet leghamarabb helyrehozni?
Sity-sutty? :)
F_Viktor
@Rockxy: Írod:
"Mitől lett most minden olyan rózsaszínű?"

Csak te és a többi agyatlan analfabéta látja "rózsaszínűnek" az ország gazdasági helyzetét!
Aki kicsit is tud gondolkodni, s matekból sem bukdácsolt az általános iskolában, az már gyaníthatja, hogy a számok nem reálisak.
Vagyis a kontroll nélküli MNB, Jegybank nem valós adatokat közöl, hatalmas nagy hazugságok kerülnek a jelentésekbe, a nyilvánosság elé.
De az is a valóság, ha a német autóipar nem így teljesítene, akkor a magyar gazdaság már most az utolsókat rúgná, így csak akkor borulnak ki a csontvázak, mikor el lesztek kergetve.

S az, hogy mi az általad említett "rombolás", a hozzád hasonló hülyék.majd ekkor fogják megtudni. Mindenesetre reménykedek benne, hogy ti is viselni fogjátok az ámokfutások következményeit, s orbán sorsában osztozni fogtok. Mert ugyanolyan rühes geci kutyák vagytok, mint ő és bandája!
Főlökött
@CsipkeRózsa: Nem tudom, tetszik-e emlékezni arra, hogy Gyurcsány mibe bukott bele ? Igen, részben az EÜ. dolgozók fizetésemelésébe, melyre horrorisztikus kamatozású hitelt vett fel, mivel nem volt fedezet. Ez is okozója volt bukásának. ( nem sorolom fel még mik voltak, mivel ezt már egyszer kiveséztük, igen részletesen itt a propin )

Erre most mit olvasok ? => "Tudom, hogy az első napon ezek az összegek még nem állnak rendelkezésre, de erre lehet hitelt fölvenni, hiszen a visszafizetéshez szükséges pénzt a gazdasági növekedés négy év alatt bőven kitermeli."

Értem, tehát akkor előröl szeretné kezdeni az egészet :) Ezen ténykedése már egyszer elbukott és szerintem ismétlési lehetőség pedig nincs számára.
CsipkeRózsa
@Főlökött: Az egészségügyi dolgozók és az oktatásban dolgozók fizetésemelése Medgyessy kormányzása alatt történt.

Az országnak minden kormány idején hiteleket kellett felvennie, Orbán is hitelekből gazdálkodik, csak nem úgy nevezik, hogy hitel. Már az el sem kezdődött Paks 2-re is költekezünk.
Gyurcsány idején történt a világválság, az okozza, hogy többnyire arra emlékeznek sokan, na és persze a Fidesz akkori hitelekkel kapcsolatos tupírozása nagy mértékben hozzájárult.

A Gyurcsány és Orbán hitelekkel kapcsolatban azt is hangsúlyozhatjuk, hogy a Gyurcsány által felvett IMF-től kapott összegre fele annyi volt a kamat %-a, mint Orbán nagyvonalúan felvett hiteleire.
F_Viktor
@CsipkeRózsa: + a Gyurcsány által felvett IMF hitel nagyobb része került a jegybankhoz devizatartaléknak és orbán kezébe, amit ő költött el.
division
@F_Viktor: Rockxy nem Fideszes, csak reálisan látja mi valósítható meg Gyurcsány ígérgetéseiből. Mellesleg a stílusod minősíthetetlen, szerencséd hogy megszűnt a moderáció.
F_Viktor
@Főlökött: Írod:
"Nem tudom, tetszik-e emlékezni arra, hogy Gyurcsány mibe bukott bele ? Igen, részben az EÜ. dolgozók fizetésemelésébe, melyre horrorisztikus kamatozású hitelt vett fel..."

Nem, nem ebbe bukott bele!
Bukásának oka három összetevőre vezethető vissza:
a) koalíciós partnere és a fityesz megfurta összes reformját, az előző a korrupció ellenessége miatt, utóbbi pedig a mindenároni hatalomátvétel miatt.
b) korrupciót nem tűrő vezetése miatt az MSZP-n belül sem volt támogatottsága.
c) a fityesz semmiben nem támogatta.
Egy példa, az IMF hitel felvétele: Parlamentben kritika, amiért két hetet hezitált az IMF hitelért, majd kritika azért, mert IMF hitelt vett fel.
karma1
@Rockxy: Nem lenne az orszagban semmi problema, lenne penz is mindenre, ha nem meszaros, garancsi, tiborcz meg orban zsebebe vandoroltak volna az EU-s penzek...
Hobgy mibol iger Fleto? Hat abbol, hogy LESZ (lenne) elszamoltatas, hogyha ok kerulnenek kormanyra, mert akkor a mostani kormany kb. 10 000 evre be lenne bortonozve, teljes vagyonelkobzassal.
Van itt penz,. csak vissza kell tenni a kasszaba. Leallitani az ertelmetlen stadionepiteseket, a Var idiota atepiteset, ahogy Gyurcsany igerte, le kell allitani a 300 ezres havi ukran nyugdijakat, az MNB nem vasarolhatna tobb Tizianot kozpenzbol, leallitanak a paksi atomeromu epitest, stb...
Lehet gunyolodni, cikizni Fleton, de azt nem lehet elvitatni, hogy penzugyileg messze magasan all az osszes gazdasagi szakember folott, tehat tudja, mit beszel.
F_Viktor
@division: Írod:
"Rockxy nem Fideszes, csak reálisan látja mi valósítható meg Gyurcsány ígérgetéseiből."

Hol az a realitás amiről beszéltek? Írhatod a konkrétumokat.

Írod:
"Mellesleg a stílusod minősíthetetlen..."

Amilyen az agyon isten...
karma1
Nem ertem ezt az allando sirankozast, hogy "ures az allamkassza", "nincs penz"...
Hat mar egyetlen normalis ellenzeki part sem akar elszamoltatast a DK-n kivul??? Mindenki ugy gondolja, hogyha orbannak mennie kell a szekbol, akkor viheti azt a sok milliard eurot, amit elsibolt o meg a bunbandaja???
Tenyleg mindenki ilyen rovidlato otthon???
Tudom, otthon valahogy sosem volt divat az elszamoltatas - nem lehetne most kivetelt tenni?
Soha nem volt meg Magyarorszagnak ennyire (torvenybe emelten) rablo kormanya!
F_Viktor
@karma1: Többször leírtam véleményemet, hogy orbánt leváltani nem lehet, csak megsemmisíteni.
Akkor pedig nem az új kormány fogja elszámoltatni, hanem a magyar emberek.
Ezt nem fogja megúszni. Nagyon sokan mennek akkor a levesbe.
Főlökött
@F_Viktor: Ezt rosszul tudod ! Bocsika. Már egyszer kiveséztük ezen témát -> igen részletesen, mi vezetett a bukáshoz. Amit előzőekben leírtam az csak egy része volt, de igaz !
A hitelfelvétel mellett még azért sok-sok dolog volt, ezen bugyorban ! Ebbe benne voltak a hamis gazdasági jelentések halma is, melyel nem csak az EU.-t, hanem saját pártját is átvágta. Az országot államcsődbe vitte, ( Öszöd - nem Öszöd -> ez van :) ) típusú előadáskor szembesült a párt azzal, hogy a fiókból kihúzható X-edik gazdasági mentőcsomag sem működőképes, sőt a csőd partvonalán állunk. Közben folyamatosan az országot kiárulták, ne feledkezzünk meg, 1995. március 1-jén kinevezett a privatizációért felelős tárca nélküli miniszterünkről sem - tevékeny ténykedéséről, mely büszke is volt tettére, de közben hazavágta az egész országot - gazdaságát és megsértődött azon, amikor le-'hazaárulózták', valjukbe, nem alaptalanul. Állások halmai -> több ezres tételben szüntek meg. Így az adófizetés is megszünt ugyanazen tételben. De hosszú ezen történet, tovább nem részletezem.../olyan részletekkel mint a GDP alakulása, bevételek alakulása, kiadások alakulása/
A lényeg, szentem, még mindíg nem tanult, a saját hibákból. Ismét hitelt venne fel, a kontónkra. Tudod mit ? Tegye, a saját kontójára, nekem elégvolt egy bukott - ex miniszterelnökből, mely igen neccesen távozott -> saját családját is menekítve, mert félt az elkövetettek következményeitől !
Reméltem, hogy eltűnik a politika szemétdombján, de van az a pénz, sikerült összeszednie érdemtelenül annyit, amiért még tovább regnálhat. Remélhetőleg nem kerül be a parlamentbe sem, mivel szerintem nem oda való. Dolgoznia is kellene már végre - egyszer az életben és nem csak hitegetni és hamukázni a választóknak politikusként azért, hátha ismét politikus - hatalommal bíró vezető politikus lehessen ! Erre volt már lehetősége, de azt eljátszotta, nem is kicsit, hanem nagyon !!!
Főlökött
@CsipkeRózsa: Rosszul tetszik emlékezni a történetre - történelemre - az akkori eseményekre, de @F_Viktor-nak már előbb kifejtettem nagy vonalakban a történetet.
Köszönöm szépen, én és gondolom igen sokan vagyunk ezzel, Gyurcsány Ferencből nem szeretnénk kérni még többet - elég volt regnálásának időszakában kapottakból maximálisan ! Miért, leírtam, de még csak egy valami :
Ugye közel állt a leváltása ( 2006-ban ), forrongott az ország. Annyira félt szentem is, hogy a családot is kimenekítette, mivel nagyon nagy balhék voltak országosan is, melyekre még sem a yard, sem a szakszolgálatok sem készültek fel igazán.
Igen kínos helyzetben, amikor vagy megy, vagy hatalmasat bukik, lecsukják - tán más is lehet-ne pl.: románoknál történt események, mit tesz ? Nem lemond, mint ahogy egy tényleges demokratikus jogállamban kellene-elvárt lenne, hanem úgy mond le, hogy megnevezi utódjának a libák rémét, hogy Ő az utódja és csakis Ő lehet, aki átveszi a hatalmat. Majd 2-3 év múlva, mivel azt hiszi feledésbe merült az egész, megpróbál ismét tündökölni ! Talán nincs mire és jobb lenne ha hallgatna és eltünne végre.

Tetszik tudni, egy nálam okosabb ( egy alkotmánybíró ) már leírta egyszer - de többször nem is kellett, hogy itt, azaz hazánkban nem történt rendszerváltás, csak miniszter váltás. Tehát a léhűtő - sohanem dolgozott politikusok ugyanúgy maradtak, mint előzőekben és a mentalitásuk sem változott. Na ha viszont ezen tétel nem kell a választóknak, azon nem kellene csodálkozni, mivel a hitegetéssel - igérgetéssel már tele a padlás, főleg ha hiteltelen - füllentők mondják, de másik is lennének, ha lenne végre olyan szerv mely ki is mondja - jogerősen, hitelt érdemlően. Illetve ülnének ott, ahol kell, a jogerős 'vélemény' alapján.
F_Viktor
@Főlökött: Bocsi, de nagyon nem jól látod Gyurcsány szerepét:
1) A hitel felvételre szükség volt, ezt a válság beköszöntekor még a fityesz frakció is elismerte.
2) A hamis gazdasági jelentésekről 2012-ben kiderült, hogy ez a fityesz részéről a Gyurcsány elleni lejáratókampány része volt, ezt maga rezsi szilárd kottyantotta el azzal együtt, hogy orbán őt bízta meg a Gyurcsány elleni karaktergyilkossággal.
3) Nem volt államcsőd, ezt orbán is elismerte 2010 nyarán. Nem Magyarországon, hanem Brüsszelben!
4) Őszöd: ott pártját és kormányát kritizálta, hogy nem tesznek semmit, hogy azt hazudják a népnek, hogy dolgoznak.
Tette ezt azért, mert sem a pártja, sem a koalíciós partnere nem támogatta reformjait!
Ellenben kiállt a korrupció ellen, nem tűrte a lopásokat. Erről olvasható zuschlag jános könyvében.
5) Írod:
"ne feledkezzünk meg, 1995. március 1-jén kinevezett a privatizációért felelős tárca nélküli miniszterünkről sem"

Nem tudom értelmezni, nem tudom kire gondolsz.
De el tudom mondani, hogy anno miért volt szükség a privatizációra.

6) Szemére hányod a "GDP alakulását":
Nézzük meg az egy főre jutó GDP-t €-ban:
2002-ben 8 600€
2003-ban 9 000€
2004-ben 9 500€
2005-ben 9 900€
2006-ban 10 300€
2007-ben 10 400€
2008-ban 10 500€
2009-ben 9 800€
2010-ben 9 900€

Tehát a gazdasági és pénzügyi válság idején csökkent csak a GDP (700€/fő), ahogyan egész Európában.
Pl. Luxemburgban 81 900-ról 76 900€-ra,
Ausztriában 36 300-ról 34 800€-ra,
Szlovákiában 12 600-ról 11 900€-ra.

Látod, a válság mértéke nem Gyurcsány "érdeme", Európában ugyanúgy sújtotta a többi országot is, csak ott nem egy országromboló, hatalomra kiéhezett ellenzéke volt a kormányoknak, ott együtt vezették ki az országot a válságból (lásd Szlovákiát!).
Főlökött
@F_Viktor: Az a jó, hogy ezt meg tudjuk beszélni emberi hangon :)
Én máskép látom. Privatizáció során sok - sok mindent eladtak. Ezen gyárak - üzemek - hálózatok utáni pénzeket felélték, avagy kijátszották maguknak.
Nézzük, pl. Pécsett a viz-szolgáltatást. Nagy bukta lett, összességében 3,5 milliárdba került a beültetett francia cég elpatterolása. Ugyanez lett a tömeg-közlekedés terén is, mely összeg 4,2 milliárdra rúg. De ez csak a helyi visszaélések, amit lehetne még folytatni, de hagyjuk.
Ott volt a nyugdíj-pénztári történet, mely folyamatosan ráfizetéses volt. Majd amikor szétvágták, mondhatni megtizedelték, érdekes mód jelenleg is, folyamatosan nyereségessé vált.
Szolgáltatás kapcsán az E-on, mely rátette a kezét a teljes áram és gáz hálózatra és mondhatni azt csinált amit akart. A gáz hálózat még mindíg a tulajdonuk, csak nem szolgáltatnak. Még tömérdek ilyen van, pl. Antenna hungária Zrt., stb., stb.
Egy közgazdász professzor modta el egy cikkben, hogy gazdasági válságnak azért lett ilyen hatása, mivel munkahelyek ezrei szüntek meg, így adó-befizetés, állami bevétel is drasztikusan csökkent. A hab a tortán pedig a kvóta rendszer volt, mely rendszerben pl. a cukor-gyártásra kapott egység, jó részéről lemondtunk.

Szóval elég sok kiszámíthatatlan változó lett a gazdaságban, melyre mást nem tudtak lépni, hitelt - hitelre halmoztak, mely utána kezelhetetlenné vált.
A huzzunk bele sem játszott már, mert nagy volt a baj, jött az Áfa emelés is, mivel x-edik gazdasági mentőcsomagban ezt vetették fel, bevétel növelése céljából. Ugye Gyurcsány belebukott ebbe az egészbe, így a libásra hagyta a 13.-havi nyugdíj eltörlését, a költségcsökkentés kivitelezésére.
Amikor pedig végleg távozott ezen csapat, mi is volt az első ? Az általuk felvett IMF hitel visszacsengetése, mert előnytelen volt, sőt olyan dolgok is szerepeltek a szerződésben, mely vállalhatan volt számunkra. Más országok rosszabbul jártak az IMF hitellel. Illetve hozzánk, a mai napig visszajárnak ellenőrzésre.
Főlökött
Amit még kihagytam, az az, hogy Gyurcsány és az akkori vezetés áttért a termelésről -> felvásárlásra. A nyugat felé nem a termelés lett a domináló, nem mi szállítottunk termékeket ( mivel már nem volt sem termelőüzem, se gyár, mivel mindet eljátszották ), hanem a felvásárlás - kiszolgáltatottságot hozták össze, amihez pedig ugye pénz kell, ha igényt tartunk rá. ( pl. Mohácson tudod mekkora rakódó volt, a búza elszállítására ? Most elhagyatottan áll. Avagy az Oroszok felé mennyi és mennyi terméket értékesítettünk ? Almától a tsúdió-magnóig, mely ML.-nek már híre - hanva sincs, most próbálja egy magyar fickó ismét feléleszteni a termelést )

Tehát összehoztak egy hatalmas buktát, minden téren. A tejkészítmények terén, pl. mást ne említsek, túró rudi -> már nem gyártható, mert eladták az egészet, még a nevet is. Cukorgyárak, édesség-gyárak, hideg-meleg hengerművek, öntődék, stb. stb.
Feledésbe merült az is, hogy lett Gyurcsány gyártulajdonos :)
Mind megszűnt létezni, ezzel együtt a munkahelyek is megszüntek, dolgozók lapátra kerültek.
Közben pedig csak jött a porhintés, hogy mafla nagy a válság és majd kilábalunk. Hát ez nem jött össze.
Na ebbe nem volt szerepe Gyurcsánynak és csapatának ? Dehogynem, nyakig benne-voltak ! Sőt ezen állapotokat Ők idézték elő.

Kire gondoltam a "privatizációért felelős tárca nélküli miniszter" esetén ? Marcali :) Pofozkodásig ment a vita, az önkormányzatnál :). Majdnem egymás torkának estek.
1magyar
Ez az igazi szociális támogatás, nem az, hogy az úszómedencéket is támogatja a fidesz, na meg annak vizének felmelegítését is.
F_Viktor
@Főlökött: Megpróbálok sorba menni:
1) Privatizáció:
Ez szükséges volt. Mert a kádári korszakban nagyon kevés kivétellel minden céget, mezőgazdasági szövetkezetet az állam tartotta talpon, állami dotációból éltek.
A termelőeszközök elavultak voltak, a technológia évtizedekkel elmaradva a modern kortól.
Az állam eladósodott, a felvett hitelek 80 százalékát felemésztették a cégek dotációja, s a teljes foglalkoztatottság.
Jött a rendszerváltozás, szerencsétlenségünkre ebben az időben kopogtatott be a többi szocialista országba is a kapitalizmus, feloszlott a KGST, a szar termékeink a kutyának sem kellett.
Devizatartalékunk nulla volt, viszont az import termékekért, nyersanyagért valutával kellett fizetnünk a nyugatnak (és a keleti országoknak is, mert mindenki áttért a USD elszámolásra).
Tehát a veszteséges cégeket immár az állam képtelen volt életben tartani, ezért el kellett adni őket. S a teljes foglalkoztatás sem mehetett tovább, véget értek a bujtatott állások.
Azon nem kell csodálkozni, hogy a privatizáció nem lett meseszerű történet. Ennek oka,a tapasztalatlanság és megjelentek a nyugati üzérek, simlisek is.

Nem tudom mi volt Pécsen, de ha a vízmű visszavásárlása került 3,3 milliárdba, akkor nem beszélhetünk buktáról. Ugyanis ezek a nyugati cégek, befektetők, hatalmas pénzeket invesztáltak ezekbe a magyar lepukkant vállalatokba, nem kell csodálkozni, hogy vissza szeretnék kapni pénzüket.
Jó példa erre a vezetékes telefónia. Míg a MP kezelésében volt addig szinte csak CB központok üzemeltek, BP-en volt csak pár crossbar. Vidéki hívást a kezelőn keresztül kellett előjegyeztetni, s pár óra múlva már beszélhettél is. Közben imádkoztál, hogy ne szakadjon meg a vonal, mert a procedúra kezdődött elölről. Közben 100 ezrek vonaligénylése éveken keresztül porosodott náluk.
Ekkor vette meg szarért-h...ért a telefon ágazatot a DT. Azért ennyiért, mert nem volt olyan cég aki bevállalta volna, hogy valutában 100 milliárdokat invesztál ebbe a romhalmazba.
Lett is szinte...
F_Viktor
@Főlökött: Folyt...

Lett is szinte azonnal mindenhol crossbarközpont, s majd egymillió új vonal. Cserébe éveken keresztül Európa egyik legmagasabb tarifáját fizethette a magyar. Viszont világszínvonalú szolgáltatást kapott (a magyar mobil hálózat Európa talán a legjobb hálózata, ezt tanúsítani tudom).

S így működött a vízszolgáltatóknál (modern szennyvíztisztítók sem két fillérbe kerülnek, kicserélődtek a hálózati csőrendszer, stb.), a gázszolgáltatóknál (2000-ben a MOL minden áron meg akart tőle szabadulni, orbánéknak nem kellett, jött a zsarolás, s ekkor, orbán könyörgésére adta be az e-On a derekát).

2) Államadósság, IMF:
Azt a professzort biztosan az Echo-n hallottad, ott jelentek meg simicska idejében ezek a sehová nem kellett "szakértők".
A GDP adatokból láthattad, hogy a válság nem érintette az országot drasztikusabban, mint a nagy többséget.
Medgyessy túl sok pénzt osztogatott el a magyar emberek között (orbánnal ellentétben itt nem a gazdagok jártak jól (meg is bukott, buktatták)) ekkor emelkedett 15-20 százalékkal az államadósság, ami még Bajnai idejében, 80-83 százalékon is kezelhető volt. Ugyanis most is csak ritkán, általában év végén néz be 80 százalék alá.

Az IMF hitelre azért volt szükség, hogy minden küzdelem nélküli legyen a nyugdíjkifizetés, valamint a devizatartalékot kellett maximalizálni.
Az IMF hitel 40 százalékát nem is kellett elkölteniük a bal kormányoknak, ezt megtette orbán.
Említetted az IMF feltételeit. A fityeszes kommunikációnak ez ellentmond, ugyanis nem kellett semmilyen feltételt teljesítenie orbánnak.
Még annyit, hogy Bajnai úgy adta át a stafétát, hogy fiókjában ott hagyott egy tanulmányt, ami alapján 2 év alatt törleszthető volt a hitel. Valószínűleg orbán bele kukkanthatott, mert 3 év múlva visszafizették, de csak azért, hogy az elkerülje az IMF vizsgálódásait, hogy mire költötték a hitelt.
F_Viktor
@Főlökött: Folyt...

3) MANYUP:
Nem igaz, hogy veszteségesek voltak a MANYUP-ak!
Csak a válság két évében termeltek veszteséget, előtte nagyon is jól teljesítettek:
www.mnb.hu/felugyelet/felugyeleti-keretrendszer/tanulmanyok-elemzesek/penztari-tanulmanyok-elemzesek/magannyugdijpenztarak-hozamai-2001-2005

www.mnb.hu/letoltes/nyugdijpenztari-hozamok-2000-2009

4) Cukor mizéria:
Az EU egy gazdasági társulás is. Ahol szabályozzák pl. hogy mely ország miből, mennyit termeljen. Természetesen a magyar fél is részt vett/vesz ezekben a szabályzásokban, tehát senki, semmit nem erőltet az országra!
A cukor termelés, a cukorrépa termesztéshez még annyi, hogy azon termelők, akik beszállítók voltak a cukorgyárakhoz, azok 6 évig kiemelt földalapú támogatásban részesültek (talán 3x-os szorzó, de erre nem esküt nem teszek), hogy legyen idejük és pénzük más növény termesztésére. Arról bizony nem az EU tehet, hogy ezen gazdáknak kényelmesebb volt az ingyen pénzt számolgatni, tenni pedig semmit.
Bezzeg mikor letelt a különtámogatás ideje, akkor két éve telesírták a médiát, hogy mit tett velük az EU, mit tettek a magyar cukoriparral (addig nem tűnt fel a fityesz és jobbik szavazóknak, hogy több éve a boltokban csak szlovák cukrot lehet kapni?).

5) Megszorítások:
Igen, Gyurcsány azt az ÁFA-t emelte ideiglenesen vissza 25 százalékra, amit előtte ők csökkentettek, igen, Bajnai azt a 13. havi nyugdíjat vette el ideiglenesen, amit ők adtak!
Emlékszem, ez időtájt a fityesz padsorokból azt kiabálták, hogy ők csökkentenék (az adókon kívül) az ÁFA-t, s még 14. havi nyugdíjat is adnának. Ja, és drasztikusan csökkentenék az üzemanyagok jövedéki adóját!

Az ígéreteket hallottuk, s azt láttuk, hogy 2010-ben azonnal megemelték 27 százalékra az ÁFA-t, az üzemanyagokra rátettek + 60 forintot literenként, s a nyugdíjasaink még ma is várják a 13. és 14. havi nyugdíjukat.
Miközben a plakátokon Európát veri a gazdaság, látjuk hová szór el (feleslegesen) több 100 milliárdot!
F_Viktor
@Főlökött: Folyt...

6) Gyurcsány és a "felvásárlás":
2004-től vagyunk EU-tagok.
2005-ig egy év telt el, 2010-ig 6 év!
Tehát e tagság előnyei igazából orbánnak jutott.

Írod:
"Avagy az Oroszok felé mennyi és mennyi terméket értékesítettünk ? Almától a tsúdió-magnóig, mely ML.-nek már híre - hanva sincs..."

Voltak próbálkozások magyar mezőgazdasági termékek exportálására az oroszoknak, de mikor Antalék azt mondták, hogy X USD az ára, akkor beintettek az oroszok, hogy Y USD-ért Z-szer jobb minőséget vehetnek az olaszoktól, görögöktől.
Az USD elszámolás ezt vonta maga után, hogy a KGST idejében bejáratot piacok mind megszűntek.
Azok a "stúdió magnók" is csak Magyarországon voltak HIFI színvonalúak, nyugaton eladhatatlanok voltak, csődbe is ment mind a Videoton, mind az Orion amint megszűntek az állami dotációk (Vidinél volt próbálkozás, hogy szétdarabolták a céget több tíz Kft-vé, de egyik sem működött sokáig nyugati tőke nélkül).
F_Viktor
@Főlökött: Folyt...

Még annyit tennék hozzá, hogy az állami cégek nem tudnak gazdaságosan üzemelni, erre jó példa a rezsicsökkentésnek hazudott választási kampány.
A rezsicsökkentés csúcspontján Ausztria felől jött a nyugaton feleslegessé vált gáz (aminek különbözetét garancsi le is fölözte, a szilárd pedig elfelejtette olcsón adni a lakosságnak!), mára pedig jóval olcsóbban jutnánk mind gázhoz, mind elektromos áramhoz ha nem a rezsim adná a lakosságnak!
Főlökött
@F_Viktor: Belátható, hogy a privatizáció a rossz gazdasági vezetés miatt következett be. Igen, ha stabil és megbízható munkahelyeket, az állami fenntartású cégek tudják biztosítani. Az akkori rendszerben is volt alapanyag, de valamely eszement a pillanatnyi piaci árhoz történő viszonyítással, megszüntette a termelés jó részét és felszámolták a céget – vállalatot. Pl. Komló-i szénbányászat, Pécsett az uránbányászat, stb. Most pedig újra akarják nyitni úgy, hogy a rekultivációra tizen-milliárdokat dobtak ki és a földdel egyenlővé tették a helyet, tehát újra kell építeni az egészet.
Szóval nem csak saját maguk zártak be egy csomó termelő üzemet, hanem elkezdték el-adogatni is, amiket tudtak, avagy felvásárolták saját maguk, fillérekért. Na ezen eladott gyárak-üzemek addig konkurenciát jelentettek a kapitalistáknak, tehát felvásárolták és megszüntették. Itt van egy része 'áldásos ténykedésüknek' :
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/28279282_863763533828382_3352975466856244836_n.jpg?oh=710338ccb5ba817571b520c0eb01628d&oe=5B4788E4

Eladott szolgáltatói üzemek esetén, nem beszélhetünk bukásról ? :) Dehogynem, mivel olyan áron szolgáltattak, hogy a nép győzte megfizetni ! Avagy nem tudta megfizetni, ezért kikötötték – megszüntették a szolgáltatást ezen személyek felé. Én még emlékszem a francia cégre, mely 1 hónap alatt, 3x20e forintos számlát küldött ki egy családi-házra, mintha társasház lett volna. Vicces léhűtő csapat volt, mint az Eon is az. Csak kérdezz meg egy német lakost, mi a véleménye a cégről. ( Miért is ? -> mert nyugati árak voltak, de keleti fizetések ! ) Privatizációs bevételeket nem fejlesztésre fordították, hanem felélték, elherdálták.
Főlökött
Folyt: Eladott szolgáltatói üzemeknél fejlesztéseket végrehajtottak, de korán sem annyit, mely után kérték a pénzt.
Mobil-vezetékes szolgáltatás azért nem jó példa, mert ezen időszakban volt egy technikai fejlődés, vezetéses vonalon a nagy átvitelű, illetve fénykábeles átvitel terén. Mobiloknál pedig a 900Mhz, majd mentek felfelé 1800ra, majd még feljebb, nem sorolom fel az összeset, kellett a sávszélesség, a sok előfizető számára, illetve a sebesség is.

Na ugorjunk tovább -> mivel a fent említettek fényében, megszüntettek több 10 ezer munkahelyet, így se adófizetés, se nyugdíjfizetés, se semmi nem keletkezett az országban, pontosabban drasztikus csökkenés következett be. Felborították az egész rendszert és csodálkoztak azon, hogy hitelt – hitelre kell halmozni, a szükséges és elégséges dolgok ellátásához. Mivel mástól már nem igazán kaphattak hitelt, ezért fordultak az IMF-hez, mely igencsak kőkemény feltételekkel adta a hitelt. Ha jól emlékszem 2-3 napig, majd megszakadt és utána is 2-3 napig tárgyalták a feltételeket, hogy mit – milyen lépéseket kell megtennie az országnak, a hitelért. De mást ne említsek Görög hitel -> nyugdíjcsökkentés, Áfa emelés, stb. stb. Volt is balhé, Görögöknél is !

Kedvesem is benne volt a MANYUP-os csodában, emlékszem, minden évbeni értesítőről, milyen hozamot hoztak össze, szánalmas volt. Most, hogy megtizedelték, lám szárnyalnak :)

Cukor – mizéria kapcsán már leírtam, sokan termeltek, de a dotációt megszüntették azzal, hogy eladták a kvótánk egy részét, itt is termelőből – felvásárlóvá silányítottak bennünket. Azért nincs dotáció a termelésre, mert nekünk már nem szükséges termelni, csak venni. Szóval én így látom a cukormizériát, de azért az EU.-től jövő agrár támogatások esetén, sírnak - rínak, ha csökkenteni akarja az EU., nem véletlen.
Főlökött
Folyt : Megszorítások, ez az egész romhalmaz, határtalan sok hitel, pedig mint már fentiekben leírtam az elhibázott gazdasági ténykedésnek, fejlesztések elmaradásának volt köszönhető.

Csak nagyon halkan megjegyezvén, Videoton, Orion, ML., nem gyártott rossz berendezéseket, sőt tervező gárdájuk világ viszonylatban és elismert volt. A gond ott kezdődött, hogy a készülékekbe kerülő alkatrészeket horror áron ( ipari fejlődés, félvezetőkben is, aktív - passzív alkatrészekben is ), valutáért tudták csak megvenni, de mivel a termelés padlóra lett vágva, így nem volt annyi bevétel, hogy ezt finanszírozni lehetett volna. Érdekes mód pl. a Videoton, az IBM-nek gyártott utána wincsiket, mivel azt is elkótyavetyélték, mármint a gyárat.

"felvásárlás" Terén pedig igen igen sok jutott Gyurcsány és csapatának. 1995 től 2006 ig, azért rendesen kisöpörték a padlást, amit tudtak, lehetőségük volt eladtak – felvásároltak – elherdáltak, ezért is jött ez a gazdasági káosz, mely a bukásukhoz vezetett, nem kicsit, nagyon ! Ez látható és tapasztalható a mostani állapotokból is. Még az sem biztos, hogy bejutnak a parlamentbe és ha nem, akkor még a megszűnés – feloszlás veszélye is ott lebeg felettük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.