Tavaly 14,1 évre nőtt a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora, szemben az egy évvel korábbi 13,9 évvel, a dinamikusan emelkedő újautó-értékesítés csak lassítani képes a 2008-as válság óta tartó öregedési tendenciát – derül ki a Joautok.hu MTI-hez szombaton eljuttatott elemzéséből.

Egyre öregebb autóval jár az átlag magyar
Fotó: Pixabay

A szakportál elemzése kitér arra: egy évtizede még 10,3 év volt a gépkocsik átlagéletkora, az öregedést elsősorban az újautó-értékesítés drasztikus visszaesése okozta 2008 után. Az átlagéletkort növeli a használt autók importja, tavaly több mint 155 ezer használt személyautót hoztak be az országba, ezek 60 százaléka legalább 10 éves volt.

Közölték: 2017-ben 116 ezer új autót adtak el, 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elemzésből kiderül az is, hogy 2017-ben mintegy öt százalékkal nőtt a hazai gépjárműállomány, így ezer lakosra már átlagosan 350 autó jut.

Az autók területi eloszlása továbbra is egyenlőtlen.

Míg Pest megyében 407, Győr-Moson-Sopron megyében 402, Vas megyében pedig 398 autó jut ezer lakosra, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindössze 271 személykocsi esik ezer főre, de Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében sem emelkedik 300 fölé ez a szám.

A magyarországi személyautópark negyedét két márka, az Opel és a Suzuki teszi ki, az Opel részesedése 14 százalék, a Suzukié 12 százalék. A Volkswagen 10 százalékos, a Ford 8 százalékos, a Renault 6 százalékos hányaddal rendelkezik.

A volt szocialista autómárkák eltűnőben vannak, az 1990-ig gyártott modelleket nézve Ladából 25 ezer, Trabantból 13 ezer, Wartburgból és Skodából 7-7 ezer, Polski Fiatból 4 ezer, UAZ-ból és Daciából 1000-1000 darab fut a magyar utakon.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
hát régi a mondás mindenki olyan kalappal köszön amilyenje van, A kormányautók javitják a statisztikát 10 havonta flotta vásár? az enyém 2000 -es na nem köbcentiben, de még sérülésmentes, és menne ez is 170-et ha rajta lennék a " véda " listán ( tudod az olyan hogy már nem is továbbitja intézkedésre, magyarul nem kapsz csekket 300 ezerről ) ja meg nyugdijbó ne már. 1,4 milliós skoda oktávia is 2007 -es kiadás ám.akko vegyek ? vagy egyek???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Most ezen miért csodálkozik is valaki...majd megfiatalodik az autópark,ha nem éhbérért dolgoztatják a melóst!!!
mackoka46
Csak akkor szabad új autót venni, ha a régi tényleg kileheli a lelkét. Akkora az adó rajta mint ide Nagykáta.
cs.n.
@mackoka46: Autóm nincs, de amúgy kábé mindennel így vagyok, csak akkor veszek újat valami helyett, ha a régi már végképp használhatatlan. :)
wagabund
bármilyen öreg is egy autó, okosba áttolják a vizsgán...mindenki boldog. ezért is vagyunk a mosoly országa.
advocat
Két ok miatt ne cserélek autót. 1) Qurva jó. Éves szerviz és annyi. 2) Az újak tele vannak mindenféle akármivel. Biztos jók, de azért kis hazánkban nem ezek fogynak tízezrével. 3) Azért havi százezer nem semmi. Olyan jó volt a régit kifizetni.
kissé felnőttem
hát régi a mondás mindenki olyan kalappal köszön amilyenje van, A kormányautók javitják a statisztikát 10 havonta flotta vásár? az enyém 2000 -es na nem köbcentiben, de még sérülésmentes, és menne ez is 170-et ha rajta lennék a " véda " listán ( tudod az olyan hogy már nem is továbbitja intézkedésre, magyarul nem kapsz csekket 300 ezerről ) ja meg nyugdijbó ne már. 1,4 milliós skoda oktávia is 2007 -es kiadás ám.akko vegyek ? vagy egyek???
Eladott Ország
” Széles középosztály a tehetségtől és szorgalomtól függő gyarapodás lehetőségével. Az elmúlt öt évben sikerült olyan gazdasági fordulatot végrehajtani, amelynek köszönhetően a gazdasági növekedésünk az Európai Unió élmezőnyébe tartozik. Az a cél, hogy a pluszjavakból minél többen részesedhessenek az említett világos társadalompolitikai elvek mentén.” – mondja Gulyás Gergely. Ez már csak így szokott lenni, ha valaki világ életében a politikából élt. Látja a valóságot, mint vak komondor Terikét. A szemem lábad könnybe ennyi jóság láttán! Hiszen ezek a fiúk érettünk dolgoznak, mit sem számít nekik a hatalom, a pénz. Csakis a mi boldogságunk és a középosztályba tuszkolásunk lebeg a szemük előtt. Nekünk elég tehetségesnek és szorgalmasnak lenni és máris gyarapodunk, mint Mészáros Lőrinc. Mindannyian kicsi Mészáros Lőrincek lehetünk, ha akarunk. Indulhatunk állami és uniós pályázatokon és úgy megnyerjük, mint a vöcsök. Függetlenül attól, hogy értünk-e párhuzamosan a csatornázáshoz, stadionépítéshez, malomiparhoz, disznótenyésztéshez, vasútépítéshez, növénytermesztéshez. Röpke négy-öt év alatt falusi gázszerelőből milliárdos birodalmat építhetünk pusztán tehetséggel és szorgalommal! Tehát a tehetséges és szorgalmas népek gazdagodnak nálunk, csak a tehetségtelenek és lusták nem. De semmi gond, azoknak ott a minimálbér, a közmunka és az éhenhalás. Ilyenkor, télvíz idején éhen sem kell halniuk, mert például meg is fagyhatnak. A gazdasági növekedésünk úgy hasít – Gulyás Gergely szerint – hogy Európa csak ámul és bámul. És mennyire igaza van neki! Itt egy ábra, hogy a kevéssé szorgalmasok és tehetségesek is értsék:
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/01/szegenyseg.png
Gulyás Gergely és a Fidesz nagy álma végső soron teljesült. Létrejött egy polgári középréteg és egyre duzzad. Nem is volt nehéz létrehozni, egyszerűen csak átlagot kell számolni, aztán pedig átnevezni a dolgokat és mindjárt mindenkinek van hétmilliója.
wpym
Az lenne az ideális, ha 10 évnél idősebb autó nem közlekedhetne. Elérte a 10-et, irány a bontó.
Eladott Ország
@wpym: Nem kell félni, az állami flotta gondoskodik magáról. Például Tarlós újra cseréltette kétéves luxusautóját.
nepszava.hu/cikk/1131120-tarlos-ujra-csereltette-keteves-luxusautojat
wpym
@Eladott Ország: Nem arra gondoltam, hanem az ország teljes autóállományára.
simmering73
15 évvel ezelőtt is pont ez volt a téma. Semmi sem változott.
lópicigáspár
Amíg egy valamire való autó annyiba kerül mint egy egyszerűbb lakás (vidéken ház), nincs miről beszélni! :(((
Eladott Ország
@wpym: Az állami flotta cserélődik, a magánflotta meg annyit is ér, mondta Mindentudó Lúzerjános. A polgári középréteg meg csak egyre duzzad. Télvíz idején éhen sem kell halniuk, mert például meg is fagyhatnak.
nem tibi
A szemeteknek az a felfogásuk hogy te itt nehogymá jobban élj mint szenvedő nélkülöző
határontúli félhonfitársaid .Különben is xar a jdp meg sem érdemled . Járjál régi xarral oszt
arra kölcsed rá a pénzedet ha van . : -(( Kicseszett egy szemét román származék kormányt szavaztatok meg azt ugye tudjátok ?. Szégyelje magát mind az aki ezt a suttyó társaságot favorizálja . :-((((((((((((((((((((((((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.