A Népszava szerint megduplázódott az Elios-ügyben kulcsszerepet játszó kft. miután Tiborcz István kiszállt a cégből. 

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs honlapja szerint a Green Investments Kft.-nek ma is kétféle állapota hatályos. A cégikerpárnak a neve megegyezik, de eltér a cégjegyzékszámuk és az adószámuk is. 2017 nyarán pedig eltérő európai uniós azonosítót is kaptak. A szabályok szerint ilyen duplázódásra nem lenne lehetőség – fedezte fel a Népszava a Pest megyei cégbíróságon.

Az nem egyértelmű, hogy szándékos cégfantomizálás, vagy adminisztratív bakik sorozata áll az eset hátterében. Egy jogász ugyanakkor a lap érdeklődésére úgy fogalmazott:

„Ilyen biztosan nem történik véletlenül.”

Az európai csalás elleni hivatal, az OLAF szerint szabálytalanul, korrupt módon milliárdos megbízásokhoz jutó Elios Innovatív Zrt. ötven százalékos tulajdonosa, a korábban Tiborcz István érdekeltségében lévő Green Investments and Solutions Kft. 2015-ig volt Orbán Viktor vejének tulajdonában. Éppen akkor, a tulajdonosváltáskor történt a rejtélyes duplázódás.

Mi történt az Elios körül?

A Pest megyei cégbíróság egyik alkalmazottja a Népszava munkatársának azt mondta, hogy „ez két külön cégnek tekintendő”, és felvetette: az egyik társaságot ki kellett volna vezetni a cégjegyzékből.

A cégduplázódás ráadásul nemcsak adminisztrációs kérdés.

A közvilágítási tenderek sokaságát elnyerő Elios 2015-ben is jól teljesített, a tulajdonosok pedig az arra az évre jutó teljes, 972 millió forintos eredményt kivették osztalékban. A cég története során ez volt magasan a legnagyobb kifizetés. A Green Investmentsre ennek az összegnek a fele, 486 millió forint jutott.

Eddig úgy volt tudható, hogy ez az összeg már a cég Tiborcz István utáni új tulajdonosát, a WHB-csoportot gazdagította. A vállalat sajátos megduplázódása nyomán ugyanakkor már az is elképzelhető, hogy a WHB-érdekeltségű „alapcég” helyett annak fantom-ikertestvére kapta a nagy pénzt, vagyis akár Tiborczhoz ki is kerülhetett ilyen logika alapján – vetette fel a lap.

Azt, hogy végül „merre ment” a pénz, csak az érintett cégek beszámolóiból, a bankok, illetve az adóhatóság nyilvántartásaiból lehetne megállapítani – írja a lap.

Cikk- és címlap: Pixabay

(Népszava)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Megkezdődött Kaya Ibrahimizálás, Joszip Tot, hosszú bájtok éjszakája, cégeltüntetések, közteher követelések eltűnése, évi 1700 mrd közpénz ellopása adóhivatali , Tállai András főállású hurka-szalonna-kolbász-pálinka fesztivál-guru, mellékállású adóügyekért felelős államtitkár, egyben NAV-elnök, aki a kombinált Kósa-Németh érdemrend L. Simon tisztikeresztjének boldog tulajdonosa segítséggel.
nepszava.hu/picture/144370/normal/576/00576834.jpeg
Egy cég két adószám? Hogy a Máriajóistenben lehet ezt megcsinálni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Megkezdődött Kaya Ibrahimizálás, Joszip Tot, hosszú bájtok éjszakája, cégeltüntetések, közteher követelések eltűnése, évi 1700 mrd közpénz ellopása adóhivatali , Tállai András főállású hurka-szalonna-kolbász-pálinka fesztivál-guru, mellékállású adóügyekért felelős államtitkár, egyben NAV-elnök, aki a kombinált Kósa-Németh érdemrend L. Simon tisztikeresztjének boldog tulajdonosa segítséggel.
nepszava.hu/picture/144370/normal/576/00576834.jpeg
Egy cég két adószám? Hogy a Máriajóistenben lehet ezt megcsinálni?
cikicakk55
Nekem ezek az ügyek már túl magasak.Itt olyan komoly jogi csűrcsavarok vannak,hogy ügyvéd,vagy jogász legyen a talpán aki majd kiigazodik benne.Én mint egy egyszerű állampolgár és csak annyit tudok és látok,hogy Orbán rokoni baráti köre mennyire pofátlanul gazdagodik,nem tudom elhinni,hogy Tiborcz ott hagy egy ilyen jól fizető, jól menő céget.Nem hiszem el,hogy csak úgy pár száz millióért kiválna egy olyan cégnek a tulajdonosi köréből,melyben milliárdokat is kaszálhat ha akar. Ezt az após sem engedte volna,mert Récsölkének még van 4 testvérkéje,akik szintén az apuci és ez ugye azt jelenti,hogy a nép lábán kell,hogy álljanak. A dilinyós Gáspár gyerek is hiába imádja az istent,az nem fog neki házat,megélhetést biztosítani. Nem futja a tudatmódosító szerekre sem amit Istentől kapna. Ha tényleg lenne Isten már jól seggbe is rúgta volna,amiért a nevét és létezését belekeveri olyan hamis mesékbe,mint amivel a híveit próbálja etetni. Na de apuka sem különb és a vér nem válik vízzé. Ez két Orbán utódról már kiderült,de szerintem a maradék 3 is parazita lenne az ország testében,ha hagynánk.Remélem nem hagyjuk és április 8-án befejeződik a Tiborczok,Mészárosok, Matolcsyk, és a többi szemét gazdagodása.Lehet szépen minden vissza pakolni a közpénzbe,aztán közmunkásként,sőt a java börtön fizetését dolgozhat tovább.
Eladott Ország
Volt egy fiú és volt egy lány...várunk rád mert vár a sötétség...
www.youtube.com/watch?v=o-dKbOK9bO4
kisrigó
Nem gondoltam volna, hogy még mindig van ötletük a lopásra, de úgy látszik nem tudnak leállni! Nem volt még elég?! A koporsón nincs zseb, mondta régen a nagymamám, ha valaki túlságosan kapzsi volt, de istenem, hol volt az ezekhez képest!!?
babp1982
Minél nagyobb káoszt csinálni több cégen keresztül futtatni a zsozsot aztán rendőr nyomozó legyen a talpán aki ki tudja bogozni az elrabolt lové utját ! Láttunk már ilyent 98 -2002 tájékán!
kereső
Ez azért is érdekes,mert a cégeknél a cg.szám első két számjegye a megyét jelöli,ugyanúgy ahogy az adószám utolsó két számjegye is./kivétel Bp./
Tehát: a 13-09-175642 cgj.számú Pest megyei cégnek hogy lehet Fejér megyei adószáma:22636656-2-07?
A két cég eredeti bejegyzési dátuma megegyezik:2010.03.29,eredeti székhely is egyezik.
A székhely áthelyezésre 2015.április hóban került sor, ekkor kapott a cég uj cgj.számot:a 07-ttel kezdődő helyett 13-09-175876,és adószáma 22636656-2-13,székhely Biatorbágy.
Ugyanakkor a másik cég/vagy ugyanez ???a cégközlöny szerint 2014.12.31.-én végelszámolást kezedeményezett-és meg is szünt.
Akkor a hatályos e-cégjegyzék szerint hogy létezhet mindkét cég/egy az!!!/ élőként?
A mérleginformációk azt jelzik,hogy csak a Biatorbágyi cégnek vannak beszámolói beadva 2015-től kezdődően.A Csabdiban bejegyzettnek???nincs beszámolója.
Fura!
Borsodi
Addig keverik a kártyát még előkerül az Ász! Talán már nem él akire majd rá kenik,vagy találnak jó pénzért egy balekot aki pihen helyettük.Vagy szép lassan nyomoznak míg élnek.
Egyértelmű,hogy mindenki ártatlan az ügyben,Soros miatt van,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.